Lavinia Balulescu
carte_lavinia balulescu

Dimensiune font:

,,FILIT mi se pare un eveniment incredibil de atrăgător”

| 30-09-2017 04:45

Jurnalista şi scriitoarea vine pentru prima oară la FILIT * cu o pasiune pentru scris dezvoltată încă de la vârste fragede, sfatul pe care şi l-ar da dacă ar fi faţă în faţă cu ea însăşi, ar fi ,,să lase prostiile şi să se facă scriitoare cu normă întreagă”

- Unde vă simţiţi cel mai bine când scrieţi? Care este locul dumneavoastră preferat pentru noile texte?

- Dacă vă referiţi la literatură, cel mai bine o scriu la mine acasă, singură. Dacă vă referiţi însă la textele/editorialele mele din ziarul ,,Adevărul”, pe alea le scriu oriunde, de cele mai multe ori le scriu cu o seară înainte de termenul de predare sau chiar dimineaţa, în drum spre lucru.

- Scrieţi foarte mult despre societate şi despre Bucureşti. Ce vă inspiră să scrieţi despre Capitală? Ce înseamnă pentru dumneavoastră acest loc?

- Când am început rubrica din ,,Adevărul” (mai exact, din ,,Weekend Adevărul”, pentru că textele mele apar la Opinii, în ziarul de vineri), acum patru ani, am ştiut, după primele câteva texte, că nu sunt făcută să scriu despre probleme politice. Şi, având în vedere cât de politizată este viaţa noastră, m-am gândit că măcar textele mele pot fi un pic altfel. Scriu despre Bucureşti pentru că locuiesc în el, pentru că mă obsedează şi mă inspiră.

- Cum vă puteţi descrie scrierile?

- Ele sunt menite să fie editoriale, dar eu le-am deturnat un pic. Deşi apar la rubrica Opinii, în mod sigur nu sunt editoriale ca la carte, aşa cum se învaţă la facultatea de jurnalism. Sunt texte de publicistică şi, având în vedere natura ziarului ,,Weekend Adevărul”, mult diferit faţă de cotidian, cred că se potrivesc foarte bine acolo unde sunt.

Nu sunt blogger, cel puţin deocamdată”

- Ce înseamnă viaţa de blogger?

- Mi-ar plăcea şi mie foarte mult să ştiu ce înseamnă viaţa de blogger, dar eu nu sunt aşa ceva, cel puţin nu deocamdată. Eu sunt jurnalistă, lucrez de nouă ani la ziarul ,,Adevărul”, iar primii patru i-am lucrat în Timişoara, pe vremea experimentului ,,Adevărul de Seară”. Acolo am fost, pe rând, reporter, editor, redactor-şef adjunct şi mai apoi, pentru o perioadă, redactor-şef (sau să-i zicem mai bine ,,coordonator”, deoarece fix în acea perioadă a dispărut ,,Adevărul de Seară”, iar jobul meu includea coordonarea colegilor jurnalişti din Banat şi Oltenia). Acum cinci ani m-am mutat la Bucureşti, în redacţia mare a ziarului ,,Adevărul”, unde am lucrat întâi ca editor al secţiei Corespondenţi (secţia care include toţi jurnaliştii ,,Adevărul” din afara redacţiei-mamă, adică cei din ţară). În prezent, sunt editor coordonator al secţiei, alături de colegul meu, Cezar Pădurariu. Este o secţie foarte complicată, include zeci de jurnalişti grozavi din toată ţara, este foarte mult de muncă şi este, în final, o treabă extrem de plăcută. În ceea ce priveşte editorialul meu din ,,Weekend Adevărul”, la care faceţi referire, el e doar o mică parte din ce ar putea însemna ,,o viaţă de blogger”. Textul este publicat şi pe site, la rubrica de bloguri, este adevărat, dar el este destinat în primul rând printului, rubricii de opinii din ziar. Pe de altă parte, am un blog cultural, independent de ceea ce fac la ziar, se numeşte ,,Ferma de gânduri”, dar timpul nu prea îmi permite să fac toate interviurile pe care mi-ar plăcea să le public acolo. Îl îngrijesc când şi cum pot, însă mărturisesc că visez la o viaţă în care să mă ocup doar de acel blog şi de literatura mea şi să pot să şi trăiesc din asta. Deocamdată este însă, evident, doar un vis.

Subiecte sunt, slavă Domnului, peste tot în jurul nostru”

 

- Cât durează, în medie, scrierea unui text?

- Dacă vă referiţi la rubrica mea din ,,Weekend Adevărul”, probabil între 30 de minute şi o oră.

- În 2013 a fost prima apariţie pe blog. Aţi schimba acum începutul textului după atâţia ani în care v-aţi creat alt stil de a scrie? „Buna ziua, dragi pământeni. Nu ne cunoaştem, eu sunt una din fetele cu eşarfe ciudate care trec zi de zi pe lângă dumneavoastră”...

- Nu aş schimba nimic. Mi se potriveşte perfect.
- Sunteţi mereu în căutare de subiecte pentru texte. Aţi avut vreun moment sentimentul că acestea nu vă mai sunt la îndemână, că sunt tot mai greu de identificat?

- Rubrica mea săptămânală mă obligă să fiu jucăuşă şi creativă, deci îmi face mare plăcere să o scriu. Subiecte sunt, slavă Domnului, peste tot în jurul nostru! În plus, am descoperit şi două teritorii pe care le tot vizitez, un tramvai care mă duce la lucru şi o terasă din cartier, ,,Terasa fericirii”, şi ambele au devenit un fel de branduri ale textelor mele. E un fel de a scăpa pentru un scurt timp de un soi de muncă mult mai serioasă. E foarte bine să te refugiezi în asemenea lucruri, aşa cum o mai pot face doar în interviurile pe care le fac pentru ,,Weekend Adevărul”, când îmi permite timpul. De exemplu, acum citesc cea mai nouă carte a lui Attila Bartis (,,Sfârşitul”, Editura Polirom) şi mă pregătesc de un interviu cu scriitorul.

 

Trăiesc fără televizor de ani de zile şi este bine”

 

- Emoţia este cea care domină cele mai multe dintre texte?

- Nu ştiu, cred că textele mele pot fi şi pline de umor sau aşa îmi place să cred.

- La ce vârstă a venit pasiunea pentru scris?

- Scriu din copilărie, din clasa a treia, îmi amintesc exact pentru că atunci am scris prima poezie. Era o poezie cu rimă pe care o ştiu şi acum, nu ştiu ce mi-o fi venit s-o scriu.

- Credeţi că aţi putea trăi iarăşi fără televizor asa cum aţi făcut-o în 2007, când eraţi studentă?

- Nu am televizor nici acum. Trăiesc fără televizor de ani de zile şi este bine. Sunt inundată cu informaţie destul la redacţie, dar şi acasă, pe internet. Nu cred că e mare chestie să nu ai televizor, nu e vreo mândrie sau vreo aroganţă. De fapt, când m-am mutat la Bucureşti, acum cinci ani, proprietarul în a cărui garsonieră stau în chirie chiar mi-a adus un televizor, dar s-a stricat imediat şi am descoperit că nu am nevoie de altul, e bine aşa. Cred că mult mai bine mi-ar face însă dacă nu aş mai folosi Facebook-ul sau dacă l-aş închide când mă duc acasă. Uneori fac asta, alteori natura meseriei nu îmi permite. De multe ori, după ce îl închid mă gândesc: dacă mi-a scris cineva?, dacă s-a întâmplat ceva?, nebunie curată.

Ce aşteptări aveţi de la publicul ieşean anul acesta?

- Sunt curioasă şi bucuroasă să vin acolo, în rest vom vedea la faţa locului.

- Ce înseamnă pentru dumneavoastră FILIT?

- Urmăresc (de la distanţă până acum) festivalul, prezenţele la festival şi mi se pare un eveniment incredibil de atrăgător. Abia aştept să-l văd şi din interior.

- Aţi putea scrie despre Iaşi cum aţi făcut-o şi o faceţi despre Bucureşti?

- Depinde cât de mult m-ar obseda.

- Lucraţi destul de mult timp la o carte. În ce constă travaliul artistic al scriitoarei Lavinia Bălulescu?

- De fapt lucrez foarte puţin, dar mai degrabă amân. Adică fizic timpul însumat pentru scris e unul foarte scurt, cel puţin aşa a fost până acum, dar între timp sunt pauze mari în care sunt ocupată cu jobul, care din păcate îmi cam mănâncă vreo 12 ore pe zi. Aici e marea problemă. În rest, scriu destul de repede.

- Vă propun un ultim exerciţiu de imaginaţie: o aveţi în faţă pe Lavinia Bălulescu, ce sfaturi i-aţi da despre scris şi despre viaţă?

- I-aş spune să lase prostiile şi să sa facă scriitoare cu normă întreagă. Cât mai are timp.

A consemnat Ana-Maria BLANARIU

 

Lavinia Bălulescu a studiat la Universitatea de Vest din Timişoara, iar în momentul de faţă locuieşte în Bucureşti. Este jurnalistă (editor secţia Corespondenţi „Adevărul”) şi scriitoare. A publicat volumele de poezie „Mov“ şi „Lavinucea”, dar şi romanul „La mine-n cap”. Trăieşte de ani de zile fără televizor, este mereu cu zâmbetul pe buze şi consideră că textele ei pot fi considerate şi pline de umor...

loading...
Loading...

 

ULTIMA ORA

 

PUBLICAŢIE DE VANZARE SC Avrasop SRL, cu sediul social în mun. Iaşi, bd. Independenţei, nr. 4-6, ap.cam 8, înregistrată la ORC Iaşi sub nr. J22/284/2005, CUI 17192970, prin lichidator judiciar Rodafis IPURL cu sediul în mun. Iaşi, str. Străpungere Silvestru, nr. 48 A, anunţă vânzarea prin licitaţie publică cu strigare a bunurile mobile: Plug cu brazde PP3 – 701 lei; Grapa cu discuri – 1696 lei; Tăvălugi - 841 lei; Cisternă 3,6 to –1682 lei (prţturi fără TVA). Preţurile de pornire reprezintă 35% din preţurile de evaluare. Valorificarea activelor prin licitaţie publică deschisă cu strigare va avea loc la data de 23.01.2018, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar. Pentru bunurile neadjudecate, licitaţia se va repeta în ziua de 30.01.2018, aceeaşi locaţie şi oră, aceleaşi preţuri de pornire. Condiţiile de participare la licitaţie sunt conţinute în Caietul de sarcini. Caietul de sarcini, în valoare de 50 lei, se achiziţionează de la sediul lichidatorului, unde se depune şi documentaţia de participare la licitaţie, în original, până în preziua licitaţiei, orele 13.00. Garanţia de participare este de 30% din suma reprezentând preţul de pornire şi va putea fi plătită în contul nr. RO80BUCU1032235332633RON deschis la Alpha Bank Iaşi pe numele debitorului. Prezentul anunţ constituie şi notificare către creditori, debitor şi orice persoană fizică sau juridică interesată în cauză. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare au obligaţia, sub rezerva sancţiuni decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data licitaţiei. Informaţii suplimentare la tel/fax 0232/273948, e-mail: rodafis@gmail.com
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. Iasi prin lichidator judiciar ACORD SPRL, Dosar nr. 2950/89/2014 Tribunalul Vaslui/Judecător Sindic ANUNŢĂ Organizarea şedinţei de licitație publică de vânzare, cu strigare, la data de 08.12.2017, ora 12.0, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi, pentru patrimoniul debitoarei S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. - in faliment, in bancruptcy, en faillite, CUI 2585521, cu numar de inregistrare la Registrul Comerţului J37/251/2011, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Ing. Badea Romeo, nr.1A, Parter, jud. Vaslui constând în: a. Construcţie situată în Botosani, Str. Viilor, Nr.77, Ap.1, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.50058-C1-U13 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 339.829 lei, valoare fără TVA. b. Constructie situată în Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.17, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 50058-C1-U15 si Extindere si Terasa, Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.22, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 5558 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 332.904 lei, valoare fără TVA. c. Construcţie situată în Botosani, Piata Centrala, Platoul A, Obiectiv U18, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.4819/N la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 516.793 lei, valoare fără TVA. d. Construcţie situată în Botosani, Str. Prieteniei, Nr.4, Bloc V4, Sc. C, Et.II, Ap.13, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr50386-C1-U20 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 67.151 lei, valoare fără TVA. e. Proprietate imobiliara constând în Teren intravilan in suprafaţă de 3.048 mp si construcţii situat în mun. Botoşani, Str. Dobosari, Nr.21 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 1.374.357 lei, valoare fără TVA. In caz de neadjudecare, urmatoarele şedinţe de licitații publice de vânzare, cu strigare, se vor desfăşura în fiecare zi de vineri la ora 1200, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi. Condițiile de participare la şedinţa de licitație publică de vânzare cu strigare și condițiile de adjudecatare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat de la sediul lichidatorului judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 1.000 lei pentru fiecare proprietate imobiliară pentru care se participă la licitaţie. Bunurile imobile anterior menţionate formează obiectul Dosarului nr.1219/193/2016 înregistrat pe rolul Judecatoriei Botosani având ca obiect Actiune in revendicare. Poate participa la şedinţa de licitatie publică de vânzare cu strigare orice persoana care isi manifesta, intentia de cumparare si care pana in preziua şedinţei de licitatie ora 1200, depune o cautiune reprezentand 10% din prețul de pornire al şedinţei de licitație pentru bunul imobil pentru care participa si face dovada achizitionarii caietului de sarcini. Înscrierile se pot face si cu scrisoare de participare la şedinţa de licitație, precum si cu toate documentele menționate în caietul de sarcini, până în preziua şedinţei de licitație, ora 1200. Nedepunerea tuturor documentelor la sediul lichidatorului judiciar în termenul menționat anterior conduce la pierderea dreptului de a participa la licitație. Toate persoanele interesate în achiziționarea bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare sunt invitate să se înscrie la licitație. Orice persoana care emite pretentii asupra bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, este rugata sa-si manifeste pozitia cu 5 zile inainte de data şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, aducand la cunostinta lichidatorului judiciar orice pretentie. Informatii suplimentare se pot obtine de la lichidatorul judiciar la telefon 0742207571. Lichidator judiciar ACORD S.P.R.L. Asociat coordonator Nitescu Dan Nistor
„Incultura îi face pe foarte mulţi oameni politici să fie ineficienţi”
20/01/2018 05:15

Impresionant, acesta ar fi cuvantul cu care aş putea descrie dialogul purtat cu prof. univ. dr. Răzvan Theodorescu, membru al Academiei Romane. Revenit la Iaşi, unde a vernisaj o expoziţie dedicată arhitec ...

„38 la sută dintre elevii români de până la 15 ani sunt analfabeţi funcţional”
13/01/2018 06:24

  Problemele din educaţie sunt cunoscute. Se vorbeşte despre necesitatea schimbării atitudinii cadrelor didactice, despre programe de formare, despre rezultatele slabe ale elevilor, dar măsurile care ...

 „Când leul şi tigrul ies la vânătoare, e bine ca animalele mici să rămână în vizuine”
30/12/2017 07:00

- Domnule profesor, lumea se intreabă din ce in ce mai des despre locul in care ar trebui să ne poziţionăm, in actualul context politic internaţional, marcat de tensiuni de tot felul. Ce ar fi de reţinut, ...

Liceul Varlaam îşi deschide porţile la Iaşi
24/11/2017 05:15

 - Proiectul educaţional al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul” a ajuns intr-un nou punct important - lansarea liceului. Ce aduce nou in Moldova acest proiect? - Liceul Varlaam vine să complet ...

 „Problema cea mai importantă cu care ne confruntăm este neîncrederea”
09/11/2017 04:45

  De mulţi ani, comunitatea cea mai numeroasă de străini din Italia este cea romană. Ea a depăşit numeric comunitatea albaneză din Italia incă din anul 2008. Am stat de vorbă cu Adrian Nicolae Ni ...

„Offroad-ul este un balet pe patru roţi, prin hârtoape şi noroaie”
02/11/2017 05:15

- După o perioadă in care offroad-ul sportiv a lipsit de pe colinele Iaşului, Asociaţia Club Sportiv „Adventure 4x4” reinvie acestă competiţie... - Iaşul s-a numărat, in trecut, printre pri ...

Povestea orfanului salvat din infern, într-un documentar de Morgan Freeman FOTO
26/10/2017 16:40

Cu cateva luni in urmă, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a inaintat Parchetului General o plangere penală care vizează moartea a 771 de copii in timpu ...

„Spania a acceptat monarhia din comoditate, nu din convingere”
19/10/2017 13:00

„Catalonia este impărţită in două” - Stimate domnule profesor, se vorbeşte, cu insistenţă, in intreaga lume, că statul liberal se află in stadiul său terminal. Trebuie să inţelegem că ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Filip Florian: „A fi foarte rău, foarte critic cu tine, e un lucru bun în scris”
09/10/2017 06:00

- Sunteţi cunoscut publicului ca jurnalist şi scriitor. V-aţi remarcat in primul rand din prisma perioadei in care aţi fost implicat in mass-media. Cum aţi ajuns să „schimbaţi macazul” şi s ...