Ioan Scripniciuc: „Cred că mai este de lucrat la mentalitatea poliţistului!”- VIDEO

default

Dimensiune font:

| 31-08-2017 05:00

Fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, chestorul Ioan Scripniciuc, a fost de acord ca, la final de carieră în cadrul instituţiei, să ofere un interviu reporterilor cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” * acesta a vorbit atât despre reuşitele din cariera sa de peste două decenii, dar şi despre lucrurile pe care nu le-a finalizat * „Nu am reuşit să finalizez Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul IPJ Iaşi, dar sper ca, până la finele anului, acest lucru să se rezolve”, a declarat Ioan Scripniciuc

Chestorul Ioan Scripniciuc a decis recent să se retragă din funcţia de şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi. Acesta a fost de acord să le ofere reporterilor cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” cu privire la îndelungata sa carieră în acest domeniu.

 

Reporter: Ne puteţi face o scurtă descriere a activităţii dvs. de poliţist?

Ioan Scripniciuc: În 1987 am mers la concursul de la Școala de Ofiţeri a Ministerului de Interne, lucram în Bucureşti în acea perioadă. Am luat examenul, iar, după trei ani, în iulie 1990, am fost repartizat la IPJ Iaşi. Am lucrat pe linie de ordine publică până în 1992, când am trecut la Biroul Cercetări Penale din cadrul Poliţiei Municipiului Iaşi, apoi, în urma unui concurs câştigat, din 1995 am devenit şeful Biroului Cercetări Penale, până în 2001, când am fost numit adjunct al şefului Poliţiei Municipiului Iaşi.

După aproximativ patru ani, în urma unui concurs câştigat, am devenit şeful Biroului de Investigare a Criminalităţii Economice, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi. Acolo am activat şase luni, după care am fost numit adjunct al şefului IPJ Iaşi, pe linie de Investigaţii Criminale. În 2009, în urma concursului ţinut la Bucureşti, am câştigat postul de şef de inspectorat şi, vreme de opt ani, am fost şeful IPJ Iaşi.

 

Ce v-a determinat să ieşiţi la pensie?

După 27 de ani de muncă de Poliţie, am hotărât „să depun armele”, cum se spune, asta însemnând încheierea unui acord prin care mi-am anunţat ieşirea la pensie sau, mai bine spus, trecerea în rezervă, pentru că noi oricând putem fi agregaţi, dacă este cazul. Eu sper să nu fie cazul!

Din acest motiv, gradele pe care le obţinem după ce trecem în rezervă sunt grade militare. Și vârsta pe care o am mi-a permis să depun acest acord, îndeplinind toate condiţiile pentru a ieşi la pensie.

Aşadar, cred că, după o perioadă destul de lungă petrecută în Poliţie, era momentul să le las locul celor mai tineri, pentru a aduce un plus de valoare în cadrul instituţiei. Astfel, pe data de 17 iulie 2017, mi-am depus raportul. A coincis nefericit şi cu scandalul pensiilor la nivel de minister, însă eu depusesem deja raportul, neştiind ce va apărea, neavând vreo legătură cu acea campanie apărută în mass-media referitoare la „pensiile speciale”, care nici măcar nu sunt speciale, ci sunt pensii militare de serviciu.

 

 

Puteaţi ieşi la pensie mai devreme cu câteva luni, dar aţi spus atunci că preferaţi să rămâneţi o perioadă, pentru a rezolva o situaţie mai delicată, legată de valul de pensionări din cadrul IPJ Iaşi.

După cum bine ştiţi, în 2016 am avut un val mare de pensionări, adică numai la nivel de inspectorat am avut peste 160 de ofiţeri şi agenţi care au ieşit la pensie, începând chiar din prima lună a anului trecut, când a intrat în vigoare Legea nr. 223. Au ieşit foarte mulţi şefi din inspectorat, oameni cu experienţă, cu vechime.

Anul trecut am angajat din sursă externă aproximativ 130 de poliţişti, dar am considerat că trebuie să reluăm procedura, deoarece era deja destabilizat inspectoratul. Chiar dacă am angajat din sursă externă, este vorba despre persoane lipsite de experienţă, acest lucru creând un dezechilibru. Atunci, am fost nevoit să rămân, chiar dacă eu, din punct de vedere financiar, am pierdut, deoarece n-am mai beneficiat de nişte sporuri şi majorări, pe care cei care au ieşit la pensie anul trecut le au.

 

 

Dacă ar fi să începeţi de la zero ca şef al IPJ Iaşi, ce aţi schimba?

E greu de spus că poţi schimba ceva în mod substanţial, în comparaţie cu ce ai făcut în opt ani, o perioadă de activitate pe care nu a mai avut-o niciun alt şef de inspectorat după 1990.

Este foarte greu să modifici din temelii o instituţie. Însă cred că mentalitatea poliţiştilor poate fi schimbată şi aici încă este mult de lucrat. Chiar dacă am reuşit să aduc un echilibru în inspectorat, să colaborez cu celelalte instituţii, totuşi mai sunt multe lucruri de făcut în acest sens.

 

Care credeţi că este cel mai frumos moment din carieră şi care este cel mai negativ?

De-a lungul carierei am avut foarte multe momente de satisfacţie profesională, inclusiv pe cele privind câştigarea concursurilor pentru accederea în diferite funcţii de conducere. Timp de peste 22 de ani am avut numai funcţii de conducere. Bineînţeles că nu am venit pe o funcţie de conducere foarte mare fără să trec prin celelalte trepte de management, foarte bune pentru a căpăta experienţă, de la şef de birou adjunct, la şef de serviciu, adjunct şi şef de inspectorat. Și cred că acest lucru ar trebui făcut de toţi cei care vor să ajungă în funcţii mari.

Am avut de-a lungul timpului foarte multe realizări, pe care nu neapărat eu singur le-am obţinut, ci împreună cu ceilalţi ofiţeri din managementul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, cu ceilalţi ofiţeri şi agenţi de execuţie. Au fost rezolvate foarte multe cazuri cu impact mediatic, dar şi cu un impact deosebit în rândul opiniei publice. Aici mă refer în special la cazurile de omor deosebit de grav, cele privind minori dispăruţi etc. Ultimul caz de o anevrgură mare este cel al elicopterului prăbuşit în Republica Moldova, acea situaţie fiind gestionată, în marea ei majoritate, de aici, din Iaşi.

 

Care ar fi lucrurile pe care nu aţi reuşit să le rezolvaţi?

Bineînţeles că sunt şi multe lucruri pe care nu am reuşit să le duc la capăt, inclusiv câteva cazuri de omor cu autori necunoscuţi, din anii anteriori, precum şi lucruri nerezolvate pe partea de logistică. Un şef de inspectorat trebuie să se ocupe cel mai mult de partea de logistică, de cea financiară şi de cea de resurse umane.

Aşadar, nu am finalizat Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă, care sper că va fi terminat în acest an. Însă am conştiinţa împăcată că am depus toate eforturile şi am încercat să cooperez cu colegii, cu celelalte instituţii şi am făcut tot ce este posibil să ducem la bun sfârşit toate obiectivele pe care le-am avut stabilite.

 

De-a lungul timpului, angajaţii IPJ Iaşi s-au plâns de unele aspecte financiare legate de meseria lor, respectiv faptul că salariile sunt destul de mici, că norma de hrană a lipsit etc. Cum vedeţi această situaţie?

A găsi unele soluţii pentru salarii mai mari nu stau în puterea noastră, a şefilor de inspectorate. Noi putem doar să propunem şi să facem demersuri la nivel central, iar cei de acolo trebuie să se gândească la ce riscuri sunt expuşi poliţiştii. Dar salariile poliţiştilor nu sunt nici cele mai mari, dar nici cele mai mici, dacă luăm în calcul contextul socio-economic pe care îl avem în România.

Un agent debutant nu ajunge cu salariul până la 3.000 de lei. Dar are salariul minim pe economie, la care se adaugă norma de hrană, care este de aproximativ 900 de lei, plus eventualele ore suplimentare, putând ajunge astfel la aproximativ 2.500 de lei pe lună. Odată ce vechimea creşte sau persoana respectivă accede pe alte funcţii, de execuţie sau chiar de conducere, bineînţeles că va creşte şi venitul lunar.

Totuşi, eu nu cred că acesta este cel mai important lucru pentru un poliţist. În acest caz trebuie să vorbim despre determinare, loialitate, ca în orice o profesie onorantă, motivarea de a avea o legătură cât mai apropiată cu cetăţenii. În cazul în care cetăţenii sunt mulţumiţi de modul în care poliţistul îşi desfăşoară activitatea, şi el trebuie să aibă satisfacţia muncii împlinite.

Niciodată veniturile nu vor fi suficiente, aşa cum nici alocările pe parte de logistică nu sunt considerate niciodată suficiente. Noi am solicitat de-a lungul timpului fonduri pentru reabilitarea posturilor de poliţie, pentru modernizarea celorlalte clădiri şi au fost alocate resurse importante, dar trebuie să ne gândim că nu suntem singuri, mai sunt şi alte inspectorate, poate cu nevoi mai mari decât ale noastre, iar resursele obţinute de la nivel central trebuie gestionate într-un mod cât mai eficient. Este ca şi în cazul unui manager la o companie, care trebuie să se descurce cu resursele care îi sunt alocate.

 

În momentul plecării de la conducerea IPJ Iaşi, care era stadiul sediilor posturilor de poliţie? Câte mai aveau nevoie de investiţii şi reparaţii?

În ultimul an am obţinut fonduri pentru reabilitarea din temelie a mai multor posturi de poliţie, plus, la altele, am obţinut fonduri pentru igienizare şi reparaţii. În acest moment sunt în curs de derulare licitaţii pentru reabilitarea a trei posturi de poliţie de la graniţa de Est a României, din judeţul Iaşi.

Reabilitarea ar trebui să se facă în cadrul unui program norvegian, în cooperare cu Republica Moldova. Eu sper ca, într-un viitor cât mai apropiat, toate posturile de poliţie din judeţ să arate cât mai bine.

 

Care a fost reacţia colegilor în momentul în care au aflat că părăsiţi postul pentru a ieşi la pensie?

Colegii mei au fost foarte trişti şi e firesc sentimentul. Când pleacă persoana din fruntea unei instituţii, toţi aşteaptă să vadă cine vine, cu ce idei şi cu ce probleme vine cel care va conduce în continuare. Când ai un şef stabilit la nivel de unitate, ajungi să îl cunoşti, relaţionezi aşa cum te obişnuieşte de la început. Eu ţin să le mulţumesc tuturor celor cu care am colaborat, pentru că, spun eu, am făcut o treabă bună împreună. A consemnat Ciprian NEDELCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei