„Vreau să înfiinţez cea mai bună şcoală de bucătari”
Dimensiune font:
Interviu cu Bogdan Puiu, ambasador Jamie Oliver şi fondatorul TROC, o organizaţie care ajută oamenii aflaţi în nevoie
„Prima oară am fost lăsat să gătesc naşilor mei. Am pregătit chiar o reţetă din cartea lui Jamie Oliver: cartofi copţi cu sfeclă, hrean şi mentă. Totul a plecat de la plăcerea de a mânca, sunt un adevărat gurmand. Am început apoi să-mi pregătesc singur preparatele în funcţie de ce îmi doream să mănânc. Am identificat noi arome şi mi-am impus să accept către consum şi ingrediente pe care nu le agream”. Aşa a început discuţia cu Bogdan Puiu, un ieşean pasionat de gastronomie şi ambasador Jamie Oliver. Am continuat să stăm de vorbă despre bunătăţile din farfurie, despre pasiunile lui şi despre Food Revolution Day, un eveniment internaţional ce va avea loc şi la Iaşi pe 20 mai.
- Te-ai decis să devii bucătar. Ce ai făcut până acum pentru pregătirea ta?
- Am ajuns la concluzia că în viaţă trebuie să faci ceea ce îţi place cel mai mult. Fără pasiune şi dăruire nu poţi realiza nimic. Sunt absolvent al unui liceu cu profil informatic, am un master în marketing şi am ales să fac ceea ce îmi place: gastronomia. Mă ajută enorm studiile făcute. La început găteam acasă, apoi le-am gătit prietenilor, pe urmă am realizat o pagina de Facebook unde postam zilnic ce găteam. Am urmat un curs de bucătar la Iaşi, timp în care 3 luni am lucrat în bucătăria restaurantului Select, ca în cele din urmă să ajung managerul unui restaurant. Am funcţia de manager, însă mare parte a zilei o petrec în bucătărie. Mă documentez şi învăţ în fiecare zi câte ceva nou. Gastronomia evoluează cu o viteză impresionantă şi mereu trebuie să oferi ceva nou clienţilor, fie că e vorba de reţetă, fie că e vorba de aspectul farfuriei, fie că este vorba de tehnica prin care a fost realizat preparatul.
- Găteşti zilnic? Ce îţi place să faci cel mai mult?
- Lucrând într-un restaurant, inevitabil pun zilnic mâna pe cuţit şi tigaie. În ultima perioadă am început să gătesc foarte mult peşte, un aliment care până acum doi ani nu era pe placul meu. Mă simt împlinit când reuşesc să identific şi apoi să satisfac poftele şi dorinţele celor care mănâncă preparatul pe care îl ofer. Îmi place foarte mult să montez farfuriile, să le ofer culoare, să le ofer un aspect care să mă atragă să gust.
- Ai ateliere pentru copii. De ce copii? Cum sunt cei mici? Ce îi înveţi să prepare?
- Pun foarte mare accent pe educaţie şi alimentaţie sănătoasă. Copiii sunt într-o continuă dezvoltare şi acumulare de informaţii. Un atelier de gătit nu înseamnă că vor ajunge bucătari când vor fi mari. Nici nu urmăresc acest aspect. Un atelier este mai mult decât atât: identifică noi ingrediente şi beneficii ale acestora, îşi îmbunătăţesc simţurile gustative şi olfactive, îşi dezvoltă abilităţile practice, cunoştinţele generale, învaţă să fie disciplinaţi şi să lucreze în echipă. Împreună cu ei învăţăm să gătim sănătos şi fiecare atelier este finalizat prin degustarea preparatului. Reţetele sunt adaptate pentru ei ca să fie distractive, interactive şi colorate.
- Eşti ambasador Jamie Oliver. Ce trebuie să facă o persoană care are o astfel de misiune?
- Am devenit ambasador Jamie Oliver în România în acest an. Ca să ai o astfel de misiune trebuie urmaţi nişte paşi relativi simpli: mai întâi depui un CV, urmează un interviu şi trebuie respectate anumite cerinţe cum ar fi să deţii un blog culinar. Provocarea vine abia după ce eşti acceptat ca şi ambasador. Sunt task-uri lunare venite din partea echipei lui Jamie, pe care trebuie să le respecţi. O dată pe an, toţi ambasadorii de pe glob trebuie să organizeze Food Revolution Day, un eveniment ce promovează alimentaţia sănătoasă şi producătorii locali.
- În acest an când va avea loc Food Revolution Day?
- Pe 20 mai, începând cu ora 14:00, în curtea Casei Pogor. Vor fi patru ateliere de educaţie gastronomică pentru copii şi unul pentru adulţi. Bloggeri culinari vor prepara din produse locale gustări pentru vizitatori şi participanţi, vor fi seminarii de nutriţie şi multe surprize. În acest proiect sunt implicate 115 ţări. La Iaşi, alături de mine, mai sunt trei ambasadori – Dana Burlacu Vistiernicu, Roxana Ichim şi Vasilica Dumitraşcu.
- Aş schimba registrul şi aş trece la TROC, asociaţia pe care aţi înfiinţat-o. Spune-ne tu mai multe lucruri, te rog.
- Gătind pentru prieteni am zis că pot să o fac şi pentru cei care chiar au nevoie de o masă caldă. Împreună cu Alexandru şi Diana am dat start proiectului TROC prin care ofeream o masă caldă şi haine oamenilor străzii, dar şi familiilor cu mulţi copii, în general aflate în mediul rural. La început ne-am susţinut acţiunile din fondurile proprii. Acum TROC este mai mult decât o masă caldă. A devenit organizaţie guvernamentală cu statut juridic nu de mult timp, am extins şi echipă cu încă doi membri: Alexandra şi Răzvan şi ne propunem să ne axam pe copii şi bătrâni în ceea ce priveşte educaţia, sănătatea şi alimentaţia. Până în prezent am realizat proiecte frumoase precum Pie, Make a kid smile (proiect prin care oferim plăcinte copiilor, aproximativ 100 la fiecare eveniment), Un Crăciun fericit! (am oferit la trei familii masa de sărbători, pomul împodobit, cadouri etc), Spitalul Copiilor (proiect prin care am renovat două săli de mese şi două oficii în cadrul Spitalului de Copii Iaşi).
- Ce alte pasiuni ai?
- Am practicat de mic tenisul, baschetul şi fotbalul. Acum îmi place foarte mult să alerg în natură. Am participat la semimaratoane şi maratoane (4x10 km ştafetă, 10 km individual şi 21 km individual la Bucureşti şi 12 km în cadrul maratonului de la Istanbul. În această toamnă mi-am propus să particip la cursa de 42 km din cadrul maratonului de la Bucureşti. Am început să alerg pentru că mi-am dorit foarte mult să slăbesc şi am spus că nu pot face asta decât dacă îmi propun o ţintă: să particip la maraton, respectiv să mă antrenez pentru asta. Ai o satisfacţie imensă când termini cursa, dar şi pe parcursul ei când simţi că trăieşti sănătos şi eşti înconjurat de oameni veseli.
- Care este cel mai mare vis al tău?
- Pasiunea nr.1 pentru mine este gastronomia. Am înclinaţii pentru design, marketing, management, fotografie şi sport, însă acestea reprezintă fie suport pentru activitatea pe care o desfăşor, fie au rămas doar la stadiul de hobby. Am şi un blog pe care scriu experienţele trăite în locurile pe care le vizitez, dar şi despre utilajele şi ustensilele pe care le folosesc în bucătărie. Cel mai mare vis al meu din punct de vedere profesional este să devin critic culinar şi să pun bazele celei mai puternice şcoli de bucătari.
A consemnat Maura ANGHEL
- Oferă o reţetă delicioasă
- Am devenit peste noapte un mare fan al brânzei de capră. O combinaţie proaspătă şi răcoritoare o reprezintă căpşuni, rucola, brânză de capră şi puţin oţet balsamic. O salată pe care o puteţi savura acum că vine sezonul căpşunilor. Tot cu astfel de fructe puteţi încerca un amestec de mascarpone cu busuioc şi cu un blat de cacao. Poftă să aveţi!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau