1misu chiruc 3
1misu chiruc 2
1misu chiruc
1turism

Dimensiune font:

„Turiştii caută autenticul şi vor să experimenteze un alt mod de viaţă” FOTO

| 29-06-2017 07:15

Potrivit specialistului Mişu Chiruc, mai avem multe de învăţat în ceea ce priveşte modul în care se face turism * pentru a obţine performanţă este nevoie nu doar de dorinţă, ci şi de implicarea autorităţilor 

La început de sezon estival, am stat de vorbă cu Mişu Chiruc, şeful filialei Neamţ a Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) şi preşedintele executiv al ANTREC România despre ofertele de vacanţă, perspectivele agroturismului local şi naţional, atuurile zonei şi lipsurile care încă marchează sistemul.

- A început sezonul vacanţelor. Aşteptăm turişti la pensiunile din judeţul Neamţ?

- Aşteptăm. Păstrăm legătura cu proprietarii de pensiuni, noi îi informăm cu privire la noutăţi legislative sau evenimente, ei ne ţin la curent cu activitatea, deci pot spune că sunt solicitări. Şi sunt turişti în toate anotimpurile. Dar cea mai mare rată de ocupare este în perioada sărbătorilor de iarnă şi pascale.

- Vin şi turişti străini?

- Sigur. Mai nou vin cu motociclete, cu biciclete, dar traseele nu sunt foarte bine puse la punct. Administraţiile locale ar trebui să ia măsuri şi să pună traseele la punct, să facă spaţii de joacă pentru copii, să amenajeze zone turistice cum este ştrandul din Piatra Neamţ. Fiecare administraţie ar trebui să ofere ceva. Noi nu dezvoltăm tot ceea ce avem posibilitatea, nu facem tot ce ne stă în putere.

- Câte pensiuni afiliate ANTREC mai sunt în judeţ şi care este relaţia cu asociaţia?

- Sunt 40 de pensiuni afiliate ANTREC, dar sunt mult mai multe pensiuni agroturistice în judeţ. Acum nu mai este aceeaşi relaţie, aceeaşi activitate, nu se mai plătesc contribuţii. Date fiind mijloacele moderne, Internetul, ei îşi fac singuri rezervările, şi-au făcut site-uri proprii, sunt contactaţi de agenţii de turism, ceea ce este un lucru bun. Sunt pensiuni care au turiştii lor pentru că şi-au făcut un nume prin serviciile de calitate, turiştii le bat la poartă şi nu mai au nevoie de ajutor pentru promovare. În acelaşi timp sunt plafonaţi ca dezvoltare a serviciilor pe care le pun la dispoziţie. Eu îi invit pe toţi cei care consider că merită atunci când particip la târguri de turism naţionale sau la evenimente ale asociaţiei noastre cu alţi colegi din ţară, îi invit şi pe ei să meargă să îşi prezinte oferta turistică. Ne dorim să-i promovăm pe cei care au condiţii deosebite.

- Care sunt criteriile pe care trebuie să le îndeplinească o astfel de pensiune?

- Turismul rural nu înseamnă condiţii de hotel şi mic-dejun cu alimente din supermarket. Agroturism înseamnă că turistul vine să vadă cum se trăieşte la ţară, cum se mănâncă la ţară o masă pregătită chiar de gospodarii de acolo. Astfel de locuri sunt mai puţine, deoarece programele de finanţare au permis să se facă numai pensiuni de 4 stele, cu băi în cameră. Sunt foarte mulţi turişti care vin să găsească autenticul, aşa cum se întâmplă, de exemplu, în zona Sibiului cu Prinţul Charles. Să vadă cum trăiau oamenii, cum mâncau, să stea în locuinţe tradiţionale. Mulţi proprietari însă şi-au făcut vile cu două-trei etaje, construite din betoane, fără niciun respect faţă de tradiţie. Asta nu mai înseamnă agroturism. Este doar o ofertă de cazare într-o zonă liniştită, la ţară, dar nu are nicio legătură cu agroturismul.

- Putem totuşi îmbina confortul cu tradiţia…

- Bineînţeles. Nu putem clasifica o pensiune dacă are grup sanitar afară. Au fost programe de finanţare şi pentru aceste pensiuni care păstrează tradiţia şi şi-au mai îmbunătăţit condiţiile. Avem pensiuni care s-au dezvoltat pe structura de la care au plecat îmbunătăţind serviciile.

- Ce ar trebui să ofere o pensiune agroturistică pentru a atrage cât mai mulţi turişti şi pentru a-i fideliza?

- Turistul vine să cunoască, să experimenteze un alt mod de viaţă, al celor de acolo. Este vorba despre ce i se oferă în pensiune, dar şi în împrejurimi. De exemplu, îl poţi învăţa să pescuiască sau să cosească. Poate merge dimineaţa cu proprietarul la fân, la cosit, apoi să strângă fânul, să îl pună la uscat. Asta va fi o experienţă deosebită pentru turist, un element de noutate de care îşi va aminti mai mult decât faptul că a fost şi s-a cazat în locul respectiv.

- Găsim deja astfel de oferte de petrecere a timpului la pensiuni din Neamţ?

- Da. Găsim în multe locuri. Noi implementăm chiar un proiect, Expertour, prin care promovăm turismul experimental. Vom realiza prin acest proiect şi un ghid dedicat întreprinzătorilor din turism din mediul rural, un ghid prin care să li se explice ce acţiuni să propună pentru ca turistul să găsească în pensiune răspuns la solicitările lui. ANTREC Neamţ este iniţiatorul proiectului, dar l-am extins şi la alte judeţe. Sunt şase ţări implicate - Franţa, Irlanda de Nord, Bulgaria, Cipru, Italia şi România. Se va face şi un curs, un suport de formare prin care, prin proiect, se pot instrui şi alţi proprietari de pensiuni, să înveţe cum să pună la dispoziţia turiştilor şi alte servicii, nu doar cazare şi masă. Dacă vine doar pentru asta, stă poate două zile, dar dacă găseşte şi altceva de făcut, alte atracţii, turistul vine să petreacă un concediu acolo.

- Ce ar mai putea completa oferta?

- E nevoie şi de organizarea de evenimente, iar pensiunile ar trebui să se organizeze pe plan local. Un obiectiv al proiectului nostru este realizarea de reţele. Dacă 10 pensiuni, de exemplu, se unesc şi se organizează astfel încât într-o seară din săptămână la una dintre ele se programează o degustare de ţuică, în altă seară, la altă pensiune, sunt dansuri populare, la alta poate fi amenajat permanent un cuptor de pâine tradiţional, atunci toţi turiştii de la acele pensiuni vor sta mai mult în zonă.

Nu prea este în spiritul românului o astfel de colaborare, dar trebuie să înveţe, altfel turistul vine o dată şi nu mai revine. Poate doar cei care vin strict pentru odihnă. Dar mai ales dacă sunt familii care au copii trebuie să îi antrenezi în tot felul de activităţi. Lucrurile sunt mai complicate şi ar fi necesar şi sprijinul administraţiilor locale.

- Avem munte, avem mare, avem istorie şi tradiţii, s-au făcut proiecte, dar în continuare nu stăm prea bine la performanţa în turism comparativ cu alte ţări. De ce?

- Numărul de turişti a crescut, numărul de pensiuni nou-înfiinţate a fost mare în ultimii doi ani şi am speranţa că la asta am avut şi noi un cuvânt de spus prin a-i organiza, prin a-i promova prin festivalurile pe care le-am organizat chiar şi aici în Neamţ.

- Aţi renunţat la unele festivaluri şi mă întrebam care ar fi motivele?

- Nu au mai fost finanţări. La Hanu Ancuţei mai continuă Festivalul Hanurilor, dar La Târgu Neamţ nu s-a întâmplat la fel. Am organizat Festivalul de poveste dedicat lui Creangă, dar s-a renunţat apoi. A mai fost Festivalul fructelor de pădure de la Piatra Neamţ, care anul trecut nu a mai avut loc, dar va continua în colaborare cu Consiliul Judeţean, ei au fost iniţiatorii şi au finanţat. Sunt totuşi evenimente care se perpetuează de la an la an şi e frumos pentru că atrag turişti.

- Care ar fi atuurile şi lipsurile zonei noastre?

- Atuul principal este că avem de toate. Avem muntele, avem Lacul Izvorul Muntelui, care însă nu este pus în valoare absolut deloc. Pe acest lac s-ar putea face foarte multe lucruri. Ar trebui să vadă şi autorităţile de la noi ce se face în Ungaria sau în Germania pe un astfel de lac. Acum sunt câteva bărcuţe de la nişte particulari şi atât. Avem o pădure aproape virgină care este o frumuseţe, doar să mergi să priveşti flori, peisaje, dar iarăşi nu sunt suficiente trasee marcate. Deci nu este pusă la punct colaborarea între organizaţii şi administraţiile locale.

- Unde aţi recomanda o vacanţă în România?

- În primul rând în Neamţ. Apoi Delta Dunării, în Alba pentru că au foarte multe vestigii şi foarte frumos prezentate şi se vede interesul din partea comunităţii locale de a le prezenta cum trebuie. Nu trebuie să uităm Bucovina.

- Unde vă petreceţi vacanţele?

- În România, în primul rând, dar mai merg şi în străinătate. Îmi place muntele şi acolo merg cu cea mai mare plăcere.

A consemnat Alina FERENŢ

 

 

- Cum este turistul român?

- Foarte amator de turism rural, în special cei care au familii cu copii. Vin să vadă animale în curte, de aceea pensiunea trebuie să aibă gospodarul acolo, să ofere explicaţii, sprijin şi tot ce au nevoie. Sunt foarte căutate programele noastre care au reduceri foarte mari în extrasezon. În primăvară şi în toamnă avem programul «Vacante la ţară» cu preţuri mult mai mici, care este căutat de turiştii români, mai ales de familiile care au copii.

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VANZARE SC Avrasop SRL, cu sediul social în mun. Iaşi, bd. Independenţei, nr. 4-6, ap.cam 8, înregistrată la ORC Iaşi sub nr. J22/284/2005, CUI 17192970, prin lichidator judiciar Rodafis IPURL cu sediul în mun. Iaşi, str. Străpungere Silvestru, nr. 48 A, anunţă vânzarea prin licitaţie publică cu strigare a bunurile mobile: Plug cu brazde PP3 – 701 lei; Grapa cu discuri – 1696 lei; Tăvălugi - 841 lei; Cisternă 3,6 to –1682 lei (prţturi fără TVA). Preţurile de pornire reprezintă 35% din preţurile de evaluare. Valorificarea activelor prin licitaţie publică deschisă cu strigare va avea loc la data de 23.01.2018, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar. Pentru bunurile neadjudecate, licitaţia se va repeta în ziua de 30.01.2018, aceeaşi locaţie şi oră, aceleaşi preţuri de pornire. Condiţiile de participare la licitaţie sunt conţinute în Caietul de sarcini. Caietul de sarcini, în valoare de 50 lei, se achiziţionează de la sediul lichidatorului, unde se depune şi documentaţia de participare la licitaţie, în original, până în preziua licitaţiei, orele 13.00. Garanţia de participare este de 30% din suma reprezentând preţul de pornire şi va putea fi plătită în contul nr. RO80BUCU1032235332633RON deschis la Alpha Bank Iaşi pe numele debitorului. Prezentul anunţ constituie şi notificare către creditori, debitor şi orice persoană fizică sau juridică interesată în cauză. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare au obligaţia, sub rezerva sancţiuni decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data licitaţiei. Informaţii suplimentare la tel/fax 0232/273948, e-mail: rodafis@gmail.com
ANUNŢ Lichidatorul judiciar desemnat prin Sentinţa civilă nr. 79/31 ianuarie 2018, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă-Faliment, în dosarul nr. 7935/99/2017 (493/2017), privind debitoarea S.C. ROBALEX S.R.L. Dorobanţ, având C.U.I. 22820621, sediul social în sat Dorobanţ, com. Aroneanu, jud. Iaşi, număr de ordine în registrul comerţului J22/3342/2007, notifică deschiderea procedurii simplificate de insolvenţă, conform Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor este 16.03.2018. În temeiul art. 114 din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, nedepunerea cererii de admitere a creanţei până la termenul menţionat atrage decăderea din drepturi privind creanţa/creanţele deţinute împotriva debitoarei. Termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor este 26.03.2018. Termenul pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor este 20.04.2018. Se convoacǎ prima Adunare a creditorilor în data de 30.03.2018, ora 10.00, la sediul lichidatorului judiciar situat în mun. Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, jud. Vaslui, având următoarea ordine de zi: 1. desemnarea comitetului creditorilor şi a preşedintelui acestuia; 2. confirmarea lichidatorului judiciar şi a onorariului, 3. probleme diverse. Relaţii la lichidatorul judiciar ESTCONSULT I.P.U.R.L. Huşi, tel. 0335/566035, 0727850575.
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE Debitoarea S.C. PETROL NETWORK S.R.L. C.U.I. RO 11734355, J22/1267/2015, cu social sediul în mun. Iași, str. Serg. Grigore Ioan, nr. 7, jud. Iași, reprezentată prin lichidator judiciar Insolvency House S.P.R.L. Vaslui, cu sediul în mun. Vaslui, Centrul de Afaceri, Tronson I, etaj 1 cam. 4 str. Decebal nr. 16, jud. Vaslui, potrivit Sentinței civile nr. 65/F/15.03.2017, pronunţată de Tribunalul Vaslui în dosarul 1904/89/2015, în baza Procesului Verbal al Adunării Creditorilor nr. 253 din data de 08.05.2017, scoate la vânzare următoarele bunuri imobile la preţul de 90% din valoarea de evaluare: Nr. crt. – Denumire bun imobil/Descriere – Valoare lichidare în lei exclusiv T.V.A. – Stație comercializare/distribuție carburanți Iași – Str. Sergent Grigore Ioan, nr. 7 (Cartier Dacia) - compusă din: Teren intravilan Curți Construcții cu Suprafața (S) = 614mp și Construcţie (P) (Spaţiu comercial, Birou, Grup sanitar) cu Suprafața construită desfăşurată (S.c.d.) = 60mp/Suprafața utilă desfăşurată (S.u.d.) = 57,31mp, 3 pompe de alimentare cu benzină şi motorină a câte două braţe de alimentare, capacitate de stocare 49,800 litri în 6 rezervoare subterane în cuve betonate, 1 pompă și rezervor alimentare cu gaz, copertină. – 1.429.459,20 – Apartament cu 3 camere și dependinţe, cu Suprafața utilă de 62.83 mp (incl. balcon), situat în Municipiul Iaşi, Str. Anton Crihan (fosta Dimboviţa), Nr. 9, Bloc E3, Scara A, Etaj III, Ap. 13, Județul Iaşi. – 208.350 – SPAȚIU / CENTRU COMERCIAL VASLUI – compus din – - Construcție (Parter + 2 Etaje) cu A.c. sol. = 466,33 mp / A.c. desf. = 1.417,15 mp / A.u. desf. = 1.262,09 mp; - Teren intravilan – S.= 508,42 mp – 2.117.867,40 Total valoare bunuri imobile = 3.755.676,60 lei Prețurile nu includ T.V.A Vânzarea de bunuri imobile şi a terenurilor aferente este scutită de T.V.A. conform art. 292, alin. (2), lit. f din Codul Fiscal care prevede: „Următoarele operaţiuni sunt, de asemenea, scutite de taxe: lit.f) livrarea de către orice persoană a unei construcţii, a unei părţi a acesteia şi a terenului pe care este construită, precum şi a oricărui alt teren...” Licitaţia privind bunurile imobile va avea loc la sediul lichidatorului judiciar, respectiv în Vaslui, Centrul de Afaceri, tronson I, etaj 1, cam. 4, str. Decebal nr. 16, jud Vaslui, în data de 19.03.2018, ora 13:00. Participarea la licitaţie este condiţionată de consemnarea în contul averii debitorului nr. RO83 CECEVS0130RON0400330, deschis la CEC BANK SA Vaslui, la dispoziţia lichidatorului judiciar, până la începerea licitaţiei, a unei cauţiuni de 10% din preţul de pornire a licitaţiei. În caz de neadjudecare a bunului, licitaţia se va repeta în fiecare săptămână, în fiecare zi de luni, ora 13:00. Orice persoană care pretinde vreun drept asupra bunului este invitată, mai înainte de termenul de vânzare, să anunţe lichidatorul judiciar dreptul său. Potrivit art. 843 alin. (2) cod. pr. civ. debitorul nu poate participa la licitație nici personal, nici prin persoane interpuse. Toţi cei care doresc să cumpere bunurile sunt invitaţi la termenul stabilit să liciteze iar, până la această dată, vor prezenta în scris, oferta de preţ. Procesul verbal de afişare a publicaţiei face parte integrantă din publicaţie de vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine de la sediul lichidatorului judiciar sau la telefoanele: 0753419128, 0744663190 şi 0235/319427. Insolvency House S.P.R.L.
„Noi am pierdut mitologia dacică. Mai mult o ghicim, o reconstituim...”
24/02/2018 04:45

      Pe 24 februarie se celebrează Dragobetele, sărbătoarea iubirii la romani. Ziua lui Dragobete, zeul tinereţii, al veseliei şi al iubirii are origini străvechi. Dragobete este un pe ...

 Cercetăşia este „distracţie cu un scop”
17/02/2018 04:30

Cine nu şi-a dorit, cand era la varsta copilăriei, să facă parte dintr-un grup de exploratori, să pornească in aventuri in care să afle lucruri noi, să-şi facă prieteni, să facă legăminte de frăţ ...

 „Prestigiul Iaşului şi al Moldovei a fost făcut ţăndări de politicienii corupţi”
15/02/2018 05:00

- Domnule Ranja, de ce credeţi că Iaşul nu-şi poate impune punctual de vedere in politica naţională, aşa cum a reuşit Clujul, Sibiul, Braşovul, Constanţa sau multe alte oraşe mai mici? - Electoral, ...

 „România a ajuns al treilea mare importator de crap din Uniunea Europeană”
10/02/2018 05:00

Ing. Cătălin Platon, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Producătorilor din Pescărie ROMFISH, a inceput să lucrez in domeniul pisciculturii in 1990, după ce a absolvit in 1989 cursurile Facultăţii de ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

 „Centenarul României, la nivelul unui program naţional, este ratat”
03/02/2018 04:01

  - Domnule profesor, cum arată Romania Mare la 100 de ani? - Arată un pic mai mică pentru că am pierdut unele provincii pe care le-am caştigat in 1918. Arată ca o ţară care a reuşit să-şi des ...

 „Literatura are nevoie şi de genii, şi de epigoni, şi de mediocri, dar fiecare să rămână pe raftul lui”
27/01/2018 06:11

    - Sunteţi scriitor recunoscut pe plan naţional, tradus in mai multe limbi de circulaţie internaţională atat ca poet, cat şi ca prozator. Vă adresez o intrebare abruptă: care mai este st ...

 „Rostul unei instituţii de cultură nu este să-şi scoată investiţia financiară, ci investiţia spirituală”
24/01/2018 06:38

Cultura are soarta Cenuşăresei, cunoaşteţi clişeul vehiculat in ultimii ani. Privind totuşi către unele obiective, lucrurile nu stau chiar aşa. Cu pricepere, un plan bine pus la punct şi cu fonduri car ...

„Incultura îi face pe foarte mulţi oameni politici să fie ineficienţi”
20/01/2018 05:15

Impresionant, acesta ar fi cuvantul cu care aş putea descrie dialogul purtat cu prof. univ. dr. Răzvan Theodorescu, membru al Academiei Romane. Revenit la Iaşi, unde a vernisaj o expoziţie dedicată arhitec ...

„38 la sută dintre elevii români de până la 15 ani sunt analfabeţi funcţional”
13/01/2018 06:24

  Problemele din educaţie sunt cunoscute. Se vorbeşte despre necesitatea schimbării atitudinii cadrelor didactice, despre programe de formare, despre rezultatele slabe ale elevilor, dar măsurile care ...