Florin Bican1

Dimensiune font:

Florin Bican, scriitor: „Lectura este esenţială pentru dezvoltarea şi supravieţuirea copilului”

| 28-09-2017 13:07

Unul dintre invitaţii ediţiei din acest an a FILIT este şi scriitorul Florin Bican * cunoscut pentru traducerile sale, scriitorul a vorbit şi despre pasiunea sa privind literatura pentru copii 

 - Pledaţi pentru literatura autohtonă pentru copii. Ce vă atrage la acest domeniu?
- Literatura pentru copii configurează totdeauna o hartă. Pledez pentru o literatură autohtonă pentru copii deoarece absenţa ei ar genera o pată albă pe această hartă. Or, petele albe semnalează nu doar pericole – hic sunt leones – ci şi o oarecare lipsă de curaj în confruntarea acelor pericole. Literatura pentru copii este un act de explorare a unor spaţii problematice şi, ca atare, este atrăgătoare prin promisiunea unor descoperiri şi a aventurilor asociate cu ele.
- Cât de dispuse sunt editurile să publice cărţi pentru copii semnate de autori români?
- Par din ce în ce mai dispuse… A existat, e drept, o perioadă (lungă) de reticenţă faţă de propunerile autohtone în acest domeniu. Editurile preferau să meargă la sigur, publicând traduceri ale unor cărţi cu vandabilitate garantată. Şi cred că au procedat bine. Acest exerciţiu a educat/antrenat cititorii pentru o producţie autohtonă.
- Ce părere are publicul despre literatura autohtonă pentru copii? I s-ar putea schimba opinia?
- Cred că opinia publicului vizavi de literatura autohtonă pentru copii nu trebuie neapărat schimbată, ci lăsată să evolueze împreună cu oferta. Nu ştiu dacă acum avem deja suficient material pe care să se poată clădi o astfel de opinie.
- Care este cartea dvs. preferată din literatura autohtonă pentru copii? Ce v-a atras la autorii care le semnează?
- Enciclopedia zmeilor, de Mircea Cărtărescu, Istoria secretă a Ţării Vampirilor şi Povestiri de pe Calea Moşilor, de Adina Popescu, Olguţa şi un bunic de milioane, de Alex Moldovan, Ferbonia, de Ioana Nicolae. Lista nu e completă. Pe mine m-a atras la ele capacitatea lor de a mă face să regresez în timp, citindu-le cu o voluptate copilărească. Însă copiii vor fi probabil atraşi de alte aspecte.
- Cât de importantă este lectura în dezvoltarea unui copil? Ce aţi recomanda unui părinte din lista de lecturi? Cu ce ar trebui să înceapă în momentul în care copilul a învăţat să citească singur?
- Lectura este esenţială pentru dezvoltarea şi supravieţuirea copilului. Dar o listă de lecturi presupune o selecţie prealabilă care îl exclude pe însuşi beneficiarul lecturii – pe copil. Cine ar trebui să facă respectiva listă? În funcţie de ce criterii? O listă este din start un document mort pentru că blochează mecanismul descoperirii. Lista trebuie să şi-o alcătuiască cititorul-copil retroactiv, adăugând pe ea – unul câte unul – titlurile la care a vibrat. Părinţilor le-aş recomanda să-i stimuleze pe copii în sensul descoperirii individuale a acestor titluri, nu să le bage pe gât o listă amorfă, care de cele mai multe ori reflectă nişte prejudecăţi adulte.
- Aţi scris şi dvs. cărţi pentru cei mici. Cât lucraţi la un volum? De unde vă vine inspiraţia? Cum construiţi un personaj?
- M-aş sfii să spun că lucrez eu la volum – cred că mai degrabă lucrează volumul la mine. Am scris cărţi care au lucrat la mine şase luni, altele – câţiva ani, iar una – aproape treizeci de ani. Pentru mine inspiraţia vine din poveştile auzite şi din cărţile citite. În ele realitatea este prezentă într-o concentraţie atât de mare încât este imposibil să nu aibă efect asupra ascultătorului sau cititorului. Acest efect se manifestă asupra mea sub forma unei dorinţe intense de a duce poveştile mai departe, modificând anumite elemente din ele şi urmărind procesele declanşate de aceste modificări. În cadrul acestor procese personajele se construiesc singure.
- În cartea Şi v-am spus povestea aşa aţi ales să repovestiţi basmele românilor şi aţi dat glas cailor năzdrăvani. De ce tocmai cai? De ce să nu fi fost zmei sau alte personaje?
- Am scris această carte dintr-o pornire justiţiară. Caii din poveştile citite în copilărie mi se păreau adevăraţii eroi ai acelor naraţiuni. Bipedul care-i călărea nu făcea decât să profite de înzestrările lor. Prin forţe proprii, respectivul biped nu numai că nu ar fi ajuns la destinaţie – necum să se mai şi întoarcă teafăr de acolo – dar nici nu ar fi făcut faţă probelor de pe traseu. Înainte chiar de plecarea de acasă, care generează aventura, calul este cel care-l sfătuieşte pe „erou” cu privire la garderoba de călătorie şi la armamentul din dotare. Unde mai pui că eroul face iniţial fiţe, strâmbând din nas la camuflajul de mârţoagă al calului ce i se oferă, ba-l mai şi pocneşte cu frâul peste ochi. Iar calul nu se supără – după ce-i face pedantului erou un tur de univers, cât să-i arate de ce-i în stare el, calul, şi de ce nu-i în stare el, eroul, îşi oferă necondiţionat serviciile. Eroul nu ştie încotro – şi pe unde – s-o ia, calul se face GPS pentru el. Eroului nu i-ar ajunge o viaţă de om să parcurgă spaţiile poveştii, calul se teleportează prin ele – cu eroul în spinare – în câteva clipe. Eroul e pe cale să fie anihilat de oponent, calul îl salvează. Iar când eroul triumfă în sfârşit, nu-i zice calului nici mersi, nici... Paşte, murgule, iarbă verde. Îl abandonează pur şi simplu şi primeşte singur onorurile. Să ne gândim puţin la Harap Alb. Discursul lui este din capul locului o capitulare. De câte ori îl trimite Spânul într-o misiune, el disperă; prima lui reacţie e să se sinucidă. Trebuie să intervină calul să-i facă psihoterapie. Şi după ce că-l scoate tot timpul din belea, bietul cal i se mai şi adresează reverenţios, cu „Stăpâne”. Păi să fi avut eu un cal de ăsta, mă gândeam în copilărie, i-aş fi zis eu lui cel puţin „nene” şi m-aş fi afişat cu el peste tot. Asta am încercat să fac în „Şi v-am spus povestea aşa” – să repar nedreptatea rolului secundar atribuit cailor, aducându-i în prim plan, punând pe ei lumina reflectoarelor, dându-le microfonul şi lăsându-i să spună povestea din perspectiva lor, făcând astfel dezvăluiri asupra episoadelor pe care naraţiunea fixată pe erou tinde să le treacă cu vederea. Alături de cai, am încercat în această carte să aduc în prim plan şi personajul feminin, la rândul său condamnat să figureze în planul secund al basmelor. Am încercat, deci, să fiu justiţiar până la capăt.
- Vă propun un exerciţiu de imaginaţie: într-o dimineaţă vă treziţi în Fantascalia. Care ar fi primul gând, prima acţiune?
- După executarea programului de dimineaţă – duş, cafea, mic dejun, echipare – aş ieşi în cetate şi… „m-aş da-n poveşti” o vreme. Apoi aş face o vizită la biblioteca de-acolo şi aş umbla prin librării.
- Ce este, mai exact, o poveste, dle Florin Bican?
- Am încercat să răspund la această întrebare în motoul prelu(cr)at din Eminescu la cartea mea „Reciclopedia de poveşti cu rimă şi fără tâlc”:
O poveste, o poveste
Este şi dacă nu este:
Cuibărită în cuvinte,
Doarme aşteptând cuminte
Să vii tu şi s-o trezeşti
Dintre sute de poveşti.
- Care este povestea profesorului, scriitorului şi traducătorului Florin Bican? E corectă ordinea?
- Cred că la început a fost cititorul Florin Bican. Acesta s-a metamorfozat în ceilalţi fără vreo ordine anume. Şi continuă să se metamorfozeze…
- Ce faceţi când nu scrieţi, nu citiţi şi nu traduceţi? Ce pasiuni are omul Florin Bican?
- Omul Florin Bican se suprapune – necontrolabil – cu cititorul, traducătorul şi scriitorul. Şi prin urmare tot ce face este surprinzător şi pasionant. De pildă, se joacă şi vorbeşte cu păpuşi şi cu animale de pluş, stă de vorbă cu păsările din grădină (uneori şi cu plantele), inventează feluri de mâncare – de exemplu supa de banane…
A consemnat Maura ANGHEL

Florin Bican s-a născut pe 29 martie 1956, la Bucureşti. A absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi străine, Secţia engleză-rusă, a Universităţii Bucureşti. A fost, pe rând, profesor de limba rusă, traducător din limba engleză, secretar pentru probleme de presă şi relaţii internaţionale al USR, asistent la Catedra de engleză a Universităţii Bucureşti, iar în 1995 s-a stabilit în Germania, unde a predat limba engleză până în 2005. Revine în ţară în 2006 în calitate de Coordonator al programului Institutului Cultural Român pentru pregătirea tinerilor traducători străini în vederea traducerii scriitorilor români în limbi străine.
A desfăşurat o intensă activitate de traducător, tălmăcind în româneşte, printre altele, Lewis Carroll („The Hunting of The Snark”) şi T.S. Eliot („Old Possum’s Book of Practical Cats). De asemenea, a tradus în limba engleză poezie, proză şi eseuri semnate de importanţi scriitori români, atât clasici, cât şi contemporani, inclusiv „Cartea cu Apolodor” de Gellu Naum, în vederea publicării în străinătate.
Este autorul volumului de versuri pentru copii (şi nu numai) „Cântice mârlăneşti” (Editura Humanitas Educaţional, 2007) şi coordonator, alături de Stela Lie, a două volume de literatură pentru copii: „Bookătăria de texte & imagini 1” (Pro Editura şi Tipografie, 2009) şi „Bookătăria de texte & imagini 2”. „Reciclopedia” şi „Şi v-am spus povestea aşa” sunt două cărţi pentru copii foarte apreciate de public.

Loading...

 

ULTIMA ORA

 

 

 
ANUNŢ Privind organizarea, la data de 11.07.2018 ora 11, a selecţiei de oferte în vederea desemnării unor evaluatori în vederea efectuării rapoartelor de evaluare a bunurilor imobile şi mobile ale debitoarei Subscrisa CASA DE INSOLVENŢĂ A&B SPRL, în calitate de lichidator judiciar al SC OPEN SERVICE SA IAŞI, anunţă organizarea, la data de 11.07.2018 ora 11 a selectie de oferte în vederea desemnării a 2 evaluatori (unul pentru evaluarea bunurilor imobile şi unul pentru evaluarea bunurilor mobile ale debitoarei) care să efectueze rapoartele de evaluare a bunurilor imobile şi mobile ale debitoarei. Bunurile imobile constau în teren şi cladiri situate în Iaşi, Calea Chişinăului nr. 45 iar bunurile mobile constau în utilaje, autoturisme şi stoc de marfă (piese auto). Ofertele vor fi depuse în plic la sediul lichidatorului judiciar în Iaşi, str. A. Panu nr. 13-15 mezanin sau trimise prin fax la nr. 0232/211090 cel mai târziu până la data de 10.07.2018 ora 16. În ofertă se va menţiona onorariul solicitat de evaluator şi perioada de execuţie a lucrării. Desemnerea ofertei câştigătoare va avea loc la data de 11.07.2018 ora 11 la sediul lichidatorului. Criteriile de desemnare a ofertelor câştigătoare atât pentru evaluarea bunurilor imobile cât şi pentru evaluarea bunurilor mobile sunt: onorariul cel mai mic solicitat de evaluator – 20 de puncte maxim şi perioada ce mai scurtă de execuţie a lucrărilor – 10 puncte maxim. Lichidator Judiciar, Casa de Insolvenţă A&B SPRL.
S.C. MECANO FUC S.A. Vaslui, cu sediul în mun. Vaslui, str. Metalurgiei nr. 4, construcția C1, birou 9, jud. Vaslui, nr. de înreg. La Registrul Comerțului J37/748/1992, C.U.I. RO 842629 prin administrator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., desemnat prin Încheierea de ședință nr. 16/F/2016 din data de 29.06.2016, pronunţată de Tribunalul Vaslui, în dosarul nr. 1320/89/2016, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 18.07.2018, ora 13.00, la sediul administratorului judiciar din Mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, a următoarelor active: Nr. crt. – Bunuri mobile – Mijloace de transport – Valoare pornire la licitaţie (lei fără TVA) BUNURI MOBILE – MIJLOACE DE TRANSPORT - GESTIUNEA IAŞI: – TRACTOR UTB, TIP U825, NR. IDENTIFICARE ROPHCCM3790004, MASA PROPRIE 4.310 KG, TOTAL MAX. AUTORIZATĂ 5.860 KG, NR. LOCURI 1, CAPACITATE CILINDRICĂ 4400 CMC, PUTERE/TURAŢIE 55/2200 (75 CP), SURSA DE ENERGIE MOTORINĂ, NR. AXE 2, TRACŢIUNE SPATE, CULOARE ROŞU-NEGRU, AN FABRICAŢIE 2012, nr. inv. 3550. Stare tehnica - funcţional – 37.760,00 3. – AUTOUTILITARĂ CATEGORIA BA SUPRASTRUCTURĂ DESCHISĂ, MARCA RENAULT VI, TIP 42AEA1/UV9A69/MIDLUM 180DCI, AN FABRICAŢIE 2006, NR. IDENTIFICARE VF642AEA000023396, MASA PROPRIE 4664 KG, MASA TOTAL AUTORIZATĂ 11990 KG, DIMENSIUNILE DE GABARIT 9545X 2500 X 3330 MM, NR, LOCURI 2, CILINDREE 4116 CMC, PUTERE 128 KW, TIP MOTOR DCI 4CJO1, SERIA MOTOR NU POATE FI POANSONATĂ, SURSA ENEGIE MOTORINĂ, TRACŢIUNE SPATE, CULOARE ALB-GRI, NR. ÎNMATRCULARE VS-05-AYG (în lista inventar este identificată ca AUTOUTILITARĂ RENAULT VI cu nr. înmatriculare IS-49-ARR), nr. inv. 4-0021. Stare tehnica - nefuncţională (defecţiuni motor, injectoarele necesită înlocuire fiind defecte, defecţiuni la sistem suspensii, ITP expirat, anvelope uzate, acumulator descărcat şi nu poate fi citit kilometrajul în bord) – 14.640,00 8. – AUTOUTILITARĂ VOLKSWAGEN, CAROSERIA FURGON 21 UŞI, TIP CADDY, NR. IDENTIFICARE WV1ZZZ9KZ1R525805, AN FABRICAŢIE 2001, NORMA DE POLUARE EURO 3, MASA PROPRIE 1.180 KG, NR. LOCURI 2, CAPACITATE CILINDRICĂ 1,896 CMC, PUTERE/TURAŢIE 47/4200 (64 CP), SURSA DE ENERGIE MOTORINĂ, TRACŢIUNE FAŢĂ, CULOARE ALBASTRU, NR. ÎNMATRICULARE IS-05-HBD. Stare tehnică - nefuncţională (defecţiuni motor, sistem suspensii, ITP expirat, anvelope uzate, caroseria prezintă urme de corozie, acumulator descărcat şi nu poate fi citit kilometrajul în bord) – 1.760,00 BUNURI MOBILE – MIJLOACE DE TRANSPORT - GESTIUNEA MOINEȘTI: 11. – AUTOÎNCĂRCĂTOR TIH, nr. inv. 400040. Stare tehnică - funcţional – 5.584,00 13. – REMORCĂ COMPA, CAROSERIE CAMION, TIP SELECT 300 AE, NR. IDENTIFICARE UVP103SUCXNAE0068, MASA PROPRIE 150 KG, TOTAL MAX. AUTORIZATĂ 500 KG, DIMENSIUNI DE GABARIT 2860*1538*1426 (L*l*h), TRACŢIUNE FĂRĂ, CULOARE ROŞIE, AN FABRICAŢIE 1999, NR. DE IDENTIFICARE BC-80-EKR – 1.200,00 Pentru bunurile mobile se aplică TVA. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunurilor scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 16.07.2018, ora 12.00, la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232/212231 sau e-mail vanzari@insolventa.ro; intenţia de vizitare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, până pe data de 16.07.2018, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine prin accesarea site-ul-ui www.insolventa.ro si la telefoanele: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: 0751083082, 0757545545, 0232/243864. Administrator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
„Este mult mai pasionant să scrii despre Ceauşescu, decât despre Brătianu sau Maniu”
18/07/2018 00:00

* dialog cu prof. univ. dr. Ovidiu-Ştefan Buruiană, de la catedra de Istorie contemporană a Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi - Domnule Buruiană, in ...

VIDEO -Mihai Chirica  „Nu a fost uşor să repunem Iaşul pe harta României şi a Europei”
01/07/2018 17:11

Mihai Chirica s-a născut la data de 1 septembrie 1971, in municipiul Iaşi. A urmat cursurile Colegiului Naţional din Iaşi, specializarea „Matematică – Fizică”, apoi Universitatea „ ...

„Vreau să aduc un miliard de euro în judeţul Iaşi”  VIDEO Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Maricel Popa
26/05/2018 10:00

  Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a intrat in politică cu dorinţa de a aduce o schimbare radicală in zona rurală a Iaşului, de a moderniza lucrurile inţepenite de foarte mul ...

MIHAI CHIRICA-Iaşul se dezvoltă, nu stă să mă aştepte nici pe mine, nici pe domnul Popa!
14/05/2018 09:24

  Primarul municipiului Iaşi a venit in redacţia cotidianului Evenimentul Regional al Moldovei pentru a vorbi despre recentele sale dispute cu PSD, generatoare de criză politică in interiorul Consiliu ...

 

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

  Curtea Domnească de la Piatra, o istorie de 527 de ani
01/05/2018 06:36

  Pietrenii şi turiştii cunosc zona Curţii Domneşti ca fiind cea mai importantă din oraş, atat din punct de vedere turistic, cat şi administrativ, dacă ne gandim că in zonă sunt multe muzee, dar ...

 „Centenarul? Ceremonii obosite, de un primitivism cultural...”
02/04/2018 11:07

  - Prezentă, săptămana trecută, in cadrul sesiunii solemne aParlamentului, care aniversa o sută de ani de la unirea Basarabiei cu Romania, principesa Margareta a afirmat că, pentru ea, reprezin ...

„Departamentului Centenar i-a lipsit stabilitatea”
31/03/2018 06:18

  Doctor in istorie cu o teză ce priveşte politica internaţională din Balcani la inceput de secol XX, cadru universitar asociat al Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău şi lector ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

„Dacă se doreşte performanţă, trebuie să ni se creeze anumite condiţii”
24/03/2018 04:45

    Elisabeta Lipă, cea mai bună canotoare a secolului XX, aşa cum a fost declarată de Federaţia Internaţională de Canotaj in anul 2000, a realizat pentru cititorii cotidianului „Evenim ...