teodor 4
teodor
teodor bis
teodor 2

Dimensiune font:

Alpinistul Teodor Tulpan: „Orice vis poate deveni realitate!”

| 05-01-2017 10:28

Temerarul ajuns pe Everest vorbeşte despre pasiunea pentru munte şi cu l-a prins acest „microb“ de la 12 ani * „Fiecare om în viaţă are un vis mai greu sau mai uşor de realizat, un Everest al lui“, este de părere alpinistul Teodor Tulpan

 

Teodor Tulpan a vorbit pentru ziarul „Evenimentul Regional al Moldovei“ despre modul în care s-a pregătit pentru a ajunge pe „Acoperişul Lumii“, cum a trecut de „zona morţii“ şi cum data de 22.05.2003, ora 08:10, a intrat în istoria alpinismului românesc.

- De când a început dragostea pentru munte?

- Pasiunea pentru munte a început sau a dat primele semne pe la vârsta de 12 ani, când mergeam cu bunicul meu în munţii Cindrel (Cibinului).

- Care a fost primul vârf cucerit? La ce vârstă?

- Prima ascensiune am făcut-o pe vârful Negoiu - 2.535m, un vârf de care mă leagă multe amintiri şi pe care m-am antrenat pentru Everest fiindcă este foarte propice în perioada de iarna şi relieful este asemănător cu cel Himalayan.

- Când a încolţit ideea că ai putea ajunge într-o zi pe Acoperişul Lumii?

- Fiecare om în viaţă are un vis mai greu sau mai uşor de realizat, un Everest al lui (o familie, o facultate, o casă). Pentru mine visul a fost chiar vârful Everestul – 8848 m, cel mai înalt vârf al planetei, încă din copilărie când îmi doream să ajung acolo, dar ştiam că va fi probabil toată viaţa doar un vis. Dar, m-am motivat să realizez acest vis, am devenit alpinist, salvamontist şi-am reuşit în 2003. Pregătirea pentru orice expediţie în Himalaya presupune ani de antrenamente şi multă experienţă în munţii noştri, dar mai ales la peste 7000 m, acolo unde este “zona morţii”, de aici în sus organismul uman se degradează continuu şi foarte greu se reface, asta dacă cobori la altitudini mai joase.

- Cum ai descrie prima tură de altitudine? Ce ai simţit după prima expediţie?

- Am început în 1996 cu prima expediţie externă în PAMIR, având ca scop escaladarea vârfului Lenin 7.134 m, un vârf impresionant şi dorit de foarte mulţi alpinişti, cei drept nu foarte tehnic, dar periculos din cauza avalanşelor. Din 9 membri ai echipei, am ajuns doar 6 şi spre bucuria mea am ajuns şi eu în vârf! Sigur asta a fost scânteia, momentul hotărâtor în cariera mea de alpinist şi ambiţiile au luat amploare, dar după cum se ştie greu de realizat din motive financiare. În plus, a contat şi faptul că m-am acomodat foarte bine la altitudine mare.

- Au existat temeri în momentul în care ai fost ales să participi la expediţia românească de pe Everest? Te-ai îndoit vreun moment că nu vei reuşi să ajungi pe vârf?

-Bineînţeles că teama nu m-a ocolit pentru că în imensitatea muntelui omul este nesemnificativ şi în orice clipă neprevăzutul pedepseşte pe cei care nu respectă şi nu se conformează legilor muntelui. Ştiam ce riscuri impune această expediţie, 1 din 7 alpinişti rămâne acolo, conform statisticilor de atunci. Dar, experienţa, echipa şi echipamentul au făcut posibilă ascensiunea, chiar dacă vremea n-a fost cea mai potrivită.

- Aţi întâmpinat multe intemperii în ascensiunea voastră, pe care din ele ai resimţit-o cel mai mult?

- Vremea din anul 2003, după cum se ştie, a creat mari probleme la nivel mondial, în special în Himalaya (ningea la trei zile, vânturi foarte puternice 150-200 km/h - chiar a luat corturi cu oameni pe sus şi i-a omorât, temperaturi de –40C), clar vântul a fost provocarea supremă aici.

- Cum de ai ajuns cu 2 ore înaintea colegilor tăi pe vârf şi ce te-a impulsionat să continui de unul singur?

- Pe data de 21 Mai, în jurul orei 23:30, după ce m-am echipat cu toate hainele pe care le aveam, cu hamul, colţarii, masca şi tubul de oxigen am pornit spre vârf pe o ceaţă şi un viscol puternic, cu gândul că şerpaşii şi colegii mei mă vor întrece, întrucât mergeam mai încet, având un ritm constant şi făceam poze. Normal era să plecăm fiecare spre vârf cu 4 butelii de oxigen, dar eu plecând fără şerpaş am avut doar una, care mi s-a terminat cu circa 2 ore înainte de vârf. În momentul respectiv ceva m-a îndemnat să continui şi nu am simţit că ar fi cazul să mă întorc. Din fericire, din cele câteva butelii de pe vârf goale, am găsit una care mai avea pe care am „împrumutat-o” lăsând-o pe a mea la schimb.

- Cât este de importantă este unitatea grupului într-o expediţie montană?

- Practic, echipa dă siguranţă oricărui grup, indiferent de scopul acestuia. Apoi, fiecare din echipă e bun la ceva, ideal ar fi ca toţi să poată face aceleaşi lucruri, în cazul în care cel care face mâncare nu poate, altcineva să poată să-l înlocuiască. Oricum, pe munte nu e indicat să mergi singur, ci minim 3 persoane.

- Care a fost primul gând şi ce ai simţit când ai atins vârful?

Timp de 30 de minute cât am fost aproape de stele şi cel mai «înalt» om de pe planetă m-am gândit şi la bune şi la rele şi mi-am văzut filmul vieţii. Am făcut pozele de rigoare, m-am îmbrăţişat cu ceilalţi trei alpinişti coreeni şi m-am concentrat spre coborâre. Mi-ar fi plăcut să fiu împreună cu ceilalţi colegi din echipă pe vârf în acele momente, dar soarta a vrut altfel.

- Cum ai putea explica faptul că îţi rişti viaţa pentru doar câteva minute de stat pe vârf? Care este satisfacţia?

- Cred că lacrimile de frig, foame, dor şi nesomn spun mai mult decât cuvintele care câteodată nu îşi au rostul, iar data de 22.05.2003, ora 08:10 este o data istorică pentru alpinismul românesc atunci fiind primul român pe Everest cu foto.

- Care este cea mai importantă lecţie pe care ţi-a predat-o muntele?

- Răbdarea. Normal ar fi ca data de 22.05.2003 să fie cea mai puternică amintire din această expediţie, dar a fost mult mai puternică trăirea pe care am avut-o în timpul zborului cu parapanta de la 7.080 m la 6.400 m, fiind recordul mondial neomologat de durata - 30 de minute şi al patrulea care zbor de pe Everest.

- Care este cea mai periculoasa situaţie prin care ai trecut?

- Cel mai dificil moment al ascensiunii a fost la Second Step, cel mai greu pasaj de pe această rută. Aici un spaniol care se afla în faţa mea mi-a căzut o data pe picior, iar a doua oară pe cap; ca fapt divers avea colţari în picioare. Apoi, în timpul zborului cu parapanta am avut 2 închideri pe care cu greu le-am rezolvat, din cauza frigului extrem -20 grade

- Ce sfaturi le dai celor care vor sa îţi calce pe urme?

- Dorinţa tinerilor de-a merge pe munte şi accidentele întâlnite în activitatea mea de salvamontist m-au determinat să înfiinţez Şcoala de Munte EVEREST (www.tulpan.ro) cu etape de vară şi iarnă, în cadrul căreia formez tineri alpinişti pentru mersul pe munte, cunoaşterea echipamentului, prim-ajutor, etc.

- Trebuie să ai anumite calităţi pentru a deveni un om al muntelui?

-Bineînţeles că dacă vrei să mergi tot mai sus nu poţi fără anumite calităţi: caracterul integru este primordial pe munte indiferent de înălţimea lui, să fii om cu cei pe care-i întâlneşti, să fii pregătit fizic şi psihic, să cunoşti teoretic zona în care mergi, să nu mergi singur, să ai curajul de-a te întoarce când vremea e potrivnică, de frică sau epuizare, viaţa e mai preţioasă decât orice munte din lume. Şi totdeauna să înveţe de la profesionişti, e mult mai uşor şi plăcut.

-Everestul l-ai atins, care sunt planurile de viitor?

- În 2017 planific o nouă expediţie în Iran pe vârful Damavand – 5671 m şi promovarea României şi a valorilor acesteia în afara ţării. Avem o istorie bogată în oameni de valoare care merită mediatizaţi cât mai mult în afara ţării şi copii, tinerii au nevoie de exemple, să vadă că se poate mai mult decât statul la computer şi pe internet, natura, muntele îi aşteaptă pe fiecare cu braţele deschise. «Orice vis poate deveni realitate!» , să nu se uite asta.

A consemnat Georgiana BĂNUC

Sursa foto: Facebook Teodor Tulpan

 

În 1995, alpinistul pietrean Ticu Lăcătuşu a fost primul român care a ajuns pe Everest. Potrivit Wikipedia, în acel an, Lăcătuşu a înregistrat o premieră românească urcând pe „Acoperişul Lumii“ pe ruta Pasul Nord- creasta Nordică- Creasta Nord-Estică.

 

 

ULTIMA ORA

 

 

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina nr. 82, jud. Iaşi, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Prislact S.R.L. Flămânzi - Botoşani, cu sediul în oraș Flămânzi, jud. Botoşani, C.U.I. RO17029800, J07/660/2004, potrivit Încheierii nr. 28/22.01.2015, pronunţată de Tribunalul Botoşani, Secția a II-a Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal în dosarul nr. 2773/40/2012, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 07.11.2017, 23.11.2017, respectiv 12.12.2017, ora 12.00, a activelor S.C. Prislact S.R.L. Flămânzi - Botoşani, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași: Nr. activ – Denumire şi descriere activ – Valoare de evaluare (pret fără T.V.A.*) – Valoare de pornire a licitaţiei (pret fără T.V.A.*) UTILAJE / ECHIPAMENTE HORECA UTILIZATE IN INDUSTRIA ALIMENTARA (PATISERIE/COFETARIE) SI MOBILIER Activ 1 – CUPTOR PIZZA TKA 21, MARCA ITALFORNI (Cuptor 4+4 pizza electric TKA-2I ITALFORNI; Sistem de control mechanic; Exterior din otel inoxidabil; Interior din aluminiu placat cu otel; Lumina interioara; Control al temperaturii prin thermostat; Camere izolate termic; 2 camere; 2 tavi (600x400 mm);Capacitate: 4+4 pizza (330 mm); Dimensiune camera coacere(mm): L660xl660xH150; Consum mediu: 4500 W; Alimentare: 400V/50-60Hz/3 N), nr. inv. 582 – MASA DE PIZZA CU CASEROLE, MARCA FORCAR, MODEL S903 PZ, NR. IDENTIFICARE 718980, TEMPERATURA +2° /+8°, GREUTATEA NETA 170 KG, DATA FABRICATIEI 08.2007 (masa cu blat din granit), nr. inv. 583 – APARAT KEBAB CU PALETA SI LOPATA, MARCA CB ITALIA, MODEL IR 6140, NR. IDENTIFICARE 00508, AN FABRICATIE 2008, nr. inv. 585 – HOTA CU VARIATOR (hota inox profesionala cu ventilator centrifugal), nr. inv. 586 – CUPTOR PATISERIE, MARCA BEST FOR, FABRICAT IN ITALIA, MODEL BISTROT 1064, COD 825813020, NR. IDENTIFICARE 09072148 (Cuptor patiserie cu capacitate 10 tavi + bonus suport de metal si 2 sisteme de inchidere usa de rezerva; Cuptorul bake for italia model bistrot 1064; -3 motoare, 3 rezistente, 3 ventilatoare cu putere totala de 15 kw; - coace perfect; - vata minerala ignifuga cu rezistenta constanta la 600 de grade; -dimensiunea tavilor este de 60cm x40 cm), nr. inv. 587 – DOSPITOR CU DEDURIZATOR, MARCA BEST FOR, FABRICAT IN ITALIA, MODEL LIEVI 16T 4060, COD PRODUS 847474030, NR. IDENTIFICARE 06071248 (alimentare 230 V putere 1,6 kW temperatura maxima 60°C dimensiuni 850x870x880 mm greutate 56 kg, 16 tavi), nr. inv. 588 – MIXER PLANETAR, MARCA FIMAR, FABRICAT IN ITALIA, MODEL PLIP 1040050T, NR. IDENTIFICARE 8030028, AN FABRICATIE 2008, MASA PROPRIE 74,20 KG, nr. inv. 589 – MASINA DE SPALAT CU MASA SI DEDURIZATOR, MARCA DIHR, FABRICAT IN ITALIA, COD PRODUS DW009M, MODEL GS50 UGOLINI PS DDE 380-400/3N/50, TIP DWA1011344, AN FABRICATIE 2006, nr. inv. 591 – DULAP SUSPENDAT CU RASTEL DE SCURGERE, nr. inv. 592 – VITRINA INGHETATA, MARCA ISA SpA, FABRICAT IN ITALIA, COD PRODUS 1960263, TIP GEL ECO, MODEL SAMOA, ARTICOL SAMOA 7COL, NR. IDENTIFICARE 1080320791, DATA FABRICATIEI 25.03.2008, nr. inv. 593 – MASA CALDA BAIN MARIE, MARCA SCAIOLA, nr. inv. 594 – EXPRESOR CAFEA CU RASNITA (ROWENTA), nr. inv. 595 – MASINA GATIT CU 4 PLITE SI CUPTOR, MARCA BERTO'S, MODEL E7P4 FE1, DIAMETRU PLITA 220 MM, CUPTOR ELECTRIC 3,5 KW, DIMENSIUNI 700*800*900 (l*L*h), MASA PROPRIE 83 KG, nr. inv. 596 – VITRINA ROTATIVA, MARCA SCAIOLA, FABRICATA IN ITALIA, SERIE P/I, MODEL 400ERG, NR. IDENTIFICARE 100229, CLASA 4, nr. inv. 597 – MASINA FOIETAJ EASY, MARCA XTS, FABRICATA IN ITALIA, MODEL 500/1000 2V, NR. IDENTIFICARE 08072, GREUTATE PROPRIE 160 KG, AN FABRICATIE 2008, nr. inv. 598 COMODA TV CU SERTARE (nr. inv. - ) COMODA 4 SERTARE (nr. inv. - ) COMODA 4 SERTARE (nr. inv. - 568-569) MASUTA (nr. inv. - ) MASCA CHIUVETA CU BLAT (nr. inv. - ) CORPURI DÉCOR SUSPENDATE (nr. inv. -560-567 ) VESTIAR ANGAJAT I (nr. inv. - 561-565) VESTIAR ANGAJATI II (nr. inv. -566-569 ) RAFTURI EXPUNERE CU OGLINDA (nr. inv. -570-571 ) CORP CU OGLINDA CASA MARCAT (nr. inv. - 572) CUIER PERETE (nr. inv. - 573-574) DULAP CU 2 USI PENTRU IGIENA (nr. inv. -575 ) MASA SIMPLA CHIUVETA (nr. inv. -576-577 ) MOBILIER MAGAZIN (nr. inv. - ) 26.480,00 lei – 23.832,00 lei Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 06.11.2017, 22.11.2017, respectiv 11.12.2017, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 06.11.2017, 22.11.2017, respectiv 11.12.2017, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro si la numerele de telefon: 0232/243864, 0757544544. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L Practician în insolvență, Lucian Andronic
S.C. Ledim Com S.R.L. Piatra Neamţ, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., anunţă scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare în data de 08.11.2017, ora 15.00, a activelor: Nr. activ – Denumire activ – Valoare de evaluare(lei) – Preţ de pornire (lei)* Activul 2 – TEREN INTRAVILAN, CURTI CONSTRUCTII CU SUPRAFATA DE 6.774,45 MP, pe care se află construcţiile: CORP C1 - REZERVOR APA CU SUPRAFATA CONSTRUITA DE 50 MP (structura din beton armat supraterana), CORP C2-STATIE DEDURIZARE APA CU SUPRAFATA CONSTRUITA DE 56 MP (dezfectata), CORP C3 -COPERTINA CU SUPRAFATA CONSTRUITA DE 10 MP (la data inspectiei copertina avea pereti de inchidere din zidarie, avand utilizare de birouri), CORP C4 - CAMERA DE COMANDA CU SUPRAFATA CONSTRUITA DE 85 MP (adaposteste tabloul electric), CORP C5 - CENTRALA TERMICA CU SUPRAFATA CONSTRUITA DE 161,17 MP CU CAZAN DE ABUR, CORP C6 - ANEXA CENTRALA TERMICA CU SUPAFATA CONSTRUITA DE 46,80 MP, CORP C7- DEPOZIT DE COMBUSTIBIL CU SUPRAFATA CONSTRUITA DE 41,23 MP. – 350.500,00 – 245.350,00 Activul 3 – MASINI DE SPALAT RUFE CU BARIERA SANITARA-MEDICALE DANUBE INTERNATIONAL, TIP ASEP II49, NR. SERIE 41752, AN FABRICATIE 2011, CU UN DEBIT DE 40 KG/H - 1 BUC – 106.000,00 – 37.100,00 Activul 4 – USCATOR DE RUFE ROTATIV GIRBAU seria STI 23 ST-V - 2BUC – 33.200,00 – 11.620,00 Activul 5 – CALANDRU CU USCARE MURAL GIRBAU SERIA PS 5132 - 1 BUC – 46.700,00 – 16.345,00 Activul 6 – PRESA PNEUMATICA UNIVERSALA BATTISTELLA MARTE -1 BUC – 28.800,00 – 10.080,00 Activul 7 – Mobilier rafturi metalice folosite la spalare/uscare - 4 BUC – 800,00 – 280,00 Activul 8 – Mobilier mese cu schelet metalic folosite la spalare/uscare - 7 BUC – 1.050,00 – 367,50 Activul 9 – MANECHIN PENTRU CALCAT SACOURI, PALTOANE, ETC. BATTISTELLA ZEUS - 1 BUC – 10.300,00 – 3.605,00 * Preţul de pornire al licitaţiei este de 70% din valoarea de evaluare pentru bunurile imobile şi de 50% din preţul de pornire la licitaţia din data de 18.09.2017 pentru bunurile mobile şi nu cuprinde TVA. Bunurile mobile se valorifică conform prevederilor Codului de procedură civilă. Înscrierile se fac până pe data de 07.11.2017, ora 12.00, la sediul procesual ales al lichidatorului judiciar din mun. Piatra Neamţ, str. Alexandru cel Bun, nr. 28, etaj 2, jud. Neamţ. Relaţii suplimentare la 0232/243864, 0757545545 sau www.insolventa.ro.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. în calitate de lichidator judiciar al S.C. Camy Lact S.R.L. cu sediul social în mun. Vatra Dornei, str. George Coșbuc, nr. 1, jud. Suceava, J33/1373/1991, C.U.I. RO742611, numită conform Încheierii din data de 14.01.2014 pronunţată de către Tribunal Suceava în dosarul nr. 8613/86/2009**, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, la data de 08.11.2017, orele 14.00, a activelor S.C. Camy Lact S.R.L.: Nr. crt. – Active – Valoare de evaluare (fără T.V.A.) – Valoare de pornire a licitației (fără T.V.A.) 1. – Proprietate imobiliară industrial-comercială-Secţie producţie brânzeturi- Pensiune**, amplasată în com. Panaci, jud. Suceava. – 980.650 lei – 441.292,50 lei 3. – Proprietate imobiliara funciară- teren cu exploatație forestieră(fără vegetație), cu suprafața totală de 47.009 mp, aflat în amenajamentul silvic al Ocolului Silvic Broșteni-extravilan Panaci – 30.600 lei - 21.420 lei 4. – Autoutilitara N2 Iveco, caroserie BA Frigorifica, tip 65C157/Daily, nr. de identificare: ROSV55M3310002, an fabricaţie: 2005, nr. de înmatriculare: SV-07-ZCI. – 15.100 lei – 4.530 lei Poate participa la licitație orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 07.11.2017, orele 12.00 la sediul lichidatorului judiciar toate documentele prevăzute în caietele de sarcini care se pot procura de la sediul din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00. Accesul direct la activul oferit la vânzare se face cu programare şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin e-mail vânzări@insolventa.ro intenţia de vizitare. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0755132476; 0757545545.. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L. Practician în insolvență, Baciu Patricia
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE S.C. Util Store S.R.L., C.U.I. 26185417, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.-Filiala Suceava, numit conform Sentinței nr. 309/03.04.2015, pronunţată de Tribunalul Suceava în dosarul nr. 3845/86/2014*, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006 și ale H.A.C. din 23.10.2015 si respectiv 29.07.2016, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, la data de 07.11.2017, orele 12.00, a activului: Restaurant si pensiune Luxor***, Sc 309 mp, suprafata desfasurata 716 mp, amplasate pe un teren intravilan curti constructii 418 mp, la iesirea din com. Marginea spre Sucevita, jud. Suceava, vis-a-vis de Muzeul de ceramica neagra Marginea. Proprietatea imobiliara este de tip P+1E+M, cu finisaje de inalta calitate, mobilier, aer conditionat si sistem de ventilatie a aerului. Restaurantul are o capacitate de 300 locuri, mobilier si echipament profesional pentru bucatarie. Spatiul de cazare este la mezanin, format din 2 apartamente si o camera dubla fiecare cu baie proprie. Proprietatea dispune de retea alimentare apa si canalizare in regie proprie, retea energie electrica de la retea locala, doua boilere electrice, centrala termica si are o deschidere frontala la DN 17A de 16 mp. Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.)- 491.100,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 06.11.2017, ora 12.00, la sediul procesual ales al lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina nr. 82, jud. Iași. Poate participa la licitație orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 06.11.2017, orele 12.00, toate documentele prevăzute în caietele de sarcini care se pot procura de la sediul procesual ales al lichidatorului judiciar în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 06.11.2017, ora 12.00. Relaţii suplimentare se pot obţine: - Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. la telefoanele: 0755132476; 0757544544. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L.-Filiala Suceava Asociat coordonator, Craciunas Liliana
 
„Spania a acceptat monarhia din comoditate, nu din convingere”
19/10/2017 13:00

„Catalonia este impărţită in două” - Stimate domnule profesor, se vorbeşte, cu insistenţă, in intreaga lume, că statul liberal se află in stadiul său terminal. Trebuie să inţelegem că ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Filip Florian: „A fi foarte rău, foarte critic cu tine, e un lucru bun în scris”
09/10/2017 06:00

- Sunteţi cunoscut publicului ca jurnalist şi scriitor. V-aţi remarcat in primul rand din prisma perioadei in care aţi fost implicat in mass-media. Cum aţi ajuns să „schimbaţi macazul” şi s ...

Bruno Mazzoni: „O carte trebuie să fie o rană deschisă!”
09/10/2017 05:45

- În 1967 Bruno Mazzoni - student in anul II a venit pentru prima dată in Romania. Apoi, viaţa v-a adus din nou in Romania, de data aceasta ca lector la Universitatea din Bucureşti şi, apoi, conferen ...

„Am mintea deschisă fiindcă sunt un om liber: sunt scriitor”
06/10/2017 10:00

- Vă rog, pentru inceput, să faceţi un scurt portret al lui Adriaan van Dis... - Sunt născut din părinţi ce veneau din coloniile olandeze, aşa că am crescut printre refugiaţi. Oamenii trebuiau să f ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

,,FILIT mi se pare un eveniment incredibil de atrăgător”
30/09/2017 04:45

- Unde vă simţiţi cel mai bine cand scrieţi? Care este locul dumneavoastră preferat pentru noile texte? - Dacă vă referiţi la literatură, cel mai bine o scriu la mine acasă, singură. Dacă vă refer ...

Mircea Pricăjan, scriitor şi traducător: „Inspiraţia vine când n-o caut”
29/09/2017 05:15

- Cum ar putea fi caracterizat, in cateva cuvinte, scriitorul Mircea Pricăjan? - În adolescenţă, cand am inceput să scriu proză, veteranii scrisului imi spuneau că asta e treabă de care să te ap ...

Florin Bican, scriitor: „Lectura este esenţială pentru dezvoltarea şi supravieţuirea copilului”
28/09/2017 13:07

 - Pledaţi pentru literatura autohtonă pentru copii. Ce vă atrage la acest domeniu? - Literatura pentru copii configurează totdeauna o hartă. Pledez pentru o literatură autohtonă pentru copii deoar ...

Ioan T. Morar: „Visez vremurile cînd românii vor ieşi în stradă cu prilejuri fericite”
27/09/2017 11:00

- Filolog, scriitor, implicat in activitatea civică, umorist şi diplomat. Cum se impacă omul Ioan T. Morar cu toate aceste calităţi? - Dacă nu te impaci cu tine, atunci cu cine te impaci?! Glumesc. Am in ...

 

 

 

Viva FM Iași

 

 

 

 

Viva FM Iași