Găseşte numele potrivit afacerilor

default

Dimensiune font:

| 10-07-2015 13:11

Raluca Gavrilescu este unul dintre puţinii specialişti în naming din ţară * practic, ea cercetează, testează şi alege cele mai bune variante de nume pentru produse şi afaceri * a creat şi încărcat de sens numele a sute de branduri şi produse * tânăra a vorbit pentru ziarul „Evenimentul Regional al Moldovei“ despre pasiunea pentru naming şi despre cum se nasc numele unor produse pe care le întâlnim la tot pasul

 

Raluca Gavrilescu este brand stylist în agenţia de branding Namogo, din care mai fac parte Mihai Mocanu, Tudor şi Alex Munteanu. Este unui dintre puţinii specialişti în naming din ţară.

 

 

Practică această meserie de 10 ani, se declară un autodidact, iar în portofoliul ei sunt sute de afaceri şi produse cărora le-a dat nume. Printre cele mai noi proiecte la care a lucrat se numără Ageri, o firmă ieșeană producătoare de ambalaje de plastic, Colieri, un restaurant din Rădăuţi, The Trumpets – un pub britanic, Darlington – croitoria de flori, ambele proiecte fiind în Iaşi,  Jubi, o apă de mesteacăn pentru un client din Londra, dar şi Caracteristic - agenţie de PR din Bucureşti.

Cel mai recent proiect al Ralucăi îl vedeţi AICI

Ce face un naming specialist?
Găseşte soluţii de nume prin care business-uri sau produse ajung mult mai uşor în atenţia publicului. Ajunge la cea mai bună soluţie verificând şi analizând informaţii din surse disponibile precum OSIM, conturi de social media sau pentru platforme precum .ro ori .com.

Creativii ieşeni contraatacă: şterg URA din cultură


Practic eşti un „naş“ al brandurilor. Cum ai ajuns să faci asta?

Am descoperit în timp ce lucram în funcţia de copywiter, că asta era partea care mă atrăgea cel mai mult. Am aprofundat acest domeniu care face parte din branding, pentru că implică foarte multă strategie de brand şi devine una din cele mai importante etape din viaţa unui produs sau a unui business.


Cât durează să alegi un nume pentru un produs?
De la o săptămână până la trei luni, dar depinde de proiect. Această perioadă nu înseamnă generarea numelui efectiv, ci include partea de cercetare iniţială, care presupune căutarea a tot ce s-a mai făcut în domeniul în care trebuie să oferi numele, astfel încât ceea ce propui tu să se diferenţieze total de ceea ce există în acel domeniu, să vină cu o poveste nouă. În această perioadă se mai face şi o testare a variantelor găsite, care durează. Noi lucrăm momentan cu trei instrumente, care presupun diferite tipuri de chestionare, care să te ajute să nu dai greş.


Care e profilul clientului ideal?

Cred că am avut clienţi care se apropiau de ideea de client ideal. Trebuie să fie la fel de curios ca şi tine despre ceea ce se poate face cu business-ul lui, pune foarte multe întrebări, dar are şi timp să răspundă la ale tale, ascultă şi te priveşte ca pe un specialist care îl poate ajuta şi nu ca pe un executant.


Când ştii că ai un proiect reuşit?

Imediat după ce începi testarea îţi dai seama că, având anumite variante de nume, toată lumea se împrieteneşte foarte uşor cu acel cuvânt. Începe să facă jocuri de cuvinte, să-l folosească în exces.


Cum îţi dai seama că un nume nu este cel mai inspirat?
Tot în testare descoperi şi care ar fi soluţiile mai puţin fericite pentru un nume de produs. Aş putea considera o greşeală de cercetare atunci când vine cineva, în timpul testării, şi spune că numele a mai fost folosit şi tu nu ai reuşit să descoperi asta înainte. Sau, atunci când lucrezi pentru alte pieţe, să nu testezi valoarea omofonă a cuvântului pe piaţa respectivă şi te poţi trezi că un cuvânt în comunitatea ta are o valoare pozitivă, iar în zona în care va fi folosit are valori pe care clienţii să nu dorească să şi le asume.


Într-o perioadă în care informaţia este la tot pasul, cum faci să te diferenţiezi?

E foarte important să ştii să filtrezi informaţia şi apoi să te foloseşti de ea pentru a crea ceva nou.

Dacă ar trebui să alegi între un cuvânt în română şi unul în engleză, ce ai prefera?
Depinde de zeci de factori. Multe afaceri din România îşi aleg numele în engleză ca să reuşească să pătrundă şi pe alte pieţe. Însă, atunci când cauţi o variantă de nume în engleză disponibilă, descoperi că mai toate sunt luate deja. De aceea cred că, în unele cazuri, merită exploatat bagajul latin al limbii.

Cât e creativitate şi cât e muncă în meseria asta?
Creativitate este 0,01%, restul ţine de foarte multă muncă şi de experienţă. Dar eu nu văd ca ceea ce fac ca pe o muncă grea, îmi place ceea ce fac şi dacă eşti foarte curios eşti în stare să stai ore în şir să faci cercetare, să vorbeşti cu oamenii pentru a afla cele mai interesante perspective. Ăsta e un proces care nu se termină niciodată, indiferent de câte ore petrec efectiv la birou. Eu înţeleg creativitatea ca pe acea doză de talent, şi de asta ai nevoie în meserie. Întotdeauna mi-au plăcut cuvintele, mi-a plăcut să mă joc cu ele, să observ cum reacţionează oamenii când folosesc un anumit cuvânt.
 

Ce sfat ai da unui tânăr care vrea să devină naming specialist?
Ar trebui să aibă foarte multă răbdare, pentru că e un domeniu destul de nou, mai ales în România. Ar trebui să aibă foarte multă curiozitate, pentru că există numeroase domenii conexe cu informaţii pe care ar trebui să şi le însuşească. Şi mi-ar plăcea la nebunie să-l cunosc, pentru că am întâlnit puţine persoane pasionate de acest domeniu.

 

„Eu cred foarte mult în întrebările pe care le adresezi pentru a descoperi cel mai bun nume. O întrebare bună, gândită, lucrată, poate aduce foarte multe beneficii mai ales clienţilor“- Raluca Gavrilescu, naming specialist


„Dacă o firmă sau un om îşi permite să ofere educaţie gratuită, e cel mai bun lucru pe care îl poate face. Indiferent ce oferi- un curs de mentorat, o carte, o sursă de informaţie nu are cum să dăuneze, ci din contră ar creşte comunitatea“- Raluca Gavrilescu, naming specialist


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei