Chef Nicolai Tand: „Pe primul loc e mâncarea de acasă, gustul copilăriei şi al meselor cu cei dragi”

default

Dimensiune font:

| 03-11-2016 15:10

In urmă cu 20 de ani dormea prin case părăsite şi lucra pe şantierele Franţei, mânca la cantinele bisericilor sau spăla vase la bucătăria unui hotel din Paris * „călătoria de iniţiere” la o vârstă fragedă, prin mai toate capitalele Europei, dar şi în America, i-a capitalizat experienţe unice, transpuse astăzi prin generoase şi vaiate oferte culinare * acum este unul dintre cei mai respectaţi chefi din România, deţine un restaurant, realizează o emisiune TV cu teme gastronomice şi are mai multe proiecte la care nici nu gândea în urmă cu 2 decenii

De multe ori, la prima întâlnire, un bărbat obişnuieşte să invite o femeie la o cină romantică. Ce ar trebui să comande un bărbat pentru a-şi impresiona partenera? Şi care ar fi preparatele care nu cadrează cu o întâlnire romantică?
Nu toţi avem aceleaşi preferinţe culinare şi nici nu cred ca există o reţetă perfectă pentru prima întâlnire. În primul rând cred că ar trebui să îl/o ducem pe cel cu care ieşim în locurile care ne plac nouă, locuri care ne reprezintă, pentru că şi asta este o formă de prezentare. De comandat, fiecare ar trebui să comande fix ceea ce îi place. În felul ăsta altfel se va lega discuţia.
În calitate de jurat al emisiunii Top Chef, aţi întâlnit concurenţi care v-au depăşit cu mult aşteptările? Care vă sunt, în general, criteriile de evaluare ale performanţei gastronomice? Cum vă daţi seama de talentul şi îndemânarea unui viitor bucătar de succes?
E un lucru care se observă imediat, de la un kilometru! Pe cel ce vrea să înveţe, pe cel ce este pasionat şi dornic de a face lucruri, îl simţi imediat. Odată ce s-a aşezat la un banc de lucru, îţi dai seama dacă are sau nu un viitor ca bucătar. Sunt mulţi cei ce vor să devină chefi, dar după numai trei zile se răzgândesc. Sunt şi alţii care îşi doresc şi depun toate eforturile în acest sens, dar pur şi simplu nu sunt făcuţi pentru asta.
Există o paletă largă de ingrediente care pot fi combinate în extrem de multe moduri. Care au fost cele mai excentrice compoziţii culinare pe care le-aţi întâlnit sau pe care le-aţi preparat?
Caviar cu smântână untoasă, un ou moale şi cartofi. Nu m-aş fi gândit că e o combinaţie absolut delicioasă.
Pregătind mereu aceleaşi tipuri de mâncare la un restaurant, există pericolul ca un bucătar, oricât ar fi bun, să se plafoneze şi să piardă contactul cu latura creativă a meseriei? Ca un pianist care interpretează mereu aceleaşi partituri, de exemplu. Credeţi că este necesar ca, din când în când, un bucătar să încerce noi provocări culinare pentru a se menţine un artist al gastronomiei?
În Japonia sunt oameni care fac sushi de 30-40 de ani, dar făcând asta de atâta vreme, ajung să atingă perfecţiunea gustului. Aş vrea să se ajungă şi la noi, la nivelul la care să putem spune că este un specialist în ciorbe sau sarmale. Dacă eşti bucătar nu înseamnă că trebuie să le ştii pe toate, e foarte bine, după părerea mea, şi dacă devii foarte bun pe o nişă.
Multă lume este nevoită, la un moment dat, să ţină o dietă care presupune multe renunţări. Dacă aţi fi în această situaţie, care ar fi felul de mâncare pentru care aţi încălca orice regulă impusă de regimul alimentar şi aţi prepara-o şi consuma-o cu plăcerea gustării „fructului oprit”?
Nu am un fel de mâncare preferat. Sunt gurmand, aş mânca orice, dar trebuie să fie bun. Mi-am pus întrebarea asta, dar nu am ajuns la niciun răspuns.
Din experienţele zbuciumate ale tinereţii şi mai apoi din cele mai „aşezate” ale lui chef Nicolai Tand, frumuseţea unui loc şi felul de-a fi al celor care îl locuiesc este oarecum complementar bucătăriei locale şi invers?
În cazul ăsta putem vorbi de bogăţia culturală a unui loc, de istoria lui, şi aşa poţi analiza şi gastronomia. Chiar cred că fiecare loc are ceva aparte şi fiecare colţ de ţară sau de lume în care am ajuns mi-a oferit câte o experință culinară interesantă. La fel de adevărat este că, pentru fiecare dintre noi, rămâne pe primul loc mâncare de acasă, gustul copilăriei şi al meselor cu cei dragi.
Cum este trecerea de la aldamaşul şi minunile gastronomiei maramureşene, la fine dining-ul bucureştean? Cum se armonizează aceste două stări gastronomice?
Ele se completează foarte bine. În Rozavlea mănânc ce gătesc sau ce culeg din grădină, totul e crescut de oameni. În Bucureşti, gustul e completat de alte produse şi ingrediente, aşa că sunt un răsfăţat al bucătăriei.
În ce proiecte este prins acum, chef Nicolai Tand?
Fac cu drag tot ceea ce fac. Pun suflet în fiecare lucru, proiect, business pe care îl am. Numitorul comun este mâncarea, ceea ce îmi place mie, iar din asta derivă şi lucrurile în care mă implic: restaurantul La Cantine de Nicolai, “L’Universe de Nicolai”, business-ul de distribuţie a produselor de panificaţie şi patiserie, “Star Chef”, emisiunea de la Antena Stars, blogul meu, www.nicolaitand.ro, dar şi alte proiecte personale.
Nelu PĂUNESCU

Nicolai Tand este născut pe 12 aprilie 1974 în localitatea Rozavlea din Maramureş. Fiind mezinul familiei, i-a fost sprijin mamei, până la 20 de ani, atucni când a hotărât să-şi caute norocul peste mări şi ţări. A ales Franţa, unde avea câţiva prieteni. Prin '94- '95 vindea ziarul săracului la Paris şi dormea prin case abandonate. Tot în acea perioadă a cunoscut o franţuzoaică cu care s-a şi căsătorit. A lucrat la Ambulanţa parisiană, ca şofer iar apoi s-a angajat la un restaurant. A început cu spălatul vaselor, apoi aducea platourile la mese. Era „Nicolai, românul bun la toate”. A vrut să avanseze şi aşa s-a şi întâmplat, fiind pe rând ospătar, şef de sală, manager, director şi director general. „Când am ajuns în capăt, n-am mai avut ce să mai fac”, spunea Nicolai Tand. În acea perioadă a a apucat servească multe vedete, la Cannes şi Saint Tropez, de la Jennifer Aniston, Ben Stiller, Nick Nolte, Alain Delon, Jude Law, Sienna Miller, Pink, Puff Daddy, Madonna, Jean Paul Gautier, Carl Lagerfeld, Lenny Kravitz, Christina Aguillera, Usher şi alţii. În Franţa a stat aproape 13 ani, după care s-a întors în ţară. Acum este proprietarul restaurantului cu specific franţuzesc "La Cantine de Nicolai" din centrul Bucureştiului. A fost manager al clubului Fratelli, jurat la Top Chef şi realizatorul emisiunii „Euforia Cuisine” de la Euforia TV. Fostul „bucătar al vedetelor” este căsătorit cu modelul Monica Balaj, fiind tată pentru a doua oară.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei