„Vreau să înfiinţez cea mai bună şcoală de bucătari”

default

Dimensiune font:

| 12-05-2016 07:00

Interviu cu Bogdan Puiu, ambasador Jamie Oliver şi fondatorul TROC, o organizaţie care ajută oamenii aflaţi în nevoie

 „Prima oară am fost lăsat să gătesc naşilor mei. Am pregătit chiar o reţetă din cartea lui Jamie Oliver: cartofi copţi cu sfeclă, hrean şi mentă. Totul a plecat de la plăcerea de a mânca, sunt un adevărat gurmand. Am început apoi să-mi pregătesc singur preparatele în funcţie de ce îmi doream să mănânc. Am identificat noi arome şi mi-am impus să accept către consum şi ingrediente pe care nu le agream”. Aşa a început discuţia cu Bogdan Puiu, un ieşean pasionat de gastronomie şi ambasador Jamie Oliver. Am continuat să stăm de vorbă despre bunătăţile din farfurie, despre pasiunile lui şi despre Food Revolution Day, un eveniment internaţional ce va avea loc şi la Iaşi pe 20 mai.

- Te-ai decis să devii bucătar. Ce ai făcut până acum pentru pregătirea ta?

- Am ajuns la concluzia că în viaţă trebuie să faci ceea ce îţi place cel mai mult. Fără pasiune şi dăruire nu poţi realiza nimic. Sunt absolvent al unui liceu cu profil informatic, am un master în marketing şi am ales să fac ceea ce îmi place: gastronomia. Mă ajută enorm studiile făcute. La început găteam acasă, apoi le-am gătit prietenilor, pe urmă am realizat o pagina de Facebook unde postam zilnic ce găteam. Am urmat un curs de bucătar la Iaşi, timp în care 3 luni am lucrat în bucătăria restaurantului Select, ca în cele din urmă să ajung managerul unui restaurant. Am funcţia de manager, însă mare parte a zilei o petrec în bucătărie. Mă documentez şi învăţ în fiecare zi câte ceva nou. Gastronomia evoluează cu o viteză impresionantă şi mereu trebuie să oferi ceva nou clienţilor, fie că e vorba de reţetă, fie că e vorba de aspectul farfuriei, fie că este vorba de tehnica prin care a fost realizat preparatul.

- Găteşti zilnic? Ce îţi place să faci cel mai mult?

- Lucrând într-un restaurant, inevitabil pun zilnic mâna pe cuţit şi tigaie. În ultima perioadă am început să gătesc foarte mult peşte, un aliment care până acum doi ani nu era pe placul meu. Mă simt împlinit când reuşesc să identific şi apoi să satisfac poftele şi dorinţele celor care mănâncă preparatul pe care îl ofer. Îmi place foarte mult să montez farfuriile, să le ofer culoare, să le ofer un aspect care să mă atragă să gust.

- Ai ateliere pentru copii. De ce copii? Cum sunt cei mici? Ce îi înveţi să prepare?

- Pun foarte mare accent pe educaţie şi alimentaţie sănătoasă. Copiii sunt într-o continuă dezvoltare şi acumulare de informaţii. Un atelier de gătit nu înseamnă că vor ajunge bucătari când vor fi mari. Nici nu urmăresc acest aspect. Un atelier este mai mult decât atât: identifică noi ingrediente şi beneficii ale acestora, îşi îmbunătăţesc simţurile gustative şi olfactive, îşi dezvoltă abilităţile practice, cunoştinţele generale, învaţă să fie disciplinaţi şi să lucreze în echipă. Împreună cu ei învăţăm să gătim sănătos şi fiecare atelier este finalizat prin degustarea preparatului. Reţetele sunt adaptate pentru ei ca să fie distractive, interactive şi colorate.

- Eşti ambasador Jamie Oliver. Ce trebuie să facă o persoană care are o astfel de misiune?

- Am devenit ambasador Jamie Oliver în România în acest an. Ca să ai o astfel de misiune trebuie urmaţi nişte paşi relativi simpli: mai întâi depui un CV, urmează un interviu şi trebuie respectate anumite cerinţe cum ar fi să deţii un blog culinar. Provocarea vine abia după ce eşti acceptat ca şi ambasador. Sunt task-uri lunare venite din partea echipei lui Jamie, pe care trebuie să le respecţi. O dată pe an, toţi ambasadorii de pe glob trebuie să organizeze Food Revolution Day, un eveniment ce promovează alimentaţia sănătoasă şi producătorii locali.

- În acest an când va avea loc Food Revolution Day?

- Pe 20 mai, începând cu ora 14:00, în curtea Casei Pogor. Vor fi patru ateliere de educaţie gastronomică pentru copii şi unul pentru adulţi. Bloggeri culinari vor prepara din produse locale gustări pentru vizitatori şi participanţi, vor fi seminarii de nutriţie şi multe surprize. În acest proiect sunt implicate 115 ţări. La Iaşi, alături de mine, mai sunt trei ambasadori – Dana Burlacu Vistiernicu, Roxana Ichim şi Vasilica Dumitraşcu.

- Aş schimba registrul şi aş trece la TROC, asociaţia pe care aţi înfiinţat-o. Spune-ne tu mai multe lucruri, te rog.

- Gătind pentru prieteni am zis că pot să o fac şi pentru cei care chiar au nevoie de o masă caldă. Împreună cu Alexandru şi Diana am dat start proiectului TROC prin care ofeream o masă caldă şi haine oamenilor străzii, dar şi familiilor cu mulţi copii, în general aflate în mediul rural. La început ne-am susţinut acţiunile din fondurile proprii. Acum TROC este mai mult decât o masă caldă. A devenit organizaţie guvernamentală cu statut juridic nu de mult timp, am extins şi echipă cu încă doi membri: Alexandra şi Răzvan şi ne propunem să ne axam pe copii şi bătrâni în ceea ce priveşte educaţia, sănătatea şi alimentaţia. Până în prezent am realizat proiecte frumoase precum Pie, Make a kid smile (proiect prin care oferim plăcinte copiilor, aproximativ 100 la fiecare eveniment), Un Crăciun fericit! (am oferit la trei familii masa de sărbători, pomul împodobit, cadouri etc), Spitalul Copiilor (proiect prin care am renovat două săli de mese şi două oficii în cadrul Spitalului de Copii Iaşi).

- Ce alte pasiuni ai?

- Am practicat de mic tenisul, baschetul şi fotbalul. Acum îmi place foarte mult să alerg în natură. Am participat la semimaratoane şi maratoane (4x10 km ştafetă, 10 km individual şi 21 km individual la Bucureşti şi 12 km în cadrul maratonului de la Istanbul. În această toamnă mi-am propus să particip la cursa de 42 km din cadrul maratonului de la Bucureşti. Am început să alerg pentru că mi-am dorit foarte mult să slăbesc şi am spus că nu pot face asta decât dacă îmi propun o ţintă: să particip la maraton, respectiv să mă antrenez pentru asta. Ai o satisfacţie imensă când termini cursa, dar şi pe parcursul ei când simţi că trăieşti sănătos şi eşti înconjurat de oameni veseli.

- Care este cel mai mare vis al tău?

- Pasiunea nr.1 pentru mine este gastronomia. Am înclinaţii pentru design, marketing, management, fotografie şi sport, însă acestea reprezintă fie suport pentru activitatea pe care o desfăşor, fie au rămas doar la stadiul de hobby. Am şi un blog pe care scriu experienţele trăite în locurile pe care le vizitez, dar şi despre utilajele şi ustensilele pe care le folosesc în bucătărie. Cel mai mare vis al meu din punct de vedere profesional este să devin critic culinar şi să pun bazele celei mai puternice şcoli de bucătari.

A consemnat Maura ANGHEL

- Oferă o reţetă delicioasă

- Am devenit peste noapte un mare fan al brânzei de capră. O combinaţie proaspătă şi răcoritoare o reprezintă căpşuni, rucola, brânză de capră şi puţin oţet balsamic. O salată pe care o puteţi savura acum că vine sezonul căpşunilor. Tot cu astfel de fructe puteţi încerca un amestec de mascarpone cu busuioc şi cu un blat de cacao. Poftă să aveţi!

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei