teodor 4
teodor
teodor bis
teodor 2

Dimensiune font:

Alpinistul Teodor Tulpan: „Orice vis poate deveni realitate!”

| 05-01-2017 10:28

Temerarul ajuns pe Everest vorbeşte despre pasiunea pentru munte şi cu l-a prins acest „microb“ de la 12 ani * „Fiecare om în viaţă are un vis mai greu sau mai uşor de realizat, un Everest al lui“, este de părere alpinistul Teodor Tulpan

 

Teodor Tulpan a vorbit pentru ziarul „Evenimentul Regional al Moldovei“ despre modul în care s-a pregătit pentru a ajunge pe „Acoperişul Lumii“, cum a trecut de „zona morţii“ şi cum data de 22.05.2003, ora 08:10, a intrat în istoria alpinismului românesc.

- De când a început dragostea pentru munte?

- Pasiunea pentru munte a început sau a dat primele semne pe la vârsta de 12 ani, când mergeam cu bunicul meu în munţii Cindrel (Cibinului).

- Care a fost primul vârf cucerit? La ce vârstă?

- Prima ascensiune am făcut-o pe vârful Negoiu - 2.535m, un vârf de care mă leagă multe amintiri şi pe care m-am antrenat pentru Everest fiindcă este foarte propice în perioada de iarna şi relieful este asemănător cu cel Himalayan.

- Când a încolţit ideea că ai putea ajunge într-o zi pe Acoperişul Lumii?

- Fiecare om în viaţă are un vis mai greu sau mai uşor de realizat, un Everest al lui (o familie, o facultate, o casă). Pentru mine visul a fost chiar vârful Everestul – 8848 m, cel mai înalt vârf al planetei, încă din copilărie când îmi doream să ajung acolo, dar ştiam că va fi probabil toată viaţa doar un vis. Dar, m-am motivat să realizez acest vis, am devenit alpinist, salvamontist şi-am reuşit în 2003. Pregătirea pentru orice expediţie în Himalaya presupune ani de antrenamente şi multă experienţă în munţii noştri, dar mai ales la peste 7000 m, acolo unde este “zona morţii”, de aici în sus organismul uman se degradează continuu şi foarte greu se reface, asta dacă cobori la altitudini mai joase.

- Cum ai descrie prima tură de altitudine? Ce ai simţit după prima expediţie?

- Am început în 1996 cu prima expediţie externă în PAMIR, având ca scop escaladarea vârfului Lenin 7.134 m, un vârf impresionant şi dorit de foarte mulţi alpinişti, cei drept nu foarte tehnic, dar periculos din cauza avalanşelor. Din 9 membri ai echipei, am ajuns doar 6 şi spre bucuria mea am ajuns şi eu în vârf! Sigur asta a fost scânteia, momentul hotărâtor în cariera mea de alpinist şi ambiţiile au luat amploare, dar după cum se ştie greu de realizat din motive financiare. În plus, a contat şi faptul că m-am acomodat foarte bine la altitudine mare.

- Au existat temeri în momentul în care ai fost ales să participi la expediţia românească de pe Everest? Te-ai îndoit vreun moment că nu vei reuşi să ajungi pe vârf?

-Bineînţeles că teama nu m-a ocolit pentru că în imensitatea muntelui omul este nesemnificativ şi în orice clipă neprevăzutul pedepseşte pe cei care nu respectă şi nu se conformează legilor muntelui. Ştiam ce riscuri impune această expediţie, 1 din 7 alpinişti rămâne acolo, conform statisticilor de atunci. Dar, experienţa, echipa şi echipamentul au făcut posibilă ascensiunea, chiar dacă vremea n-a fost cea mai potrivită.

- Aţi întâmpinat multe intemperii în ascensiunea voastră, pe care din ele ai resimţit-o cel mai mult?

- Vremea din anul 2003, după cum se ştie, a creat mari probleme la nivel mondial, în special în Himalaya (ningea la trei zile, vânturi foarte puternice 150-200 km/h - chiar a luat corturi cu oameni pe sus şi i-a omorât, temperaturi de –40C), clar vântul a fost provocarea supremă aici.

- Cum de ai ajuns cu 2 ore înaintea colegilor tăi pe vârf şi ce te-a impulsionat să continui de unul singur?

- Pe data de 21 Mai, în jurul orei 23:30, după ce m-am echipat cu toate hainele pe care le aveam, cu hamul, colţarii, masca şi tubul de oxigen am pornit spre vârf pe o ceaţă şi un viscol puternic, cu gândul că şerpaşii şi colegii mei mă vor întrece, întrucât mergeam mai încet, având un ritm constant şi făceam poze. Normal era să plecăm fiecare spre vârf cu 4 butelii de oxigen, dar eu plecând fără şerpaş am avut doar una, care mi s-a terminat cu circa 2 ore înainte de vârf. În momentul respectiv ceva m-a îndemnat să continui şi nu am simţit că ar fi cazul să mă întorc. Din fericire, din cele câteva butelii de pe vârf goale, am găsit una care mai avea pe care am „împrumutat-o” lăsând-o pe a mea la schimb.

- Cât este de importantă este unitatea grupului într-o expediţie montană?

- Practic, echipa dă siguranţă oricărui grup, indiferent de scopul acestuia. Apoi, fiecare din echipă e bun la ceva, ideal ar fi ca toţi să poată face aceleaşi lucruri, în cazul în care cel care face mâncare nu poate, altcineva să poată să-l înlocuiască. Oricum, pe munte nu e indicat să mergi singur, ci minim 3 persoane.

- Care a fost primul gând şi ce ai simţit când ai atins vârful?

Timp de 30 de minute cât am fost aproape de stele şi cel mai «înalt» om de pe planetă m-am gândit şi la bune şi la rele şi mi-am văzut filmul vieţii. Am făcut pozele de rigoare, m-am îmbrăţişat cu ceilalţi trei alpinişti coreeni şi m-am concentrat spre coborâre. Mi-ar fi plăcut să fiu împreună cu ceilalţi colegi din echipă pe vârf în acele momente, dar soarta a vrut altfel.

- Cum ai putea explica faptul că îţi rişti viaţa pentru doar câteva minute de stat pe vârf? Care este satisfacţia?

- Cred că lacrimile de frig, foame, dor şi nesomn spun mai mult decât cuvintele care câteodată nu îşi au rostul, iar data de 22.05.2003, ora 08:10 este o data istorică pentru alpinismul românesc atunci fiind primul român pe Everest cu foto.

- Care este cea mai importantă lecţie pe care ţi-a predat-o muntele?

- Răbdarea. Normal ar fi ca data de 22.05.2003 să fie cea mai puternică amintire din această expediţie, dar a fost mult mai puternică trăirea pe care am avut-o în timpul zborului cu parapanta de la 7.080 m la 6.400 m, fiind recordul mondial neomologat de durata - 30 de minute şi al patrulea care zbor de pe Everest.

- Care este cea mai periculoasa situaţie prin care ai trecut?

- Cel mai dificil moment al ascensiunii a fost la Second Step, cel mai greu pasaj de pe această rută. Aici un spaniol care se afla în faţa mea mi-a căzut o data pe picior, iar a doua oară pe cap; ca fapt divers avea colţari în picioare. Apoi, în timpul zborului cu parapanta am avut 2 închideri pe care cu greu le-am rezolvat, din cauza frigului extrem -20 grade

- Ce sfaturi le dai celor care vor sa îţi calce pe urme?

- Dorinţa tinerilor de-a merge pe munte şi accidentele întâlnite în activitatea mea de salvamontist m-au determinat să înfiinţez Şcoala de Munte EVEREST (www.tulpan.ro) cu etape de vară şi iarnă, în cadrul căreia formez tineri alpinişti pentru mersul pe munte, cunoaşterea echipamentului, prim-ajutor, etc.

- Trebuie să ai anumite calităţi pentru a deveni un om al muntelui?

-Bineînţeles că dacă vrei să mergi tot mai sus nu poţi fără anumite calităţi: caracterul integru este primordial pe munte indiferent de înălţimea lui, să fii om cu cei pe care-i întâlneşti, să fii pregătit fizic şi psihic, să cunoşti teoretic zona în care mergi, să nu mergi singur, să ai curajul de-a te întoarce când vremea e potrivnică, de frică sau epuizare, viaţa e mai preţioasă decât orice munte din lume. Şi totdeauna să înveţe de la profesionişti, e mult mai uşor şi plăcut.

-Everestul l-ai atins, care sunt planurile de viitor?

- În 2017 planific o nouă expediţie în Iran pe vârful Damavand – 5671 m şi promovarea României şi a valorilor acesteia în afara ţării. Avem o istorie bogată în oameni de valoare care merită mediatizaţi cât mai mult în afara ţării şi copii, tinerii au nevoie de exemple, să vadă că se poate mai mult decât statul la computer şi pe internet, natura, muntele îi aşteaptă pe fiecare cu braţele deschise. «Orice vis poate deveni realitate!» , să nu se uite asta.

A consemnat Georgiana BĂNUC

Sursa foto: Facebook Teodor Tulpan

 

În 1995, alpinistul pietrean Ticu Lăcătuşu a fost primul român care a ajuns pe Everest. Potrivit Wikipedia, în acel an, Lăcătuşu a înregistrat o premieră românească urcând pe „Acoperişul Lumii“ pe ruta Pasul Nord- creasta Nordică- Creasta Nord-Estică.

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

Primăria municipiului Iaşi, cu sediul în bdul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 11, organizează licitaţii publice pentru: 1. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 33/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 134mp, situat în Iaşi, strada Mioriţei între nr. 2 şi 4, aparţinând domeniului privat al municipiului Iaşi. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00; 2. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 34/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 1062,18mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 67A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/52, având nr. cadastral 157758, înscris în cartea funciară nr. 157758, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 67. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00; 3. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 35/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă 149mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 71A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/51, având nr. cadastral 157789, înscris în cartea funciară nr. 157789. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00. 4. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 36/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 285mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 59A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/50, având nr. cadastral 157740, înscris în cartea funciară nr. 157740. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00. Licitaţiile vor avea loc la primăria municipiului Iaşi din bdul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 11.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE S.C. VINI COM COPOU S.R.L. Iași, prin administrator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., numit potrivit Încheierii nr. 171/19.07.2017, pronunţată de Tribunalul Iași, în dosarul nr. 5373/99/2017, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014 și ale hotărârilor adunării creditorilor din data de 28.02.2018, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, la data de 27.04.2018, orele 12.00, la sediul administratorului judiciar din Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, a următoarelor categorii de stocuri: Nr. crt. – Active propuse spre valorificare – Cantitate – Preţ unitar pe buc./litru (lei, cu T.V.A. inclus) – Valoare de pornire a licitaţiei (lei, cu T.V.A. inclus) 4. – RIESLING ITALIANDOC – vin vrac – 16.828 litri – 3, 75 lei/litru – 63.105,00 Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 26.04.2018, ora 12.00, la sediul administratorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina nr. 82, jud. Iași. Pentru participarea la licitaţie, potenţialii cumpărători trebuie să depună la sediul administratorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina nr. 82, jud. Iași, până la data de 26.04.2018, ora 12.00, documentele prevăzute în publicația de vânzare ce poate fi vizualizată pe site-ul www.insolventa.ro. Accesul direct la activul oferit la vânzare se face cu programare şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a activului care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232/212231 sau e-mail vanzari@insolventa.ro intenţia de vizitare. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0749244377, 0755132471, 0757545545, 0232/243864. Administrator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L.
Date privind dosarul: Număr dosar 4833/99/2012 (număr în format vechi 304/2012) Tribunal Iaşi Judecător sindic: magistrat Dan Artenie Debitor: SC GHEZACO SRL IAŞI - în faliment Cod unic de înregistrare: 5267816, cu sediul social în Mun. Iaşi, Calea Chişinăului 94-96, jud. Iaşi. Număr de ordine în registrul comerţului J-22/444/1994 Cont: RO73BTRL02401202A47523XX Lichidator judiciar: CASA DE INSOLVENŢĂ A & B SPRL Cod de identificare fiscală 26249820. Sediul social: Iaşi, str. A. Panu, nr. 13-15, mezanin Număr de înscriere în tabloul practicienilor în insolvenţă RSP – 0403 Tel/fax 0232/211090; 0232/210640 E-mail: mariaaldea@yahoo.com PUBLICAŢIE DE VÂNZARE Nr. 3 din 16.04.2018 Subscrisa CASA DE INSOLVENŢĂ A&B SPRL, în calitate de lichidator al SC GHEZACO SRL, în faliment, anunţă vânzarea bunurilor mobile şi imobile ale debitoarei, prin licitaţie publică cu strigare, la datele de 23.04.2018; 30.04.2018; 7 mai 2018, la sediul lichidatorului în Iaşi, str. Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, la orele 9.00: 1. Teren intravilan în suprafață de 1.500 mp situat în Iași, Calea Chişinăului nr. 94-96, jud. Iași evaluat la suma de 102.800 euro pe care se regăsește imobilul - construcție P (341,97 mp)+et. 1 ( 154,88 mp plus terasă 201,53 mp) +et. 2 (117 mp şi terasă 34,05 mp) evaluat la 184.600 euro. 2. Cameră de cămin, situată în mun. Bârlad, str. Republicii nr. 320, bloc 1, sc. A, parter, ap. 2, jud. Vaslui, compusă dintr-o cameră şi un hol în suprafaţă totală de 20,57 mp evaluată la 5.700 euro. 3. Bunuri mobile, în valoare totală de 9.565 euro, echivalent a 43.565 lei la cursul BNR din ziua evaluării. Preţurile nu conţin TVA. Asupra imobilului din Iaşi, Calea Chişinăului nr. 94-96 există un litigiu ce face obiectul dosarului 25080/245/2017. Preţul de pornire a licitaţiei este 90% din valoarea de evaluare, respectiv, 258.660 Euro pentru imobilul teren şi construcţii din Iaşi, Calea Chişinăului nr. 94-96; 5130 Euro pentru camera de cămin şi 8608,5 Euro pentru bunurile mobile. La licitaţie se poate prezenta orice persoană juridică sau fizică care depune o garanţie de 10% din valoarea bunului, în lei, calculată la cursul BNR din ziua achitarii în contul debitoarei RO 73BTRL02401202A47523XX; CUI 5267816. Licitaţia porneşte de la preţul de pornire şi numai în sens crescător. Pasul de licitaţie este de 1000 Euro pentru bunurile imobile şi 50 lei pentru bunurile mobile. Persoanele care se prezintă la licitaţie vor prezenta originalul chitanţei de plată a garanţiei de participare, carte de identitate, certificat de înregistrare fiscală pentru persoanele juridice şi delegaţie originală pentru reprezentant. Adjudecatarul va achita preţul bunului adjudecat în maxim 30 zile. Garanţia de partipare se scade din preţul ce urmează a fi achitat sau se restituie, după caz. După achitarea preţului, pentru bunurile imobile se va încheia contract de vânzare-cumpărare în formă autentică, toate cheltuielile fiind suportate de cumpărător. Dacă adjudecatarul nu achită preţul în cele 30 zile, bunul va fi scos din nou la licitaţie, se va vinde la cel mai mare preţ oferit, iar diferenţa, dacă există, va fi suportată de adjudecatar, procesul-verbal de licitaţie constituind titlu executor. Se anulează publicaţia de vânzare nr. 2/28.03.2018 şi licitaţiile stabilite prin aceasta. 16.04.2018 Lichidator judiciar
 „Centenarul? Ceremonii obosite, de un primitivism cultural...”
02/04/2018 11:07

  - Prezentă, săptămana trecută, in cadrul sesiunii solemne aParlamentului, care aniversa o sută de ani de la unirea Basarabiei cu Romania, principesa Margareta a afirmat că, pentru ea, reprezin ...

„Departamentului Centenar i-a lipsit stabilitatea”
31/03/2018 06:18

  Doctor in istorie cu o teză ce priveşte politica internaţională din Balcani la inceput de secol XX, cadru universitar asociat al Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău şi lector ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

„Dacă se doreşte performanţă, trebuie să ni se creeze anumite condiţii”
24/03/2018 04:45

    Elisabeta Lipă, cea mai bună canotoare a secolului XX, aşa cum a fost declarată de Federaţia Internaţională de Canotaj in anul 2000, a realizat pentru cititorii cotidianului „Evenim ...

„În spatele unui personaj, poţi să oferi din tine unele trăiri de care ştii doar tu”
17/03/2018 05:33

  Nu ştiu cum o fi să canţi in duet pe scenă cu soprana Diana Bucur, ştiu doar cat de frumos umple sala de concerte şi cat de savuros poate fi un dialog cu ea. Ieşeanca pasionată de muzică nu est ...

  „Lucrurile au devenit simple când m-am jucat eu mai mult”
14/03/2018 05:05

    Iulia Cruţ este unul dintre cei mai tonici psihologie pe care ii cunosc. Imediat ce ţi-a aruncat o privire veselă ştii că toate ofurile cu care ai venit in cabinetul ei dispar ca prin minun ...

Comunicarea reprezintă fundamentul educaţiei
10/03/2018 06:12

    Cum altfel decat pe acorduri muzicale s-ar fi putut realiza un interviu cu Petran Paveliuc, fondatorul Petran Music School, un proiect care a făcut fericiţi zeci de copii şi de tineri şi a l ...

„Noi am pierdut mitologia dacică. Mai mult o ghicim, o reconstituim...”
24/02/2018 04:45

      Pe 24 februarie se celebrează Dragobetele, sărbătoarea iubirii la romani. Ziua lui Dragobete, zeul tinereţii, al veseliei şi al iubirii are origini străvechi. Dragobete este un pe ...

 Cercetăşia este „distracţie cu un scop”
17/02/2018 04:30

Cine nu şi-a dorit, cand era la varsta copilăriei, să facă parte dintr-un grup de exploratori, să pornească in aventuri in care să afle lucruri noi, să-şi facă prieteni, să facă legăminte de frăţ ...

 „Prestigiul Iaşului şi al Moldovei a fost făcut ţăndări de politicienii corupţi”
15/02/2018 05:00

- Domnule Ranja, de ce credeţi că Iaşul nu-şi poate impune punctual de vedere in politica naţională, aşa cum a reuşit Clujul, Sibiul, Braşovul, Constanţa sau multe alte oraşe mai mici? - Electoral, ...