Lumina care izvorăşte din Altarul Bisericii

default

Dimensiune font:

| 04-04-2013 14:20

 

* Înaltpresfinţitul Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a fost oaspete de onoare în redacţia cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” * acesta a arătat drag şi dorinţă de comunicare, a răspuns la întrebări de suflet, dar şi la probleme de actualitate

 

- Ce înseamnă a fi creştin ortodox astăzi?
- Creştin este omul care îl recunoaşte pe Dumnezeu ca fiind Creatorul, Purtătorul de grijă şi Mântuitorul lui, al umanităţii şi al universului întreg, respingând teoria că apariţia omului şi a universului ar fi o simplă ironie a hazardului. Hazardul nu poate să aducă elemente împreună, chiar de-a lungul a miliarde de ani, ca să construiască galaxii, să construiască o petală de floare sau surâsul unui copil. Creştinul este, aşadar, omul care se raportează la existenţa lui Dumnezeu, iar această existenţă în spaţiul românesc a fost şi este, în mod special, înţeleasă în conotaţia sa ortodoxă. Creştin ortodox înseamnă omul care are credinţa cea dreaptă şi care aduce lui Dumnezeu mărirea autentică.
- Omul contemporan mai ştie ce înseamnă bucuria, simplitatea?
- Atât simplitatea, cât şi bucuria pot fi regăsite, în ciuda contextului potrivnic unor asemenea stări, în primul rând în sânul unei familii. Tatăl, mama şi pruncii lor, luptând pentru ca familia să nu se destrame, având o raportare a lor şi a vieţii lor la Dumnezeu, găsesc spaţii numeroase şi puternice calitativ de bucurie şi simplitate. Cred că în afara spaţiului monahal, pentru cei care au ales calea mănăstirii şi în afara spaţiului sacru al familiei este foarte greu să dobândeşti aceste stări.
- Trăim într-o societate debusolată. Cum se implică Biserica în sprijinirea creştinilor?
- Nu venim cu soluţii noi la lucruri vechi. Poate astăzi, debusolarea societăţii este mai mare decât altădată. Dacă citim, însă, descrierea societăţilor din veacurile IV, V sau din alte timpuri ale istoriei vedem că, şi atunci, debusolarea era mare. Noutatea care intervine în lumea noastră şi care ne diferenţiază de alte vremuri este aceea că acum, nu întotdeauna binele este văzut ca fiind bine, răul ca fiind rău. Aceasta este, iertaţi-mi expresia, viclenia timpurilor de astăzi. Căci răul este înfăţişat, de multe ori, în haină bună, frumoasă, iar anormalitatea – în nuanţe normale. Chiar dacă păcate şi fărădelegi erau înfăptuite şi altădată, acestea erau considerate ca atare. Astăzi, unele dintre păcate primesc o haină de legitimitate. Aici intervine rolul Bisericii, de busolă. Să afirme în domeniul lăuntric sau în cel al familiei ce este bine şi ce este rău. În al doilea rând, Biserica trebuie să-şi continue lucrarea ei de sfinţire a omului. Debusolatul din oraş, frământatul, trebuie să găsească o biserică deschisă, un preot cu care să stea de vorbă, o Liturghie săvârşită cu frică de Dumnezeu. Plecând de la această Liturghie, într-o formă de cele mai multe ori neconştientizată, omul găseşte o anumită linişte sufletească. Chiar dacă nu i se rezolvă frământările pe care le are, dacă nu ar avea acest bagaj de linişte sufletească dobândit în Biserică, dezastrul în care s-ar afla ar fi mult mai mare. Biserica nu are puterea, din păcate, uneori şi din cauza nevredniciei noastre, de a alunga întunericul din lume. Dar, dacă n-ar fi această lumină care izvorăşte din Altarul Bisericii, întunericul ar fi mult mai dens, bezna mult mai ucigătoare.

„Imperfectă este lumea în care trăim iar preotul, vrând-nevrând, face parte din această lume”

- Cum trebuie privite de către credincioşi evenimentele în care unii slujitori se abat de la disciplina Bisericii şi de la morala creştină?
- Preoţii, arhiereii, călugării, ca şi ziariştii, iertaţi-mă, ca şi politicienii, ca şi dascălii nu sunt meteoriţi veniţi de aiurea. Sunt produsul bun sau mai puţin bun al mamelor, taţilor, dascălilor, conducătorilor noştri. În genere, cum e poporul e şi preotul. Clar, că preotul prin mesajul pe care îl mărturiseşte ar trebui să împlinească mult mai mult decât creştinul de rând exigenţele Evangheliei. Îndrăznesc a spune că, în cele mai multe dintre situaţii, o face. Sunt şi situaţii regretabile, în care atitudinea de zi cu zi a slujitorului Bisericii nu este la înălţimea misiunii pe care o are. Este necesară atunci intervenţia organismelor bisericeşti de disciplină. Uneori, aduc un aport pozitiv şi presiuni exercitate asupra lui de comunitatea păstorită.
Nu vom avea niciodată o perfecţiune în acest sens, pentru că imperfectă este lumea în care trăim iar preotul, vrând-nevrând, face parte din această lume. În cazul nostru şi slavă Domnului că este aşa, preoţii sunt persoane căsătorite, în marea lor majoritate. În viaţa lor nu există preocuparea în exclusivitate pentru biserică, ci există şi preocuparea pentru pâinea copiilor. Soţia, de asemenea, face parte din ecuaţie. Uneori, nu se găseşte echilibrul între a fi părinte al propriilor copii şi părinte al comunităţii păstorite. Atunci, pe de o parte familia suferă dacă preotul este angajat prea mult din timpul şi din efortul său lăuntric pentru comunitatea pe care o păstoreşte – şi invers.
- Poate fi Biserica Ortodoxă Română o speranţă în reformarea societăţii româneşti?
- Biserica Ortodoxă din această ţară, fiind cea mai veche şi cu o continuitate neîntreruptă, entitate inspiratoare, îşi va împlini, cu ajutorul lui Dumnezeu, cât mai bine misiunea ei. Contextul este, pe de o parte, favorabil, pentru că avem libertate de mişcare şi de decizie, iar pe de altă parte misiunea ei este îngreuiată de contextul local, european sau general, nepropice pentru o viaţă creştină adevărată. Au fost momente grele în istorie, probabil vor mai veni. Biserica va reuşi să-şi adapteze nu conţinutul mesajului – acesta rămâne acelaşi, întotdeauna – ci modalităţile de mărturisire ale acestui mesaj. Biserica îşi va aduce aportul său specific atât pentru aproprierea omului de Dumnezeu, cât şi printr-o corespondenţă între credinţa pe care o arată şi faptele de zi cu zi.
- Putem spune despre Iaşi că este capitala pelerinajului ortodox?
- Românesc, da. Nu există un alt loc precum cel în care este situată Catedrala Mitropoliei Moldovei, în care mai multe inimi, de-a lungul unui an, să se îndrepte – şi, nu mă refer doar la ziua de 14 octombrie. Aceasta este o specificitate a Iaşului, a Moldovei, un loc care nu a fost şi nu cred că va fi depăşit ca importanţă. Semn că nu doar lucrurile mari, bombastice, aduc sau influenţează lumea ci, iată şi o fiinţă smerită, necunoscută, o tânără precum Cuvioasa Parascheva. Mişcă atâtea inimi, influenţează vieţile atâtor sârbi şi bulgari care vin anual cu sutele, cu miile, doar pentru acest singur obiectiv din Moldova. Este un semn că locul acesta nu datorită nouă, ci datorită ei va juca, în continuare, un rol transformator, lăuntric, pentru foarte multe persoane care caută lumină, sens în viaţă, orientare în demersurile lor obişnuite. Aceasta este Sfânta Parascheva!


„Observ de la balconul camerei din reşedinţa mitropolitană, care dă spre bulevardul Ştefan cel Mare că, încă de la orele 6 dimineaţa, până seara târziu, cohorte întregi de tineri sau mai puţin tineri intră în incinta Mitropoliei şi, pentru câteva clipe, în Catedrală. Cred că aceasta este partea văzută a unei influenţe pe care Biserica o exercită în domeniul contribuţiei sale specifice, e pretenţios spus, la siguranţa naţională.”


- Aţi crescut pe lângă Preafericitul Teoctist. Acesta a fost născut şi format în Moldova apoi, pentru o perioadă îndelungată, a fost Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Sucevei. Credeţi că venirea dumneavoastră la Iaşi este rodul rugăciunii Preafericirii Sale?
- Singur Dumnezeu ştie. Părintele Patriarh Teoctist a iubit foarte mult Moldova, era şi firesc să fie aşa. În timpul vieţii nu l-am auzit niciodată pronunţând vreun cuvânt în legătură cu locul meu în biserica de aici. El l-a văzut ca fiind Oltenia şi a luptat mult, la momentul oportun, ca eu să am această slujire acolo. A plecat la Dumnezeu când eu exercitam de aproape opt ani de zile slujirea de Mitropolit în Craiova. Nimic nu este întâmplător în lume şi Dumnezeu ascultă rugăciunile bineplăcuţilor Săi între care, nu am nicio îndoială, se numără şi Patriarhul Teoctist. Probabil că, din zorii veşniciei, rugăciunile sale au influenţat într-o măsură sau alta gândul pe care Sfântul Sinod l-a avut, în momentul în care mi-a încredinţat această slujire.
- Credeţi că vă puteţi opri asupra unei întâmplări din existenţa dumneavoastră, care v-a marcat în mod deosebit? O pildă călăuzitoare pentru noi?
- Un militar obişnuit, care avea în subordine mai mulţi oşteni, aflat în teatru de război, nu avea decât un singur gând. Să-şi aducă toţi oamenii acasă, vii şi nevătămaţi. Printre alte măsuri pe care le-a luat, de organizare a luptei, a apărării, a decis să respecte tot Postul Paştilor, ca să-L convingă pe Dumnezeu să-l ajute. Am văzut în acel chip capacitatea unui om care are o forţă rar întâlnită, de a-şi asuma o responsabilitate faţă de cei care i-au fost oferiţi la un anumit moment spre coordonare, supraveghere şi supravieţuire. Nu ştiu dacă este cel mai elocvent exemplu pe care l-am întâlnit. Dar, întâlnit la un om care nu avea o viaţă religioasă de călugăr sau de preot, am primit semnalul că, dincolo de aparenţele dezastrului, sunt insule de normalitate şi resurse lăuntrice în viaţa unor români care, prin forţa lor, pot să învingă o mie şi una de nemernicii cu care ne întâlnim la tot pasul.

 

Citiţi a doua parte a interviului în ediţia de luni, 8 aprilie! Experienţele din Tanzania, donarea averii de către Biserica Ortodoxă din Cipru sau regionalizarea României sunt doar câteva aspectele pe care Mitropolitul Teofan le va comenta.

a consemnat Anda Pintilie


Teofan Savu, pe numele său de mirean – Dumitru Savu – este Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei din anul 2008. Din 2000 până în 2008 a fost Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, iar înainte de aceasta, din 1991, a fost episcop vicar patriarhal.
A devenit monah în anul 1984, iar în 1985 a fost hirotonit ierodiacon şi ieromonah. Între 1986-1990 a studiat la Institutul Teologic „Saint Serge“ din Paris şi a obţinut titlul de doctor în Teologie.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

iesean

Apr 04, 2013

înaltpresfinţia voastra, as dori sa va intreb cum de acceptati mizeriile care decurg in fiecare noapte in imediata vecinatate a mitropoliei. cu binecuvantarea primariei iasi, in zona galeriilor stefan cel mare, s-au deschis o sumedenie de crasme/cluburi/discoteci ordinare care tulbura linistea locatarilor din zona. v-ati gandit vreodata sa cereti primariei sa elimine aceste localuri de mizerie umana populate de drogati, betivi si curvari? nu merica sfanta o vecinatate mai buna?

ioana

Apr 04, 2013

@nelu, suntem milioane de neinstruiti fericiti! sa fii fericit si tu, iti dorim!

anda pintilie

Apr 04, 2013

si la acest subiect a raspuns inaltpreasfintia sa. urmariti cea de-a doua parte a interviului - in editia de luni, 8 aprilie. pana atunci, sa stiti ca fiecare rasuflare a dumneavoastra este un motiv destul de intemeiat pentru a crede in dumnezeu!

birlic

Apr 04, 2013

pe cand si in romania ,ca in cipru, biserica sa doneze statului toata averea ?! aceasta ar fi intradevar o minune !!! in acel moment as crede si eu in dumnezeu !!!

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei