1misu chiruc 3
1misu chiruc 2
1misu chiruc
1turism

Dimensiune font:

„Turiştii caută autenticul şi vor să experimenteze un alt mod de viaţă” FOTO

| 29-06-2017 07:15

Potrivit specialistului Mişu Chiruc, mai avem multe de învăţat în ceea ce priveşte modul în care se face turism * pentru a obţine performanţă este nevoie nu doar de dorinţă, ci şi de implicarea autorităţilor 

La început de sezon estival, am stat de vorbă cu Mişu Chiruc, şeful filialei Neamţ a Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) şi preşedintele executiv al ANTREC România despre ofertele de vacanţă, perspectivele agroturismului local şi naţional, atuurile zonei şi lipsurile care încă marchează sistemul.

- A început sezonul vacanţelor. Aşteptăm turişti la pensiunile din judeţul Neamţ?

- Aşteptăm. Păstrăm legătura cu proprietarii de pensiuni, noi îi informăm cu privire la noutăţi legislative sau evenimente, ei ne ţin la curent cu activitatea, deci pot spune că sunt solicitări. Şi sunt turişti în toate anotimpurile. Dar cea mai mare rată de ocupare este în perioada sărbătorilor de iarnă şi pascale.

- Vin şi turişti străini?

- Sigur. Mai nou vin cu motociclete, cu biciclete, dar traseele nu sunt foarte bine puse la punct. Administraţiile locale ar trebui să ia măsuri şi să pună traseele la punct, să facă spaţii de joacă pentru copii, să amenajeze zone turistice cum este ştrandul din Piatra Neamţ. Fiecare administraţie ar trebui să ofere ceva. Noi nu dezvoltăm tot ceea ce avem posibilitatea, nu facem tot ce ne stă în putere.

- Câte pensiuni afiliate ANTREC mai sunt în judeţ şi care este relaţia cu asociaţia?

- Sunt 40 de pensiuni afiliate ANTREC, dar sunt mult mai multe pensiuni agroturistice în judeţ. Acum nu mai este aceeaşi relaţie, aceeaşi activitate, nu se mai plătesc contribuţii. Date fiind mijloacele moderne, Internetul, ei îşi fac singuri rezervările, şi-au făcut site-uri proprii, sunt contactaţi de agenţii de turism, ceea ce este un lucru bun. Sunt pensiuni care au turiştii lor pentru că şi-au făcut un nume prin serviciile de calitate, turiştii le bat la poartă şi nu mai au nevoie de ajutor pentru promovare. În acelaşi timp sunt plafonaţi ca dezvoltare a serviciilor pe care le pun la dispoziţie. Eu îi invit pe toţi cei care consider că merită atunci când particip la târguri de turism naţionale sau la evenimente ale asociaţiei noastre cu alţi colegi din ţară, îi invit şi pe ei să meargă să îşi prezinte oferta turistică. Ne dorim să-i promovăm pe cei care au condiţii deosebite.

- Care sunt criteriile pe care trebuie să le îndeplinească o astfel de pensiune?

- Turismul rural nu înseamnă condiţii de hotel şi mic-dejun cu alimente din supermarket. Agroturism înseamnă că turistul vine să vadă cum se trăieşte la ţară, cum se mănâncă la ţară o masă pregătită chiar de gospodarii de acolo. Astfel de locuri sunt mai puţine, deoarece programele de finanţare au permis să se facă numai pensiuni de 4 stele, cu băi în cameră. Sunt foarte mulţi turişti care vin să găsească autenticul, aşa cum se întâmplă, de exemplu, în zona Sibiului cu Prinţul Charles. Să vadă cum trăiau oamenii, cum mâncau, să stea în locuinţe tradiţionale. Mulţi proprietari însă şi-au făcut vile cu două-trei etaje, construite din betoane, fără niciun respect faţă de tradiţie. Asta nu mai înseamnă agroturism. Este doar o ofertă de cazare într-o zonă liniştită, la ţară, dar nu are nicio legătură cu agroturismul.

- Putem totuşi îmbina confortul cu tradiţia…

- Bineînţeles. Nu putem clasifica o pensiune dacă are grup sanitar afară. Au fost programe de finanţare şi pentru aceste pensiuni care păstrează tradiţia şi şi-au mai îmbunătăţit condiţiile. Avem pensiuni care s-au dezvoltat pe structura de la care au plecat îmbunătăţind serviciile.

- Ce ar trebui să ofere o pensiune agroturistică pentru a atrage cât mai mulţi turişti şi pentru a-i fideliza?

- Turistul vine să cunoască, să experimenteze un alt mod de viaţă, al celor de acolo. Este vorba despre ce i se oferă în pensiune, dar şi în împrejurimi. De exemplu, îl poţi învăţa să pescuiască sau să cosească. Poate merge dimineaţa cu proprietarul la fân, la cosit, apoi să strângă fânul, să îl pună la uscat. Asta va fi o experienţă deosebită pentru turist, un element de noutate de care îşi va aminti mai mult decât faptul că a fost şi s-a cazat în locul respectiv.

- Găsim deja astfel de oferte de petrecere a timpului la pensiuni din Neamţ?

- Da. Găsim în multe locuri. Noi implementăm chiar un proiect, Expertour, prin care promovăm turismul experimental. Vom realiza prin acest proiect şi un ghid dedicat întreprinzătorilor din turism din mediul rural, un ghid prin care să li se explice ce acţiuni să propună pentru ca turistul să găsească în pensiune răspuns la solicitările lui. ANTREC Neamţ este iniţiatorul proiectului, dar l-am extins şi la alte judeţe. Sunt şase ţări implicate - Franţa, Irlanda de Nord, Bulgaria, Cipru, Italia şi România. Se va face şi un curs, un suport de formare prin care, prin proiect, se pot instrui şi alţi proprietari de pensiuni, să înveţe cum să pună la dispoziţia turiştilor şi alte servicii, nu doar cazare şi masă. Dacă vine doar pentru asta, stă poate două zile, dar dacă găseşte şi altceva de făcut, alte atracţii, turistul vine să petreacă un concediu acolo.

- Ce ar mai putea completa oferta?

- E nevoie şi de organizarea de evenimente, iar pensiunile ar trebui să se organizeze pe plan local. Un obiectiv al proiectului nostru este realizarea de reţele. Dacă 10 pensiuni, de exemplu, se unesc şi se organizează astfel încât într-o seară din săptămână la una dintre ele se programează o degustare de ţuică, în altă seară, la altă pensiune, sunt dansuri populare, la alta poate fi amenajat permanent un cuptor de pâine tradiţional, atunci toţi turiştii de la acele pensiuni vor sta mai mult în zonă.

Nu prea este în spiritul românului o astfel de colaborare, dar trebuie să înveţe, altfel turistul vine o dată şi nu mai revine. Poate doar cei care vin strict pentru odihnă. Dar mai ales dacă sunt familii care au copii trebuie să îi antrenezi în tot felul de activităţi. Lucrurile sunt mai complicate şi ar fi necesar şi sprijinul administraţiilor locale.

- Avem munte, avem mare, avem istorie şi tradiţii, s-au făcut proiecte, dar în continuare nu stăm prea bine la performanţa în turism comparativ cu alte ţări. De ce?

- Numărul de turişti a crescut, numărul de pensiuni nou-înfiinţate a fost mare în ultimii doi ani şi am speranţa că la asta am avut şi noi un cuvânt de spus prin a-i organiza, prin a-i promova prin festivalurile pe care le-am organizat chiar şi aici în Neamţ.

- Aţi renunţat la unele festivaluri şi mă întrebam care ar fi motivele?

- Nu au mai fost finanţări. La Hanu Ancuţei mai continuă Festivalul Hanurilor, dar La Târgu Neamţ nu s-a întâmplat la fel. Am organizat Festivalul de poveste dedicat lui Creangă, dar s-a renunţat apoi. A mai fost Festivalul fructelor de pădure de la Piatra Neamţ, care anul trecut nu a mai avut loc, dar va continua în colaborare cu Consiliul Judeţean, ei au fost iniţiatorii şi au finanţat. Sunt totuşi evenimente care se perpetuează de la an la an şi e frumos pentru că atrag turişti.

- Care ar fi atuurile şi lipsurile zonei noastre?

- Atuul principal este că avem de toate. Avem muntele, avem Lacul Izvorul Muntelui, care însă nu este pus în valoare absolut deloc. Pe acest lac s-ar putea face foarte multe lucruri. Ar trebui să vadă şi autorităţile de la noi ce se face în Ungaria sau în Germania pe un astfel de lac. Acum sunt câteva bărcuţe de la nişte particulari şi atât. Avem o pădure aproape virgină care este o frumuseţe, doar să mergi să priveşti flori, peisaje, dar iarăşi nu sunt suficiente trasee marcate. Deci nu este pusă la punct colaborarea între organizaţii şi administraţiile locale.

- Unde aţi recomanda o vacanţă în România?

- În primul rând în Neamţ. Apoi Delta Dunării, în Alba pentru că au foarte multe vestigii şi foarte frumos prezentate şi se vede interesul din partea comunităţii locale de a le prezenta cum trebuie. Nu trebuie să uităm Bucovina.

- Unde vă petreceţi vacanţele?

- În România, în primul rând, dar mai merg şi în străinătate. Îmi place muntele şi acolo merg cu cea mai mare plăcere.

A consemnat Alina FERENŢ

 

 

- Cum este turistul român?

- Foarte amator de turism rural, în special cei care au familii cu copii. Vin să vadă animale în curte, de aceea pensiunea trebuie să aibă gospodarul acolo, să ofere explicaţii, sprijin şi tot ce au nevoie. Sunt foarte căutate programele noastre care au reduceri foarte mari în extrasezon. În primăvară şi în toamnă avem programul «Vacante la ţară» cu preţuri mult mai mici, care este căutat de turiştii români, mai ales de familiile care au copii.

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

ECOPIAŢA S.A. IAŞI organizează licitaţii publice cu strigare pentru închirierea următoarelor terenuri şi spaţii comerciale: - teren 16mp – Piaţa Podu de Piatră, pe 09.10.2017 - ora 9.00; - teren 25mp – Piaţa Podu de Piatră, pe 09.10.2017 - ora 9.15; - terenul nr. 4 (20mp) din Bazar, destinat amplasării unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 09.10.2017 - ora 9.30; - spaţiul comercial S7 (907mp) - Piaţa Independenţei, pe 09.10.2017 - ora 10.00 (acest spaţiu se poate închiria şi fracţionar); - spaţiul comercial S2 (41,28mp) - Piaţa Tătăraşi Sud, pe 09.10.2017 - ora 10.30; - spaţiul comercial S4 (38mp) – Piaţa Independenţei, pe 09.10.2017 – ora 11.30; - spaţiul comercial S9 (48,21mp) - Piaţa Independenţei, pe 09.10.2017 - ora 12.00; - spaţiul comercial S6 (28,65mp) – Piaţa Hala Centrală, pe 09.10.2017 – ora 12.30; - spaţiul comercial S22 (32,24mp) - Piaţa Hala Centrală, pe 09.10.2017 - ora 13.00; - spaţiul comercial S25 (30mp) – Piaţa Hala Centrală, pe 09.10.2017 – ora 13.15; - spaţiul comercial S11 (38,43mp) – Piaţa Hala Centrală pe 09.10.2017 – ora 13.30; - spaţiul comercial S1 (80,4mp) – Talcioc, pe 09.10.2017 – ora 14.00. Licitaţiile vor avea loc la sediul firmei din str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpăra de la secretariatul societăţii, unde se va depune documentaţia pentru înscriere până la data şi ora de începere a fiecărei licitaţii. Informaţii suplimentare la tel. 0372/767837.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în calitate de lichidator judiciar al S.C. Super A Plus K S.R.L., cu sediul în Galați, str. George Coșbuc nr. 432, jud. Galați, înregistrată la O.R.C. Galați sub nr. J17/1789/1994, cod identificare fiscală RO 5933965, numită potrivit Sentinței civile nr. 360/2016 din data de 22.11.2016 pronunțată de Tribunalul Galaţi, Sectia a II-a Civila, în dosarul nr. 6057/121/2013, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 03.10.2017, ora 14.00, a activelor S.C. Super A plus K S.R.L. Galați, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași: Nr. activ – Denumire şi descriere activ – Valoare de evaluare (preţ fără T.V.A.*) – Valoare de pornire a licitaţiei (preţ fără T.V.A.*) Activ 1 – Proprietate imobiliară amplasată în mun. Galați, zona Bariera Traian, str. George Coșbuc, nr. 432-434, jud. Galați, compusă din: -teren intravilan cu categoria de folosință curți construcții, în suprafață de 479 mp, înscris în cartea funciară nr. 107788/Galați, cu nr. cad. 107788 pe care se află construcția 1. clădirea C1 magazin de piese auto (cu utilizarea de spații birouri), cu regim de înălțime P+E, în suprafață construită de 110 mp înscrisă în cartea funciară nr. 107788/Galați, cu nr. cad. 107788 2. corp C2 stație peco cu regim de înălțime P, cu suprafața construită de 244 mp, înscrisă în cartea funciară nr. 107788/Galați, cu nr. cad. 107788 – construcție demolată conforma utorizației de desființare nr. 442/30.07.2013. –633.800,00 lei – 633.800,00 lei Activ 2 – Proprietate imobiliară amplasată în mun. Galați, zona Bariera Traian, str. Traian, nr. 444, jud. Galați, compusă din: - teren intravilan cu categoria de folosință curți construcții, în suprafață de 195 mp, înscris în cartea funciară nr. 104286/Galați, cu nr. cad. 2321/42 (provenit din CF vechi 157709/Galați), și cota indiviză de teren în proprietate în suprafață de 89,90 mp din terenul intravilan în suprafață de 2.930 mp înscrisă în cartea funciară nr. 101137/Galați, cu nr. cad. 20974, ce constituie curte de acces pentru cele 37 depozite (terenul este deținut în cote indivize) pe care se află: 1. Corp C1 – depozit nr. 42 cu regim de înălțime P+1E, în suprafață construită de 75 mp (la parter compus din 4 camere respectiv birou, grup sanitar, casa scării și depozit; la etaj birou) înscrisă în cartea funciară nr. 104286/Galați, cu nr. cad. 2321/42 (provenit din CF vechi 17709/Galați) 2. Corp C2 – Platformă cu suprafață de 120,20 mp înscrisă în cartea funciară nr. 104286/Galați, cu nr. cad. 2321/42 (provenit din CF vechi 157709/Galați) – 101.500,00 lei – 101.500,00 lei Activ 3 – Proprietate imobiliară amplasată în mun. Galați, str. Unirii, nr. 181, jud. Galați, compusă din: - teren intravilan cu categoria de folosință curți construcții, în suprafață de 2.504 mp (2.560,45 mp suprafața din acte) înscris în cartea funciară nr. 104285/Galați cu nr. cad. 104285 pe care se află construcțiile 1.clădirea C1 spațiu comercial cu regim de înălțime P+E+M în suprafață construită de 250 mp înscrisă în cartea funciară nr. 104285/Galați cu nr. cad. 104285, 2. clădirea C2 spălătorie auto cu regim de înălțime P+E în suprafața construită de 199 mp înscrisă în cartea funciară nr. 104285/Galați cu nr. cad. 104285 3. corp C3 – magazie metalică, cu regim de înălțime P, în suprafață construită de 198 mp – extratabular. – 2.460.600,00 lei – 2.460.600,00 lei Activ 4 – Proprietate imobiliară rezidențială (turistică) – imobil situat în intravilanul orașului Predeal, str. Nicolae Bălcescu, nr. 32B, jud. Brașov, înscris în CF individuală 33990/N Brașov, cu nr. topo 13480/20/3, identic cu nr. cad. nedefinitiv 882, compus din teren în suprafață de 173,70 mp și construcție D+P+E+M, (Vila nr. 3), având demisol, în suprafață utilă totală de 35,48 mp cu: garaj cu suprafață utilă de 19,55 mp, adăpost ALA cu suprafață utilă de 9,62 mp, hol și casa scării cu suprafață utilă de 6,31 mp; parter, în suprafață totală de 72,29 mp și suprafață utilă de 49,79 mp cu: camera de zi cu casa scării cu suprafață utilă de 31,91 mp, bucătărie cu suprafață utilă de 10,88 mp, baie cu suprafața utilă de 3,37 mp, vestibul cu suprafața utilă de 3,63 mp, terasă cu suprafață utilă de 13,83 mp, terasă cu suprafața utilă de 8,67 mp; etaj cu suprafață totală de 76,72 mp și o suprafață utilă de 60,14 mp cu: camera de zi cu suprafața utilă de 17,68 mp, două dormitoare cu suprafața utilă de 11,90 mp (fiecare), baie cu suprafața utilă de 6,14 mp, baie cu suprafața utilă de 3,77 mp, hol cu casa scării cu suprafața utilă de 8,75 mp, balcon cu suprafața de 10,79 mp, balcon cu suprafața de 5,79 mp, și mansardă în suprafață totală de 70,41 și suprafață utilă de 57,45 mp cu: camera de zi cu casa scării cu suprafață utilă de 57,45 mp, balcon cu suprafața de 6,48 mp și balcon cu suprafața de 6,48 mp. – 148.000,00 EURO - 148.000,00 EURO (contravaloarea în lei la data plății) Activ 6 – BULDOEXCAVATOR KOMATSU, TIP WB93S5E0, PUTERE MOTOR 99,20 CP, NR. IDENTIFICARE KMTWB024V77F20209, MASA TOTAL MAXIM AUTORIZATA 9.350 KG, CLINDREE 4485 CM3, CULOARE GALBEN, AN PIF - 2007, NR. INREGISTRARE GL 1474. Dotari: adancime max. de excavare 6.055 mm; greutatea operationala 8.000 kg., viteza max. deplasare 40 km/h, brat telescopic, circuit hidraulic pentru picon, cupa 4x1, cupa de excavat 600 mm, cupa pentru excavat 300 mm, cupa pentru excavat 800 mm, picon hidraulic Indeco tip HP500, placa compactoare (360 kg/580x660 mm), foreza hidraulica cu burghiu elicoidal D=500 mm/L=1,5 (circuit foreza inclus), sistem de monitorizare prin satelit Komtrax – 81.600,00 lei – 77.520,00 lei Activ 7 – BULDOEXCAVATOR KOMATSU, TIP WB93S5E0, PUTERE MOTOR 99,20 CP, NR. IDENTIFICARE KMTWB024A77F20485, CLINDREE 4485 CM3, CULOARE GALBEN, AN PIF - 2010, NR. DE INREGISTRARE GL 1551. Dotari: greutate operationala 8.050 kg, brat telescopic, cupa multifunctionala 4x1, cupa de excavare cu latimea de 600 mm, cupa pentru santuri trapezoidala 300x700x1200 mm, circuit hidraulic pentru picon, sistem de monitorizare prin satelit Komtrax. – 106.500,00 lei – 101.175,00 lei Activ 8 – Autoturism DACIA, caroserie AA berlina, tip sd/lsdj4/lsdj4p/logan, nr. identificare UU1LSDJ4P45154440, putere/turatie 55 kw/4000 (75 cp), sursa de energie motorina, cilindree 1461 cm3, număr locuri 5, data primei înmatriculări în România 08.06.2011, an fabricație 2011, norma de poluare euro 5, nr. de inmatriculare B-32- HLB – 15.100,00 lei – 12.080,00 lei În cadrul licitaţiei, unde este cazul, se vor aplica prevederile art. 141 alin. 2 lit. f din Legea nr. 571/2003, coroborată cu H.G. nr. 44/2004, actualizate prin O.U.G. nr. 58/26.06.2010, care dispun scutirea de taxa pe valoare adăugată a „...livrării de construcţii/părţi de construcţii şi a terenurilor pe care sunt construite, precum şi a oricăror altor terenuri. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea de construcţii noi, de părţi de construcţii noi sau de terenuri construibile”. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 02.10.2017, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 02.10.2017, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar mun. Iași, Aleea Nicolina nr. 82, jud. Iași, documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00–16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro şi la numerele de telefon: 0232/243864, 0757544544. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., Practician în insolvență, Lucian Andronic
 
„Statul va deveni un angajator mai atractiv decât mediul privat”

 Aţi făcut numeroase analize aplicate la absorbţia forţei de muncă in judeţul Iaşi. În ultima perioadă s-au făcut mai multe aprecieri privind specializările cerute de piaţa muncii in ...

 Conf.dr. Ilie Fârte: „Tensiunea, discordia şi conflictul stimulează dorinţa de dezbatere şi de schimbare”

- În prima parte a interviului aţi afirmat că electoratul este amorţit. Cum poate fi depăşit acest fenomen inrădăcinat deja in ţara nostră? - Electoratul poate fi scos din acestă stare de amor ...

Conf. dr. Ilie Fârte: „Electoratul românesc este depresiv. Dacă nu ar fi aşa, ar merge la vot!” (I)

- Care sunt lacunele comunicării politice in zilele noastre? - Cea mai mare problemă este lipsa simţului comunităţii. Atunci cand faci politică trebuie să ai sentimentul că aparţii aceleiaşi comunit ...

Ioan Scripniciuc: „Cred că mai este de lucrat la mentalitatea poliţistului!”- VIDEO

Chestorul Ioan Scripniciuc a decis recent să se retragă din funcţia de şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi. Acesta a fost de acord să le ofere reporterilor cotidianului „Evenimen ...

„Mi-am vândut bicicleta ca să vin la facultate, în Iaşi“ FOTO

Unul dintre cei mai căutaţi mecanici de biciclete din Iaşi, care a decis să-şi incerce norocul in Capitală, vorbeşte pentru ziarul Evenimentul Regional al Moldovei despre provocările unei meserii mai pu ...

Modelul Bianca Hanganu:  „Pe podium trebuie să străluceşti!“ FOTO

 Bianca Hanganu, elevă la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir“ , a fost declarată cea mai frumoasă tanără din Romania in cadrul preselecţiei pentru Miss Princess of the World 2017. Devotam ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

Prof. dr. Traian Mihăescu: „Tuberculoza este o boală băgată sub preş”

-Domnule profesor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Unde aţi copilărit şi cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -M-am născut in Vaslui, in oraş, şi acolo am copilărit. Pot spune că am a ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„Dacă nu vom valorifica forţa de muncă de peste Prut, o vor face alţii!”

- Pentru inceput, haideţi să „traducem” noţiunea de euroregiune... - Euroregiunea nostră (Euroregiunea Siret-Prut-Nistru - n.r.) are principala misiune de a ajuta Republica Moldova să se apro ...