Comunicarea reprezintă fundamentul educaţiei

default

Dimensiune font:

| 10-03-2018 06:12

 

Dialog cu Petran Paveliuc, fondatorul Petran Music School şi mentorul multor copiii talentaţi cărora le place muzica

 

 

Cum altfel decât pe acorduri muzicale s-ar fi putut realiza un interviu cu Petran Paveliuc, fondatorul Petran Music School, un proiect care a făcut fericiţi zeci de copii şi de tineri şi a lansat talente care au confirmat dincolo de Atlantic? „Îmi place fundalul sonor, mă ajută să mă concentrez mai bine”, a zâmbit profu' Petran, aşa cum îi spun cei mai mulţí dintre elevii săi, în timp ce îşi aşeza uşor telefonul lângă măsuţa de pe care reportofonul aştepta să începem dialogul. Am discutat cu Petran Paveliuc despre talent, despre pasiune, despre educaţie şi despre tot ceea ce poate face un copil fericit.

- Ce face Petran Paveliuc când nu cântă?

- (râde) Ascultă muzică împreună cu familia sa, pe care o iubeşte foarte mult. Cu toţii suntem pasionaţi de artă, de lucrurile frumoase. Soţia mea desenează, la fel ca şi Ema, fiica noastră, care cântă şi la pian. Sebi, mezinul, este pasionat de dans, face balet şi cântă la pian. Tuturor ne place muzica şi o ascultăm când suntem împreună. Ne simţim bine, încercăm să ne relaxăm, să petrecem cât mai frumos timpul petrecut alături, care nu este niciodată atât de mult cât ne-am dori.

- După cum se vede, acordurile vă însoţesc tot timpul.

- Muzica a făcut parte mereu din viaţa mea. Când eram de vârsta fiului meu, cântam tot ce auzeam în jur. La o petrecere în familie, invitaţii m-au auzit cântând şi le-au spus părinţilor Băiatul ăsta e talentat, trebuie făcut mai mult. În apropiere de casa bunicilor mei de la Podul Iloaiei era un restaurant unde, evident, erau petreceri, nunţi, iar eu mereu mergeam şi ascultam formaţia. M-a atras chitara şi învăţasem tot repertoriul după ureche, cum se spune. Ca o paranteză, chitaristul de atunci încă mai cântă, dl Mandache. Am urmat cursuri la Iaşi, pentru că la Târgu Frumos, oraşul copilăriei mele, nu erau. Am luat lecţii la Clubul CFR, cu dna Baldovin la chitară, şi de atunci am mi-am dezvoltat talentul, mi-am urmat pasiunea. Când am terminat facultatea visam să am o şcoală de muzică şi uite că dorinţa s-a împlinit.

Copilul este un atom, un nucleu, în jurul căruia se învârt electronii

- Petran Music School are deja 11 ani de activitate.

- Este un proiect consolidat, interesant şi dă rezultate. Mulţi copii care i-au trecut pragul au confirmat. Rezultatele vorbesc despre munca noastră, a echipei de la Petran Music School. Sunt mândru de toţi elevii mei, unii dintre ei chiar mi-au devenit asistenţi, lucrăm împreună, predau cursuri. Am lucrat cu mulţi copii care au avut rezultate remarcabile. Andrei Cerbu, care a cucerit multe premii, inclusiv în Statele Unite ale Americii, Rareş Gherman, care acum este peste ocean. Am lucrat şi cu Matei Iancu, şi la canto, şi la chitară, m-am bucurat să pot face o evaluare şi cu Alexia, cei doi copii minunaţi care au concurat la finala pentru Eurovision. M-am bucurat de rezultatele Maiei Mălancuş, câştigătoarea de la Vocea României Junior, de cele obţinute de Ioana Barbă, Maria Rădeanu, de cele ale lui Iustin Sandu, care studiază Ingineria de Sunet în Marea Britanie. Sunt copii care au avut sprijin de la nişte oameni care au ştiut cum să-i îndrume.

- Sunt şi talentaţi

- Evident. Eu consider că talentul există în orice om şi trebuie doar să-l scoţi la iveală, apoi să-l consolidezi prin studiu. Practic, partea cea mai grea, munca, le revine lor copiilor. Depinde mult şi de profesor cum strecoară pe acel drum al instruirii diferitele tehnici prin care elevul să se simtă apreciat, să aibă un parcurs uşor. Din experienţa personală pot spune că foarte mult contează ce personaje contribuie la educaţia unui copil. Fiecare are personalitatea lui. Ca o parabolă, copilul este un atom, un nucleu, în jurul căruia se învârt electronii care ajută la educaţia lui -- părinţii, bunicii, prietenii, ei îi formează caracterul.

- Mă gândesc că nu toţi elevii de la Petran Music School au ajuns sau vor ajunge artişti, însă cu siguranţă această artă şi-a pus amprenta asupra lor. Cum ajută muzica în dezvoltarea unui copil?

- Este adevărat că unii au performat şi s-au concentrat pe muzică, aşa cum se va întâmpla şi în alte multe cazuri, dar la fel de adevărat este că pentru unii muzica este o pasiune pe care o cultivă cu drag, în care se regăsesc, în care îşi simt sufletul. Eu am venit în sprijinul tuturor. Este foarte importantă şi echipa cu care lucrezi. Din punctul eu de vedere, Iaşul, la fel ca şi regiunea noastră şi întreaga ţară, are mult de suferit din cauza faptului că oamenii nu înţeleg că doar împreună pot face lucruri solide. Când oamenii sunt uniţi, ies lucruri extraordinare, iar un exemplu recent este cel legat de Alexia şi Matei. Cu toţii ne-am unit în jurul lor, i-am încurajat. Evident, a contat şi talentul, şi dăruirea lor. S-au descurcat foarte bine la Eurovision şi s-a văzut acest lucru.

Mulţi oameni nu ştiu că au înclinaţii către muzică

- Vorbim prea puţin despre noi şi nu este bine. Cum putem ieşi în lume?

- Am început să facem paşi şi în această direcţie şi este important pentru Iaşi. De vreo câţiva ani, începând cu Andrei Cerbu, de la Românii au talent, şi continuând cu copii minunaţi, am început să arătăm că Iaşul există în această artă, că are valoare, că avem voci foarte bune şi că ar putea deveni un pol important al muzicii româneşti. Ai o satisfacţie interioară care nu poate fi descrisă când vezi că elevii tăi au ajuns atât de departe!

- Aţi înfiinţat Iaşi Guitar Festival, cu zece ediţii trecute.

- Da, în acest an o vom adăuga pe cea de-a 11-a. Au fost foarte mulţi artişti şi peste hotare, şi din ţară. Am avut şi elevi care au răspuns la concursul de chitară electrică, o componentă a festivalului. Am încercat să ajut copiii să-şi completeze palmaresul cu experienţe care, de fapt, stau la baza şi formării lor, şi a ascensiunii lor. Fără experienţe, toţii copiii care au ajuns în concursuri importante la Bucureşti nu ar fi făcut faţă. Maia Mălăncuş avea 10 ani când şi-a dovedit talentul pe deplin, o vârstă la care te poţi inhiba uşor pe o scenă. Participând la acele concerte pe care le organizăm la Petran Music School, la Casa de Cultură a Studenţilor, facem ca experienţele să nu mai fie copleşitoare, ci să fie considerate un fapt firesc, cu rolul de a-i scoate în faţă. Ei se bucură, fac totul cu relaxare. Practic, secretul Maiei a fost relaxarea, detaşarea , lipsa emoţiilor care i-a permis să-şi arate talentul. Şi da, a confirmat.

- Contează mult relaxarea şi detaşarea, este adevărat. Mă întreb cum reuşiţi să-i învăţaţi pe copii să obţină această stare?

- Depinde de tipologia fiecăruia. Fiecare dintre noi avem temeri din copilărie, avem unele angoase. Ei bine, se poate ca la un moment dat să ajungem într-un punct în care spunem Asta îmi place şi vreau să fac toată viaţa şi atunci cauţi soluţii. Depinde de ceea ce te ţine ancorat în decizie. Spre exemplu, dacă îţi place chitara sau dacă e doar o ambiţie de a demonstra unele lucruri. Toate acestea se adună şi într-un final fac ca un copil să evolueze foarte bine şi foarte repede sau să aibă un parcurs mai lent. Este foarte important ca fiecare să aibă legătură cu acest domeniu al muzicii, să aibă aptitudini, în creier să existe legături între neuroni care să permită procesarea sunetelor şi redarea lor corectă.

- Adică să nu fie afoni...

- (râde) Un lucru interesant apropo de afoni este că mulţi oameni nu ştiu că au înclinaţii către muzică. Înaintea oricărui curs, indiferent că este pentru copii sau pentru adulţi (la Petran Music School sunt şi cursuri pentru adulţi – n.r.) eu fac o evaluare. Ei bine, 95 la sută dintre cei care îmi trec pragul biroului spun că nu au voce. Dintre ei, eu constat că 90-92 la sută au şi voce, ba unii chiar şi talent.

- Ne daţi multora speranţe...

- Omul este ca o cutie închisă, pe care mulţi nu au avut curajul să o deschidă. Mai mult, există chiar şi bariere puse în copilărie de persoanele din jur care au exprimat tot felul de păreri neavizate cum că micuţul nu poate, nu ştie, nu va face nimic, iar viitorul adult şi-a reprimat unele visuri, dorinţe. Cutia va sta închisă până când ceva din interior o va face să se deschidă. Acela este momentul în care omul spune – Îmi doresc să fac acest lucru şi atunci începe explorarea. Se documentează, întreabă şi află lucruri noi despre el, despre talentele lor neştiute.

Ca profesor, este important să ştii să dai mai departe

- Ţineţi mult la valori.

- Da, noi credem în Bucurie, Pasiune şi Libertate, care este şi sloganul şcolii, şi toate la un loc spun ceea ce suntem noi ca echipă. Facem totul cu bucurie, punem pasiune şi le oferim copiilor libertatea de a dezvolta într-un mediu lipsit de tensiuni. Le cultivăm pasiunea fără obiective, pe care le lăsam în seama noastră. Pe copii îi însoţim blând, fără ca ei să-şi dea seama că în spate există totuşi scopuri precise. Îi însoţim făcând ceea ce le place spre acel punct final în care îşi dovedesc talentul pe deplin.

- Cântaţi des în public...

- Da. Am ajuns la un nivel la care copiii trebuie formaţi şi prin concerte, spectacole live. Avem proiecte diferite, avem şi proiecte comune, cântăm cu formaţiile -- Petran & The Bands, concertul şcoală Petran & The Gang, Petran Music School Unplugged care se desfăşoară în fiecare lună şi în care învăţăm să folosim instrumentele mai mult acustic. Conceptul acustic presupune o provocare, deoarece sunetul este redat cu acurateţe, iar emoţiile sunt transmise mai direct, datorită interacţiunii cu publicul.Toate aceste experiente îi fac pe copii să crească, să se dezvolte frumos.

- Ce instrumente studiază elevii?

- Tobe, canto, chitară şi pian, pe categorii de vârsta. Am introdus şi curs de tobe pentru copiii mici, de 4-5 ani şi ne dorim să facem o secţie de percuţie pentru ei. Avem pian pentru 4-5-6 ani. Am sintetizat pentru fiecare categorie de vârstă profesori de tipologii diferite. La copii facem o şedinţă de evaluare şi apoi comunicăm cu părinţii. Îmi dau seama cine este super talentat şi prin muncă poate ajunge la o carieră şi cine îşi va cultiva pasiunea. La baza stă comunicarea, care reprezintă fundamentul educaţiei. Ca profesor, este important să ştii să dai mai departe, astfel încât copilul să aibă rezultate.

- Ce loc ocupă chitara în viaţa dvs?

- Chitara este viaţa mea, face parte din familie, este un alt copilaş al meu. Pentru mine, nu este un instrument, un lucru material, ci o fiinţă care vibrează. Chitările sunt construite din lemn, care este viu. Cu cât este mai cântată, cu atât vibraţia produsă de corzi se reverberează în lemn şi îi conferă în timp o transmisie care se prelungeşte în toată fiinţa ta. În acel moment trăieşti o comuniune, eşti un tot – tu, chitara şi muzica.

- V-aţi gândit cu siguranţă şi la planurile de viitor.

- (râde) În urmă cu 11 ani, la unul dintre primele interviuri pe care le-am acordat, v-am spus că visul meu este să deschid o şcoală de muzică şi s-a împlinit. Mi-aş dori mult să înfiinţez un centru educaţional, în care copiii să transpună în practică tot ceea ce învaţă la şcoală, un loc unde ei să se bucure, să înveţe cu bucurie şi din pasiune.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Caseta 1

- Puneţi accent şi pe dezvoltarea emoţională a copiilor şi tinerilor.

- Da şi ca element de noutate, în februarie am început un curs de dezvoltare a inteligenţei emoţionale. Şi poate mulţi se întreabă ce legătură are muzica, dar este foarte important. Inteligenţa emoţională îl ajută pe copil să se simtă într-un anumit fel, să îşi identifice stările, trăirile, să le depăşească pe cele mai puţin confortabile. Sunt mulţi dintre noi care nu reuşim să ne identificăm emoţiile şi nici cum să le gestionăm. Acest curs aduce în atenţia elevilor, şi a celor mici, şi a celor mai mari, noutăţi legate de înţelegerea a ceea ce trăiesc -- de ce avem anumite emoţii, de ce am trăit acea emoţie, cum fac să o descarce şi să nu o înmagazineze pentru ca mai târziu poate răbufni, inclusiv printr-o boală. Noi venim în ajutorul celor care apreciază astfel de informaţii, foarte interesante pentru copii. Emoţiile negative, furie, ură, supărare, dar şi cele pozitive, iubire, apreciere, dragoste, ne sunt date ca să le trăim şi au un rol în viaţa fiecăruia dintre noi.

 

Caseta 2

Noi abordăm muzica într-un mod neconvenţional şi creativ, încurajând tinerii să descopere bucuria pe care muzica o transmite, să îşi urmeze pasiunea şi să se exprime liber prin muzică. Petran Music School urmăreşte dezvoltarea inteligenţei emoţionale prin intermediul muzicii, stimulând încrederea, voinţa şi creativitatea tinerilor. Ne propunem să îndrumăm copiii să devină adulţi echilibraţi emoţional, care să dobândească abilităţi avansate de comunicare, management şi leadership ce le vor permite să atingă cu uşurinţă succesul în orice domeniu îşi aleg să profeseze” – Petran Paveliuc


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei