Lavinia Balulescu
carte_lavinia balulescu

Dimensiune font:

,,FILIT mi se pare un eveniment incredibil de atrăgător”

| 30-09-2017 04:45

Jurnalista şi scriitoarea vine pentru prima oară la FILIT * cu o pasiune pentru scris dezvoltată încă de la vârste fragede, sfatul pe care şi l-ar da dacă ar fi faţă în faţă cu ea însăşi, ar fi ,,să lase prostiile şi să se facă scriitoare cu normă întreagă”

- Unde vă simţiţi cel mai bine când scrieţi? Care este locul dumneavoastră preferat pentru noile texte?

- Dacă vă referiţi la literatură, cel mai bine o scriu la mine acasă, singură. Dacă vă referiţi însă la textele/editorialele mele din ziarul ,,Adevărul”, pe alea le scriu oriunde, de cele mai multe ori le scriu cu o seară înainte de termenul de predare sau chiar dimineaţa, în drum spre lucru.

- Scrieţi foarte mult despre societate şi despre Bucureşti. Ce vă inspiră să scrieţi despre Capitală? Ce înseamnă pentru dumneavoastră acest loc?

- Când am început rubrica din ,,Adevărul” (mai exact, din ,,Weekend Adevărul”, pentru că textele mele apar la Opinii, în ziarul de vineri), acum patru ani, am ştiut, după primele câteva texte, că nu sunt făcută să scriu despre probleme politice. Şi, având în vedere cât de politizată este viaţa noastră, m-am gândit că măcar textele mele pot fi un pic altfel. Scriu despre Bucureşti pentru că locuiesc în el, pentru că mă obsedează şi mă inspiră.

- Cum vă puteţi descrie scrierile?

- Ele sunt menite să fie editoriale, dar eu le-am deturnat un pic. Deşi apar la rubrica Opinii, în mod sigur nu sunt editoriale ca la carte, aşa cum se învaţă la facultatea de jurnalism. Sunt texte de publicistică şi, având în vedere natura ziarului ,,Weekend Adevărul”, mult diferit faţă de cotidian, cred că se potrivesc foarte bine acolo unde sunt.

Nu sunt blogger, cel puţin deocamdată”

- Ce înseamnă viaţa de blogger?

- Mi-ar plăcea şi mie foarte mult să ştiu ce înseamnă viaţa de blogger, dar eu nu sunt aşa ceva, cel puţin nu deocamdată. Eu sunt jurnalistă, lucrez de nouă ani la ziarul ,,Adevărul”, iar primii patru i-am lucrat în Timişoara, pe vremea experimentului ,,Adevărul de Seară”. Acolo am fost, pe rând, reporter, editor, redactor-şef adjunct şi mai apoi, pentru o perioadă, redactor-şef (sau să-i zicem mai bine ,,coordonator”, deoarece fix în acea perioadă a dispărut ,,Adevărul de Seară”, iar jobul meu includea coordonarea colegilor jurnalişti din Banat şi Oltenia). Acum cinci ani m-am mutat la Bucureşti, în redacţia mare a ziarului ,,Adevărul”, unde am lucrat întâi ca editor al secţiei Corespondenţi (secţia care include toţi jurnaliştii ,,Adevărul” din afara redacţiei-mamă, adică cei din ţară). În prezent, sunt editor coordonator al secţiei, alături de colegul meu, Cezar Pădurariu. Este o secţie foarte complicată, include zeci de jurnalişti grozavi din toată ţara, este foarte mult de muncă şi este, în final, o treabă extrem de plăcută. În ceea ce priveşte editorialul meu din ,,Weekend Adevărul”, la care faceţi referire, el e doar o mică parte din ce ar putea însemna ,,o viaţă de blogger”. Textul este publicat şi pe site, la rubrica de bloguri, este adevărat, dar el este destinat în primul rând printului, rubricii de opinii din ziar. Pe de altă parte, am un blog cultural, independent de ceea ce fac la ziar, se numeşte ,,Ferma de gânduri”, dar timpul nu prea îmi permite să fac toate interviurile pe care mi-ar plăcea să le public acolo. Îl îngrijesc când şi cum pot, însă mărturisesc că visez la o viaţă în care să mă ocup doar de acel blog şi de literatura mea şi să pot să şi trăiesc din asta. Deocamdată este însă, evident, doar un vis.

Subiecte sunt, slavă Domnului, peste tot în jurul nostru”

 

- Cât durează, în medie, scrierea unui text?

- Dacă vă referiţi la rubrica mea din ,,Weekend Adevărul”, probabil între 30 de minute şi o oră.

- În 2013 a fost prima apariţie pe blog. Aţi schimba acum începutul textului după atâţia ani în care v-aţi creat alt stil de a scrie? „Buna ziua, dragi pământeni. Nu ne cunoaştem, eu sunt una din fetele cu eşarfe ciudate care trec zi de zi pe lângă dumneavoastră”...

- Nu aş schimba nimic. Mi se potriveşte perfect.
- Sunteţi mereu în căutare de subiecte pentru texte. Aţi avut vreun moment sentimentul că acestea nu vă mai sunt la îndemână, că sunt tot mai greu de identificat?

- Rubrica mea săptămânală mă obligă să fiu jucăuşă şi creativă, deci îmi face mare plăcere să o scriu. Subiecte sunt, slavă Domnului, peste tot în jurul nostru! În plus, am descoperit şi două teritorii pe care le tot vizitez, un tramvai care mă duce la lucru şi o terasă din cartier, ,,Terasa fericirii”, şi ambele au devenit un fel de branduri ale textelor mele. E un fel de a scăpa pentru un scurt timp de un soi de muncă mult mai serioasă. E foarte bine să te refugiezi în asemenea lucruri, aşa cum o mai pot face doar în interviurile pe care le fac pentru ,,Weekend Adevărul”, când îmi permite timpul. De exemplu, acum citesc cea mai nouă carte a lui Attila Bartis (,,Sfârşitul”, Editura Polirom) şi mă pregătesc de un interviu cu scriitorul.

 

Trăiesc fără televizor de ani de zile şi este bine”

 

- Emoţia este cea care domină cele mai multe dintre texte?

- Nu ştiu, cred că textele mele pot fi şi pline de umor sau aşa îmi place să cred.

- La ce vârstă a venit pasiunea pentru scris?

- Scriu din copilărie, din clasa a treia, îmi amintesc exact pentru că atunci am scris prima poezie. Era o poezie cu rimă pe care o ştiu şi acum, nu ştiu ce mi-o fi venit s-o scriu.

- Credeţi că aţi putea trăi iarăşi fără televizor asa cum aţi făcut-o în 2007, când eraţi studentă?

- Nu am televizor nici acum. Trăiesc fără televizor de ani de zile şi este bine. Sunt inundată cu informaţie destul la redacţie, dar şi acasă, pe internet. Nu cred că e mare chestie să nu ai televizor, nu e vreo mândrie sau vreo aroganţă. De fapt, când m-am mutat la Bucureşti, acum cinci ani, proprietarul în a cărui garsonieră stau în chirie chiar mi-a adus un televizor, dar s-a stricat imediat şi am descoperit că nu am nevoie de altul, e bine aşa. Cred că mult mai bine mi-ar face însă dacă nu aş mai folosi Facebook-ul sau dacă l-aş închide când mă duc acasă. Uneori fac asta, alteori natura meseriei nu îmi permite. De multe ori, după ce îl închid mă gândesc: dacă mi-a scris cineva?, dacă s-a întâmplat ceva?, nebunie curată.

Ce aşteptări aveţi de la publicul ieşean anul acesta?

- Sunt curioasă şi bucuroasă să vin acolo, în rest vom vedea la faţa locului.

- Ce înseamnă pentru dumneavoastră FILIT?

- Urmăresc (de la distanţă până acum) festivalul, prezenţele la festival şi mi se pare un eveniment incredibil de atrăgător. Abia aştept să-l văd şi din interior.

- Aţi putea scrie despre Iaşi cum aţi făcut-o şi o faceţi despre Bucureşti?

- Depinde cât de mult m-ar obseda.

- Lucraţi destul de mult timp la o carte. În ce constă travaliul artistic al scriitoarei Lavinia Bălulescu?

- De fapt lucrez foarte puţin, dar mai degrabă amân. Adică fizic timpul însumat pentru scris e unul foarte scurt, cel puţin aşa a fost până acum, dar între timp sunt pauze mari în care sunt ocupată cu jobul, care din păcate îmi cam mănâncă vreo 12 ore pe zi. Aici e marea problemă. În rest, scriu destul de repede.

- Vă propun un ultim exerciţiu de imaginaţie: o aveţi în faţă pe Lavinia Bălulescu, ce sfaturi i-aţi da despre scris şi despre viaţă?

- I-aş spune să lase prostiile şi să sa facă scriitoare cu normă întreagă. Cât mai are timp.

A consemnat Ana-Maria BLANARIU

 

Lavinia Bălulescu a studiat la Universitatea de Vest din Timişoara, iar în momentul de faţă locuieşte în Bucureşti. Este jurnalistă (editor secţia Corespondenţi „Adevărul”) şi scriitoare. A publicat volumele de poezie „Mov“ şi „Lavinucea”, dar şi romanul „La mine-n cap”. Trăieşte de ani de zile fără televizor, este mereu cu zâmbetul pe buze şi consideră că textele ei pot fi considerate şi pline de umor...

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

Primăria municipiului Iaşi, cu sediul în bdul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 11, organizează licitaţii publice pentru: 1. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 33/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 134mp, situat în Iaşi, strada Mioriţei între nr. 2 şi 4, aparţinând domeniului privat al municipiului Iaşi. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00; 2. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 34/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 1062,18mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 67A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/52, având nr. cadastral 157758, înscris în cartea funciară nr. 157758, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 67. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00; 3. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 35/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă 149mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 71A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/51, având nr. cadastral 157789, înscris în cartea funciară nr. 157789. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00. 4. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 36/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 285mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 59A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/50, având nr. cadastral 157740, înscris în cartea funciară nr. 157740. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00. Licitaţiile vor avea loc la primăria municipiului Iaşi din bdul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 11.
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE LD EXPERT GRUP IPURL, lichidatorul judiciar al debitoarei SC Hermes Top SRL - societate în faliment, dosar nr.272/99/2013 (10/2013) pe rolul Tribunalului Iaşi, în temeiul dispoziţiilor Legii nr 85/2006, vinde la licitaţie publică cu strigare, următoarele bunuri: - Teren S= 2.656,83 m2, NC 416/32, CF 1095 a com. Holboca şi Construcţia C11 cu Sc de 1.880,12 m2 şi Su de 1.805,89 m2 - Preţ - 895.856 lei. - Teren S= 2.653,19 m2, NC 416/33, CF 60063 a com. Holboca şi Construcţia C12 cu Sc de 1.735 m2 şi Su de 1.648,32 m2 - Preţ - 952.342 lei. - Teren S = 2.650,87m2, NC 416/34, CF 60056 a com. Holboca şi Construcţia C13 cu Sc de 1.880 m2 şi Su de 1.730,85 m2 - Preţ - 1.026.145 lei. Preţurile nu includ TVA. Licitaţiile vor avea loc în data de 04.05.2018, 18.05.2018, orele 11.00, la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Cronicar Mustea, nr.17, parter, ap.12, jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 3.000 lei; - dovada achitării cauţiunii de 30% din preţul de pornire al licitaţiei; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxele se vor achita în contul de lichidare nr. RO09RNCB0175033587030030 – BCR Iaşi deschis pe numele debitoarei SC Hermes Top SRL la BCR Iaşi. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, cel târziu cu o zi înainte de ziua licitaţiei, orele 12.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit, 30 de zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar cel târziu cu 3 zile înainte de ziua licitaţiei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar - telefon: 0232/235508, 0745630037.
ANUNŢ DE VÂNZARE S.C. Nefero-Com S.R.L. Iasi, cu sediul social în mun. Iași, b-dul Chimiei, nr. 14, jud. Iași, CUI 14413970, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/430/2003, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, numit potrivit Sentinței civile nr. 566/30.03.2016, pronunţată de Tribunalul Iași – Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 3517/99/2015 (165/2015), anunţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014 şi ale hotărârilor Adunării Creditorilor din data de 16.05.2017, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 03 mai 2018, ora 14.00, a activelor S.C. Nefero-Com S.R.L. Iasi, astfel: Nr. crt. - Denumire și descriere active - Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*) - Valoare de pornire (lei, fără T.V.A.) Activ 1. Teren intravilan, St. 9.045,39 mp și clădiri industriale, St. construită 2.568,68 mp, amplasate în mun. Iași, zona industrială Țuțora, şos. Iași - Tomești, km. 1 (zona periferică, fostă Calea Chișinăului, nr. 10), jud. Iași, dispune de utilități, proprietatea este învecinată la N - Sos. Iași-Tomești, E – Pieta SRL, S – CFR, are deschidere frontală la Sos. Iași-Tomești, proprietatea este pretabilă pentru activități industriale, compusă din: 1. Teren intravilan, St. 158 mp (categoria de folosință altele) și C1 clădire depozit, St. construită 158,17 mp, St. utilă 102,99 mp, parter. (CF. 130740/Iasi, nr. cad. 3129/2); 2. Teren intravilan, St. 14,24 mp (curți construcții) și C2 clădire birouri, St. construită 14,28 mp, St. utilă 9,90 mp, parter. (CF. 130757/Iași, nr. 3129/3) 3.Teren intravilan, St. 8.873 mp (curți construcții) și C6 clădire hală depozitare, St. construită 1.103,37 mp, St. utilă 1.054,12 mp; C7 clădire cabină poartă, St. construită 8,52 mp, St. utilă 7,37 mp, (CF. nr. 130756/Iași, nr. Cad. (5408/1-3129/1-3129/4)/2) 4.Platformă betonată pentru depozitare, st. 7.761,05 mp (extratabulară). - 3.872.000,00 lei - 1.742.400,00 lei Activ 3. Teren intravilan, St. 6.954 mp și clădiri industriale, St. construită 1.505,71 mp, amplasate în mun. Suceava, Calea Unirii, nr. 31 A, jud. Suceava (zona industrială Valea Sucevei, în spatele MES, vis-a-vis de Piața Angro), dispune de utilități, proprietatea este învecinată la NE – drum acces, SE – proprietate particulară, accesul se face pe Calea Unirii, pretabilă pentru activități industriale, compusă din: C1 – hală atelier St. utilă 1.428,71 mp, parter, 10 încăperi; C2 – centrală termică, St. utilă 77 mp; platformă betonată, St. 5.449 mp. (CF. ned. nr. 5776/Suceava, nr. cad. 1629/2) - 2.158.000,00 lei - 971.100,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 02.05.2018, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Licitaţia va avea loc la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, pe data de 03 mai 2018, ora 14:00, şi se va desfăşura în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014 privind procedura de prevenire a insolvenţei Și de insolvenȚă şi ale hotărârilor adunării creditorilor din data de 16.05.2017. Accesul direct la activul oferit la vânzare se face cu programare şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a activului care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232/212231 sau e-mail vanzari@insolventa.ro, intenţia de vizitare. Relaţii suplimentare se pot obţine: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. la telefoanele: 0758049904, 0757545545, 0232/243864 Lichidator Judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
 „Centenarul? Ceremonii obosite, de un primitivism cultural...”
02/04/2018 11:07

  - Prezentă, săptămana trecută, in cadrul sesiunii solemne aParlamentului, care aniversa o sută de ani de la unirea Basarabiei cu Romania, principesa Margareta a afirmat că, pentru ea, reprezin ...

„Departamentului Centenar i-a lipsit stabilitatea”
31/03/2018 06:18

  Doctor in istorie cu o teză ce priveşte politica internaţională din Balcani la inceput de secol XX, cadru universitar asociat al Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău şi lector ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

„Dacă se doreşte performanţă, trebuie să ni se creeze anumite condiţii”
24/03/2018 04:45

    Elisabeta Lipă, cea mai bună canotoare a secolului XX, aşa cum a fost declarată de Federaţia Internaţională de Canotaj in anul 2000, a realizat pentru cititorii cotidianului „Evenim ...

„În spatele unui personaj, poţi să oferi din tine unele trăiri de care ştii doar tu”
17/03/2018 05:33

  Nu ştiu cum o fi să canţi in duet pe scenă cu soprana Diana Bucur, ştiu doar cat de frumos umple sala de concerte şi cat de savuros poate fi un dialog cu ea. Ieşeanca pasionată de muzică nu est ...

  „Lucrurile au devenit simple când m-am jucat eu mai mult”
14/03/2018 05:05

    Iulia Cruţ este unul dintre cei mai tonici psihologie pe care ii cunosc. Imediat ce ţi-a aruncat o privire veselă ştii că toate ofurile cu care ai venit in cabinetul ei dispar ca prin minun ...

Comunicarea reprezintă fundamentul educaţiei
10/03/2018 06:12

    Cum altfel decat pe acorduri muzicale s-ar fi putut realiza un interviu cu Petran Paveliuc, fondatorul Petran Music School, un proiect care a făcut fericiţi zeci de copii şi de tineri şi a l ...

„Noi am pierdut mitologia dacică. Mai mult o ghicim, o reconstituim...”
24/02/2018 04:45

      Pe 24 februarie se celebrează Dragobetele, sărbătoarea iubirii la romani. Ziua lui Dragobete, zeul tinereţii, al veseliei şi al iubirii are origini străvechi. Dragobete este un pe ...

 Cercetăşia este „distracţie cu un scop”
17/02/2018 04:30

Cine nu şi-a dorit, cand era la varsta copilăriei, să facă parte dintr-un grup de exploratori, să pornească in aventuri in care să afle lucruri noi, să-şi facă prieteni, să facă legăminte de frăţ ...

 „Prestigiul Iaşului şi al Moldovei a fost făcut ţăndări de politicienii corupţi”
15/02/2018 05:00

- Domnule Ranja, de ce credeţi că Iaşul nu-şi poate impune punctual de vedere in politica naţională, aşa cum a reuşit Clujul, Sibiul, Braşovul, Constanţa sau multe alte oraşe mai mici? - Electoral, ...