„Vreau să aduc un miliard de euro în judeţul Iaşi” VIDEO Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Maricel Popa

default

Dimensiune font:

| 26-05-2018 10:00

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a intrat în politică cu dorinţa de a aduce o schimbare radicală în zona rurală a Iaşului, de a moderniza lucrurile înţepenite de foarte multă vreme „Am reuşit să atragem foarte mulţi bani europeni. Nu avem până acum niciun proiect neadmis. Suntem pe locul 1 în ţară la proiecte europene. Vom încerca să atragem cât mai multe fonduri şi după 2020, chiar dacă va fi foarte greu, căci proiectele se vor depune la Bruxelles, sau va fi o altă procedură, mult mai greoaie. Noi suntem pregătiţi, avem o strategie făcută”, spune Maricel Popa, încercând să-şi convingă semenii că sunt, cu toţii, pe drumul corect.

 

- Domnule preşedinte, mai mult decât oricând, progresul pare condiţionat de existenţa unei infrastructuri solide, în special a infrastructurii rutiere. Ce s-a reuşit la Iaşi în acest domeniu în cei aproape doi ani de la preluarea funcţiei de preşedinte al Consiliului Judeţean?

- În judeţul Iaşi s-au atras, numai în 2017, în jur de 400 milioane de euro, atât din fonduri europene, cât şi guvernamentale. Necesităţile sunt foarte mari, este adevărat, şi asta pentru că ani de zile nu s-a făcut nimic. Vă dau un exemplu: pe vremea mandatelor lui Constantin Simirad şi Cristian Adomniţei, timp de 10 ani s-au atras 138 milioane de euro. Cu 400 milioane de euro atraşi anul trecut eu cred că este bine, însă necesităţile noastre sunt foarte mari. La drumuri, de exemplu, noi avem 1.053 km de drum judeţean, Bistriţa are 1.051 km, Prahova 1.049 km... acum, noi trebuie să mai asfaltăm 600 km de astfel de drum, pe când la Bistriţa mai sunt vreo 10 km de asfaltat, iar la Prahova, la fel. Este o problemă, deoarece ani de zile, din păcate, cei din administraţie nu s-au corelat la nivel de investiţii rurale.

- Ce s-a reuşit, totuşi, în această perioadă?

- Anul trecut am atras de la Guvern, prin programul PNDL II, de 256 milioane euro. Am reuşit astfel să ne îndreptăm atenţia şi către drumurile comunale, să investim şi în lucrări de apă-canal, în infrastructura medicală. Se vor construi şi moderniza 44 de dispensare medicale, 187 şcoli nu vor mai avea veceul în fundul curţii, ci vor avea toaletă în interior... Avem 100 km de drum judeţean de modernizat cu bani de la Guvern, mai avem investiţii de 187 milioane de euro în reţeaua de apă-canal, în localităţile care au sub 2.000 de locuitori, urmând ca în luna iunie să se semneze masterplanul cu ApaVital, în jur de 360 de milioane de euro.

În mandatul meu vor fi asfaltaţi 300 km de drum judeţean”

- Sunt investiţii demarate în ultimii ani...

- La noi nu s-a acordat foarte multă atenţie investiţiilor. Indiferent ce spun domnii Flaişer sau alţii, când am venit la Consiliul Judeţean am constatat că existau semnate doar drumurile din 2005, de pe axa Iaşi – Vaslui şi axa Iaşi – Botoşani. Am fost uimit că, în afară de aceşti 60 de km de drum judeţean nu s-a mai făcut nimic. În perioada 2008-2012 s-au realizat 18 km drum judeţean, iar din 2012 în 2016 s-au modernizat 21 km de drum judeţean. Atât! 4 km pe an... Noi am reuşit doar anul trecut să avem 49 km de drum modernizat, cu covoare asfaltice. Am început un program promiţător privind asfaltarea a 300 km de drum judeţean, în mandatul meu. Avem finanţare din fonduri europene, la ora actuală, pentru 110 km, pentru alţi 92 km vom folosi bani de la Guvern, iar 70 km din resurse proprii. Completarea, cu încă 30 km, o vom face prin programul transfrontalier – 10 km cu Ungheniul şi vom mai avea o aplicaţie pe POR, completarea programului de modernizare, de încă 20 km. Deci, am găsit bani într-un an pentru 300 km de drum asfaltat. Dacă şi predecesorii mei şi-ar fi dat seama că e o necesitate infrastructura rutieră, cu siguranţă Iaşul ar fi arătat altfel.

- Care este, în momentul de faţă, situaţia drumurilor judeţene din Iaşi?

-La ora actuală, din 1.053 km de drum judeţean avem 60 km neasfaltaţi, de pământ, că anul trecut am reuşit să punem piatră pe 33 km, avem 50 km de drum balastat, 400 km care figurează ca drum asaltat, deşi asfaltul a 200 km nu se mai cunoaşte, e un dezastru! Când eu am venit la Consiliul Judeţean, la Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor Iaşi  erau doar doi specialişti de drumuri, restul fiind absolvenţi de zootehnie, de mecanică, de electronică... Din 28 de salariaţi ai DJADP, doar doi aveau specialitatea drumuri, iar unul a fost şi într-un episod pe la tv, că urmărea lucrările din birou şi făcea ulterior documentele... numai probleme. Am reuşit să mai angajăm încă 7 specialişti de drumuri, a dat Dumnezeu acum să avem şi un director la DJADP, e un sector unde mai sunt multe de făcut.

- Dar lucrurile par a se succede cu destulă lentoare...

- Nu poţi să faci totul dintr-o dată! Eu am promis să aduc bani în Iaşi. La începutul mandatului, în 2016, am spus că vom realiza 300 km de drum judeţean modernizat şi voi aduce 500 milioane de euro, ca investiţii, în Iaşi. La ora actuală avem contractaţi, bani europeni şi fonduri guvernamentale, peste 500 milioane de euro. Am mărit ştacheta la un miliard de euro! Vreau să aduc, până la finalul nandatului, un miliard de euro în judeţul Iaşi. Remarc faptul că, anul trecut, în august, am semnat pentru realizarea celui mai mare drum din ţară: 173 km, cu finanţare de 72 milioane de euro. Din august, abia săptămâna trecută am reuşit să semnez proiectarea lucrării. Două luni va dura proiectarea, alte două luni obţinerea de avize... Lumea spune că nu se vede nimic, că totul e doar pe hârtie, dar asta e realitatea. Procedurile sunt extraordinar de greoaie. Apoi, am reuşit să identificăm şi alte probleme, la şcoli, unde existau mereu doar autorizaţii provizorii de funcţionare. Am mers la guvern şi am reuşit să obţin, pentru cele 187 de şcoli cu veceul în fundul curţii, finanţare. Îmi doresc să nu mai existe în judeţul Iaşi şcoli fără autorizaţie.

- Sătenii spun că toate investiţiile în infrastructură vor fi zadarnice în condiţiile în care nu vor avea locuri de muncă. Mai mult, degeaba faci dispensare dacă nu sunt medici, degeaba reclădeşti şcoli dacă nu sunt elevi, degeaba aduci apă dacă nu aduci şi canalizare... Ce se poate face pentru ca toate acestea să aibă o finalitate?

- Apa şi asfaltul nu reprezintă un lux, ci o o necesitate. Exact ca şi telecomanda la tv. Am spus că principala prioritate o reprezintă infrastructura rutieră şi am început să o dezvolt, iar dacă vom realiza cei 300 de km de drum judeţean, plus 200 km covoare de asfalt. Apoi, ştiţi foarte bine că exista o problemă cu TransAgropolis, care devenise un soi de muzeu al pătrunjelului, căci de patru ani nu avea niciun client. Am reuşit să salvăm proiectul şi, odată cu acesta, să salvăm toate proiectele europene, deoarece eram în monitorizare, având deja un eşec cu Centrul Expoziţional Moldova. TransAgropolis ar fi fost al doilea eşec al unei investiţii cu bani europeni şi riscam ca 10 ani să nu mai primim, la CJ, niciun ban european. Dezvoltând infrastructura, dezvolţi locurile de muncă în mediul rural.

Vom construi 44 de dispensare în mediul rural, în următorii doi ani”

- Iar mediul rural a devenit prioritar...

- Prioritatea mea o reprezintă mediul rural, deoarece ani de zile nu s-a investit deloc în această zonă. Pentru polul de dezvoltare metropolitană s-au primit 130 de milioane de euro, în primul ciclu financiar. Ştiţi cât a ajuns în mediul rural? Nimic! Toţi banii au rămas în municipiul Iaşi. Acum mai sunt acolo 60 milioane de euro şi am atras atenţia domnului primar că 20 de milioane de euro trebuie să meargă în mediul rural, pentru că asta este esenţa polului de dezvoltare. Dacă vom dezvolta infrastructura rutieră, cu siguranţă că vom dezvolta şi construcţia de case în mediul rural, iar o parte dintre cetăţeni vor merge la ţară. Iar o altă mare prioritate a noastră este să realizăm locuri de muncă pentru cei din mediul rural.

- În mediul rural există, însă, foarte multe probleme, care ţin nu doar de infrastructură rutieră, ci şi de cea sanitară, educaţională, de lipsa medicilor...

- Am reuşit să facem proiecte şi vom construi, în următorii doi ani, 44 de dispensare, care vor fi dotate cu tehnică medicală şi cu ambulanţe. Sperăm ca, odată cu majorarea salariilor la doctori, aceştia să rămână în ţară.

- Există o criză a medicilor, dar şi una de infrastructură în domeniul acesta medical. Care sunt planurile pentru acest sector?

- Anul trecut au plecat din ţară 6.000 de doctori, iar 5.000 au plecat în 2015. Din această cauză, Guvernul a trebuit să ia o măsură radicală, să majoreze, să dubleze sau să tripleze salariile doctorilor, pentru a stopa migraţia aceasta. Consiliul Judeţean are şase spitale în administrare şi am reuşit să avem investiţii pentru toate acestea, atât prin proiecte europene, cât şi cu bani guvernamentali. Avem cea mai modernă sală de operaţii din estul Europei, la Spitalul de Neurochirurgie, spital modernizat în totalitate. Am reuşit să atragem fonduri europene de 27 de milioane euro pentru modernizarea Spitalului de Copii „Sfânta Maria”, am modernizat Spitalul de Boli Infecţioase cu fonduri guvernamentale, prin PNDL, am făcut investiţii însemnate la Maternitatea „Cuza Vodă” şi multe altele. La Spitalul de Neurochirurgie exista un singur tomograf, pentru toată zona Moldovei, iar acum sunt două astfel de aparate, plus 3 RMN-uri, un alt RMN ajungând la Spitalul de Copii.

- În zona rurală vor exista proiecte privind domeniul acesta al sănătăţii publice?

- Am dus aparatură modernă la Maternitatea „Cuza Vodă”, unde există acum mai multe echipamente portabile tip ecogaraf, pentru a se putea deplasa în zonele rurale. Avem de gând să modernizăm şi Spitalul de Pneumoftiziologie, să luăm laboratoare mobile, deoarece bolile acestea au avansat mult. Vom avea scanere mobile pentru cancerul mamar, cancerul de col uterin, deoarece puţine femei din mediul rural vin să-şi facă analizele respective, dar cu un astfel de scaner, totul va dura 20 de minute. Vrem să realizăm, în mediul rural, şi anumite laboratoare stomatologice, iar dispensarele de la ţară să aibă şi câte un cabinet stomatologic, unde să meargă absolvenţii să profeseze.

Vom avea un nou terminal de pasageri, la Aeroport”

- Vom avea parte de investiţii şi la Aeroport, în această perioadă?

- Da. Aeroportul se va dezvolta şi mai mult. Vom avea un nou terminal de pasageri , un terminal cargo, vom avea un terminal pentru mentenanţa avioanelor Airbus, în parteneriat cu Bacăul. Luna aceasta am avut vizita a patru companii, de fapt, a patra, Lufthansa, vine joi... Am avut recent o întâlnire cu DHL, cu Turkish Airlines, Ernest Airlines a deschis două linii la Iaşi, putem spune că ne dezvoltăm.

- Sunt speranţe ca în următorii doi ani să avem un terminal de pasageri nou la Iaşi?

- Îmi doresc foarte mult ca în următorii doi ani să mărim capacitatea de procesare a pasagerilor. Cineva spunea, în 2016, că dacă pleacă de la conducerea Aeroportului va fi o nenorocire. Atunci erau 700.000 de pasageri, anual, iar acum sunt 1.300.000 şi până la finele anului vom avea un milion jumătate de călători. Bineînţeles, cifra nu va mai creşte exponenţial, cum a fost în primii doi ani, dar noi trebuie să ne gândim foarte bine în primul rând la pasageri şi trebuie să mărim capacitatea de procesare, să aibă alte condiţii, să vină la Iaşi, ne trebuie facilităţi şi pentru operatori.

- Exista un proiect de mărire a pistei de la Aeroport. Mai este de actualitate?

- Asta se va face în faza a treia a planului pe care îl avem pentru Aeroport. În prima fază va fi soluţionată parcarea avioanelor şi terminalul cargo, apoi, în a doua etapă, terminalul de pasageri, iar a treia etapă va cuprinde mărirea pistei până la 3.000 metri, pentru a putea fi pistă de rezervă pentru Aeroportul din Chişinău şi cel din Bucureşti.

- Investiţiile în zona rurală continuă într-un ritm constant. Unde se va situa satul românesc în deceniul următor şi cum va arăta el?

- Zona rurală va arăta total diferit, în următorii ani, după investiţii de sute de milioane de euro. 256 milioane de euro care vor veni prin PNDL, deja în proces de licitaţie şi execuţie, 100 milioane de euro vor veni ca fonduri europene şi vor mai urma încă proiecte de 150 milioane de euro, tot din fonduri europene, aflate acum în diferite faze de analiză. Dar nu ne vom opri aici!

Autostrada? E o chestiune de timp”

- Scena politică locală rămâne, fără îndoială, într-o permanentă schimbare. Vedem apărători feroce ai capitalului încercând să ajungă la final de lună cu un salariu asigurat de stat, dar şi invers, într-o reprezentaţie pe care cetăţeanul nici nu mai vrea să o privească, pentru că nu o mai înţelege. Cât e de comod să rămână în zona aceasta a social-democraţiei un om care a cunoscut şi cunoaşte succesul pe piaţa capitalistă?

- Este o experienţă nouă. În 2013, când am mers la Ministrul Energiei şi la Ministrul Economiei, timp de trei ani am învăţat administraţia la nivel superior şi am văzut că e altceva faţă de ceea ce ştiam eu din mediul privat. Am căpătat o experienţă foarte bogată, ceea ce mă ajută acum foarte mult în implementarea proiectelor. Faptul că am lucrat 23 de ani în mediul de afaceri real, unde am avut chiar şi 4.700 de salariaţi, m-a ajutat. Din anul 2000, când am achiziţionat Tehnotonul, şi până în 2013, grupul de firme Omega-Tehnoton a plătit peste 90 milioane de euro impozite şi taxe la stat. Iar aceste firme, împreună cu Moldoforest, au fost luate cu datorii foarte mari la stat... Nu mă dranjează că sunt criticat, e adevărat că toţi criticii ascund câte un interes, dar mă deranjează că nimeni nu critică faptul că nu mai există fabricile Moldoplast, Ţesătura, Mătasea, Confecţia de la Baza 3, CET-ul, Fabrica de ulei... Se spune că în pomul care nu face fructe nimeni nu dă cu băţul. În zona industrială mai sunt astăzi patru întreprinderi care funcţionează. Restul sunt dărâmate.

- Unde veţi merge din sediul PSD de pe Ştefan cel Mare, în cazul în care justiţia vă va sili să părăsiţi acea clădire?

- Nu ştiu dacă va fi cazul. Nu cred că ne-am născut acolo. Domnul primar s-a răzbunat, este o copilărie... În loc să fim împreună, aşa cum am spus din mai 2016, când am început să facem proiecte împreună, să aducem cât mai mulţi bani pentru Iaşi, ajungem aici. Eu aveam o anumită experienţă la ministere, iar cu experienţa dumnealui în administraţie puteam avea proiecte foarte frumoase. Eu doream să nu mai fie acea dihonie care a fost întotdeauna în administraţia ieşeană, dar în loc să ne interesăm de bani pentru judeţ, ne-am interesat de altceva. Îmi doresc, însă, ca şi domnul primar să vină alături de mine, să lase copilăriile şi împreună să facem proiecte pentru Iaşi.

- O ultimă întrebare: va avea Iaşul autostradă?

- Da, vom avea autostradă. Sunt în lucru procedurile de proiectare şi execuţie a autostrăzii de la Ungheni la Târgu Neamţ. E o chestiune de timp. Într-un an, doi va începe construcţia autostrăzii.

A consemnat Dan M.BREZULEANU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei