Ivan: „Invazia românilor în UK, o isterie fără fundament”

default

Dimensiune font:

| 27-02-2014 12:09

 Eurodeputatul ieşean Cătălin Ivan se pregăteşte pentru al doilea mandat în Parlamentul European * situat pe poziţia a treia în lista USD la alegerile europarlamentare din 25 mai, Ivan are garantat un nou mandat * în interviul acordat cotidianului „Evenimentului Regional al Moldovei”, social-democratul povesteşte cum s-au dezumflat oficialii britanici care prevesteau invazia muncitorilor români şi bulgari şi motivele pentru care îl susţine pe Martin Schulz la conducerea Comisiei Europene  


 

- La ce fac referire rapoartele pe care le pregătiţi pentru ultima sesiune parlamentară, înaintea alegerilor din mai? Priorităţi pentru următorul mandat?
- Primul raport este legat de o temă pe care am lucrat foarte mult la Bruxelles – educaţia din UE – mai exact de modul în care accesul la învăţământ poate fi îmbunătăţit prin utilizarea noilor tehnologii. Dacă sporim competenţele digitale ale profesorilor şi elevilor din UE, automat îi ajutăm să predea şi să înveţe mai uşor. Cred că în primul rând în mediul rural vor ajuta aceste prevederi pe care sunt raportor, iar România este una dintre ţările care vor avea foarte mult de câştigat.
În privinţa celui de-al doilea raport din această primăvară, nu mă aştept la un drum lipsit de obstacole. Este vorba despre modul în care Parlamentul European (PE) a cheltuit banii în 2012. Practic, va trebui să verific dacă totul a fost în regulă şi să semnalez orice suspiciuni sau încălcări. şi trebuie să ţinem cont şi de perioada electorală în care ne vom afla. Este unul dintre cele mai importante rapoarte anuale de la PE, iar responsabilitatea este foarte mare.
Ca priorităţi pentru un următor mandat, voi continua să sancţionez dur orice abuzuri împotriva românilor şi să lupt, împreună cu delegaţia română a S&D, pentru respectarea drepturilor lor. Voi continua, pe lângă altele, şi misiunea de promovare a României în Europa, completând ce am făcut până acum: Iaşi, Piteşti şi Constanţa – Oraşe Europene ale Sportului; proiectul Iaşi – Capitală Culturală Europeană, prima reprezentare a unui român în PE – Nicolae Titulescu sau alte expoziţii şi evenimente.
- Câteva argumente pentru susţinerea lui Martin Schulz pentru preşedinţia Comisiei Europene.
- În primul rând, trebuie să ne gândim la avantajele pentru România. Martin Schulz este un prieten foarte bun al României şi a demonstrat-o cu mai multe ocazii. Cunoaşte bine România, a fost la noi în ţară de mai multe ori şi ne-a arătat ce înseamnă să fim cu adevărat respectaţi în Europa, ce înseamnă ca un înalt oficial european să-ţi laude ţară şi conaţionalii. În plus, domnul Schulz ne-a sprijinit public de fiecare dată când am fost în dificultate sau când românii au fost ţinta unor atacuri sau nedreptăţi – aderarea la Schengen, dreptul românilor să muncească liber în UE, declaraţiile xenofobe ale politicienilor extremişti, intenţiile lui Traian Băsescu de a nu respecta votul românilor şi multe altele. Sincer, nu-mi amintesc ca domnul Barroso să fi făcut nici jumătate din eforturile lui Martin Schulz pentru a ajuta românii. Va fi o diferenţă clară pentru noi dacă se va produce această schimbare în fruntea Comisiei Europene. Cu Victor Ponta premier în România şi cu Martin Schulz lider al executivului european, vom avea doi social-democraţi care, printr-o colaborare foarte strânsă, prin viziuni comune, vor putea aduce beneficii concrete românilor.
Ca oficial al UE şi preşedinte al PE, vă pot spune din proprie experienţă că Martin Schulz este un profesionist căruia nu ai ce să-i reproşezi. Iar aici sunt peste 700 de deputaţi europeni care vă pot confirma acest lucru.
- Invazia românilor şi bulgarilor în UK de la începutul lui 2014 nu s-a materializat. Care sunt cele mai recente semnale din partea oficialilor britanici? Şi-au schimbat atitudinea?
- Până la urmă se pare că şi oficialii britanici au realizat că a fost vorba despre o isterie fără fundament, dar la care şi ei au contribuit, din păcate. Practic, mulţi politicieni britanici cu funcţii de conducere au căzut pradă discursului populist şi extremist al unor formaţiuni precum UKIP şi al tabloidelor. Da, putem vorbi despre o schimbare de atitudine, dar este păcat că au trebuit să se facă puţin de râs înainte de a-şi mai nuanţa discursurile.
Personal, am avut zeci de corespondenţe şi am făcut numeroase apeluri publice către politicienii şi sursele de presă din Marea Britanie care puneau la îndoială dreptul românilor la o piaţă liberă a muncii. Întreaga delegaţie a PSD din Parlamentul European a condamnat ferm aceste atitudini contrare principiilor UE. Nu vom ezita să o facem şi în continuare, ori de câte ori imaginea sau libertăţile românilor vor fi ameninţate.
- Raportul MCV- puncte slabe, puncte forte pentru România.
- Cred că a fost un raport favorabil şi echilibrat. Comisia a ţinut să evidenţieze progresele importante pe care le-am făcut în cadrul MCV de la precedentul raport, iar toate recomandările rămase sunt strict de natură tehnică. Evident că unii vor găsi întotdeauna mici formulări de care să se agaţe şi la care să caute interpretări, dar în ansamblu a fost un raport bun. Avem toate motivele să fim optimişti.
- Pe lista USD pentru PE se regăsesc mulţi dintre actualii europarlamentari PSD. Sunt colegi eurodeputaţi pe care nu-i mai vedeţi în PE?
- Nu am ce să reproşez nimănui din delegaţia pe care am condus-o în aceşti ultimi ani. Toţi colegii mei din grupul român al S&D şi-au făcut ireproşabil datoria faţă de români, cu toţii am fost muncitori şi cred că toţi merită să rămână la Bruxelles. În continuare, conducerea partidului va cântări toate aspectele şi se va pronunţa asupra candidaţilor.
- Care este rolul unui europarlamentar român?
- Majoritatea cetăţenilor nu cunoaşte rolul şi importanţa instituţiilor europene şi îndrăznesc să spun că nici nu-i interesează. Am vorbit recent în faţa a 200 de tineri din Slatina. I-am întrebat câţi dintre ei se simt europeni. Ştiţi câţi au ridicat mâna, numai doi. E trist pentru că prin aderarea la UE beneficiile sunt evidente, educaţie, mobilitate, parteneriate. Trimitem parlamentari în PE, nu numai ca să lucreze tehnic pe rapoarte, dar trimitem oameni acolo ca să reprezinte Români, să-i reprezinte pe români. Din punctul meu de vedere, cel mai important rol pe care îl are un europarlamentar este acela de ambasador al cetăţenilor care îi dau votul. Deoarece rolul PE a crescut foarte mult, acesta este locul unde au loc dezbateri foarte importante pentru România. De aceea, noi, europarlamentarii, mergem acolo pentru a influenţa decizii, prin votul în plen, votul în comisii, dar este foarte important contactul personal şi modul în care europarlamentarii români reuşesc să aibă influenţă personală în PE, reuşesc să influenţeze votul în grupul politic din care fac parte în favoarea ţării noastre. După votul din 25 mai, va fi o bătălie, o negociere foarte aprinsă în PE pe funcţii. Este foarte important ca toţi cei 32 de eurodeputaţi români să ne întâlnim să vedem care şi pe ce funcţii ajunge, şefi de comisii, vicepreşedinţi de comisii, astfel încât să avem toate pârghiile pe viitorii cinci ani să influenţăm deciziile importante pentru România. Este important să avem oameni pe poziţii importante în comisiile care ne interesează, agricultură, buget, indiferent din ce partid politic provin.
-Proiectul „Iaşi Capitala Culturală Europeană” - cum puteţi să-l susţineţi? Ce sfaturi aveţi pentru Fundaţia Iaşi Capitală Culturală Europeană?
- Obţinerea titlului a fost încă de acum câţiva ani un obiectiv central al meu şi nu-l voi abandona. Am înfiinţat Asociaţia Iaşi – Capitală Culturală Europeană, am fost raportor al S&D pe regulamentul viitoarelor Capitale Culturale Europene şi pot furniza toată expertiza obţinută de la PE autorităţilor locale – cele care trebuie să asigure titlul.
Sunt foarte importante legăturile cu Europa, pentru că prin ele aflăm care a fost reţeta de succes a altor oraşe care au obţinut acest titlu. Noi nu trebuie decât să le luăm exemplul şi să adaptăm reţeta pentru specificul din Iaşi. Un sfat pentru pentru Fundaţie şi autorităţile locale ar fi să ia în calcul organizarea mai multor evenimente, să caute finanţări şi să nu se lase descurajate de demersurile altor oraşe din România aflate în această cursă, ci, dimpotrivă, să fie inspirată de ele.
A consemnat Adina ZANCU

„Un sfat pentru pentru Fundaţia Iaşi Capitală Culturală Europeană şi autorităţile locale ar fi ia în calcul organizarea mai multor evenimente, să caute finanţări şi să nu se lase descurajate de demersurile altor oraşe din România aflate în această cursă”

„Practic, mulţi politicieni britanici cu funcţii de conducere au căzut pradă discursului populist şi extremist al unor formaţiuni precum UKIP şi al tabloidelor”

„Nu-mi amintesc ca domnul Barroso să fi făcut nici jumătate din eforturile lui Martin Schulz pentru a ajuta românii” 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

Bancul Zilei

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei