1misu chiruc 3
1misu chiruc 2
1misu chiruc
1turism

Dimensiune font:

„Turiştii caută autenticul şi vor să experimenteze un alt mod de viaţă” FOTO

| 29-06-2017 07:15

Potrivit specialistului Mişu Chiruc, mai avem multe de învăţat în ceea ce priveşte modul în care se face turism * pentru a obţine performanţă este nevoie nu doar de dorinţă, ci şi de implicarea autorităţilor 

La început de sezon estival, am stat de vorbă cu Mişu Chiruc, şeful filialei Neamţ a Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) şi preşedintele executiv al ANTREC România despre ofertele de vacanţă, perspectivele agroturismului local şi naţional, atuurile zonei şi lipsurile care încă marchează sistemul.

- A început sezonul vacanţelor. Aşteptăm turişti la pensiunile din judeţul Neamţ?

- Aşteptăm. Păstrăm legătura cu proprietarii de pensiuni, noi îi informăm cu privire la noutăţi legislative sau evenimente, ei ne ţin la curent cu activitatea, deci pot spune că sunt solicitări. Şi sunt turişti în toate anotimpurile. Dar cea mai mare rată de ocupare este în perioada sărbătorilor de iarnă şi pascale.

- Vin şi turişti străini?

- Sigur. Mai nou vin cu motociclete, cu biciclete, dar traseele nu sunt foarte bine puse la punct. Administraţiile locale ar trebui să ia măsuri şi să pună traseele la punct, să facă spaţii de joacă pentru copii, să amenajeze zone turistice cum este ştrandul din Piatra Neamţ. Fiecare administraţie ar trebui să ofere ceva. Noi nu dezvoltăm tot ceea ce avem posibilitatea, nu facem tot ce ne stă în putere.

- Câte pensiuni afiliate ANTREC mai sunt în judeţ şi care este relaţia cu asociaţia?

- Sunt 40 de pensiuni afiliate ANTREC, dar sunt mult mai multe pensiuni agroturistice în judeţ. Acum nu mai este aceeaşi relaţie, aceeaşi activitate, nu se mai plătesc contribuţii. Date fiind mijloacele moderne, Internetul, ei îşi fac singuri rezervările, şi-au făcut site-uri proprii, sunt contactaţi de agenţii de turism, ceea ce este un lucru bun. Sunt pensiuni care au turiştii lor pentru că şi-au făcut un nume prin serviciile de calitate, turiştii le bat la poartă şi nu mai au nevoie de ajutor pentru promovare. În acelaşi timp sunt plafonaţi ca dezvoltare a serviciilor pe care le pun la dispoziţie. Eu îi invit pe toţi cei care consider că merită atunci când particip la târguri de turism naţionale sau la evenimente ale asociaţiei noastre cu alţi colegi din ţară, îi invit şi pe ei să meargă să îşi prezinte oferta turistică. Ne dorim să-i promovăm pe cei care au condiţii deosebite.

- Care sunt criteriile pe care trebuie să le îndeplinească o astfel de pensiune?

- Turismul rural nu înseamnă condiţii de hotel şi mic-dejun cu alimente din supermarket. Agroturism înseamnă că turistul vine să vadă cum se trăieşte la ţară, cum se mănâncă la ţară o masă pregătită chiar de gospodarii de acolo. Astfel de locuri sunt mai puţine, deoarece programele de finanţare au permis să se facă numai pensiuni de 4 stele, cu băi în cameră. Sunt foarte mulţi turişti care vin să găsească autenticul, aşa cum se întâmplă, de exemplu, în zona Sibiului cu Prinţul Charles. Să vadă cum trăiau oamenii, cum mâncau, să stea în locuinţe tradiţionale. Mulţi proprietari însă şi-au făcut vile cu două-trei etaje, construite din betoane, fără niciun respect faţă de tradiţie. Asta nu mai înseamnă agroturism. Este doar o ofertă de cazare într-o zonă liniştită, la ţară, dar nu are nicio legătură cu agroturismul.

- Putem totuşi îmbina confortul cu tradiţia…

- Bineînţeles. Nu putem clasifica o pensiune dacă are grup sanitar afară. Au fost programe de finanţare şi pentru aceste pensiuni care păstrează tradiţia şi şi-au mai îmbunătăţit condiţiile. Avem pensiuni care s-au dezvoltat pe structura de la care au plecat îmbunătăţind serviciile.

- Ce ar trebui să ofere o pensiune agroturistică pentru a atrage cât mai mulţi turişti şi pentru a-i fideliza?

- Turistul vine să cunoască, să experimenteze un alt mod de viaţă, al celor de acolo. Este vorba despre ce i se oferă în pensiune, dar şi în împrejurimi. De exemplu, îl poţi învăţa să pescuiască sau să cosească. Poate merge dimineaţa cu proprietarul la fân, la cosit, apoi să strângă fânul, să îl pună la uscat. Asta va fi o experienţă deosebită pentru turist, un element de noutate de care îşi va aminti mai mult decât faptul că a fost şi s-a cazat în locul respectiv.

- Găsim deja astfel de oferte de petrecere a timpului la pensiuni din Neamţ?

- Da. Găsim în multe locuri. Noi implementăm chiar un proiect, Expertour, prin care promovăm turismul experimental. Vom realiza prin acest proiect şi un ghid dedicat întreprinzătorilor din turism din mediul rural, un ghid prin care să li se explice ce acţiuni să propună pentru ca turistul să găsească în pensiune răspuns la solicitările lui. ANTREC Neamţ este iniţiatorul proiectului, dar l-am extins şi la alte judeţe. Sunt şase ţări implicate - Franţa, Irlanda de Nord, Bulgaria, Cipru, Italia şi România. Se va face şi un curs, un suport de formare prin care, prin proiect, se pot instrui şi alţi proprietari de pensiuni, să înveţe cum să pună la dispoziţia turiştilor şi alte servicii, nu doar cazare şi masă. Dacă vine doar pentru asta, stă poate două zile, dar dacă găseşte şi altceva de făcut, alte atracţii, turistul vine să petreacă un concediu acolo.

- Ce ar mai putea completa oferta?

- E nevoie şi de organizarea de evenimente, iar pensiunile ar trebui să se organizeze pe plan local. Un obiectiv al proiectului nostru este realizarea de reţele. Dacă 10 pensiuni, de exemplu, se unesc şi se organizează astfel încât într-o seară din săptămână la una dintre ele se programează o degustare de ţuică, în altă seară, la altă pensiune, sunt dansuri populare, la alta poate fi amenajat permanent un cuptor de pâine tradiţional, atunci toţi turiştii de la acele pensiuni vor sta mai mult în zonă.

Nu prea este în spiritul românului o astfel de colaborare, dar trebuie să înveţe, altfel turistul vine o dată şi nu mai revine. Poate doar cei care vin strict pentru odihnă. Dar mai ales dacă sunt familii care au copii trebuie să îi antrenezi în tot felul de activităţi. Lucrurile sunt mai complicate şi ar fi necesar şi sprijinul administraţiilor locale.

- Avem munte, avem mare, avem istorie şi tradiţii, s-au făcut proiecte, dar în continuare nu stăm prea bine la performanţa în turism comparativ cu alte ţări. De ce?

- Numărul de turişti a crescut, numărul de pensiuni nou-înfiinţate a fost mare în ultimii doi ani şi am speranţa că la asta am avut şi noi un cuvânt de spus prin a-i organiza, prin a-i promova prin festivalurile pe care le-am organizat chiar şi aici în Neamţ.

- Aţi renunţat la unele festivaluri şi mă întrebam care ar fi motivele?

- Nu au mai fost finanţări. La Hanu Ancuţei mai continuă Festivalul Hanurilor, dar La Târgu Neamţ nu s-a întâmplat la fel. Am organizat Festivalul de poveste dedicat lui Creangă, dar s-a renunţat apoi. A mai fost Festivalul fructelor de pădure de la Piatra Neamţ, care anul trecut nu a mai avut loc, dar va continua în colaborare cu Consiliul Judeţean, ei au fost iniţiatorii şi au finanţat. Sunt totuşi evenimente care se perpetuează de la an la an şi e frumos pentru că atrag turişti.

- Care ar fi atuurile şi lipsurile zonei noastre?

- Atuul principal este că avem de toate. Avem muntele, avem Lacul Izvorul Muntelui, care însă nu este pus în valoare absolut deloc. Pe acest lac s-ar putea face foarte multe lucruri. Ar trebui să vadă şi autorităţile de la noi ce se face în Ungaria sau în Germania pe un astfel de lac. Acum sunt câteva bărcuţe de la nişte particulari şi atât. Avem o pădure aproape virgină care este o frumuseţe, doar să mergi să priveşti flori, peisaje, dar iarăşi nu sunt suficiente trasee marcate. Deci nu este pusă la punct colaborarea între organizaţii şi administraţiile locale.

- Unde aţi recomanda o vacanţă în România?

- În primul rând în Neamţ. Apoi Delta Dunării, în Alba pentru că au foarte multe vestigii şi foarte frumos prezentate şi se vede interesul din partea comunităţii locale de a le prezenta cum trebuie. Nu trebuie să uităm Bucovina.

- Unde vă petreceţi vacanţele?

- În România, în primul rând, dar mai merg şi în străinătate. Îmi place muntele şi acolo merg cu cea mai mare plăcere.

A consemnat Alina FERENŢ

 

 

- Cum este turistul român?

- Foarte amator de turism rural, în special cei care au familii cu copii. Vin să vadă animale în curte, de aceea pensiunea trebuie să aibă gospodarul acolo, să ofere explicaţii, sprijin şi tot ce au nevoie. Sunt foarte căutate programele noastre care au reduceri foarte mari în extrasezon. În primăvară şi în toamnă avem programul «Vacante la ţară» cu preţuri mult mai mici, care este căutat de turiştii români, mai ales de familiile care au copii.

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei SC GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași – Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr. 85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bun imobil – proprietate agro - industrială, (tip “ferm[ creștere suine”) situată în extravilanul Com. Ibănești, punctul Condrea, T119, P3068/7; 3068/8, jud. Vaslui, format din teren extravilan în sup. de 8.432 mp, Construcția C1 în sup. de 98 mp, Construcția C2 în sup. de 720 mp și Construcția C3 în sup. de 720 mp, dotate cu echipamente interior grajd creștere suine și panouri fotovoltaice – Preț de pornire 100% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare - 379.562 Euro (exclusiv TVA). 2. Bunuri mobile conform Raport de evaluare - Preț de pornire 100% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr. crt. – Denumirea bunurilor – Buc – Valoare de piață lei – fără TVA 1 – Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 – 1 – 306.153 2 – Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 – 1 – 78.300 3 – Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 – 1 – 54.527 Licitațiile vor avea loc în data de 08,15,22 și 29.06.2018, ora 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr.4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud.Iași, Complex de Birouri ”NH BUSINESS”, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei; - dovada achitării caietului de sarcini de 1.000 lei fără TVA – pentru bunul imobil; - dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector deschis pe numele debitoarei la Piraeus Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare și contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul lichidatorului judiciar decshis la Piraeus Bank Iaşi. În cazul în care creditorul garantat Piraeus Bank România SA îşi exprimă intenția de a adjudeca în contul creanţei bunul imobil, acesta va putea participa la licitaţiile organizate fără alte cheltuieli (taxă de participare la licitație, caiet de sarcini, cauţiunea de 10% etc.) şi fără a fi necesar a prezenta documentele de participare. Creditorul garantat poate adjudeca în contul creanţei bunul asupra căruia poartă garanţia sa la un preţ care se încadrează în strategia de valorificare aprobată de către creditori. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508, 0744994490; fax: 0332/814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE LD Expert Grup IPURL, lichidatorul judiciar al SC Kat Company SRL, Iaşi, str Eternitate, nr. 84, bl. Z2-1, sc. C, et. 4, ap. 4, jud. Iaşi, în temeiul Legii 85/2006, vinde prin licitaţie publică, următoarele bunuri: Imobile situate în sat Agapia, com. Agapia, jud Neamţ, în bloc: 1. Teren arabil cu suprafaţă S = 1.892 mp, situat în extravilanul comunei Agapia, punct Molizi, jud. Neamţ, înscris în cartea funciară nr. 451/N a localitătii Agapia cu nr. cadastral 524; 2. Teren arabil cu suprafaţa S = 3.275 mp, situat în extravilanul comunei Agapia, punct Molizi, jud. Neamţ, înscris în cartea funciară nr. 448/N a localitătii Agapia cu nr. cadastral 501; 3. Imobil situat în intravilanul satului Agapia, jud Neamţ, compus din: - teren categorie folosinţă “curţi-construcţii” în S = 1.199 mp, parcela 1CC - construcţia cu destinaţia de pensiune turistică S+P+1E+M cu Sconstruită = 347,28 mp şi Suprafaţă construită desfăşurată = 1.389,12 mp - teren categoria de folosinţă “arabil” în suprafaţă de 1.482 mp, parcela 2A Preţ - 2.307.960 lei . Imobile situate în sat Dancu, com Holboca, jud Iaşi, în bloc: 1. Teren intravilan în suprafaţă de 3.400 mp, CF 60579, nr. cad. 802/1 pe care sunt amplasate construcţiile C1, C2, C3 şi C4, alcătuit din: - parcela 1(417) de categorie de folosinţă „curţi – construcţii” în suprafaţă de 628 mp, pe care sunt amplasate construcţiile C1, C2 şi C3; - parcela 2/1(418/1) de categorie de folosinţă „arabil” în suprafaţă de 2.314 mp., pe care se află construcţia C4; - parcela 3(416) de categorie de folosinţă „vie” în suprafaţă de 458 mp; 2. Construcţia C1 – spaţiu comercial D+P+1E, cu Sc la sol = 81,83 mp, supprafaţă utilă 141,01 mp, CF 60579, nr. cad. 802/1-C1. 3. Rampă C2 cu suprafaţa construită la sol Sc = 19,84 mp, nr. cad. 802/1-C2; 4. Hală C3 - depozit, cu Sc la sol = 198,96 mp, Sutilă = 264,06 mp, CF 60579, nr. cad. 802/A-C3. 5. Casă C4 – locuinţă P+1E, cu suprafaţă construită la sol Sc = 81,40 mp, Sutilă 83,81 mp, CF 60579, nr. cad. 802/1-C4 Preţ - 822.924 lei. Licitaţiile vor avea loc pe 18.05.2018, 31.05.2018, 15.06.2018 orele 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Cronicar Mustea, nr. 17, parter, ap. 12, jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: dovada achitării taxei de participare de 1.000 lei, dovada achitării caietului de sarcini de 1.000 lei, dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei; actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila.Taxele se vor achita în contul RO 87 BTRL 0240 1202 8795 78XX deschis pe numele debitoarei SC KAT COMPANY SRL la Banca Transilvania - sucursala Iaşi. Înscrierile se fac la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Cronicar Mustea, nr. 17, parter, ap. 12, jud. Iaşim cu o zi ȋnainte de data desfăşurării licitaţiei, pânã la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit, 30 zile de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunului, care va fi scos din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra imobilelor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar. Informaţii lichidator judiciar telefon 0232/235508.
ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, în calitate de lichidator judiciar al Com Agrotex S.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, b-dul Chimiei, nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO 14584937, O.R.C. J22/304/2003, numit potrivit Sentinţei civile nr. 348/15.03.2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, în dosarul 5150/99/2016 (379/2016), anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la data de 29.06.2018, ora 12.00, a următorelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de piaţă stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*) - Valoare de pornire la licitaţie (lei, fără T.V.A.*) Activ 1 - Teren în suprafaţă de 9.000 mp, situat în extravilanul satului Tudora, com. Tudora, jud. Botoşani, în parcela 545/24, sola 81, care se învecinează cu Ciornei Viorica, Sandu Elena, HCN 543 şi DE 542. Imobilul a fost dobândit în baza Contractului de vânzare cumpărare autentificat sub nr.2369/2005. - 11.310,00 lei - 11.310,00 lei Activ 2 - Teren în suprafaţă de 2.200 mp, situat în extravilanul satului Tudora, com. Tudora, jud. Botoşani, în parcela 545/64, sola 81. Imobilul a fost dobândit în baza Contractului de vânzare cumpărare autentificat sub nr.1420/2005. - 2.770,00 lei - 2.770,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 28.06.2018, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi. Componenţa şi descrierea activelor scose la vânzare este cuprinsă în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 28.06.2018, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore de la primirea dovezii de achitare). Relaţii suplimentare - tel: 0755132475; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231, e-mail: vanzari@insolventa.ro. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
„Vreau să aduc un miliard de euro în judeţul Iaşi”  VIDEO Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Maricel Popa
26/05/2018 10:00

  Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a intrat in politică cu dorinţa de a aduce o schimbare radicală in zona rurală a Iaşului, de a moderniza lucrurile inţepenite de foarte mul ...

MIHAI CHIRICA-Iaşul se dezvoltă, nu stă să mă aştepte nici pe mine, nici pe domnul Popa!
14/05/2018 09:24

  Primarul municipiului Iaşi a venit in redacţia cotidianului Evenimentul Regional al Moldovei pentru a vorbi despre recentele sale dispute cu PSD, generatoare de criză politică in interiorul Consiliu ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

  Curtea Domnească de la Piatra, o istorie de 527 de ani
01/05/2018 06:36

  Pietrenii şi turiştii cunosc zona Curţii Domneşti ca fiind cea mai importantă din oraş, atat din punct de vedere turistic, cat şi administrativ, dacă ne gandim că in zonă sunt multe muzee, dar ...

 

 „Centenarul? Ceremonii obosite, de un primitivism cultural...”
02/04/2018 11:07

  - Prezentă, săptămana trecută, in cadrul sesiunii solemne aParlamentului, care aniversa o sută de ani de la unirea Basarabiei cu Romania, principesa Margareta a afirmat că, pentru ea, reprezin ...

„Departamentului Centenar i-a lipsit stabilitatea”
31/03/2018 06:18

  Doctor in istorie cu o teză ce priveşte politica internaţională din Balcani la inceput de secol XX, cadru universitar asociat al Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău şi lector ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

„Dacă se doreşte performanţă, trebuie să ni se creeze anumite condiţii”
24/03/2018 04:45

    Elisabeta Lipă, cea mai bună canotoare a secolului XX, aşa cum a fost declarată de Federaţia Internaţională de Canotaj in anul 2000, a realizat pentru cititorii cotidianului „Evenim ...

„În spatele unui personaj, poţi să oferi din tine unele trăiri de care ştii doar tu”
17/03/2018 05:33

  Nu ştiu cum o fi să canţi in duet pe scenă cu soprana Diana Bucur, ştiu doar cat de frumos umple sala de concerte şi cat de savuros poate fi un dialog cu ea. Ieşeanca pasionată de muzică nu est ...

  „Lucrurile au devenit simple când m-am jucat eu mai mult”
14/03/2018 05:05

    Iulia Cruţ este unul dintre cei mai tonici psihologie pe care ii cunosc. Imediat ce ţi-a aruncat o privire veselă ştii că toate ofurile cu care ai venit in cabinetul ei dispar ca prin minun ...