1misu chiruc 3
1misu chiruc 2
1misu chiruc
1turism

Dimensiune font:

„Turiştii caută autenticul şi vor să experimenteze un alt mod de viaţă” FOTO

| 29-06-2017 07:15

Potrivit specialistului Mişu Chiruc, mai avem multe de învăţat în ceea ce priveşte modul în care se face turism * pentru a obţine performanţă este nevoie nu doar de dorinţă, ci şi de implicarea autorităţilor 

La început de sezon estival, am stat de vorbă cu Mişu Chiruc, şeful filialei Neamţ a Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) şi preşedintele executiv al ANTREC România despre ofertele de vacanţă, perspectivele agroturismului local şi naţional, atuurile zonei şi lipsurile care încă marchează sistemul.

- A început sezonul vacanţelor. Aşteptăm turişti la pensiunile din judeţul Neamţ?

- Aşteptăm. Păstrăm legătura cu proprietarii de pensiuni, noi îi informăm cu privire la noutăţi legislative sau evenimente, ei ne ţin la curent cu activitatea, deci pot spune că sunt solicitări. Şi sunt turişti în toate anotimpurile. Dar cea mai mare rată de ocupare este în perioada sărbătorilor de iarnă şi pascale.

- Vin şi turişti străini?

- Sigur. Mai nou vin cu motociclete, cu biciclete, dar traseele nu sunt foarte bine puse la punct. Administraţiile locale ar trebui să ia măsuri şi să pună traseele la punct, să facă spaţii de joacă pentru copii, să amenajeze zone turistice cum este ştrandul din Piatra Neamţ. Fiecare administraţie ar trebui să ofere ceva. Noi nu dezvoltăm tot ceea ce avem posibilitatea, nu facem tot ce ne stă în putere.

- Câte pensiuni afiliate ANTREC mai sunt în judeţ şi care este relaţia cu asociaţia?

- Sunt 40 de pensiuni afiliate ANTREC, dar sunt mult mai multe pensiuni agroturistice în judeţ. Acum nu mai este aceeaşi relaţie, aceeaşi activitate, nu se mai plătesc contribuţii. Date fiind mijloacele moderne, Internetul, ei îşi fac singuri rezervările, şi-au făcut site-uri proprii, sunt contactaţi de agenţii de turism, ceea ce este un lucru bun. Sunt pensiuni care au turiştii lor pentru că şi-au făcut un nume prin serviciile de calitate, turiştii le bat la poartă şi nu mai au nevoie de ajutor pentru promovare. În acelaşi timp sunt plafonaţi ca dezvoltare a serviciilor pe care le pun la dispoziţie. Eu îi invit pe toţi cei care consider că merită atunci când particip la târguri de turism naţionale sau la evenimente ale asociaţiei noastre cu alţi colegi din ţară, îi invit şi pe ei să meargă să îşi prezinte oferta turistică. Ne dorim să-i promovăm pe cei care au condiţii deosebite.

- Care sunt criteriile pe care trebuie să le îndeplinească o astfel de pensiune?

- Turismul rural nu înseamnă condiţii de hotel şi mic-dejun cu alimente din supermarket. Agroturism înseamnă că turistul vine să vadă cum se trăieşte la ţară, cum se mănâncă la ţară o masă pregătită chiar de gospodarii de acolo. Astfel de locuri sunt mai puţine, deoarece programele de finanţare au permis să se facă numai pensiuni de 4 stele, cu băi în cameră. Sunt foarte mulţi turişti care vin să găsească autenticul, aşa cum se întâmplă, de exemplu, în zona Sibiului cu Prinţul Charles. Să vadă cum trăiau oamenii, cum mâncau, să stea în locuinţe tradiţionale. Mulţi proprietari însă şi-au făcut vile cu două-trei etaje, construite din betoane, fără niciun respect faţă de tradiţie. Asta nu mai înseamnă agroturism. Este doar o ofertă de cazare într-o zonă liniştită, la ţară, dar nu are nicio legătură cu agroturismul.

- Putem totuşi îmbina confortul cu tradiţia…

- Bineînţeles. Nu putem clasifica o pensiune dacă are grup sanitar afară. Au fost programe de finanţare şi pentru aceste pensiuni care păstrează tradiţia şi şi-au mai îmbunătăţit condiţiile. Avem pensiuni care s-au dezvoltat pe structura de la care au plecat îmbunătăţind serviciile.

- Ce ar trebui să ofere o pensiune agroturistică pentru a atrage cât mai mulţi turişti şi pentru a-i fideliza?

- Turistul vine să cunoască, să experimenteze un alt mod de viaţă, al celor de acolo. Este vorba despre ce i se oferă în pensiune, dar şi în împrejurimi. De exemplu, îl poţi învăţa să pescuiască sau să cosească. Poate merge dimineaţa cu proprietarul la fân, la cosit, apoi să strângă fânul, să îl pună la uscat. Asta va fi o experienţă deosebită pentru turist, un element de noutate de care îşi va aminti mai mult decât faptul că a fost şi s-a cazat în locul respectiv.

- Găsim deja astfel de oferte de petrecere a timpului la pensiuni din Neamţ?

- Da. Găsim în multe locuri. Noi implementăm chiar un proiect, Expertour, prin care promovăm turismul experimental. Vom realiza prin acest proiect şi un ghid dedicat întreprinzătorilor din turism din mediul rural, un ghid prin care să li se explice ce acţiuni să propună pentru ca turistul să găsească în pensiune răspuns la solicitările lui. ANTREC Neamţ este iniţiatorul proiectului, dar l-am extins şi la alte judeţe. Sunt şase ţări implicate - Franţa, Irlanda de Nord, Bulgaria, Cipru, Italia şi România. Se va face şi un curs, un suport de formare prin care, prin proiect, se pot instrui şi alţi proprietari de pensiuni, să înveţe cum să pună la dispoziţia turiştilor şi alte servicii, nu doar cazare şi masă. Dacă vine doar pentru asta, stă poate două zile, dar dacă găseşte şi altceva de făcut, alte atracţii, turistul vine să petreacă un concediu acolo.

- Ce ar mai putea completa oferta?

- E nevoie şi de organizarea de evenimente, iar pensiunile ar trebui să se organizeze pe plan local. Un obiectiv al proiectului nostru este realizarea de reţele. Dacă 10 pensiuni, de exemplu, se unesc şi se organizează astfel încât într-o seară din săptămână la una dintre ele se programează o degustare de ţuică, în altă seară, la altă pensiune, sunt dansuri populare, la alta poate fi amenajat permanent un cuptor de pâine tradiţional, atunci toţi turiştii de la acele pensiuni vor sta mai mult în zonă.

Nu prea este în spiritul românului o astfel de colaborare, dar trebuie să înveţe, altfel turistul vine o dată şi nu mai revine. Poate doar cei care vin strict pentru odihnă. Dar mai ales dacă sunt familii care au copii trebuie să îi antrenezi în tot felul de activităţi. Lucrurile sunt mai complicate şi ar fi necesar şi sprijinul administraţiilor locale.

- Avem munte, avem mare, avem istorie şi tradiţii, s-au făcut proiecte, dar în continuare nu stăm prea bine la performanţa în turism comparativ cu alte ţări. De ce?

- Numărul de turişti a crescut, numărul de pensiuni nou-înfiinţate a fost mare în ultimii doi ani şi am speranţa că la asta am avut şi noi un cuvânt de spus prin a-i organiza, prin a-i promova prin festivalurile pe care le-am organizat chiar şi aici în Neamţ.

- Aţi renunţat la unele festivaluri şi mă întrebam care ar fi motivele?

- Nu au mai fost finanţări. La Hanu Ancuţei mai continuă Festivalul Hanurilor, dar La Târgu Neamţ nu s-a întâmplat la fel. Am organizat Festivalul de poveste dedicat lui Creangă, dar s-a renunţat apoi. A mai fost Festivalul fructelor de pădure de la Piatra Neamţ, care anul trecut nu a mai avut loc, dar va continua în colaborare cu Consiliul Judeţean, ei au fost iniţiatorii şi au finanţat. Sunt totuşi evenimente care se perpetuează de la an la an şi e frumos pentru că atrag turişti.

- Care ar fi atuurile şi lipsurile zonei noastre?

- Atuul principal este că avem de toate. Avem muntele, avem Lacul Izvorul Muntelui, care însă nu este pus în valoare absolut deloc. Pe acest lac s-ar putea face foarte multe lucruri. Ar trebui să vadă şi autorităţile de la noi ce se face în Ungaria sau în Germania pe un astfel de lac. Acum sunt câteva bărcuţe de la nişte particulari şi atât. Avem o pădure aproape virgină care este o frumuseţe, doar să mergi să priveşti flori, peisaje, dar iarăşi nu sunt suficiente trasee marcate. Deci nu este pusă la punct colaborarea între organizaţii şi administraţiile locale.

- Unde aţi recomanda o vacanţă în România?

- În primul rând în Neamţ. Apoi Delta Dunării, în Alba pentru că au foarte multe vestigii şi foarte frumos prezentate şi se vede interesul din partea comunităţii locale de a le prezenta cum trebuie. Nu trebuie să uităm Bucovina.

- Unde vă petreceţi vacanţele?

- În România, în primul rând, dar mai merg şi în străinătate. Îmi place muntele şi acolo merg cu cea mai mare plăcere.

A consemnat Alina FERENŢ

 

 

- Cum este turistul român?

- Foarte amator de turism rural, în special cei care au familii cu copii. Vin să vadă animale în curte, de aceea pensiunea trebuie să aibă gospodarul acolo, să ofere explicaţii, sprijin şi tot ce au nevoie. Sunt foarte căutate programele noastre care au reduceri foarte mari în extrasezon. În primăvară şi în toamnă avem programul «Vacante la ţară» cu preţuri mult mai mici, care este căutat de turiştii români, mai ales de familiile care au copii.

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, S.C. MASTER WOOD S.R.L. cu sediul în loc. Comănești, str. Combinatului, nr. 9, jud. Bacău, C.U.I. 12014190, nr. de înreg. O.R.C. J4/493/1999, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., anunţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006 şi ale hotărârilor Adunării Creditorilor din data de 13.09.2017, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 24.11.2017, ora 13.00, a activelor: Nr. crt. – Denumire activ – Valoarea de evaluare (lei fără T.V.A.) – Valoare de pornire licitație (70% din val. evaluare) (lei fără T.V.A.) 1 – Fabrică cherestea functionala (2001) Sc. 4.388,60 mp, cu Echipament prelucrare lemn si mijloace transport, amplasata pe teren intravilan st. 30.379,81 mp in oraș Comănești, str. Combinatului, nr. 9, jud. Bacău (zona periferica, vis-a-vis a serele Comanesti si de cartierul Vernesti). Fabrica este compusa din: Cladire administrativa, P cu Sc. 141mp; hala gater P cu Sc. 595mp; ateliere P+1E partial si Sc. 376mp; depozit cherestea P si Sc. 660mp; soproane de uscare si aburire P si Sc. 2.155,60mp, capacitate de 100mc/celula (marca Baschild); locuinta P+1E, sc. 90mp; hala banzic P si Sc. 252mp; sera cu centrala termica cu Sc. 119mp. Fabrica este dotata cu echipament prelucrare lemn (functional) si mijloace de transport, dispune de utilitati (energie electrica, apa) si este pretabila pentru activitati industriale specifice prelucrarii lemnului. Proprietatea are deschidere frontala la str.Combinatului (cca. 100m). (CF nr. 60399, nr. cad. 763) si dispune de plaforma betonată (11.010,90 mp) – 2.633.005,60 Lei – 1.843.103,92 Lei 22 – Fabrică cherestea Sc. 2.933,81mp cu Echipamente si Utilaje pentru fabricare lemn situate pe teren intravilan st. 85.488,635 mp în sat Agăș, com. Agăș, jud. Bacău (zona ocupata de constructii rezidentiale si terenuri virane). Fabrica este compusa din: hala productie cu Sc. 2.296,89 mp avand in dotare echipamente (platforme uscatoare 6 buc; uscator; camera uscare; instalatie aer comprimat; instalatie exhaustare; post trafo; pupitru comanda uscator; actionare electrica; instalatie electrica hg); magazie Sc. 152,56 mp; 2 soproane cu Sc 393 Fabrica este dotata cu stocuri mărfuri și materii prime, echipamente și utilaje pentru prelucrarea lemnului și a metalelor, dispune de utilitati (energie electrica, apa, canalizare) si este pretabila pentru activitati industriale specifice prelucrarii lemnului. Proprietatea are deschidere frontala la DN 12A (cca. 500m) si drum satesc pe doua laturi. (CF nr. 60112/, cu nr.cad. 39). – 1.965.769,40 Lei – 1.376.038,58 Lei Poate participa la licitatie orice persoana fizica sau juridica care depune pana la data de 23.11.2017, ora 16.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, documentele prevazute in Regulamentul de vanzare si caietul de sarcini. Relatii suplimentare se pot obtine la telefoanele: 0232/243864, 0757545545
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE S.C. Util Store S.R.L. C.U.I. 26185417, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.-Filiala Suceava, numit conform Sentinței nr. 309/03.04.2015, pronunţată de Tribunalul Suceava în dosarul nr. 3845/86/2014*, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006 și ale H.A.C. din 23.10.2015 si respectiv 29.07.2016, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, la data de 14.12.2017, orele 12.00, a activului: Restaurant şi pensiune Luxor***, Sc 309 mp, suprafaţa desfăşurată 716 mp, amplasate pe un teren intravilan curţi construcţii 418 mp, la iesirea din com. Marginea spre Sucevita, jud. Suceava, vis-a-vis de Muzeul de ceramica neagra Marginea. Proprietatea imobiliara este de tip P+1E+M, cu finisaje de inalta calitate, mobilier, aer conditionat si sistem de ventilatie a aerului. Restaurantul are o capacitate de 300 locuri, mobilier si echipament profesional pentru bucatarie. Spatiul de cazare este la mezanin, format din 2 apartamente si o camera dubla fiecare cu baie proprie. Proprietatea dispune de retea alimentare apa si canalizare in regie proprie, retea energie electrica de la retea locala, doua boilere electrice, centrala termica si are o deschidere frontala la DN 17A de 16 mp. Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.)- 491.100,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 13.12.2017, ora 12.00, la sediul procesual ales al lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina nr. 82, jud. Iași. Poate participa la licitație orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 13.12.2017, orele 12.00, toate documentele prevăzute în caietele de sarcini care se pot procura de la sediul procesual ales al lichidatorului judiciar în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 13.12.2017, ora 12.00. Relaţii suplimentare se pot obţine: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. la telefoanele: 0755132476; 0757544544. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L.-Filiala Suceava Asociat coordonator, Craciunas Liliana
Publicaţie de vânzare LD Expert Grup IPURL, lichidator judiciar al SC Paul şi Tati SRL, Iaşi, Str. Bucium, nr. 23, jud. Iaşi, în temeiul Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, vinde prin licitaţie publicã următoarele active imobile: Lot 1 – teren extravilan, categorie curţi-construcţii, suprafaţă 300mp, nr cadastral 5800, CF 39252, situat în Iaşi, zona Bucium. Lot 2 –imobil înscris în CF 39252 situat în Iaşi, zona Bucium compus din teren extravilan, categorie curţi-construcţii, suprafaţă 650mp (reali măsuraţi 649,61mp), nr cadastral 5799 şi construcţie, nr cadastral 5799- C1 compusã din: parter cu a.u 119,66mp, et 1 cu a.u. 119,78mp, mansardă cu a.u. 119,46mp. Faţă de extrasul de carte funciară există modificări ce nu sunt înregistrate. La inspecţie s-a constatat că clădirea are regim de înălţime S (demisol s.u. 21,00mp)+P+1E+M. Proprietatea dispune de energie electrică, gaz, apă din puţ forat cu hidrofor şi fosa aflată pe proprietatea vecină. Clădirea nu este finalizată. Gradul de finalizare este de 79%. Preţ: 648.000 lei. Licitaţia va avea loc la data de 08.12.2017 şi 28.12.2017, orele 13.00, la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str Cronicar Mustea, nr 17, parter, ap 12, jud Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării caietului de sarcini - 500 lei; - dovada achitării taxei de participare la licitaţie – 1.000 lei; - dovada achitării cauţiunii de 30% din preţul de pornire al licitaţiei; - documentele care atestă identitatea şi calitatea participantului la licitaţie, după cum urmează: actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxele se vor achita în contul nr. RO87 BRDE 380S V322 1716 3800, cont deschis pe numele debitoarei SC Paul şi Tati SRL la BRD Vaslui Înscrierile se fac la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str Cronicar Mustea, nr 17, parter, ap 12, jud Iaşi, cu o zi înainte de data desfăşurării licitaţiei, ora 15.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit, 30 zile de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunului, care va fi scos din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra imobilelor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar cu trei zile ȋnainte de data desfăşurării licitaţiei. Informaţii lichidator judiciar telefon 0232/235508.
Liceul Varlaam îşi deschide porţile la Iaşi
24/11/2017 05:15

 - Proiectul educaţional al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul” a ajuns intr-un nou punct important - lansarea liceului. Ce aduce nou in Moldova acest proiect? - Liceul Varlaam vine să complet ...

 „Problema cea mai importantă cu care ne confruntăm este neîncrederea”
09/11/2017 04:45

  De mulţi ani, comunitatea cea mai numeroasă de străini din Italia este cea romană. Ea a depăşit numeric comunitatea albaneză din Italia incă din anul 2008. Am stat de vorbă cu Adrian Nicolae Ni ...

„Offroad-ul este un balet pe patru roţi, prin hârtoape şi noroaie”
02/11/2017 05:15

- După o perioadă in care offroad-ul sportiv a lipsit de pe colinele Iaşului, Asociaţia Club Sportiv „Adventure 4x4” reinvie acestă competiţie... - Iaşul s-a numărat, in trecut, printre pri ...

Povestea orfanului salvat din infern, într-un documentar de Morgan Freeman FOTO
26/10/2017 16:40

Cu cateva luni in urmă, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a inaintat Parchetului General o plangere penală care vizează moartea a 771 de copii in timpu ...

„Spania a acceptat monarhia din comoditate, nu din convingere”
19/10/2017 13:00

„Catalonia este impărţită in două” - Stimate domnule profesor, se vorbeşte, cu insistenţă, in intreaga lume, că statul liberal se află in stadiul său terminal. Trebuie să inţelegem că ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Filip Florian: „A fi foarte rău, foarte critic cu tine, e un lucru bun în scris”
09/10/2017 06:00

- Sunteţi cunoscut publicului ca jurnalist şi scriitor. V-aţi remarcat in primul rand din prisma perioadei in care aţi fost implicat in mass-media. Cum aţi ajuns să „schimbaţi macazul” şi s ...

Bruno Mazzoni: „O carte trebuie să fie o rană deschisă!”
09/10/2017 05:45

- În 1967 Bruno Mazzoni - student in anul II a venit pentru prima dată in Romania. Apoi, viaţa v-a adus din nou in Romania, de data aceasta ca lector la Universitatea din Bucureşti şi, apoi, conferen ...

„Am mintea deschisă fiindcă sunt un om liber: sunt scriitor”
06/10/2017 10:00

- Vă rog, pentru inceput, să faceţi un scurt portret al lui Adriaan van Dis... - Sunt născut din părinţi ce veneau din coloniile olandeze, aşa că am crescut printre refugiaţi. Oamenii trebuiau să f ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...