„Turiştii caută autenticul şi vor să experimenteze un alt mod de viaţă” FOTO

default

Dimensiune font:

| 29-06-2017 07:15

Potrivit specialistului Mişu Chiruc, mai avem multe de învăţat în ceea ce priveşte modul în care se face turism * pentru a obţine performanţă este nevoie nu doar de dorinţă, ci şi de implicarea autorităţilor 

La început de sezon estival, am stat de vorbă cu Mişu Chiruc, şeful filialei Neamţ a Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) şi preşedintele executiv al ANTREC România despre ofertele de vacanţă, perspectivele agroturismului local şi naţional, atuurile zonei şi lipsurile care încă marchează sistemul.

- A început sezonul vacanţelor. Aşteptăm turişti la pensiunile din judeţul Neamţ?

- Aşteptăm. Păstrăm legătura cu proprietarii de pensiuni, noi îi informăm cu privire la noutăţi legislative sau evenimente, ei ne ţin la curent cu activitatea, deci pot spune că sunt solicitări. Şi sunt turişti în toate anotimpurile. Dar cea mai mare rată de ocupare este în perioada sărbătorilor de iarnă şi pascale.

- Vin şi turişti străini?

- Sigur. Mai nou vin cu motociclete, cu biciclete, dar traseele nu sunt foarte bine puse la punct. Administraţiile locale ar trebui să ia măsuri şi să pună traseele la punct, să facă spaţii de joacă pentru copii, să amenajeze zone turistice cum este ştrandul din Piatra Neamţ. Fiecare administraţie ar trebui să ofere ceva. Noi nu dezvoltăm tot ceea ce avem posibilitatea, nu facem tot ce ne stă în putere.

- Câte pensiuni afiliate ANTREC mai sunt în judeţ şi care este relaţia cu asociaţia?

- Sunt 40 de pensiuni afiliate ANTREC, dar sunt mult mai multe pensiuni agroturistice în judeţ. Acum nu mai este aceeaşi relaţie, aceeaşi activitate, nu se mai plătesc contribuţii. Date fiind mijloacele moderne, Internetul, ei îşi fac singuri rezervările, şi-au făcut site-uri proprii, sunt contactaţi de agenţii de turism, ceea ce este un lucru bun. Sunt pensiuni care au turiştii lor pentru că şi-au făcut un nume prin serviciile de calitate, turiştii le bat la poartă şi nu mai au nevoie de ajutor pentru promovare. În acelaşi timp sunt plafonaţi ca dezvoltare a serviciilor pe care le pun la dispoziţie. Eu îi invit pe toţi cei care consider că merită atunci când particip la târguri de turism naţionale sau la evenimente ale asociaţiei noastre cu alţi colegi din ţară, îi invit şi pe ei să meargă să îşi prezinte oferta turistică. Ne dorim să-i promovăm pe cei care au condiţii deosebite.

- Care sunt criteriile pe care trebuie să le îndeplinească o astfel de pensiune?

- Turismul rural nu înseamnă condiţii de hotel şi mic-dejun cu alimente din supermarket. Agroturism înseamnă că turistul vine să vadă cum se trăieşte la ţară, cum se mănâncă la ţară o masă pregătită chiar de gospodarii de acolo. Astfel de locuri sunt mai puţine, deoarece programele de finanţare au permis să se facă numai pensiuni de 4 stele, cu băi în cameră. Sunt foarte mulţi turişti care vin să găsească autenticul, aşa cum se întâmplă, de exemplu, în zona Sibiului cu Prinţul Charles. Să vadă cum trăiau oamenii, cum mâncau, să stea în locuinţe tradiţionale. Mulţi proprietari însă şi-au făcut vile cu două-trei etaje, construite din betoane, fără niciun respect faţă de tradiţie. Asta nu mai înseamnă agroturism. Este doar o ofertă de cazare într-o zonă liniştită, la ţară, dar nu are nicio legătură cu agroturismul.

- Putem totuşi îmbina confortul cu tradiţia…

- Bineînţeles. Nu putem clasifica o pensiune dacă are grup sanitar afară. Au fost programe de finanţare şi pentru aceste pensiuni care păstrează tradiţia şi şi-au mai îmbunătăţit condiţiile. Avem pensiuni care s-au dezvoltat pe structura de la care au plecat îmbunătăţind serviciile.

- Ce ar trebui să ofere o pensiune agroturistică pentru a atrage cât mai mulţi turişti şi pentru a-i fideliza?

- Turistul vine să cunoască, să experimenteze un alt mod de viaţă, al celor de acolo. Este vorba despre ce i se oferă în pensiune, dar şi în împrejurimi. De exemplu, îl poţi învăţa să pescuiască sau să cosească. Poate merge dimineaţa cu proprietarul la fân, la cosit, apoi să strângă fânul, să îl pună la uscat. Asta va fi o experienţă deosebită pentru turist, un element de noutate de care îşi va aminti mai mult decât faptul că a fost şi s-a cazat în locul respectiv.

- Găsim deja astfel de oferte de petrecere a timpului la pensiuni din Neamţ?

- Da. Găsim în multe locuri. Noi implementăm chiar un proiect, Expertour, prin care promovăm turismul experimental. Vom realiza prin acest proiect şi un ghid dedicat întreprinzătorilor din turism din mediul rural, un ghid prin care să li se explice ce acţiuni să propună pentru ca turistul să găsească în pensiune răspuns la solicitările lui. ANTREC Neamţ este iniţiatorul proiectului, dar l-am extins şi la alte judeţe. Sunt şase ţări implicate - Franţa, Irlanda de Nord, Bulgaria, Cipru, Italia şi România. Se va face şi un curs, un suport de formare prin care, prin proiect, se pot instrui şi alţi proprietari de pensiuni, să înveţe cum să pună la dispoziţia turiştilor şi alte servicii, nu doar cazare şi masă. Dacă vine doar pentru asta, stă poate două zile, dar dacă găseşte şi altceva de făcut, alte atracţii, turistul vine să petreacă un concediu acolo.

- Ce ar mai putea completa oferta?

- E nevoie şi de organizarea de evenimente, iar pensiunile ar trebui să se organizeze pe plan local. Un obiectiv al proiectului nostru este realizarea de reţele. Dacă 10 pensiuni, de exemplu, se unesc şi se organizează astfel încât într-o seară din săptămână la una dintre ele se programează o degustare de ţuică, în altă seară, la altă pensiune, sunt dansuri populare, la alta poate fi amenajat permanent un cuptor de pâine tradiţional, atunci toţi turiştii de la acele pensiuni vor sta mai mult în zonă.

Nu prea este în spiritul românului o astfel de colaborare, dar trebuie să înveţe, altfel turistul vine o dată şi nu mai revine. Poate doar cei care vin strict pentru odihnă. Dar mai ales dacă sunt familii care au copii trebuie să îi antrenezi în tot felul de activităţi. Lucrurile sunt mai complicate şi ar fi necesar şi sprijinul administraţiilor locale.

- Avem munte, avem mare, avem istorie şi tradiţii, s-au făcut proiecte, dar în continuare nu stăm prea bine la performanţa în turism comparativ cu alte ţări. De ce?

- Numărul de turişti a crescut, numărul de pensiuni nou-înfiinţate a fost mare în ultimii doi ani şi am speranţa că la asta am avut şi noi un cuvânt de spus prin a-i organiza, prin a-i promova prin festivalurile pe care le-am organizat chiar şi aici în Neamţ.

- Aţi renunţat la unele festivaluri şi mă întrebam care ar fi motivele?

- Nu au mai fost finanţări. La Hanu Ancuţei mai continuă Festivalul Hanurilor, dar La Târgu Neamţ nu s-a întâmplat la fel. Am organizat Festivalul de poveste dedicat lui Creangă, dar s-a renunţat apoi. A mai fost Festivalul fructelor de pădure de la Piatra Neamţ, care anul trecut nu a mai avut loc, dar va continua în colaborare cu Consiliul Judeţean, ei au fost iniţiatorii şi au finanţat. Sunt totuşi evenimente care se perpetuează de la an la an şi e frumos pentru că atrag turişti.

- Care ar fi atuurile şi lipsurile zonei noastre?

- Atuul principal este că avem de toate. Avem muntele, avem Lacul Izvorul Muntelui, care însă nu este pus în valoare absolut deloc. Pe acest lac s-ar putea face foarte multe lucruri. Ar trebui să vadă şi autorităţile de la noi ce se face în Ungaria sau în Germania pe un astfel de lac. Acum sunt câteva bărcuţe de la nişte particulari şi atât. Avem o pădure aproape virgină care este o frumuseţe, doar să mergi să priveşti flori, peisaje, dar iarăşi nu sunt suficiente trasee marcate. Deci nu este pusă la punct colaborarea între organizaţii şi administraţiile locale.

- Unde aţi recomanda o vacanţă în România?

- În primul rând în Neamţ. Apoi Delta Dunării, în Alba pentru că au foarte multe vestigii şi foarte frumos prezentate şi se vede interesul din partea comunităţii locale de a le prezenta cum trebuie. Nu trebuie să uităm Bucovina.

- Unde vă petreceţi vacanţele?

- În România, în primul rând, dar mai merg şi în străinătate. Îmi place muntele şi acolo merg cu cea mai mare plăcere.

A consemnat Alina FERENŢ

 

 

- Cum este turistul român?

- Foarte amator de turism rural, în special cei care au familii cu copii. Vin să vadă animale în curte, de aceea pensiunea trebuie să aibă gospodarul acolo, să ofere explicaţii, sprijin şi tot ce au nevoie. Sunt foarte căutate programele noastre care au reduceri foarte mari în extrasezon. În primăvară şi în toamnă avem programul «Vacante la ţară» cu preţuri mult mai mici, care este căutat de turiştii români, mai ales de familiile care au copii.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei