Costel Pătrăşcan: „Un caricaturist poate fi un peşte sanitar pentru societate”

default

Dimensiune font:

| 23-06-2016 05:15

  „Românii sunt un popor vesel, dar istoria nu le-a oferit prea multe ocazii de bucurie”, îşi începe caricaturistul Costel Pătrăşcan povestea despre noi toţi, cei care suntem izvor de inspiraţie pentru desenele care prind viaţă sub peniţa sa. Promovând umorul de bună calitate, presărat cu aciditatea unui gazetar, caricaturistul aduce în atenţia publicului subiecte care fac agenda publică, trăgând un semnal de alarmă cu privire la metehnele înţelenite în stilul nostru de viaţă. Bazate pe concizie, umor şi o bună informaţie, caricaturile lui Pătrăşcan au depăşit graniţele, având rezonanţă şi impact peste hotare, acolo unde talentul său capătă alte dimensiuni

- Pentru incursiunea în lumea umorului creionat, v-aş ruga să vă prezentaţi cititorului...
- Fac caricatură de la Revoluţie şi aş spune că sunt un beneficiar al acesteia... atunci când toată lumea avea ceva de spus am făcut şi eu acelaşi lucru şi am mers la un ziar local din Brăila (oraş în care locuieşte-n.r.) pentru a da câteva desene. După câteva luni am debutat în presa centrală şi de atunci până astăzi am colaborat cu ziare naţionale şi reviste de satiră (Adevărul, Evenimentul Zilei, Cotidianul, Academia Caţavencu, Aspirina Săracului, Plai cu Boi etc - n.r.), participând totodată şi la saloane naţionale şi internaţionale din domeniu, unde am luat ceva premii.
- Subiectele caricaturilor realizate de dumneavoastră sunt diversificate, vorbind aici despre literatură, sport, politică, medicină, învăţământ etc. Vă faceţi revista presei dimineaţa, astfel încât să fiţi la curent cu evenimentele?
- Este obligatoriu acest lucru! Foarte multe din caricaturile mele tratează evenimente politice de actualitate, fiind materiale de atitudine. Vrând-nevrând trebuie să fii un observator al fenomenului politic, administrativ, social, pentru a putea avea o poziţie corectă faţă temele abordate.




- Este mai căutată caricatura dintr-un anumit domeniu de activitate sau vinde talentul?
- Este adevărat că noi, romanii „mâncăm politică pe pâine”, având o apetenţă spre acest domeniu. Caricaturistul are avantajul că poate să-şi aleagă subiectele. Valoarea unui caricaturist este măsura temelor abordate! Trebuie să aduci în faţa publicului subiecte de interes, care fac agenda publică.
- Am constatat că numărul caricaturiştilor români nu este foarte mare, în jur de 100. Ce spune acest lucru despre breasla celor care prezintă anumite feţe ale societăţii prin desen?
- Ca fenomen, eu cred că nu stăm nici mai bine, nici mai rău faţă de celelalte ţări. Caricaturiştii sunt o breaslă destul de mică, fiindcă trebuie să întruneşti o sumă de calităţi (concizie, umor şi informaţie), iar lucrul acesta probabil se întâmplă mai rar. Reuşita în caricatură ţine de mai mulţi factori: gradul de cultură al caricaturistului, talentul, disponibilitatea de a te dedica acestei meserii, piaţa...



- Înveţi să faci caricaturi, ori simţi cum să faci caricatură?
- Caricatura nu se învaţă, caricatura se trăieşte! Am întâlnit în ţările totalitare (Iran, ţări din America de Sud - n.r.) foarte mulţi caricaturişti, fiindcă subiectele se găsesc din plin. Pot spune ca desenatorii satirici apar acolo unde sistemele politice cunosc derapaje, ca un caricaturist poate fi un „peşte sanitar” pentru societate.
- Plafonarea presei scrise influenţează activitatea caricaturiştilor?
- Suntem puţini şi pentru că presa este puţină, vorbind aici de numărul publicaţiilor care mai apar. Fenomenul este destul de grav în România comparativ cu alte ţări, unde căderea tirajelor nu este atât de abruptă. Situaţia la care s-a ajuns a fost cauzată, însă, de o sumă de factori, determinantă fiind lipsa credibilităţii atât a patronatelor de media, cât şi a ziariştilor. Cred că într-o ţară cu probleme economice, sociale şi politice cum este România, omul şi-ar da pâinea dacă ar şti că ziarul pe care l-a cumpărat i-ar ţine de „foame”...



- Credeţi că declinul presei scrise va continua, astfel încât să ajungem la dispariţia print-ului?
- Cred că fenomenul este ireversibil atât la noi, cât şi peste hotare, însă în ţările cu adevărat democrate dispariţia print-ului se produce mult mai greu, dat fiind că există o piaţă de publicitate încă vie, iar cititorii nu şi-au pierdut încrederea în presa... Eu mă întreb cine va umple golul lăsat de dispariţia „câinelui de pază” din România? Este o întrebare foarte serioasă la care societatea trebuie să găsească răspuns...
- A fost vreodată în România presa, „câine de pază”?
- Eu sunt convins că a fost în perioada de după Revoluţie, când presa îndeplinea această funcţie. Şi acum sunt gazetari care luptă pentru idealuri, care-şi fac treaba cu profesionalism, dar breasla gazetarilor, a formatorilor de opinie, a fost puternic lovită de interesele politice şi economice. Sper să găsim noi forme de rezistenţă, noi modalităţi de a spune adevărul...
- În acest moment, caricatura poate „plăti” facturile sau este doar o pasiune?
- Suntem câţiva caricaturişti în ţară care putem spune că trăim din caricatura... îi pot număra pe degetele de la o mână. Sunt conştient că presa suferă, că trece printr-o perioadă de schimbări şi am încercat să mă adaptez, să-mi prezint ideile într-un alt format, îndreptându-mă spre show-uri de caricatură comentată, expoziţii, saloane, festivaluri etc. Este practic un alt mod de a-ţi expune ideile, muncă... Am o colaborare cu Daniel Iancu, un cantautor care face din muzică la fel cum fac eu în caricatură: spune lucruri importante într-o manieră comică. Iar limbajul este unul universal: umorul!

 

- Vă mai amintiţi care a fost prima caricatură şi în ce perioadă?
- Da, a fost imediat după Revoluţie. Erau caricaturi pe temele fierbinţi ale momentului care s-au bucurat, trebuie sa spun acest lucru, chiar dacă pare o laudă, de succes!
- Consideraţi că în presa românească se alocă suficient spaţiu caricaturii şi textelor umoristice. Mai „gustă” românul astfel de materiale?
- Se spune că românul face haz de necaz!... Mai există deschiderea românilor spre umor. Noi suntem un popor vesel, însă istoria nu ne-a dat ocazia să ne bucurăm prea mult! Legat de spaţiul acordat în ziar unei caricaturi, este adevărat că redactorii tind să acorde o mai mare atenţie materialelor scrise, dar o caricatură bună face cât o mie de cuvinte, reuşind să transmiţi într-un spaţiu mic un mesaj foarte generos.


- Multe dintre caricaturile dumneavoastră au ca protagonişti persoane publice. Pasiunea pentru desen v-a făcut duşmani?
- Am avut unele neplăceri... Au fost persoane care nu au agreat umorul meu, dar până la urmă am ajuns la concluzia că, dacă s-au supărat, înseamnă că desenul a fost bun. Practic, trebuie să-ţi asumi statutul de caricaturist, de moralist. Nu ascund ca desenele mele au drept ţintă personajele importante care sunt la putere, politicianul care prin gesturile sale reuşeşte să-şi pună amprenta pe viaţa noastră...
- Domnule Pătrăşcan, ce-i lipseşte României?
- O mare problemă o reprezintă clasa politică nereformată, pentru că partidele nu au puterea şi mijloacele necesare pentru a se schimba cu adevărat. O altă problemă suntem noi... poate ar fi nevoie de o societate civilă mai solidară şi mai unită, care să înţeleagă că poate lua atitudine. Implicarea, fiecăruia pe propria-i bucăţică, ar putea schimba faţa acestei ţări!
A consemnat Anca BURNICHE
* * *
„Cred că într-o ţară cu probleme economice, sociale şi politice omul şi-ar da pâinea dacă ar şti că ziarul pe care l-a cumpărat i-ar ţine de foame...”
* * *
„Noi suntem un popor vesel, istoria nu ne-a dat însă ocazia să ne bucurăm prea mult!”

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei