Armindenii – sărbătoarea pelinului şi a înnoirii

default

Dimensiune font:

| 01-05-2014 13:17

Interviu cu Vasile Diaconu, muzeograf la Muzeul de Istorie şi Etnografie din Târgu Neamţ

Ziua Internaţională a Muncii, sărbătorită pe 1 Mai de mai bine de un secol, se suprapune în calendarul popular al românilor peste o sărbătoare respectată cu sfinţenie de moşi şi strămoşi. Armindenii este o zi a bucuriei şi a renaşterii cu semnificaţii multiple. Am discutat despre aceste lucruri cu Vasile Diaconu, muzeograf la Muzeul de Istorie şi Etnografic din Târgu Neamţ.


- Care este originea acestei sărbători ?
- Faptul că Ziua Internaţională a Muncitorilor se serbează în aceeaşi zi cu Armindenii este doar o simplă coincidenţă. Ca multe dintre sărbătorile româneşti, şi ziua de Armindeni îşi are originile în trecutul îndepărtat, când creştinismul era la începuturi şi încă mai persistau suficiente elemente păgâne care au fost ulterior înglobate în această mare religie. Deşi se spune că la baza acestei sărbători ar fi un episod sângeros, pus pe seama lui Irod, în intenţia lui de a ucide toţi pruncii sub doi ani şi implicit pe pruncul Iisus, denumirea arată o origine slavă, explicată prin ziua lui Ieremia. Potrivit legendei, atunci când oamenii lui Irod au început să omoare copiii, puneau câte o ramură verde la poartă pentru a şti de unde să continue. A doua zi însă, la toate porţile caselor au apărut crenguţe înverzite, iar Irod n-a mai ştiut unde să-l caute pe pruncul Iisus. Şi peste timp, de Armindeni, oamenii de la sate au împodobit cu ramuri verzi porţile, uşile şi ferestrele caselor şi grajdurilor. Pe 1 Mai, Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte pe Proorocul Ieremia, cel care a vestit şi naşterea lui Mesia, moment ce corespunde calendaristic cu începutul verii. Ziua de Armindeni poate fi considerată, în fond, o sărbătoare a înnoirii.
- Sărbătoarea apare sub mai multe denumiri, fiecare nume fiind legat de un anumit obicei al zilei. Care sunt cele mai cunoscute nume pe care românii le folosesc pentru a desemna această zi?
- De la o zonă la alta, sărbătoarea de Armindeni este cunoscută sub diverse forme - Ziua Pelinului, Ziua Beţivului, Maiul, Băui sau Păui -, care au la bază fie anumite practici ritualice, fie aspecte inspirate din natură. Numele de Armindeni provine de la cuvântul de origine slavă ierminden, care înseamnă ziua Sfântului Ieremia.


- Tradiţiile specifice sărbătorii încep încă din ajun, aşa cum se întâmplă de cele mai multe ori în calendarul popular. Ce făceau oamenii din satele de altădată cu o seară înainte de Armindeni, cum se pregăteau ei pentru această sărbătoare atât de iubită în lumea satului, mai ales de cei tineri ?
- Fiind o sărbătoare fără conotaţii religioase profunde, manifestările legate de acest moment puteau îmbrăca forme diverse, dar, cel mai frecvent, se axau pe practici magice cu rol premarital. De asemenea, oamenii îşi spălau faţa şi mâinile cu rouă, pentru a fi sănătoşi. Majoritatea acţiunilor desfăşurate cu prilejul acestei sărbători aveau în centru un simbol vegetal, copacul sau pomul de Armindeni cu o funcţie dublă: avea rol protector şi fertilizator. Din acest motiv, se obişnuia plantarea unui pom în preajma casei unei fete, sau în seara dinainte de Armindeni, gospodarii puneau crenguţe înverzite la porţi şi la adăposturile animalelor, cu scopul de a le proteja de forţe malefice. Aceste crenguţe se ardeau în focul care urma să coacă prima pâine din grâu nou.
- Sărbătoarea este ţinută în toate zonele ţării, însă pentru zona Moldovei sunt obiceiuri specifice. Care ar fi acestea ?
- În anumite părţi ale Moldovei, în ziua de Armindeni, se culegeau plante de leac, dar se organizau şi petreceri legate mai ales de începutul activităţilor pastorale. 1 Mai corespundea şi cu momentul când se organizau stânele şi se încheie tocmeala între ciobani şi stăpânii oilor. Tot în legătură cu această sărbătoare se ştie că în unele localităţi din judeţul Botoşani, din tulpina pomului de Armindeni se făcea steagul de nuntă. În unele zone se practica şi bătaia cu urzici, aplicată în special reumaticilor şi copiilor. Procedeul este neplăcut, dar medicina populară îl consideră eficient.
- Cum petreceau românii de Armindeni şi care erau alimentele care trebuia musai consumate pentru a fi sănătoşi, voinici şi voioşi tot anul?
- În satele româneşti, fără să fie neapărat o regulă, cu prilejul acestei sărbători se mergea la iarbă verde, se mânca şi carne de miel, caş şi se bea vin roşu sau rachiu. De cele mai multe ori, vinul era amestecat cu pelin.
- Care erau în credinţa populară proprietăţile acestei plante care în această zi era folosită în diferite moduri, se punea în vinul roşu dar şi la icoane, în aşternuturi şi chiar se purta în sân?


- Pelinul este o plantă magică prin excelenţă, iar în lumea satului acest lucru era foarte bine cunoscut. Dacă este cules la date şi ore considerate de bun augur de către descântătoare, adunat din locuri tainice şi rostindu-se incantaţii ritualice precise, uneori de către femei dezbrăcate şi despletite, atunci potenţialul vindecător al plantei creşte semnificativ. Pelinul vindecă frigurile, durerile de stomac, de cap, de măsele, tusea, umflăturile, afecţiuni oftalmologice, temuta ciumă. Alină şi stările depresive. La Armindeni se considera că această plantă are puteri tămăduitoare, mai ales dacă era amestecată în vin, purtată la haine sau aşezată pe mese. Pelinul avea rolul de a întări sănătatea oamenilor, dar mai ales de a-i feri de forţe malefice , iele şi strigoi.
- Ce munci erau interzise în ziua de Armindeni şi care erau activităţile permise?
- Erau interzise frământatul pâinii şi muncile câmpului şi nu se înjugau vitele, Armindenul fiind socotit şi sărbătoarea boilor. În schimb se recomanda semănatul castraveţilor, al fasolei şi al pepenilor. Viticultorii respectau aceste obiceiuri din credinţa că altfel vinul din butoi va prinde floare. Sărbătoarea era ţinută cu sfinţenie pentru protejarea animalelor şi a recoltelor de grindină şi furtuni. Se spune că această sărbătoare trebuie păzită, argumentându-se că în această zi nici rândunelele nu-şi lipesc cuibul.


- Tot acum se fac predicţii meteorologice.
- În ziua de Armindeni se făceau într-adevăr şi predicţii meteorologice, care condiţionau activităţile agricole. Dacă în acea zi ploua, se credea că şi în următoarele 40 de zile vor fi precipitaţii.
- Sărbătoarea este legată prin anumite obiceiuri de o altă tradiţie îndrăgită de români, aceea a Mărţişorului. Care ar fi această legătură?
- În unele zone ale ţării, în această zi se scotea mărţişorul agăţat de ramurile pomilor fructiferi din gospodărie la data de 1 Martie şi se organiza o petrecere numită „băutul mărţişorului”. Cu acest prilej, cu bănuţul din aur sau din argint sau aramă (în funcţie de statutul social al fiecăreia) fetele îşi cumpărau o bucată de caş şi vin roşu, reluând în acest fel culorile mărţişorului, dar şi din dorinţa de a avea chip alb şi luminos şi buzele roşii tot restul anului.
- Ce se întâmpla în anii în care ziua de 1 Mai era în perioada postului? Se mai ţinea această sărbătoare sau restricţiile impuse de Biserică pentru perioada de post făceau ca petrecerile în aer liber să fie amânate?
- Pentru că în lumea satului tradiţional, cutumele religioase erau respectate cu sfinţenie, atunci când Armindeniul era în post nu se organizau petreceri, dar practicile care erau legate de lumea vegetală se desfăşurau necondiţionat.
Alina FERENŢ

Românii din satele de altădată întâmpinau sărbătoarea de Armindeni cu o veche strigătură populară care în câteva versuri cuprinde esenţa acestei zile în care veselia trebuia să fie nota generală. Iar mesele trebuia musai stropite cu vin roşu cu pelin - „Frunză verde de pelin, / Iată-ne la Armindeni, / Beau mesenii şi mănâncă, / Şi de ciuma nu li-i frică!”


„Eu consider că ziua de Armindeni este Anul Nou folcloric. De ce spun asta? În jurul acestei date începe buciumul să cânte, începe să cânte cavalul, fluierul, urda-i dulce, caşu-i dulce, se seamănă busuiocul şi alte flori şi câte şi mai câte” -- Alexandru Găină, din comuna Dămuc, cunoscut meşter şi rapsod popular


Sfântul Ieremia este sărbătorit de români din secolul al XV-lea. Sfântul Profet Ieremia a trăit în jurul anului 600 î.d.Hr., perioadă când e­vre­ii au fost luaţi în robie de către împăratul Nabucodo­no­sor. Alături de profeţii Isaia, Ezechiel şi Daniel, Ieremia face parte dintre marii profeţi ai Vechiului Testament. A fost supranumit profet al lacrimilor, pentru că a plâns pentru poporul iudeu care se depărtase de Dumnezeu şi slujea idolilor şi care a atras astfel pedeapsa divină. A profeţit că babilonienii vor cuceri cetatea în anul 586 î.Hr.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei