Crema chirurgiei cardiovasculare şi cardiologiei din lume vine la Iaşi

default

Dimensiune font:

| 05-09-2013 06:00

În perioada 26-29 septembrie la Iaşi va avea loc al- IX-lea Congres Naţional de Chirurgie Cardiovasculară, eveniment la care cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” este partener media.

Congresul, organizat pentru prima dată la Iaşi, va reuni nume grele din domeniul chirurgiei cardiovasculare şi cardiologiei din ţară şi străinătate. Din culisele acestui eveniment de marcă, dar şi despre evoluţia chirurgiei cardiovasculare vom vorbi în continuare cu prof. dr. Grigore Tinică, preşedinte al Societăţii Române de Chirurgie Cardiovasculară, care a avut amabilitatea să ne acorde un interviu. 

- Domnule profesor, organizaţi un eveniment de marcă pentru medicina românească. Cât de greu a fost să aduceţi un astfel de eveniment la Iaşi?
- Este pentru prima dată când este organizat un eveniment medical la acest nivel. Ne aşteptăm să avem la congres peste 600 de invitaţi, un record pentru un eveniment medical. Congresul este organizat în parteneriat cu Societatea Medicilor Naturalişti, care împlineşte în acest an 180 de ani de la înfiinţare. Tot în cadrul congresului avem o secţiune dedicată medicilor de familie. Este pentru prima dată când medicii de familie sunt invitaţi la un congres de chirurgie cardiovasculară. De asemenea, vom avea şi un simpozion dedicat asistenţilor medicali de chirurgie cardiovasculară, ATI şi circulaţie extracorporeală din România.

Ne aşteptăm să avem la congres peste 600 de invitaţi, un record pentru un eveniment medical

- Care sunt invitaţii pe care îi aşteptaţi din străinătate?
- Orice congres este o oportunitate pentru chirurgi şi cardiologi să-şi prezinte activitatea şi ideile inovatoare. Avem foarte mulţi invitaţi din străinătate, din SUA şi din Europa. Printre cei care au confirmat prezenţa pot menţiona chirurgi din Anglia, Germania, Franţa, Italia, Belgia, Ungaria, Republica Moldova şi Rusia. Avem onoarea să-l avem alături de noi pe preşedintele Societăţii Franceze de Chirurgie Cardiovasculară şi pe un mare chirurg cardiac pediatric prof. dr. Alessandro Frigiola, de la Clinica San Donato Milanese Italia.
- Aveţi 600 de participanţi. Care sunt temele care vor fi abordate în cadrul congresului?
- Congresul va fi structurat pe conferinţe, simpozioane, comunicări orale, prezentări poster şi video. Tematica abordată este extrem de diversă, cuprinzând subiecte din chirurgia cardiacă (patologie coronariană, valvulopatii, asistenţă circulatorie, patologie moleculară cardiovasculară) şi chirurgia vasculară (patologia aortei, carotidiană şi a membrelor inferioare flebologie). De asemenea, va fi o secţiune de discuţii pe tema managementul în chirurgia cardiovasculară, un subiect de actualitate la nivel mondial.
- Care sunt oportunităţile pe care le oferiţi medicilor tineri în cadrul conferinţei?
- Pentru colegii mai tineri congresul reprezintă o oportunitate atât pentru a-şi îmbogăţi cunoştinţele teoretice, cât şi pentru a-şi exersa abilităţile practice. Medicii vor avea posibilitatea să-şi prezinte contribuţiile ştiinţifice originale în cadrul sesiunii de E-Postere. Cele mai bune lucrări prezentate la cele trei categorii, chirurgie cardiacă, chirurgie vasculară şi cardiologie, vor fi premiate.
- La nivel mondial se discută intens pe marginea managementul chirurgiei cardiovasculare. Cum va influenţa asta evoluţia chirurgiei cardiovasculare în România?
- Chirurgia cardiovasculară are nevoie de protocoale de activitate, iar acestea sunt realizate în urma unor dezbateri atât la simpozioane, cât şi în revistele de specialitate. Toate aceste discuţii au ca scop realizarea unor propuneri pentru forurile superioare în vederea indicării unei direcţii privind abordarea unei patologii. În marele centre ale lumii, chirurgia cardiovasculară se află în proces de reorganizare. De exemplu, în Statele Unite are loc reorganizarea chirurgiei cardiovasculare pediatrică, care a devenit o specialitate de sine stătătoare. O altă noutate legată de managementul chirurgiei cardiovasculare este introducerea medicinei hibride. Asta înseamnă combinarea mai multor tipuri de intervenţii, tratamente pentru aceiaşi patologie. În acest fel se scurtează timpul operator, se micşorează inciziile şi agresiunea faţă de organism şi în final scad costurile de spitalizare.
- Societatea Română de Chirurgie Cardiovasculară a propus introducerea tehnicilor hibride şi în spitalele din ţara noastră?
- Încă din 2010, Societatea a propus Ministerului Sănătăţii un proiect privind implementarea unui program de tratament mini-invaziv a stenozei aortice. Aceste propuneri au fost luate în considerare de Ministerul Sănătăţii abia în acest an. Procedura hibridă propusă va fi discutată şi în cadrul congresului. Pe scurt, această procedură constă în introducerea unei proteze aortice pe cale miniinvazivă printr-o mică incizie transfemurală. Până acum acest tip de protezare putea fi realizat clasic, cu circulaţie extracorporială, însă durata de convalescentă era foarte mare.
- Chirurgia cardiacă pediatrică este un domeniu care pare să se dezvolte în România. Care sunt şansele ca acest proiect să fie implementat la Iaşi?
- Societatea Română de Chirurgie Cardiovasculară va organiza pe tema patologiei chirurgiei cardiace pediatrice un simpozion româno-italian. Societatea este o organizaţie profesională şi nu are puterea să construiască spitale sau secţii în domeniul chirurgiei cardiacă pediatrică, însă are forţă să spună Ministerului Sănătăţii despre importanţa unor direcţii de dezvoltare în acest domeniu. Din anul 2011 Ministerul Sănătăţii s-a aplecat asupra problemei chirurgie cardiacă pediatrică şi sperăm că în scurt timp acest interes să se concretizeze prin dezvoltarea unor noi secţii în acest domeniu.

Chirurgii din România pot să realizeze intervenţii de înaltă performanţă, dar dacă nu sunt susţinuţi financiar nu pot risca viaţa pacientului.

- Care sunt problemele chirurgiei cardiovasculare în acest moment?
- Chirurgia cardiovasculară are nevoie în permanenţă de dotare cu aparatură de înaltă performanţă. În România se pune accentul pe lipsa bugetului, însă dacă mergem pe această cale ne îndreptăm spre involuţie în domeniul chirurgie cardiovasculare. Foarte multi pacienţi din ţară doresc şi încearcă să se trateze în străinătate pentru că este o lipsă de încredere în medici, promovată în masa-media, dar şi o lipsă de tehnologie şi finanţare. Chirurgii din România pot să realizeze intervenţii de înaltă performanţă, dar dacă nu sunt susţinuţi financiar nu pot risca viaţa pacientului.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi Guvernului trebuie să pună chirurgia cardiovasculară acolo unde îi este locul

- Cât de mult a evoluat chirurgia cardiovasculară în România?
- Printre noi chirurgii există o vorbă că nivelul de dezvoltare al unei ţări este direct proporţional cu nivelul dezvoltării chirurgiei cardiovasculare şi extinderii ei. În ultimii zece ani, chirurgia cardiovasculară românească este cu mult înaintea economiei româneşti din punct de vedere al performanţei. Economia românească nu poate să susţină medicina cardiovasculară şi cardiologia românească la nivelul pe care poate să-l facă. Dezvoltarea chirurgiei cardiovasculare a fost ţinută în spate de chirurgi prin resurse proprii şi printr-un spirit de entuziasm. A crescut vârsta pacienţilor care sunt acceptaţi la intervenţiile chirurgicale. Cei care au responsabilitatea faţă de sistemul sanitar trebuie să se apropie spre nevoile chirurgiei cardiovasculare. Trebuie să dezvoltăm şi să extindem chirurgia cardiovasculară, să creştem numărul pacienţilor care pot să beneficieze de servicii medicale de calitate la ei în ţară. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi Guvernului trebuie să pună chirurgia cardiovasculară acolo unde este locul. 

(a consemnat Cristina Mihăilă)

CV
1984 - absolvent Facultatea de Medicină Generală, USMF Nicolae Testemiţanu
1996 - Doctor în Medicină al UMF „Carol Davila” Bucureşti, cu teza de doctorat „Consideraţii actuale ale revascularizării de miocard în cardiopatia ischemică
2005 - Manager Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I. M. Georgescu” Iaşi
2012 - Preşedinte al Societăţii Române de Chirurgie Cardiovasculară
Experienţă profesională
- În anul 2000 a realizat prima operaţie pe cord deschis la Iaşi, iar până în prezent a efectuat peste 7.000 de intervenţii chirurgicale cardiovasculare
- Peste 40 de tipuri de intervenţii chirurgicale cardiovasculare majore introduse la Iaşi pentru prima oară, iar unele metode de tratament au fost premiere naţionale
- Primele revascularizări transmiocardice cu laser în România
- Transplantul renal - premieră într-o secţie de chirurgie cardiovasculară, peste 60 de interventii de transplant renal cu rezultate imediate şi tardive foarte bune 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei