teodor 4
teodor
teodor bis
teodor 2

Dimensiune font:

Alpinistul Teodor Tulpan: „Orice vis poate deveni realitate!”

| 05-01-2017 10:28

Temerarul ajuns pe Everest vorbeşte despre pasiunea pentru munte şi cu l-a prins acest „microb“ de la 12 ani * „Fiecare om în viaţă are un vis mai greu sau mai uşor de realizat, un Everest al lui“, este de părere alpinistul Teodor Tulpan

 

Teodor Tulpan a vorbit pentru ziarul „Evenimentul Regional al Moldovei“ despre modul în care s-a pregătit pentru a ajunge pe „Acoperişul Lumii“, cum a trecut de „zona morţii“ şi cum data de 22.05.2003, ora 08:10, a intrat în istoria alpinismului românesc.

- De când a început dragostea pentru munte?

- Pasiunea pentru munte a început sau a dat primele semne pe la vârsta de 12 ani, când mergeam cu bunicul meu în munţii Cindrel (Cibinului).

- Care a fost primul vârf cucerit? La ce vârstă?

- Prima ascensiune am făcut-o pe vârful Negoiu - 2.535m, un vârf de care mă leagă multe amintiri şi pe care m-am antrenat pentru Everest fiindcă este foarte propice în perioada de iarna şi relieful este asemănător cu cel Himalayan.

- Când a încolţit ideea că ai putea ajunge într-o zi pe Acoperişul Lumii?

- Fiecare om în viaţă are un vis mai greu sau mai uşor de realizat, un Everest al lui (o familie, o facultate, o casă). Pentru mine visul a fost chiar vârful Everestul – 8848 m, cel mai înalt vârf al planetei, încă din copilărie când îmi doream să ajung acolo, dar ştiam că va fi probabil toată viaţa doar un vis. Dar, m-am motivat să realizez acest vis, am devenit alpinist, salvamontist şi-am reuşit în 2003. Pregătirea pentru orice expediţie în Himalaya presupune ani de antrenamente şi multă experienţă în munţii noştri, dar mai ales la peste 7000 m, acolo unde este “zona morţii”, de aici în sus organismul uman se degradează continuu şi foarte greu se reface, asta dacă cobori la altitudini mai joase.

- Cum ai descrie prima tură de altitudine? Ce ai simţit după prima expediţie?

- Am început în 1996 cu prima expediţie externă în PAMIR, având ca scop escaladarea vârfului Lenin 7.134 m, un vârf impresionant şi dorit de foarte mulţi alpinişti, cei drept nu foarte tehnic, dar periculos din cauza avalanşelor. Din 9 membri ai echipei, am ajuns doar 6 şi spre bucuria mea am ajuns şi eu în vârf! Sigur asta a fost scânteia, momentul hotărâtor în cariera mea de alpinist şi ambiţiile au luat amploare, dar după cum se ştie greu de realizat din motive financiare. În plus, a contat şi faptul că m-am acomodat foarte bine la altitudine mare.

- Au existat temeri în momentul în care ai fost ales să participi la expediţia românească de pe Everest? Te-ai îndoit vreun moment că nu vei reuşi să ajungi pe vârf?

-Bineînţeles că teama nu m-a ocolit pentru că în imensitatea muntelui omul este nesemnificativ şi în orice clipă neprevăzutul pedepseşte pe cei care nu respectă şi nu se conformează legilor muntelui. Ştiam ce riscuri impune această expediţie, 1 din 7 alpinişti rămâne acolo, conform statisticilor de atunci. Dar, experienţa, echipa şi echipamentul au făcut posibilă ascensiunea, chiar dacă vremea n-a fost cea mai potrivită.

- Aţi întâmpinat multe intemperii în ascensiunea voastră, pe care din ele ai resimţit-o cel mai mult?

- Vremea din anul 2003, după cum se ştie, a creat mari probleme la nivel mondial, în special în Himalaya (ningea la trei zile, vânturi foarte puternice 150-200 km/h - chiar a luat corturi cu oameni pe sus şi i-a omorât, temperaturi de –40C), clar vântul a fost provocarea supremă aici.

- Cum de ai ajuns cu 2 ore înaintea colegilor tăi pe vârf şi ce te-a impulsionat să continui de unul singur?

- Pe data de 21 Mai, în jurul orei 23:30, după ce m-am echipat cu toate hainele pe care le aveam, cu hamul, colţarii, masca şi tubul de oxigen am pornit spre vârf pe o ceaţă şi un viscol puternic, cu gândul că şerpaşii şi colegii mei mă vor întrece, întrucât mergeam mai încet, având un ritm constant şi făceam poze. Normal era să plecăm fiecare spre vârf cu 4 butelii de oxigen, dar eu plecând fără şerpaş am avut doar una, care mi s-a terminat cu circa 2 ore înainte de vârf. În momentul respectiv ceva m-a îndemnat să continui şi nu am simţit că ar fi cazul să mă întorc. Din fericire, din cele câteva butelii de pe vârf goale, am găsit una care mai avea pe care am „împrumutat-o” lăsând-o pe a mea la schimb.

- Cât este de importantă este unitatea grupului într-o expediţie montană?

- Practic, echipa dă siguranţă oricărui grup, indiferent de scopul acestuia. Apoi, fiecare din echipă e bun la ceva, ideal ar fi ca toţi să poată face aceleaşi lucruri, în cazul în care cel care face mâncare nu poate, altcineva să poată să-l înlocuiască. Oricum, pe munte nu e indicat să mergi singur, ci minim 3 persoane.

- Care a fost primul gând şi ce ai simţit când ai atins vârful?

Timp de 30 de minute cât am fost aproape de stele şi cel mai «înalt» om de pe planetă m-am gândit şi la bune şi la rele şi mi-am văzut filmul vieţii. Am făcut pozele de rigoare, m-am îmbrăţişat cu ceilalţi trei alpinişti coreeni şi m-am concentrat spre coborâre. Mi-ar fi plăcut să fiu împreună cu ceilalţi colegi din echipă pe vârf în acele momente, dar soarta a vrut altfel.

- Cum ai putea explica faptul că îţi rişti viaţa pentru doar câteva minute de stat pe vârf? Care este satisfacţia?

- Cred că lacrimile de frig, foame, dor şi nesomn spun mai mult decât cuvintele care câteodată nu îşi au rostul, iar data de 22.05.2003, ora 08:10 este o data istorică pentru alpinismul românesc atunci fiind primul român pe Everest cu foto.

- Care este cea mai importantă lecţie pe care ţi-a predat-o muntele?

- Răbdarea. Normal ar fi ca data de 22.05.2003 să fie cea mai puternică amintire din această expediţie, dar a fost mult mai puternică trăirea pe care am avut-o în timpul zborului cu parapanta de la 7.080 m la 6.400 m, fiind recordul mondial neomologat de durata - 30 de minute şi al patrulea care zbor de pe Everest.

- Care este cea mai periculoasa situaţie prin care ai trecut?

- Cel mai dificil moment al ascensiunii a fost la Second Step, cel mai greu pasaj de pe această rută. Aici un spaniol care se afla în faţa mea mi-a căzut o data pe picior, iar a doua oară pe cap; ca fapt divers avea colţari în picioare. Apoi, în timpul zborului cu parapanta am avut 2 închideri pe care cu greu le-am rezolvat, din cauza frigului extrem -20 grade

- Ce sfaturi le dai celor care vor sa îţi calce pe urme?

- Dorinţa tinerilor de-a merge pe munte şi accidentele întâlnite în activitatea mea de salvamontist m-au determinat să înfiinţez Şcoala de Munte EVEREST (www.tulpan.ro) cu etape de vară şi iarnă, în cadrul căreia formez tineri alpinişti pentru mersul pe munte, cunoaşterea echipamentului, prim-ajutor, etc.

- Trebuie să ai anumite calităţi pentru a deveni un om al muntelui?

-Bineînţeles că dacă vrei să mergi tot mai sus nu poţi fără anumite calităţi: caracterul integru este primordial pe munte indiferent de înălţimea lui, să fii om cu cei pe care-i întâlneşti, să fii pregătit fizic şi psihic, să cunoşti teoretic zona în care mergi, să nu mergi singur, să ai curajul de-a te întoarce când vremea e potrivnică, de frică sau epuizare, viaţa e mai preţioasă decât orice munte din lume. Şi totdeauna să înveţe de la profesionişti, e mult mai uşor şi plăcut.

-Everestul l-ai atins, care sunt planurile de viitor?

- În 2017 planific o nouă expediţie în Iran pe vârful Damavand – 5671 m şi promovarea României şi a valorilor acesteia în afara ţării. Avem o istorie bogată în oameni de valoare care merită mediatizaţi cât mai mult în afara ţării şi copii, tinerii au nevoie de exemple, să vadă că se poate mai mult decât statul la computer şi pe internet, natura, muntele îi aşteaptă pe fiecare cu braţele deschise. «Orice vis poate deveni realitate!» , să nu se uite asta.

A consemnat Georgiana BĂNUC

Sursa foto: Facebook Teodor Tulpan

 

În 1995, alpinistul pietrean Ticu Lăcătuşu a fost primul român care a ajuns pe Everest. Potrivit Wikipedia, în acel an, Lăcătuşu a înregistrat o premieră românească urcând pe „Acoperişul Lumii“ pe ruta Pasul Nord- creasta Nordică- Creasta Nord-Estică.

loading...
Loading...

 

ULTIMA ORA

 

PUBLICAŢIE DE VANZARE SC Avrasop SRL, cu sediul social în mun. Iaşi, bd. Independenţei, nr. 4-6, ap.cam 8, înregistrată la ORC Iaşi sub nr. J22/284/2005, CUI 17192970, prin lichidator judiciar Rodafis IPURL cu sediul în mun. Iaşi, str. Străpungere Silvestru, nr. 48 A, anunţă vânzarea prin licitaţie publică cu strigare a bunurile mobile: Plug cu brazde PP3 – 701 lei; Grapa cu discuri – 1696 lei; Tăvălugi - 841 lei; Cisternă 3,6 to –1682 lei (prţturi fără TVA). Preţurile de pornire reprezintă 35% din preţurile de evaluare. Valorificarea activelor prin licitaţie publică deschisă cu strigare va avea loc la data de 23.01.2018, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar. Pentru bunurile neadjudecate, licitaţia se va repeta în ziua de 30.01.2018, aceeaşi locaţie şi oră, aceleaşi preţuri de pornire. Condiţiile de participare la licitaţie sunt conţinute în Caietul de sarcini. Caietul de sarcini, în valoare de 50 lei, se achiziţionează de la sediul lichidatorului, unde se depune şi documentaţia de participare la licitaţie, în original, până în preziua licitaţiei, orele 13.00. Garanţia de participare este de 30% din suma reprezentând preţul de pornire şi va putea fi plătită în contul nr. RO80BUCU1032235332633RON deschis la Alpha Bank Iaşi pe numele debitorului. Prezentul anunţ constituie şi notificare către creditori, debitor şi orice persoană fizică sau juridică interesată în cauză. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare au obligaţia, sub rezerva sancţiuni decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data licitaţiei. Informaţii suplimentare la tel/fax 0232/273948, e-mail: rodafis@gmail.com
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. Iasi prin lichidator judiciar ACORD SPRL, Dosar nr. 2950/89/2014 Tribunalul Vaslui/Judecător Sindic ANUNŢĂ Organizarea şedinţei de licitație publică de vânzare, cu strigare, la data de 08.12.2017, ora 12.0, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi, pentru patrimoniul debitoarei S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. - in faliment, in bancruptcy, en faillite, CUI 2585521, cu numar de inregistrare la Registrul Comerţului J37/251/2011, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Ing. Badea Romeo, nr.1A, Parter, jud. Vaslui constând în: a. Construcţie situată în Botosani, Str. Viilor, Nr.77, Ap.1, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.50058-C1-U13 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 339.829 lei, valoare fără TVA. b. Constructie situată în Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.17, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 50058-C1-U15 si Extindere si Terasa, Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.22, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 5558 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 332.904 lei, valoare fără TVA. c. Construcţie situată în Botosani, Piata Centrala, Platoul A, Obiectiv U18, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.4819/N la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 516.793 lei, valoare fără TVA. d. Construcţie situată în Botosani, Str. Prieteniei, Nr.4, Bloc V4, Sc. C, Et.II, Ap.13, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr50386-C1-U20 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 67.151 lei, valoare fără TVA. e. Proprietate imobiliara constând în Teren intravilan in suprafaţă de 3.048 mp si construcţii situat în mun. Botoşani, Str. Dobosari, Nr.21 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 1.374.357 lei, valoare fără TVA. In caz de neadjudecare, urmatoarele şedinţe de licitații publice de vânzare, cu strigare, se vor desfăşura în fiecare zi de vineri la ora 1200, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi. Condițiile de participare la şedinţa de licitație publică de vânzare cu strigare și condițiile de adjudecatare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat de la sediul lichidatorului judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 1.000 lei pentru fiecare proprietate imobiliară pentru care se participă la licitaţie. Bunurile imobile anterior menţionate formează obiectul Dosarului nr.1219/193/2016 înregistrat pe rolul Judecatoriei Botosani având ca obiect Actiune in revendicare. Poate participa la şedinţa de licitatie publică de vânzare cu strigare orice persoana care isi manifesta, intentia de cumparare si care pana in preziua şedinţei de licitatie ora 1200, depune o cautiune reprezentand 10% din prețul de pornire al şedinţei de licitație pentru bunul imobil pentru care participa si face dovada achizitionarii caietului de sarcini. Înscrierile se pot face si cu scrisoare de participare la şedinţa de licitație, precum si cu toate documentele menționate în caietul de sarcini, până în preziua şedinţei de licitație, ora 1200. Nedepunerea tuturor documentelor la sediul lichidatorului judiciar în termenul menționat anterior conduce la pierderea dreptului de a participa la licitație. Toate persoanele interesate în achiziționarea bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare sunt invitate să se înscrie la licitație. Orice persoana care emite pretentii asupra bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, este rugata sa-si manifeste pozitia cu 5 zile inainte de data şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, aducand la cunostinta lichidatorului judiciar orice pretentie. Informatii suplimentare se pot obtine de la lichidatorul judiciar la telefon 0742207571. Lichidator judiciar ACORD S.P.R.L. Asociat coordonator Nitescu Dan Nistor
„38 la sută dintre elevii români de până la 15 ani sunt analfabeţi funcţional”
13/01/2018 06:24

  Problemele din educaţie sunt cunoscute. Se vorbeşte despre necesitatea schimbării atitudinii cadrelor didactice, despre programe de formare, despre rezultatele slabe ale elevilor, dar măsurile care ...

 „Când leul şi tigrul ies la vânătoare, e bine ca animalele mici să rămână în vizuine”
30/12/2017 07:00

- Domnule profesor, lumea se intreabă din ce in ce mai des despre locul in care ar trebui să ne poziţionăm, in actualul context politic internaţional, marcat de tensiuni de tot felul. Ce ar fi de reţinut, ...

Liceul Varlaam îşi deschide porţile la Iaşi
24/11/2017 05:15

 - Proiectul educaţional al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul” a ajuns intr-un nou punct important - lansarea liceului. Ce aduce nou in Moldova acest proiect? - Liceul Varlaam vine să complet ...

 „Problema cea mai importantă cu care ne confruntăm este neîncrederea”
09/11/2017 04:45

  De mulţi ani, comunitatea cea mai numeroasă de străini din Italia este cea romană. Ea a depăşit numeric comunitatea albaneză din Italia incă din anul 2008. Am stat de vorbă cu Adrian Nicolae Ni ...

„Offroad-ul este un balet pe patru roţi, prin hârtoape şi noroaie”
02/11/2017 05:15

- După o perioadă in care offroad-ul sportiv a lipsit de pe colinele Iaşului, Asociaţia Club Sportiv „Adventure 4x4” reinvie acestă competiţie... - Iaşul s-a numărat, in trecut, printre pri ...

Povestea orfanului salvat din infern, într-un documentar de Morgan Freeman FOTO
26/10/2017 16:40

Cu cateva luni in urmă, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a inaintat Parchetului General o plangere penală care vizează moartea a 771 de copii in timpu ...

„Spania a acceptat monarhia din comoditate, nu din convingere”
19/10/2017 13:00

„Catalonia este impărţită in două” - Stimate domnule profesor, se vorbeşte, cu insistenţă, in intreaga lume, că statul liberal se află in stadiul său terminal. Trebuie să inţelegem că ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Filip Florian: „A fi foarte rău, foarte critic cu tine, e un lucru bun în scris”
09/10/2017 06:00

- Sunteţi cunoscut publicului ca jurnalist şi scriitor. V-aţi remarcat in primul rand din prisma perioadei in care aţi fost implicat in mass-media. Cum aţi ajuns să „schimbaţi macazul” şi s ...

Bruno Mazzoni: „O carte trebuie să fie o rană deschisă!”
09/10/2017 05:45

- În 1967 Bruno Mazzoni - student in anul II a venit pentru prima dată in Romania. Apoi, viaţa v-a adus din nou in Romania, de data aceasta ca lector la Universitatea din Bucureşti şi, apoi, conferen ...