Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici: „Boala psihiatrică nu e o boală ca toate celelalte”

default

Dimensiune font:

| 22-10-2015 17:45

La aniversarea a 110 ani de existenţă a Institutului de Psihiatrie „Socola”, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici a fost cel care a venit la braţ cu amintirile şi cu aprecierile făcute cu glas molcom şi sincer. În acelaşi amfiteatru unde s-a ţinut deschiderea oficială a evenimentului de la începutul lunii octombrie, academicianul a fost prezent şi în urmă cu 60 de ani, la împlinirea celor 50 de ani de existenţă a unităţii medicale, alături de prof. C.I. Parhon, neuropsihiatru, şi de Leon Ballif, medic psihiatru, personalităţi marcante în istoria medicinei ieşene. Acesta a susţinut că emoţiile pe care le resimte de fiecare dată când ajunge în mijlocul Moldovei au la bază regăsirea Iaşului ca una dintre capitalele culturale ale României. Cât priveşte Institutul „Socola”, academicianul o vede ca o şcoală de psihiatrie şi un etalon în acest domeniu.

- În cadrul manifestărilor prilejuite de împlinirea a 110 ani de la înfiinţarea Institutului de Psihiatrie „Socola” aţi afirmat că este o unitate medicală care „nu s-a pierdut în teorii”. Prin ce s-a remarcat din punct de vedere al practicii, de-a lungul anilor?
- S-a remarcat prin faptul că nu a pus accentul foarte mult pe teorie şi pentru că s-a dedicat mai mult îngrijirii bolnavilor psihici, abordând această îngrijire sub aspecte multiple. Adică, nu ne referim doar la îngrijirea spitalicească, farmacologică sau la terapia electrică, cu şocuri, insulină etc, ci observăm şi că a avut foarte mare grijă de aspectele sociale. Aici, aş reaminti de faptul că s-a preocupat în principal de recuperarea socială a bolnavilor, a celor care se pot recupera, de reintegrarea lor în societate şi de folosirea unor mijloace de corectare a comportamentului anormal prin ergoterapie şi prin anumite forme de psihoterapie. Deci, a fost un spital eminamente pragmatic, dar asta nu înseamnă ca nu a avut o componentă ştiinţifică teoretică, ci doar că au pus accentul în mod dominant pe acest lucru.

„Activitatea spitalului Socola a evoluat odată cu cea a psihiatriei, care putem afirma că a fost spectaculoasă în secolul al XX-lea”

- Ce s-a schimbat în domeniul psihiatriei, în ultima jumătate de secol?
- În primul rând, nu putem să nu remarcăm faptul că a evoluat psihiatria. Nu uitaţi că la începuturile acestui spital, practic, terapiile psihiatrice nu existau şi în decursul timpului s-a trecut de la şocurile electrice, şocurile cu insulină, la intervenţiile psihochirurgicale, s-a trecut şi de această etapă şi au apărut medicaţiile sub toate formele lor, antidepresive, stimulante, calmante, anxiolitice, care nu existau. În felul acesta, psihiatria a intrat într-o fază de terapii farmacologice extrem de bogate şi de complicate. De asemenea, ergoterapia (n.red. - terapie care utilizează activitatea în vederea readaptării bolnavilor fizic şi mental) a luat o mare amploare. La fel de mult s-au dezvoltat şi preocupările sociale, aşa că activitatea acestui spital a evoluat odată cu cea a psihiatriei, care putem afirma că a fost spectaculoasă în secolul XX.

- Dacă tot aţi reamintit de ergoterapie, cât este de importantă în evoluţia unui pacient, poate ajuta la o îndulcire a simptomelor?
- Este foarte importantă, pentru că duce la o reechilibrare a bolnavului, la o reintegrare a sa măcar în familie, dacă nu este posibil şi în societate. Adică, ajută la o corectare a asperităţilor simptomatologice şi la o disciplinare a lor.

„Psihiatria este un mod de a trăi, iar acest lucru a fost observat de profesori, încă de la începuturile psihiatriei”

- Ce aţi regăsit schimbat după cei 60 de ani de când aţi fost la „Socola”? Spuneaţi că aţi fost şi la sărbătoarea celor 50 de ani de activitate, când aţi cunoscut mari personalităţi ale medicinei…
- Da, cu dr. C.I Parhon colaboram în acea vreme la Bucureşti, chiar prima mea soţie a fost asistenta sa, aşa că am fost prezent la întreaga evoluţie a Institutului de Endocrinologie, alături de el. L-am cunoscut destul de bine. Din 1912, până în 1918, a fost director al acestui spital şi se ocupa de neuropsihiatrie, pentru că pe vremea aceea neurologia şi cu psihiatria erau făcute împreună, sub aceeaşi etichetă. A fost o perioadă în care el a reuşit să dezvolte psihiatria aceasta pragmatică şi a pus şi bazele endocrinologiei. Nu trebuie să uităm că a fost unul dintre marii endocrinologi ai lumii, care s-a axat pe studiul acesteia, dar a rămas legat emoţional de domeniul psihiatriei şi mai ales de „Socola”.


- Cum era spitalul „Socola” în acele timpuri?
- Când s-au împlinit 50 de ani de la înfiinţare, în 1955, s-a făcut o mare festivitate, la care am luat şi eu parte, şi-mi amintesc că atunci s-a inaugurat şi bustul din faţa institutului. Alături de dr. Parhon era profesorul Leon Ballif, care venea din domeniul neurologiei, însă al neurologiei engleze, care s-a axat pe problema sifilisului sistemului nervos, a combaterii lui. Era o perioadă unică şi interesantă a spitalului, multe din corpurile de clădire de acum nici nu existau. Pe lângă aspectul psihiatriei, care pe vremea aceea era foarte colorată, toţi bolnavii psihic îşi dezvoltau delirurile lor, formele lor de comportament anormal, care astăzi sunt foarte mult estompate cu medicaţia pe care o avem. Deci, în momentul de faţă, „Socola” are cu totul alt aspect, iar asta se datorează evoluţiei.

- Cât de important este ca medicii să trăiască zi de zi printre pacienţi? Cunoaşterea stărilor poate ajuta mai bine la ameliorarea bolii?
- Da, spuneam despre profesorul Petre Brânzei, care a trăit aici şi, în general, directorii spitalelor locuiau alături de bolnavi, tocmai ca sa trăiască viaţa aceasta. Ca să poată să integreze boala psihiatrică, pentru că nu e o boală ca celelalte, nu asculţi simptomele la stetoscop, ci trebuie să le înţelegi. Iar profesorii din acele vremuri reuşeau să înţeleagă acest lucru, erau profesionişti, pentru că şi-au dat seama că psihiatria nu se petrece doar în plan somatic, ci este un mod de a trăi.
A consemnat Mădălina OLARIU

Cine este academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici
Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici este medic neurolog de profesie, profesor de Neuropsihologie şi Anatomie a Sistemului Nervos, născut în 1923 la Bucureşti, într-o familie boierească. În secolul al XVII-lea, familia Bălăceanu a primit titlul de conte al Sfântului Imperiu Roman-German. Despre acest lucru, academicianul spune că acea corectitudine tipic nemţească i-a inspirat parcursul vieţii, munca şi disciplina, fiind cele care i-au caracterizat fiecare an din viaţă şi că acest aspect a imprimat asupra sa o deschidere universală către toate domeniile medicale.

De fiecare dată când are ocazia, academicianul radiografiază societatea românească, ilustrând realităţile cu care aceasta se confruntă, tratând cu o deosebită admiraţie cultura tradiţională, lucru care se reflectă şi în mândria cu care numele său este asociat locului din care îşi trage originile, comuna Stolnici, din judeţul Argeş. La cei 92 de ani, se dedică în aceeaşi măsură ca şi până acum tuturor activităţilor ştiinţifice la care este invitat, având foarte multe distincţii primite, printre care se numără şi cea de Doctor Honoris Causa a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei