Lavinia Balulescu
carte_lavinia balulescu

Dimensiune font:

,,FILIT mi se pare un eveniment incredibil de atrăgător”

| 30-09-2017 04:45

Jurnalista şi scriitoarea vine pentru prima oară la FILIT * cu o pasiune pentru scris dezvoltată încă de la vârste fragede, sfatul pe care şi l-ar da dacă ar fi faţă în faţă cu ea însăşi, ar fi ,,să lase prostiile şi să se facă scriitoare cu normă întreagă”

- Unde vă simţiţi cel mai bine când scrieţi? Care este locul dumneavoastră preferat pentru noile texte?

- Dacă vă referiţi la literatură, cel mai bine o scriu la mine acasă, singură. Dacă vă referiţi însă la textele/editorialele mele din ziarul ,,Adevărul”, pe alea le scriu oriunde, de cele mai multe ori le scriu cu o seară înainte de termenul de predare sau chiar dimineaţa, în drum spre lucru.

- Scrieţi foarte mult despre societate şi despre Bucureşti. Ce vă inspiră să scrieţi despre Capitală? Ce înseamnă pentru dumneavoastră acest loc?

- Când am început rubrica din ,,Adevărul” (mai exact, din ,,Weekend Adevărul”, pentru că textele mele apar la Opinii, în ziarul de vineri), acum patru ani, am ştiut, după primele câteva texte, că nu sunt făcută să scriu despre probleme politice. Şi, având în vedere cât de politizată este viaţa noastră, m-am gândit că măcar textele mele pot fi un pic altfel. Scriu despre Bucureşti pentru că locuiesc în el, pentru că mă obsedează şi mă inspiră.

- Cum vă puteţi descrie scrierile?

- Ele sunt menite să fie editoriale, dar eu le-am deturnat un pic. Deşi apar la rubrica Opinii, în mod sigur nu sunt editoriale ca la carte, aşa cum se învaţă la facultatea de jurnalism. Sunt texte de publicistică şi, având în vedere natura ziarului ,,Weekend Adevărul”, mult diferit faţă de cotidian, cred că se potrivesc foarte bine acolo unde sunt.

Nu sunt blogger, cel puţin deocamdată”

- Ce înseamnă viaţa de blogger?

- Mi-ar plăcea şi mie foarte mult să ştiu ce înseamnă viaţa de blogger, dar eu nu sunt aşa ceva, cel puţin nu deocamdată. Eu sunt jurnalistă, lucrez de nouă ani la ziarul ,,Adevărul”, iar primii patru i-am lucrat în Timişoara, pe vremea experimentului ,,Adevărul de Seară”. Acolo am fost, pe rând, reporter, editor, redactor-şef adjunct şi mai apoi, pentru o perioadă, redactor-şef (sau să-i zicem mai bine ,,coordonator”, deoarece fix în acea perioadă a dispărut ,,Adevărul de Seară”, iar jobul meu includea coordonarea colegilor jurnalişti din Banat şi Oltenia). Acum cinci ani m-am mutat la Bucureşti, în redacţia mare a ziarului ,,Adevărul”, unde am lucrat întâi ca editor al secţiei Corespondenţi (secţia care include toţi jurnaliştii ,,Adevărul” din afara redacţiei-mamă, adică cei din ţară). În prezent, sunt editor coordonator al secţiei, alături de colegul meu, Cezar Pădurariu. Este o secţie foarte complicată, include zeci de jurnalişti grozavi din toată ţara, este foarte mult de muncă şi este, în final, o treabă extrem de plăcută. În ceea ce priveşte editorialul meu din ,,Weekend Adevărul”, la care faceţi referire, el e doar o mică parte din ce ar putea însemna ,,o viaţă de blogger”. Textul este publicat şi pe site, la rubrica de bloguri, este adevărat, dar el este destinat în primul rând printului, rubricii de opinii din ziar. Pe de altă parte, am un blog cultural, independent de ceea ce fac la ziar, se numeşte ,,Ferma de gânduri”, dar timpul nu prea îmi permite să fac toate interviurile pe care mi-ar plăcea să le public acolo. Îl îngrijesc când şi cum pot, însă mărturisesc că visez la o viaţă în care să mă ocup doar de acel blog şi de literatura mea şi să pot să şi trăiesc din asta. Deocamdată este însă, evident, doar un vis.

Subiecte sunt, slavă Domnului, peste tot în jurul nostru”

 

- Cât durează, în medie, scrierea unui text?

- Dacă vă referiţi la rubrica mea din ,,Weekend Adevărul”, probabil între 30 de minute şi o oră.

- În 2013 a fost prima apariţie pe blog. Aţi schimba acum începutul textului după atâţia ani în care v-aţi creat alt stil de a scrie? „Buna ziua, dragi pământeni. Nu ne cunoaştem, eu sunt una din fetele cu eşarfe ciudate care trec zi de zi pe lângă dumneavoastră”...

- Nu aş schimba nimic. Mi se potriveşte perfect.
- Sunteţi mereu în căutare de subiecte pentru texte. Aţi avut vreun moment sentimentul că acestea nu vă mai sunt la îndemână, că sunt tot mai greu de identificat?

- Rubrica mea săptămânală mă obligă să fiu jucăuşă şi creativă, deci îmi face mare plăcere să o scriu. Subiecte sunt, slavă Domnului, peste tot în jurul nostru! În plus, am descoperit şi două teritorii pe care le tot vizitez, un tramvai care mă duce la lucru şi o terasă din cartier, ,,Terasa fericirii”, şi ambele au devenit un fel de branduri ale textelor mele. E un fel de a scăpa pentru un scurt timp de un soi de muncă mult mai serioasă. E foarte bine să te refugiezi în asemenea lucruri, aşa cum o mai pot face doar în interviurile pe care le fac pentru ,,Weekend Adevărul”, când îmi permite timpul. De exemplu, acum citesc cea mai nouă carte a lui Attila Bartis (,,Sfârşitul”, Editura Polirom) şi mă pregătesc de un interviu cu scriitorul.

 

Trăiesc fără televizor de ani de zile şi este bine”

 

- Emoţia este cea care domină cele mai multe dintre texte?

- Nu ştiu, cred că textele mele pot fi şi pline de umor sau aşa îmi place să cred.

- La ce vârstă a venit pasiunea pentru scris?

- Scriu din copilărie, din clasa a treia, îmi amintesc exact pentru că atunci am scris prima poezie. Era o poezie cu rimă pe care o ştiu şi acum, nu ştiu ce mi-o fi venit s-o scriu.

- Credeţi că aţi putea trăi iarăşi fără televizor asa cum aţi făcut-o în 2007, când eraţi studentă?

- Nu am televizor nici acum. Trăiesc fără televizor de ani de zile şi este bine. Sunt inundată cu informaţie destul la redacţie, dar şi acasă, pe internet. Nu cred că e mare chestie să nu ai televizor, nu e vreo mândrie sau vreo aroganţă. De fapt, când m-am mutat la Bucureşti, acum cinci ani, proprietarul în a cărui garsonieră stau în chirie chiar mi-a adus un televizor, dar s-a stricat imediat şi am descoperit că nu am nevoie de altul, e bine aşa. Cred că mult mai bine mi-ar face însă dacă nu aş mai folosi Facebook-ul sau dacă l-aş închide când mă duc acasă. Uneori fac asta, alteori natura meseriei nu îmi permite. De multe ori, după ce îl închid mă gândesc: dacă mi-a scris cineva?, dacă s-a întâmplat ceva?, nebunie curată.

Ce aşteptări aveţi de la publicul ieşean anul acesta?

- Sunt curioasă şi bucuroasă să vin acolo, în rest vom vedea la faţa locului.

- Ce înseamnă pentru dumneavoastră FILIT?

- Urmăresc (de la distanţă până acum) festivalul, prezenţele la festival şi mi se pare un eveniment incredibil de atrăgător. Abia aştept să-l văd şi din interior.

- Aţi putea scrie despre Iaşi cum aţi făcut-o şi o faceţi despre Bucureşti?

- Depinde cât de mult m-ar obseda.

- Lucraţi destul de mult timp la o carte. În ce constă travaliul artistic al scriitoarei Lavinia Bălulescu?

- De fapt lucrez foarte puţin, dar mai degrabă amân. Adică fizic timpul însumat pentru scris e unul foarte scurt, cel puţin aşa a fost până acum, dar între timp sunt pauze mari în care sunt ocupată cu jobul, care din păcate îmi cam mănâncă vreo 12 ore pe zi. Aici e marea problemă. În rest, scriu destul de repede.

- Vă propun un ultim exerciţiu de imaginaţie: o aveţi în faţă pe Lavinia Bălulescu, ce sfaturi i-aţi da despre scris şi despre viaţă?

- I-aş spune să lase prostiile şi să sa facă scriitoare cu normă întreagă. Cât mai are timp.

A consemnat Ana-Maria BLANARIU

 

Lavinia Bălulescu a studiat la Universitatea de Vest din Timişoara, iar în momentul de faţă locuieşte în Bucureşti. Este jurnalistă (editor secţia Corespondenţi „Adevărul”) şi scriitoare. A publicat volumele de poezie „Mov“ şi „Lavinucea”, dar şi romanul „La mine-n cap”. Trăieşte de ani de zile fără televizor, este mereu cu zâmbetul pe buze şi consideră că textele ei pot fi considerate şi pline de umor...

 

ULTIMA ORA

 

 

 
ANUNŢ Privind organizarea, la data de 11.07.2018 ora 11, a selecţiei de oferte în vederea desemnării unor evaluatori în vederea efectuării rapoartelor de evaluare a bunurilor imobile şi mobile ale debitoarei Subscrisa CASA DE INSOLVENŢĂ A&B SPRL, în calitate de lichidator judiciar al SC OPEN SERVICE SA IAŞI, anunţă organizarea, la data de 11.07.2018 ora 11 a selectie de oferte în vederea desemnării a 2 evaluatori (unul pentru evaluarea bunurilor imobile şi unul pentru evaluarea bunurilor mobile ale debitoarei) care să efectueze rapoartele de evaluare a bunurilor imobile şi mobile ale debitoarei. Bunurile imobile constau în teren şi cladiri situate în Iaşi, Calea Chişinăului nr. 45 iar bunurile mobile constau în utilaje, autoturisme şi stoc de marfă (piese auto). Ofertele vor fi depuse în plic la sediul lichidatorului judiciar în Iaşi, str. A. Panu nr. 13-15 mezanin sau trimise prin fax la nr. 0232/211090 cel mai târziu până la data de 10.07.2018 ora 16. În ofertă se va menţiona onorariul solicitat de evaluator şi perioada de execuţie a lucrării. Desemnerea ofertei câştigătoare va avea loc la data de 11.07.2018 ora 11 la sediul lichidatorului. Criteriile de desemnare a ofertelor câştigătoare atât pentru evaluarea bunurilor imobile cât şi pentru evaluarea bunurilor mobile sunt: onorariul cel mai mic solicitat de evaluator – 20 de puncte maxim şi perioada ce mai scurtă de execuţie a lucrărilor – 10 puncte maxim. Lichidator Judiciar, Casa de Insolvenţă A&B SPRL.
S.C. MECANO FUC S.A. Vaslui, cu sediul în mun. Vaslui, str. Metalurgiei nr. 4, construcția C1, birou 9, jud. Vaslui, nr. de înreg. La Registrul Comerțului J37/748/1992, C.U.I. RO 842629 prin administrator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., desemnat prin Încheierea de ședință nr. 16/F/2016 din data de 29.06.2016, pronunţată de Tribunalul Vaslui, în dosarul nr. 1320/89/2016, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 18.07.2018, ora 13.00, la sediul administratorului judiciar din Mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, a următoarelor active: Nr. crt. – Bunuri mobile – Mijloace de transport – Valoare pornire la licitaţie (lei fără TVA) BUNURI MOBILE – MIJLOACE DE TRANSPORT - GESTIUNEA IAŞI: – TRACTOR UTB, TIP U825, NR. IDENTIFICARE ROPHCCM3790004, MASA PROPRIE 4.310 KG, TOTAL MAX. AUTORIZATĂ 5.860 KG, NR. LOCURI 1, CAPACITATE CILINDRICĂ 4400 CMC, PUTERE/TURAŢIE 55/2200 (75 CP), SURSA DE ENERGIE MOTORINĂ, NR. AXE 2, TRACŢIUNE SPATE, CULOARE ROŞU-NEGRU, AN FABRICAŢIE 2012, nr. inv. 3550. Stare tehnica - funcţional – 37.760,00 3. – AUTOUTILITARĂ CATEGORIA BA SUPRASTRUCTURĂ DESCHISĂ, MARCA RENAULT VI, TIP 42AEA1/UV9A69/MIDLUM 180DCI, AN FABRICAŢIE 2006, NR. IDENTIFICARE VF642AEA000023396, MASA PROPRIE 4664 KG, MASA TOTAL AUTORIZATĂ 11990 KG, DIMENSIUNILE DE GABARIT 9545X 2500 X 3330 MM, NR, LOCURI 2, CILINDREE 4116 CMC, PUTERE 128 KW, TIP MOTOR DCI 4CJO1, SERIA MOTOR NU POATE FI POANSONATĂ, SURSA ENEGIE MOTORINĂ, TRACŢIUNE SPATE, CULOARE ALB-GRI, NR. ÎNMATRCULARE VS-05-AYG (în lista inventar este identificată ca AUTOUTILITARĂ RENAULT VI cu nr. înmatriculare IS-49-ARR), nr. inv. 4-0021. Stare tehnica - nefuncţională (defecţiuni motor, injectoarele necesită înlocuire fiind defecte, defecţiuni la sistem suspensii, ITP expirat, anvelope uzate, acumulator descărcat şi nu poate fi citit kilometrajul în bord) – 14.640,00 8. – AUTOUTILITARĂ VOLKSWAGEN, CAROSERIA FURGON 21 UŞI, TIP CADDY, NR. IDENTIFICARE WV1ZZZ9KZ1R525805, AN FABRICAŢIE 2001, NORMA DE POLUARE EURO 3, MASA PROPRIE 1.180 KG, NR. LOCURI 2, CAPACITATE CILINDRICĂ 1,896 CMC, PUTERE/TURAŢIE 47/4200 (64 CP), SURSA DE ENERGIE MOTORINĂ, TRACŢIUNE FAŢĂ, CULOARE ALBASTRU, NR. ÎNMATRICULARE IS-05-HBD. Stare tehnică - nefuncţională (defecţiuni motor, sistem suspensii, ITP expirat, anvelope uzate, caroseria prezintă urme de corozie, acumulator descărcat şi nu poate fi citit kilometrajul în bord) – 1.760,00 BUNURI MOBILE – MIJLOACE DE TRANSPORT - GESTIUNEA MOINEȘTI: 11. – AUTOÎNCĂRCĂTOR TIH, nr. inv. 400040. Stare tehnică - funcţional – 5.584,00 13. – REMORCĂ COMPA, CAROSERIE CAMION, TIP SELECT 300 AE, NR. IDENTIFICARE UVP103SUCXNAE0068, MASA PROPRIE 150 KG, TOTAL MAX. AUTORIZATĂ 500 KG, DIMENSIUNI DE GABARIT 2860*1538*1426 (L*l*h), TRACŢIUNE FĂRĂ, CULOARE ROŞIE, AN FABRICAŢIE 1999, NR. DE IDENTIFICARE BC-80-EKR – 1.200,00 Pentru bunurile mobile se aplică TVA. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunurilor scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 16.07.2018, ora 12.00, la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232/212231 sau e-mail vanzari@insolventa.ro; intenţia de vizitare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, până pe data de 16.07.2018, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine prin accesarea site-ul-ui www.insolventa.ro si la telefoanele: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: 0751083082, 0757545545, 0232/243864. Administrator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
VIDEO -Mihai Chirica  „Nu a fost uşor să repunem Iaşul pe harta României şi a Europei”
01/07/2018 17:11

Mihai Chirica s-a născut la data de 1 septembrie 1971, in municipiul Iaşi. A urmat cursurile Colegiului Naţional din Iaşi, specializarea „Matematică – Fizică”, apoi Universitatea „ ...

„Vreau să aduc un miliard de euro în judeţul Iaşi”  VIDEO Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Maricel Popa
26/05/2018 10:00

  Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a intrat in politică cu dorinţa de a aduce o schimbare radicală in zona rurală a Iaşului, de a moderniza lucrurile inţepenite de foarte mul ...

MIHAI CHIRICA-Iaşul se dezvoltă, nu stă să mă aştepte nici pe mine, nici pe domnul Popa!
14/05/2018 09:24

  Primarul municipiului Iaşi a venit in redacţia cotidianului Evenimentul Regional al Moldovei pentru a vorbi despre recentele sale dispute cu PSD, generatoare de criză politică in interiorul Consiliu ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 

  Curtea Domnească de la Piatra, o istorie de 527 de ani
01/05/2018 06:36

  Pietrenii şi turiştii cunosc zona Curţii Domneşti ca fiind cea mai importantă din oraş, atat din punct de vedere turistic, cat şi administrativ, dacă ne gandim că in zonă sunt multe muzee, dar ...

 „Centenarul? Ceremonii obosite, de un primitivism cultural...”
02/04/2018 11:07

  - Prezentă, săptămana trecută, in cadrul sesiunii solemne aParlamentului, care aniversa o sută de ani de la unirea Basarabiei cu Romania, principesa Margareta a afirmat că, pentru ea, reprezin ...

„Departamentului Centenar i-a lipsit stabilitatea”
31/03/2018 06:18

  Doctor in istorie cu o teză ce priveşte politica internaţională din Balcani la inceput de secol XX, cadru universitar asociat al Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău şi lector ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

„Dacă se doreşte performanţă, trebuie să ni se creeze anumite condiţii”
24/03/2018 04:45

    Elisabeta Lipă, cea mai bună canotoare a secolului XX, aşa cum a fost declarată de Federaţia Internaţională de Canotaj in anul 2000, a realizat pentru cititorii cotidianului „Evenim ...

„În spatele unui personaj, poţi să oferi din tine unele trăiri de care ştii doar tu”
17/03/2018 05:33

  Nu ştiu cum o fi să canţi in duet pe scenă cu soprana Diana Bucur, ştiu doar cat de frumos umple sala de concerte şi cat de savuros poate fi un dialog cu ea. Ieşeanca pasionată de muzică nu est ...