EXCLUSIV „Am avut nevoie de doar zece minute să accept postul de la Iaşi”

default

Dimensiune font:

| 16-02-2014 15:20

Interviu cu Milivoje Boljanic, preşedintele Directoratului Dalkia Termo Iaşi

„Am avut nevoie de doar zece minute să accept postul de la Iaşi”
* interviu cu Milivoje Boljanic, preşedintele Directoratului Dalkia Termo Iaşi

Sârb-bosniac naturalizat francez, Milivoje Boljanic aduce mai degrabă cu personajele lui Henryk Sienkiewicz (laureat al premiului Nobel pentru literatură, autor, printre altele, al cunoscutei opere „Potopul”). Doar verva verbală, combinată cu umorul, îi trădează originea şi îi conferă calitatea de interlocutor agreabil într-o discuţie având ca temă principală sistemul de termoficare ieşean. Altfel, unul dintre cei influenţi oameni de la Dalkia este un tip absolut normal şi care, se pare, s-a adaptat perfect într-un oraş unde „expatriaţii” nu sunt văzuţi tocmai bine. Mai ales cei care au grijă de confortul termic din apartamentele ieşenilor…

- De ce a ales Dalkia să opereze în Iaşi?
- A fost o oportunitate apărută în vara anului 2011, în coerenţă cu planul de dezvoltare avut în vedere de Dalkia pentru România, în condiţiile în care suntem prezenţi în ţară încă din 1992. Iaşul este un oraş care promite foarte mult, o urbe de mare perspectivă, cu un trecut istoric şi cultural foarte bogat, ce lasă să se întrevadă un viitor extrem de dinamic. O comunitate condusă de oameni curajoşi şi credibili, care şi-au respectat toate angajamentele asumate faţă de Dalkia.
- Sunteţi prezenţi de mai bine de un an în oraş. Ce aţi adus nou?
- Dalkia a adus credibilitate, pentru că Dalkia face ceea ce spune. Ne respectăm angajamentele asumate nu numai pentru că suntem obligaţi prin contractul semnat cu municipalitatea, ci în principal din respect pentru ieşeni. Aceştia sunt principalii factori de succes ai Dalkia în lume.
- Dincolo de faptul că, spre deosebire de CET, reuşiţi să asiguraţi continuitatea serviciului de termoficare, remarc faptul că, în decembrie 2013, încasările de la populaţie erau estimate la 83% în condiţiile în care, înainte ca Dalkia să preia serviciul de termoficare, nu treceau de 30 de procente…
- Creşterea gradului de încasare este sinonim cu transparenţa, iar clienţii finali văd acest lucru. În plus, în vara anului 2013, Dalkia a creat o nouă echipă în serviciul clienţilor, dedicată exclusiv acestora: Direcţia Comercială. Clienţii au început deja de luni de zile să perceapă, să simtă această schimbare, obiectivul nostru fiind să creăm şi să păstrăm o încredere reciprocă între Dalkia (care demonstrează transparenţă) şi clienţi (cei care merită cu prisosinţă să primească aceasta transparenţă). Este un efort care nu se poate face în câteva luni sau 1-2 ani - ştim asta şi vom merge până la capăt în acest demers.

„Dalkia a comunicat extrem de transparent cu propriii consumatori finali”

- Cum funcţionează o asociaţie de proprietari în ţara dvs comparativ cu cele din Iaşi?
- În ţara mea de origine nu ştiu dacă există asociaţii de proprietari. În Franţa, ţara mea adoptivă, asociaţia este o entitate constituită legal care încredinţează unei societăţi profesioniste de administrare imobile gestiunea propriului condominiu, în conformitate cu reglementările ce ţin de securitate şi siguranţă, ce ţin de protecţia mediului înconjurător, în conformitate cu Planul de Urbanism al oraşului (prin care, de exemplu, nu este permis ca cineva să dea o gaură în faţada clădirii fără să aibă toate avizele şi autorizaţiile necesare conform legii şi, evident, acordul întregii asociaţii de proprietari). Această firmă de administrare imobile gestionează toate cheltuielile colective, conform mandatului ce îi este dat de locatarii care sunt proprietari. Răspunde în faţa proprietarilor în cadrul Adunării Generale, care are loc de două ori pe an. Comisioanele variază între 2% - 6% din totalul cheltuielilor aprobate în cadrul AGA.
- Una dintre problemele ridicate de ieşeni în ultima perioadă o constituie preţul mare plătit pentru căldura furnizată în decembrie, în condiţiile în care a fost vorba de o lună de „primăvară”. Cum comentaţi acest lucru?
- Încă de la intrarea în vigoare a Contractului de Delegare, Dalkia a comunicat extrem de transparent cu propriii consumatori finali, încurajându-i pe aceştia să i se adreseze atunci când consideră că unele costuri (cu încălzirea, în special) sunt mai mari decât ar fi trebuit să fie. Temperatura medie în decembrie 2013 a fost de circa minus un grad Celsius, în condiţiile în care foarte multe familii au avut zile de concediu/vacanţă pe care le-au petrecut acasă, motiv pentru care au consumat o cantitate poate mai mare de energie termică. În schimb, valorile medii calculate pentru decembrie 2013 au fost mai mici în comparaţie cu decembrie 2012, când temperatura medie a fost de minus 3 grade.
- În Iaşi, auzim permanent de debranşări ilegale, dar cu toate acestea nu am auzit niciodată de sancţiuni. Ce a făcut şi ce face Dalkia pentru a stopa acest fenomen?
- Dalkia Termo Iasi alimentează în prezent 37.000 apartamente, din care circa 10.000 au încheiate convenţii individuale de facturare cu Operatorul (adică primesc factura direct de la Dalkia, pe baza calculelor puse la dispoziţie de firmele de repartitoare, de cele care administrează imobilele). Ţinând cont de schimbările majore aduse de Dalkia în cele două ierni de când are calitatea de Operator al Serviciului Public (scăderea drastică a avariilor, diminuarea simţitoare a timpului de remediere în cazul avariilor, gradul de continuitate de peste 95% în furnizare) şi de preţul constant al energiei termice, care este acelaşi pentru ieşeni încă din decembrie 2011, în condiţiile în care preţul gazelor naturale a crescut constant, circa 100 de ieşeni au ales să se rebranşeze la sistemul centralizat, renunţând la centrala individuală pe gaze naturale. Poate că nu este un număr impresionant însă, ţinând cont de percepţia negativă existentă acum 2-3 ani la adresa termoficării centralizate, pentru noi reprezintă o mare victorie.

„Diferenţa în favoarea sistemului centralizat va fi din ce în ce mai clară în favoarea clienţilor Dalkia până în 2018”

- În opinia dvs, care va fi evoluţia preţului plătit de clienţii CET, comparativ cu cel plătit de posesorii de centrale de apartament?
- În ultima iarnă, a devenit din ce în ce mai evident avantajul costurilor în favoarea termoficării centralizate, atunci când facem comparaţie cu soluţiile individuale de alimentare cu apă caldă şi căldură. Liberalizarea pieţei gazelor naturale (conform memorandum-ului încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială) face în aşa fel încât preţul plătit de consumatorii casnici să crească treptat până în 2018, cu peste 70% faţă de tariful actual. Calculele arată că în momentul de faţă gigacaloria consumată de un client al sistemului centralizat de termoficare (314 lei/Gcal cu TVA, preţul total, nesubvenţionat) este deja cu 8% mai ieftină decât gigacaloria produsă de o sursă individuală pe gaze naturale (339 lei/Gcal cu TVA). Diferenţa în favoarea sistemului centralizat va fi din ce în ce mai clară în favoarea clienţilor Dalkia până în 2018, când procentul de economii realizate de un client al termoficării centralizate faţă de cineva care foloseşte o sursă individuală va fi de cel puţin 46%.

„Plec de acasă pe întuneric şi mă întorc acasă pe întuneric”

- Faceţi politică? Dacă da, în ce zonă vă situaţi?
- Lucrez într-un grup internaţional înfiinţat în 1853, iar de-a lungul celor 160 de ani de istorie, societatea pentru care lucrez a făcut întotdeauna politică, însă o politică a clienţilor, a celor pe care îi serveşte în fiecare zi.
- Cum arată o zi obişnuită din viaţa unui francez? Cât timp petreceţi în Iaşi?
- Pot spune că plec de acasă pe întuneric şi mă întorc acasă pe întuneric: săptămâna lucrătoare are 60 de ore pentru mine. Locuiesc în Iaşi din octombrie 2011, iar soţia mi s-a alăturat în noiembrie 2013, după ce a ieşit la pensie. Locuieşte şi ea la Iaşi şi cunoaşte oraşul la fel de bine ca mine. Iaşul este un oraş excelent pentru cei care aleg să traiască aici, cu mulţi tineri, dinamic, bogat din punct de vedere cultural.
- V-aţi familiarizat cu oraşul? Aveţi locuri preferate?
Locurile mele preferate sunt Grădina Botanică, Parcul Copou şi Parcul Expoziţiei. Aici îmi petrec mare parte din zilele de sâmbătă în fiecare săptămână. De două ori pe luna mă duc la Operă, împreună cu soţia mea.
Vara îmi place să merg în zonele din jurul oraşului, în special la Ciric.
- Înţelegeţi româna?
- Îi înţeleg foarte bine pe români, dar nu înţeleg limba română!!!
- Oraşul cum vi se pare?
- Părerea mea despre Iaşi nu este cea a unui expatriat „normal”, pentru că păstrez nişte amintiri extraordinare despre Iaşi încă din 1976, când am vizitat pentru prima oară oraşul, la invitaţia a trei prieteni care făceau studiile de doctorat în Franţa, care erau originari din Iaşi şi care trăiesc şi lucrează încă la Iaşi, pe care i-am regăsit cu mare drag acum doi ani. Prietenia noastră continuă şi este extrem de valoroasă pentru mine. La 35 de ani distanţă de la prima vizită în acest oraş minunat, am avut nevoie de doar 10 minute să accept postul de la Iaşi, atunci când acesta mi-a fost propus.
a consemnat Tudor Damaschin

* * *
Născut în Balcani, la Sarajevo, Milivoje Boljanic a urmat cursurile Universitatea din Sarajevo, însă şi-a terminat studiile în Franţa, la Lille, oraş care l-a adoptat din anul 1972. Susţine că se întoarce la Sarajevo de cel puţin două ori pe an, pentru a-şi vizita mama şi sora. Are doi copii – un băiat de 32 de ani şi o fată de 27 - şi doi nepoţi.

* * *

Amic cu Bregovic şi Kusturica
"Mii-am făcut prieteni în mediul artistic, poate şi pentru că, atunci când suntem de 40 de ani termo-energeticieni şi vindem MWh sau gigacalorii, ne înţelegem uneori mai uşor cu artiştii decât cu Poliţia. Am prieteni apropiaţi care activează în mediul artei şi al abstractului, compatrioţii şi vecinii mei Goran Bregovic şi Emil Kusturica"

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei