Gheorghe Mărmureanu: „Marile cutremure nu pot fi prevăzute”

default

Dimensiune font:

| 10-01-2015 05:00

Asta este opinia unuia dintre cei mai cunoscuţi seismologi * el a oferit şi câteva sfaturi legate de construcţia clădirilor, scopul fiind rezistenţa la cutremure * totul ţine de specificul solului, iar cei care ridică imobile ar trebui să cunoască foarte bine acest aspect * total neindicate sunt structurile din oţel

Originar din comuna băcăuană Onceşti, Bacău, fostul director al Institutului de Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu, este şi cetăţean de onoare al judeţului, titlu care i-a fost conferit în primăvară. Revenit de curând pe meleagurile natale, am discutat cu el despre frământările pământului, despre starea clădirilor, despre cum ar trebui construită o clădire şi despre provocările din cariera sa. Ne-a vorbit cu mult drag la mai toate curiozităţile şi a recunoscut că, deocamdată, nu poate răspunde la o singură întrebare, cea legată de prevenirea cutremurelor mari.
- Înainte de a vorbi despre seisme ar trebui, poate să ducem în discuţie siguranţa caselor. Care sunt cele mai sigure? Din ce materiale ar trebui să le construim noi, românii?
- Este greu să spui dacă este bine să fie casa de lemn, dacă este din oţel, dacă este din beton sau din paiantă. Cele din paiantă sunt foarte bune fiindcă dacă e să cadă pe tine nu mori. Sunt şi inginer constructor şi pot să vă spun că avem foarte multe discuţii în acest sens şi între noi, colegii. Eu vreau să vă spun că am făcut clădirea centralei de la Cernavodă. Are 84 de tone de uraniu, sunt două reactoare, iar o bombă atomică de tip “Hiroshima” are 23,4 kilograme, nu tone, de uraniu. Vă mai spun că, ferească Dumnezeu de o nenorocire, nu doar România sare în aer, ci şi Ucraina. Revenind, să nu văd pe nimeni din România că-şi face casă pe schelet din oţel! De ce?! Pentru că este foarte flexibil. În Bucureşti, de exemplu, ar fi dezastru, pentru că localitatea are zone cu straturi sedimentate între 400 de metri şi 1,5 kilometri, deci prag de moarte. Palatul Telefoanelor a fost făcut praf în 1977 şi a costat foarte mult refacerea lui pentru că săriseră toţi pereţii. În Focşani, de exemplu, ar trebui construite clădiri înalte şi vă spun şi de ce. În 1940 au căzut toate casele mici, s-au dărâmat în 20 de secunde. În 1977 nu s-a întâmplat nimic deosebit. În 1986, când a fost din nou un cutremur adânc, s-a distrus teatrul din localitate. În Focşani trebuie proiectate clădiri de tip “trestii”, foarte flexibile, iar în Bucureşti clădiri tip “stejar”. Sfaturile diferă de la localitate, la localitate.
- Cum ar trebui construite imobilele în Bacău?
- Ar trebui făcute pe şapte sau opt nivele, dar e important să calculăm corect forţele, există normative în acest. Noi putem fi consultaţi de către oricine este interesat, dar nu avem competenţe efectiv pe acest domeniu. De exemplu, eu fac parte din comisia care a aprobat ultimul standard în construcţii, aici suntem parte juridică, dar în rest obiectul nostru de activitate este cel de cercetare.

Citeşte şi: Artist internaţional la 9 ani

- Ce atribuţii are arhitectul? Cine răspunde în cazul în care clădirea nu este structurată corect?
- Arhitectul se „joacă”, el este responsabil cu viziunea, dar cel care face corect desenul şi structura este structuralistul. În Bacău trebuie să fiţi foarte atenţi când calculaţi, când testaţi doar 6-7 secunde o clădire, când faceţi structura. Acum ştim foarte multe, avem aceste date, dar există un alt mare necaz pentru proiectanţi. Au fost aduse proiecte din Occident şi au venit şi cu programe de calcul pentru cutremure de suprafaţă, deci cu frecvenţe mari, cu grade extrem de mici. Şi sunt aplicate la clădiri din România. Ştiţi care este răspunsul acestor structuri? La un cutremur se comportă ca un balon în care bagi o seringă, pentru că răspunsul este funcţie de structură.
- Ce ar trebui făcut?
- Eu am propus să se constituie, măcar la nivel judeţean, nişte echipe de specialişti care să analizeze complet situaţia clădirilor, construcţiilor. I-a cam deranjat pe colegii mei constructori, cu toate că şi eu sunt constructor, dar în momentul de faţă noi ştim cum se comportă, din punctul de vedere al fizicii, clădirile. Mai departe poţi face ce vrei, dar important este să ştii care este structura rezistentă. De exemplu, nu ai voie să faci o structură asimetrică şi să-ţi apară torsiuni. Sau dacă, spre exemplu, cutremurul vine dintr-o parte, nu o structurezi oricum, ci ţinând cont de acest aspect.
- Constructorii vă solicită avizul în acest sens?
- Ei nu au obligaţia de a ne cere avizul, noi îi putem consulta. Este şi cazul proiectului Cernavodă, unde am reuşit să salvăm milioane de euro.
- Care sunt riscurile în cazul în care constructorul nu face structura conform zonei în care este construită clădirea?
- La un cutremur de peste 6,72 grade este pur şi simplu aruncată. Clădirea intră în rezonanţă cu seismul. Nu se moare de la acceleraţie, se moare de la intensitate, respectiv de la cum se simte cutremurul.
- Cum se simte un seism în zona Vrancea?
- În Vrancea cutremurul durează chiar 14 minute, dar partea principală este între 80 -90 de secunde. Este o parabolă, şi atunci, tot timpul se adună din spate forţe. Este ca şi cum ai face o injecţie în 3 minute.
- Pot fi prevăzute cutremurele?
- Niciodată nu ne putem lua responsabilitatea şi să spunem că va fi cutremurul mâine sau poimâine. Nu ştim. Este necesar să spunem oamenilor adevărul: marile cutremure nu pot fi prevăzute. Nu se poate, pentru că pământul este construit din 14 mari blocuri tectonice şi se formează un alt continent numit Madagascar. Deja au apărut foarte multe cutremure între falia Marea Roşie şi Congo, trece până jos, apoi se uneşte cu Madagascar. Vă daţi seama că se strică un echilibru al sistemului în lume?! Dar nu va fi, pentru că partea de jos a Africii încă nu se deplasează.

Citeşte şi: Portretul infractorului de la polul sărăciei

Sonia PAVELESCU

Cercetător ştiinţific şi specialist în fizică, Gheorghe Mărmureanu a publicat peste 130 de lucrări, a susţinut peste 80 de comunicări la conferinţe internaţionale şi a semnat cinci volume de specialitate, publicate în ţară şi peste hotare. Este membru al Societăţii Române de Fizică şi al American Society of Civil Engineers-Mechanical Division, ca o recunoaştere a cercetărilor pe care le-a efectuat în domeniul comportării postcritice neliniare a sistemelor.

 România a fost zguduită în ultimii 200 de ani de multe cutremure de magnitudine mai mare sau mai mică. Cele mai puternice cutremure din România au avut loc în anii 1802 (7,9 grade), 1812 (6,5 grade), 1829 (7,3 grade), 1838 (7,5 grade), 1908 (7,1 grade), 1940 (7,7 grade), 1977 (7,4 grade), 1986 (7,1 grade), iar în anul 1990, la 30 şi 31 mai, au avut loc două cutremure (6,9 grade şi respectiv 6,4 grade). Cutremurul din anul 2004 a avut o magnitudine de 6 grade pe scara Richter, dar nu a produs victime sau pagube materiale.

Cauzele acestor mişcări ale scoarţei terestre din România sunt de ce mai multe ori naturale, însă specialiştii nu exclud nici intervenţia omului.
Studiile efectuate pe teritoriul ţării în ultimii 100 de ani au arătat că majoritatea cutremurelor din România sunt de origine tectonică, fiind generate prin eliberarea energiei potenţiale acumulate în anumite structuri geologice din scoarţa terestră. Foarte puţine seisme au avut alte cauze, precum alunecări de teren, explozii sau exploatări miniere.
În România, cele mai puternice cutremure se produc în curbura estică a munţilor Carpaţi, respectiv în zona Vrancea, zonă seismică cu activitate aproape permanentă, generând numeroase cutremure mai mult sau mai puţin puternice, în fiecare secol. Practic, zona Vrancea este responsabilă de peste 90% din totalul cutremurelor produse în România, eliberând peste 95% din energia seismică.

Bucureştiul rămâne una dintre capitalele europene cu cel mai ridicat grad de risc seismic. Explicaţia este legată de poziţionarea pe unda de şoc, dar şi din cauză că este situată pe un sol format din aluviuni, instabil şi cu depozite de roci noi, de altfel, fiind şi cea mai vulnerabilă zonă urbană din România.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei