Care sunt cele mai mari greşeli într-o relaţie

default

Dimensiune font:

| 11-12-2014 12:00

Interviu cu psihologul Sânziana Burcea, specialist în terapia de copil-cuplu-familie

Trăim vremuri tulburi, în care lipsa banilor, a unui spaţiu locativ adecvat dezvoltării unei familii aduc pierderea valorilor, tulburări de afectivitate sau boli din ce în ce mai grave ale sufletului. Şi cine are grijă de sănătatea noastră spirituală, sufletească, pe lângă preot, mai ales atunci când mama sau tata nu ne sunt aproape? Un prieten bun sau psihologul.
- Cât de des se adresează cuplurile terapeutului care i-ar putea ajuta să treacă peste o perioadă grea din viaţa de familie?
- În ultimii ani, oamenii par mai deschişi la ideea de a consulta un psiholog specialist în situaţii de criză, iar numărul cuplurilor ce trec pragul cabinetelor este în creştere. Cu toate acestea, frecvenţa este încă foarte mică în comparaţie cu beneficiile ce le-ar putea avea un cuplu făcând acest demers terapeutic. Psihoterapeutul nu este „un judecător” care împarte dreptatea. Mulţi cred că vizita la psiholog înseamnă că unul din parteneri să arate cu degetul către cel „vinovat”, cerându-i psihologului să îl repare. Sau că într-o singură şedinţa de terapie se poate rezolva totul. Terapia de cuplu înseamnă definirea aşteptărilor fiecărui membru de la relaţia în care este, conştientizarea modului în care a crescut fiecare în căminul său, a modului în care a perceput relaţia de cuplu a părinţilor în trecut şi totodată identificarea aspectelor specifice ce fac relaţia actuală de cuplu să fie unică.
- Care este cea mai gravă problemă cu care se confruntă familia secolului XXI?
- Familia este expresia iubirii dintre doi oameni şi, totodată, fundamentală societăţii în care trăim. Societatea contemporană aduce cu sine schimbări majore în ceea ce priveşte echilibrul şi stabilitatea familiilor. Plecarea la lucru în străinătate a unuia sau ambilor soţi, şomajul şi sărăcia, goana după câştig imediat, slăbirea vieţii spirituale a familiei, alcoolism şi alte dependenţe, concubinajul şi familiile monoparentale, convieţuirea familiilor tinere în spaţii neadecvate cu părinţi, unchi etc, sunt doar câteva probleme cu care se confruntă familia secolului XXI. Şi personal mai consider o problemă gravă atunci când viaţa este trăită împreună, lipsită de un sens al existenţei. Întrebări fundamentale, precum „De ce a apărut acest om în viaţa mea? Ce lecţie de viaţă am nevoie să învăţ de la el?”, „Care este sensul existenţei mele împreună cu el?”, transformă relaţia de cuplu într-o existenţă
cu mai mult sens.
- Cum se răsfrâng problemele părinţilor asupra copiilor atunci când o familie dă semne sau chiar se destramă?
- Această întrebare îmi trezeşte sentimente aparte pentru că deseori evaluez şi consiliez copii şi familii în situaţii de divorţ. Mulţi dintre copii devin victime ale eşecului părinţilor, fără ca ei să fi avut de ales. Pe lângă faptul că experimentează un mare şoc, uneori se simt vinovaţi pentru destrămarea cuplului imaginându-şi că problemele familiale au apărut odată cu naşterea lor. Mai apoi, devin nişte unelte folosite de cei doi părinţi în lupta lor de putere sau răzbunare. Să îi pui să aleagă între cei doi părinţi este cel mai cumplit lucru cu putinţă. Ei nu şi-au dorit această viaţă şi îşi iubesc necondiţionat ambii părinţi. Mărturiile copiilor ce au trecut prin acest proces de separare sunt cutremurătoare: «Este ca şi cum inima mea a fost ruptă în două pentru totdeauna». Nevindecată, această rană poate avea repercursiuni negative în viitoarea lor relaţie de cuplu. Odată m-a impresionat un copil care, evaluat fiind, a răspuns la una din fabule în felul următor: «Copilul va zbura exact la jumătatea distanţei dintre cei doi părinţi». Nevoia de a afla adevărul şi grija de a nu supăra niciunul dintre părinţi devin scopuri existenţiale pentru aceşti copii. Iubirea necondiţionată, încrederea, comunicarea adevărului într-o formă uşor accesibilă copilului, cooperarea celor doi părinţi , chiar şi după separare, înţelepciunea lor, sunt doar câteva ingrediente care pot face viaţa copilului mai uşoară.
- Sunt preocupaţi moldovenii de sănătatea lor sufletească?
- Moldova este un loc plin de spiritualitate, greu încercat de-a lungul secolelor. Simt să spun că Moldova este un loc în care oamenii sunt conectaţi cu ei înşişi. În ei vieţuieşte încă umanitatea, rar întâlnită în zilele noastre. Moldovenii ştiu să plângă, dar şi să râdă. Ei ştiu să aibă grijă de sufletul lor fiind hâtri şi tradiţionalişti. Mulţi dintre moldoveni găsesc echilibrul în rugăciune.
Ingrid CIOFOAIA


- Cum ştie un cuplu că trebuie să pună punct şi să o ia de la capăt? Unde credeţi că se termină dragostea şi începe lupta pentru putere într-un cuplu?
- Mulţi dintre noi ne-am imaginat la un moment dat căsătoria ca fiind un izvor nesecat de belşug, dragoste şi vise împlinite. Ei bine, relaţia de cuplu este la început „o cutie goală” în care fiecare membru al cuplului va pune iubire, încredere, speranţa, curaj, vise etc. Ca să poţi gusta pe deplin satisfacţia de a fi în cuplu este absolut necesar să ai grijă mereu să umpli cutia. Comportamentele neadecvate ce ar putea apărea la un moment dat în cuplu sunt lupta pentru putere, răzbunarea, atragerea atenţiei şi descurajarea. Rădăcinile acestor comportamente sunt undeva în copilăria mică, acolo unde am învăţat că pentru a fi iubiţi şi preţuiţi trebuie să facem ceva sau am învăţat că poţi conta pentru celălalt doar dacă atragi atenţia din greu sau am fost atât de răniţi încât am simţit nevoia să ne răzbunăm uneori ori ne-am simţit atâta de slabi încât am învăţat că e important să lupţi pentru putere. Ne întrebăm de ce anume are nevoie un cuplu pentru a reuşi în viaţă? Atunci când iubirea păleşte există cele 4 C-uri cruciale (Betty Lou Bettner) care vor menţine viu focul dragostei: conectarea cu partenerul de cuplu (fiecare membru al cuplului are nevoie să simtă că aparţine şi că este în siguranţă); capabilitatea în relaţia de cuplu (parteneri în călătoria vieţii, cei doi au nevoie să simtă că sunt capabili şi că pot contribui împreună); contarea în relaţia de cuplu (fiecare membru al cuplului are nevoie să se simtă semnificativ simţind că poate poate face diferenţa), curajul în relaţia de cuplu (amândoi trebuie să creadă că pot face faţă încercărilor vieţii). Când unul sau mai mulţi din cei 4 C are de suferit, nevoia de a schimba ceva în relaţia de cuplu devine stringentă. Atunci când cei 4 C nu sunt deloc satisfăcuţi în relaţia de cuplu, acesta este momentul în care se poate pune punct relaţiei şi fiecare poate alege un alt drum.


Psihologul Sânziana Burcea, din Piatra Neamţ, oferă servicii de Terapie Holistica Timpurie Intensivă Pentru Copilul cu Autism şi Familia Sa, servicii de consiliere pentru părinţi şi terapie intensivă pentru copii, diagnostic şi evaluare clinică, copii şi adulţi, terapii de scurtă durată pentru copil-cuplu-familie, îndrumare şi parenting, cursuri de dezvoltare personală, emoţională şi socială pentru copii, adolescenţi, adulţi, psihoterapie adrenalină.

 

Terapeutul facilitează o altă perspectivă de a privi propria relaţie de cuplu prin lentilele experienţelor din trecut, oferind posibilitatea fiecăruia să îl înţeleagă mai bine pe cel aflat în suferinţă într-o situaţie dată, existând un schimb de cuvinte care să îmbunătăţească stilul de comunicare, dar şi un schimb emoţional mai profund.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei