17759932_107297353150778_1762359746538573865_n

Dimensiune font:

Prefectul Marian Şerbescu: „Numeroase comune se confruntă cu un exod al tinerilor”

| 11-05-2017 05:10

În cadrul unui interviu acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, prefectul Marian Şerbescu a vorbit despre problemele apăsătoare ale judeţului Iaşi, cum ar starea agriculturii, relaţia cu cetăţenii şi autorităţile locale, dar şi despre provocările tinerilor în societatea actuală * Marian Şerbescu a dezvăluit cum au fost pentru el anii de liceu, când a mers ultima oară cu trenul şi cum a aflat că urmează să fie numit prefect de Iaşi

 


- Aţi promis la începutul mandatului că veţi pune mult accent pe relaţia cu cetăţeanul şi autorităţile locale, prin audienţe în teritoriu. Unde vă deplasaţi în perioada următoare şi ce vă semnalează cetăţenii?

- Încă de la începutul mandatului de prefect, mi-am propus o nouă abordare a instituţiei în ceea ce priveşte relaţia cu reprezentanţii autorităţilor locale, dar şi cu locuitorii judeţului Iaşi. În acest sens, am luat deja câteva decizii care vor fi puse în practică din această săptămână. Astfel, joi, 11 mai, voi susţine audienţe în teritoriu, la Paşcani. Am ales acest municipiu şi comunele din jur pentru că din această zonă ne parvin destul de multe petiţii, în special legate de probleme de fond funciar. După audienţe, voi avea o întâlnire cu primarii a 11 unităţi administrativ teritoriale, pentru a afla direct de la ei problemele cu care se confruntă, dar şi pentru a discuta despre proiectele pe care le implementează în această perioadă. Voi fi însoţit şi de reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate. Astfel de audienţe zonale, urmate de întâlniri cu autorităţile locale, vor avea loc în toate zonele judeţului, în perioada următoare.

- Anual, agricultura locală este lovită de fenomene meteo extreme, fie grindină, fie secetă, provocări ce îl depăşesc pe agricultorul de rând. Ce măsuri are la dispoziţie judeţul Iaşi pentru protejarea agriculturii locale?

- Pot să vă spun că agricultura şi dezvoltarea satului românesc reprezintă o prioritate absolută în programul Guvernului pe care îl reprezint. Fermierii, agricultorii, vor avea o uşă mereu deschisă la Instituţia Prefectului. În ceea ce priveşte sistemul de irigaţii, se doreşte refacerea şi extinderea acestuia. Printre măsurile cuprinse în programul de guvernare se numără apă gratuită până la staţia de punere sub presiune, reabilitarea infrastructurii principale, de la priza de apă până la staţiile de punere sub presiune, pentru circa două milioane de hectare.

- Cum se va desfăşura acest program?

- Programul se va desfăşura în trei etape, urmând a fi reabilitate în total un număr de 86 de amenajări de irigaţii. Astfel, în prima etapă, 2017 - 2020, vor fi reabilitate 40 de amenajări deservind o suprafaţă de 1,3 milioane hectare; în a doua etapă, 2018 - 2020, vor fi reabilitate 37 de amenajări deservind o suprafaţă de 490 mii hectare; în a treia etapă, 2019 - 2020 vor fi reabilitate 9 amenajări deservind o suprafaţă de 190 mii hectare. Proiectele au fost incluse în strategia naţională pe următorii cinci ani şi vizează amenajarea de irigaţii la Tabăra - Trifeşti - Sculeni (17.258 ha), Ţigănaşi - Perieni (3.368 ha) şi Sculeni - Ţuţora - Gorban (21.009 ha). Investiţiile vor cuprinde infrastructura principală de irigaţii, respectiv staţii de pompare, staţii de repompare şi construcţii hidrotehnice.

- Urmează o vară grea pentru agricultura locală?

- Ne aşteptăm la o vară grea, cu fenomene meteo extreme. În iulie se aşteaptă perioade de caniculă, cu precipitaţii clar deficitare. Cu atât mai necesară este asocierea fermierilor în vederea extinderii sistemelor de irigaţii actuale şi a înfiinţării unora noi. Intenţionăm organizarea unor întâlniri cu fermierii, parlamentarii ieşeni şi responsabilii instituţiilor cu atribuţii în domeniul agricol, pentru a putea stabili un set de măsuri necesare, care să poată constitui baza unor iniţiative legislative. Ne gândim, de exemplu, la posibilitatea iniţierii de către reprezentanţii ieşenilor în Parlament, a unei legi a creditului agricol. Dacă ne referim la culturile agricole, există un decalaj în timp între momentul aratului, când într-o fermă se înregistrează cheltuielile maxime şi recoltă, când apar veniturile. Un credit cu dobânzi şi condiţii speciale ar putea veni în sprijinul fermierilor pentru acoperirea cheltuielilor din acest interval. De altfel, programul de guvernare 2016-2020 include şi un sistem de credite garantate de stat în proporţie de 80%, cu dobândă mică, pentru fermieri.

 

- Am vorbit de sistemele de irigaţii, dar sunt zone în judeţ total lipsite de acest beneficiu. Ce soluţii au acei fermieri?

- Ar fi utilă gândirea unui sistem de sprijinire a fermierilor din zonele lipsite de sisteme de irigaţii, pentru perioadele de secetă. Este cunoscut faptul că firmele de asigurări nu încheie poliţe pentru acoperirea acestui risc, întrucât seceta este considerată aproape o certitudine în zona noastră, frecvenţa acestui fenomen fiind deosebit de ridicată. Programul de guvernare pentru mandatul 2016-2020 include, după cum se ştie, aplicarea unui impozit zero pentru terenul agricol lucrat, tractoare şi utilaje agricole, ca şi aplicarea unei TVA zero pentru materiile prime şi serviciile din agricultură. Se prevede şi acordarea a 10.000 de euro anual pentru 12.000 de fermieri care deţin peste 200 de capete de porcine şi 3.000 de euro anual pentru 40.000 de fermieri care exploatează cel puţin 1.000 mp de solarii cu tomate. Unele măsuri sunt deja implementate, cum este sprijinul pentru solarii sau în curs de implementare şi suntem convinşi că ele se vor dovedi a reprezenta un sprijin real pentru fermieri. Cei aflaţi în zonele lipsite de irigaţii se pot orienta către acele sectoare de acoperite de programele guvernamentale.

- Nu mulţi ştiu de prevederile Legii 15/2003, cu privire la terenurile cu folosinţă gratuită pentru tinerii cu vârsta până în 35 de ani. Au primăriile această obligaţie?

- Trebuie spus că legea acordă o posibilitate, nu impune o obligaţie. Din păcate, numeroase localităţi din judeţ nu dispun de suprafeţele necesare nici pentru retrocedarea tuturor fostelor proprietăţi funciare, darămite pentru a acorda astfel de loturi tinerilor. Instituţia noastră poate doar sprijini şi încuraja iniţiativele consiliilor locale în vederea acordării de loturi în folosinţă. Numeroase comune, cum ar fi Costeşti, Ion Neculce sau Româneşti, se confruntă cu un veritabil exod al tinerilor, iar posibilitatea de a-şi construi o locuinţă este una dintre metodele prin care tinerii pot fi încurajaţi să rămână. De altfel, iniţiative privind alocarea de loturi în folosinţă există deja, la Iaşi - în Moara de Vânt, la Paşcani - pe strada Morilor, la Bârnova sau Valea Lupului şi sperăm ca acest program să se bucure în final de succes.

- Una dintre problemele semnalate din direcţia sistemului medical este criza de sânge la Iaşi. Ce soluţii încurajează Instituţia Prefectului şi cum putem stimula ieşenii să doneze?

- În medie, la Iaşi donează sânge 50 de oameni în fiecare zi, mult sub necesarul spitalelor, iar crizele de sânge sunt destul de dese. O măsură care poate fi luată este, până la înfiinţarea unor centre locale de transfuzii, aducerea la Iaşi a potenţialilor donatori din judeţ, printr-o colaborare cu primăriile comunelor şi cu firmele de transport persoane. În străinătate există posibilitatea unei programări online pentru donare, direct pe site-ul centrului de transfuzii, ceea ce reduce foarte mult timpul alocat de donatori. Un donator ieşean preciza la un moment dat cum a decurs pentru el donarea de sânge. Ajuns la 7.00, a primit fişa de completat. La etaj, pentru donare, a urcat la 7.30. A trebuit să aştepte pentru a fi prezenţi mai mulţi donatori, pentru a fi fost consultaţi toţi odată. A intrat efectiv în boxa de donare la 9.10. Ieşeanul de care vorbesc a renunţat să mai doneze sânge şi a doua oară, pentru că nu voia să piardă iar două ore în aşteptare.

- Când aţi mers ultima oară cu trenul?

- Cred că acum şase-şapte ani am mers ultima dată, însă mergeam foarte des când eram student. Am fost atunci cu Săgeata albastră pe ruta Iaşi – Bucureşti şi au fost condiţii normale. Din păcate, nu pot să mă pronunţ pe condiţiile din alte tipuri de tren.

- S-a spus despre dumneavoastră că nu eraţi tocmai un elev model şi aţi avut nota scăzută la purtare...

- Aş spune că în anii copilăriei am fost un copil neastâmpărat, la fel ca şi alţi copii, dar respectul faţă de profesori a existat întotdeauna şi port un deosebit respect şi acum, la peste 20 de ani de la terminarea liceului, pentru toţi profesorii. Sunt mândru că am terminat liceul Costache Negruzzi.

- Cazurile de violenţă în şcoli încep să capete o amploare nedorită. Cine e vinovat?

- E mult de discutat pe tema violenţei în şcoli, având în vedere lucrurile care s-au întâmplat recent. Eu mizez pe educaţie şi pe cei şapte ani de acasă. Educaţia pe care o primeşti în familie trebuie să se îmbine cu cea primită în şcoală. Multe din problemele care apar le consider că sunt de percepţie.

- Înţelegem că aţi fost o variantă de prefect şi acum trei ani. Ce s-a întâmplat atunci şi cum aţi aflat acum că urmează să preluaţi frâiele Instituţiei Prefectului?

- Nu m-a sunat nimeni să-mi spună, dar primele semnale au apărut cu două - trei săptămâni înainte, când am aflat din presă că sunt potenţial candidat la funcţia de prefect. Faptul că am lucrat cinci ani în cadrul instituţiei a fost un mare avantaj care a contat în această decizie, pentru că ştiu şi cunosc problemele instituţiei în mod detaliat. Am fost o variantă şi la vremea în care a fost numit în funcţie domnul Dan Cârlan. Pe listă se mai aflau Cătălin Bulgariu şi Marian Bosianu, dar alegerea a fost ca prefect să fie domnul Dan Cârlan. Însă cred că aşa a fost mai bine, pentru că am avut de învăţat multe de la prefecţii alături de care am lucrat.

 

* * *

Prefectul Marian Şerbescu a absolvit studii superioare de licenţă în cadrul Universităţii „Al. I. Cuza”, având calificarea de economist, iar masterul l-a absolvit la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” în disciplina Sisteme Informatice de Monitorizare a Mediului

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

ECOPIAŢA S.A. IAŞI organizează licitaţii publice cu strigare pentru închirierea următoarelor terenuri şi spaţii comerciale: - teren 16mp – Piaţa Podu de Piatră, pe 09.10.2017 - ora 9.00; - teren 25mp – Piaţa Podu de Piatră, pe 09.10.2017 - ora 9.15; - terenul nr. 4 (20mp) din Bazar, destinat amplasării unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 09.10.2017 - ora 9.30; - spaţiul comercial S7 (907mp) - Piaţa Independenţei, pe 09.10.2017 - ora 10.00 (acest spaţiu se poate închiria şi fracţionar); - spaţiul comercial S2 (41,28mp) - Piaţa Tătăraşi Sud, pe 09.10.2017 - ora 10.30; - spaţiul comercial S4 (38mp) – Piaţa Independenţei, pe 09.10.2017 – ora 11.30; - spaţiul comercial S9 (48,21mp) - Piaţa Independenţei, pe 09.10.2017 - ora 12.00; - spaţiul comercial S6 (28,65mp) – Piaţa Hala Centrală, pe 09.10.2017 – ora 12.30; - spaţiul comercial S22 (32,24mp) - Piaţa Hala Centrală, pe 09.10.2017 - ora 13.00; - spaţiul comercial S25 (30mp) – Piaţa Hala Centrală, pe 09.10.2017 – ora 13.15; - spaţiul comercial S11 (38,43mp) – Piaţa Hala Centrală pe 09.10.2017 – ora 13.30; - spaţiul comercial S1 (80,4mp) – Talcioc, pe 09.10.2017 – ora 14.00. Licitaţiile vor avea loc la sediul firmei din str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpăra de la secretariatul societăţii, unde se va depune documentaţia pentru înscriere până la data şi ora de începere a fiecărei licitaţii. Informaţii suplimentare la tel. 0372/767837.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în calitate de lichidator judiciar al S.C. Super A Plus K S.R.L., cu sediul în Galați, str. George Coșbuc nr. 432, jud. Galați, înregistrată la O.R.C. Galați sub nr. J17/1789/1994, cod identificare fiscală RO 5933965, numită potrivit Sentinței civile nr. 360/2016 din data de 22.11.2016 pronunțată de Tribunalul Galaţi, Sectia a II-a Civila, în dosarul nr. 6057/121/2013, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 03.10.2017, ora 14.00, a activelor S.C. Super A plus K S.R.L. Galați, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași: Nr. activ – Denumire şi descriere activ – Valoare de evaluare (preţ fără T.V.A.*) – Valoare de pornire a licitaţiei (preţ fără T.V.A.*) Activ 1 – Proprietate imobiliară amplasată în mun. Galați, zona Bariera Traian, str. George Coșbuc, nr. 432-434, jud. Galați, compusă din: -teren intravilan cu categoria de folosință curți construcții, în suprafață de 479 mp, înscris în cartea funciară nr. 107788/Galați, cu nr. cad. 107788 pe care se află construcția 1. clădirea C1 magazin de piese auto (cu utilizarea de spații birouri), cu regim de înălțime P+E, în suprafață construită de 110 mp înscrisă în cartea funciară nr. 107788/Galați, cu nr. cad. 107788 2. corp C2 stație peco cu regim de înălțime P, cu suprafața construită de 244 mp, înscrisă în cartea funciară nr. 107788/Galați, cu nr. cad. 107788 – construcție demolată conforma utorizației de desființare nr. 442/30.07.2013. –633.800,00 lei – 633.800,00 lei Activ 2 – Proprietate imobiliară amplasată în mun. Galați, zona Bariera Traian, str. Traian, nr. 444, jud. Galați, compusă din: - teren intravilan cu categoria de folosință curți construcții, în suprafață de 195 mp, înscris în cartea funciară nr. 104286/Galați, cu nr. cad. 2321/42 (provenit din CF vechi 157709/Galați), și cota indiviză de teren în proprietate în suprafață de 89,90 mp din terenul intravilan în suprafață de 2.930 mp înscrisă în cartea funciară nr. 101137/Galați, cu nr. cad. 20974, ce constituie curte de acces pentru cele 37 depozite (terenul este deținut în cote indivize) pe care se află: 1. Corp C1 – depozit nr. 42 cu regim de înălțime P+1E, în suprafață construită de 75 mp (la parter compus din 4 camere respectiv birou, grup sanitar, casa scării și depozit; la etaj birou) înscrisă în cartea funciară nr. 104286/Galați, cu nr. cad. 2321/42 (provenit din CF vechi 17709/Galați) 2. Corp C2 – Platformă cu suprafață de 120,20 mp înscrisă în cartea funciară nr. 104286/Galați, cu nr. cad. 2321/42 (provenit din CF vechi 157709/Galați) – 101.500,00 lei – 101.500,00 lei Activ 3 – Proprietate imobiliară amplasată în mun. Galați, str. Unirii, nr. 181, jud. Galați, compusă din: - teren intravilan cu categoria de folosință curți construcții, în suprafață de 2.504 mp (2.560,45 mp suprafața din acte) înscris în cartea funciară nr. 104285/Galați cu nr. cad. 104285 pe care se află construcțiile 1.clădirea C1 spațiu comercial cu regim de înălțime P+E+M în suprafață construită de 250 mp înscrisă în cartea funciară nr. 104285/Galați cu nr. cad. 104285, 2. clădirea C2 spălătorie auto cu regim de înălțime P+E în suprafața construită de 199 mp înscrisă în cartea funciară nr. 104285/Galați cu nr. cad. 104285 3. corp C3 – magazie metalică, cu regim de înălțime P, în suprafață construită de 198 mp – extratabular. – 2.460.600,00 lei – 2.460.600,00 lei Activ 4 – Proprietate imobiliară rezidențială (turistică) – imobil situat în intravilanul orașului Predeal, str. Nicolae Bălcescu, nr. 32B, jud. Brașov, înscris în CF individuală 33990/N Brașov, cu nr. topo 13480/20/3, identic cu nr. cad. nedefinitiv 882, compus din teren în suprafață de 173,70 mp și construcție D+P+E+M, (Vila nr. 3), având demisol, în suprafață utilă totală de 35,48 mp cu: garaj cu suprafață utilă de 19,55 mp, adăpost ALA cu suprafață utilă de 9,62 mp, hol și casa scării cu suprafață utilă de 6,31 mp; parter, în suprafață totală de 72,29 mp și suprafață utilă de 49,79 mp cu: camera de zi cu casa scării cu suprafață utilă de 31,91 mp, bucătărie cu suprafață utilă de 10,88 mp, baie cu suprafața utilă de 3,37 mp, vestibul cu suprafața utilă de 3,63 mp, terasă cu suprafață utilă de 13,83 mp, terasă cu suprafața utilă de 8,67 mp; etaj cu suprafață totală de 76,72 mp și o suprafață utilă de 60,14 mp cu: camera de zi cu suprafața utilă de 17,68 mp, două dormitoare cu suprafața utilă de 11,90 mp (fiecare), baie cu suprafața utilă de 6,14 mp, baie cu suprafața utilă de 3,77 mp, hol cu casa scării cu suprafața utilă de 8,75 mp, balcon cu suprafața de 10,79 mp, balcon cu suprafața de 5,79 mp, și mansardă în suprafață totală de 70,41 și suprafață utilă de 57,45 mp cu: camera de zi cu casa scării cu suprafață utilă de 57,45 mp, balcon cu suprafața de 6,48 mp și balcon cu suprafața de 6,48 mp. – 148.000,00 EURO - 148.000,00 EURO (contravaloarea în lei la data plății) Activ 6 – BULDOEXCAVATOR KOMATSU, TIP WB93S5E0, PUTERE MOTOR 99,20 CP, NR. IDENTIFICARE KMTWB024V77F20209, MASA TOTAL MAXIM AUTORIZATA 9.350 KG, CLINDREE 4485 CM3, CULOARE GALBEN, AN PIF - 2007, NR. INREGISTRARE GL 1474. Dotari: adancime max. de excavare 6.055 mm; greutatea operationala 8.000 kg., viteza max. deplasare 40 km/h, brat telescopic, circuit hidraulic pentru picon, cupa 4x1, cupa de excavat 600 mm, cupa pentru excavat 300 mm, cupa pentru excavat 800 mm, picon hidraulic Indeco tip HP500, placa compactoare (360 kg/580x660 mm), foreza hidraulica cu burghiu elicoidal D=500 mm/L=1,5 (circuit foreza inclus), sistem de monitorizare prin satelit Komtrax – 81.600,00 lei – 77.520,00 lei Activ 7 – BULDOEXCAVATOR KOMATSU, TIP WB93S5E0, PUTERE MOTOR 99,20 CP, NR. IDENTIFICARE KMTWB024A77F20485, CLINDREE 4485 CM3, CULOARE GALBEN, AN PIF - 2010, NR. DE INREGISTRARE GL 1551. Dotari: greutate operationala 8.050 kg, brat telescopic, cupa multifunctionala 4x1, cupa de excavare cu latimea de 600 mm, cupa pentru santuri trapezoidala 300x700x1200 mm, circuit hidraulic pentru picon, sistem de monitorizare prin satelit Komtrax. – 106.500,00 lei – 101.175,00 lei Activ 8 – Autoturism DACIA, caroserie AA berlina, tip sd/lsdj4/lsdj4p/logan, nr. identificare UU1LSDJ4P45154440, putere/turatie 55 kw/4000 (75 cp), sursa de energie motorina, cilindree 1461 cm3, număr locuri 5, data primei înmatriculări în România 08.06.2011, an fabricație 2011, norma de poluare euro 5, nr. de inmatriculare B-32- HLB – 15.100,00 lei – 12.080,00 lei În cadrul licitaţiei, unde este cazul, se vor aplica prevederile art. 141 alin. 2 lit. f din Legea nr. 571/2003, coroborată cu H.G. nr. 44/2004, actualizate prin O.U.G. nr. 58/26.06.2010, care dispun scutirea de taxa pe valoare adăugată a „...livrării de construcţii/părţi de construcţii şi a terenurilor pe care sunt construite, precum şi a oricăror altor terenuri. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea de construcţii noi, de părţi de construcţii noi sau de terenuri construibile”. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 02.10.2017, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 02.10.2017, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar mun. Iași, Aleea Nicolina nr. 82, jud. Iași, documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00–16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro şi la numerele de telefon: 0232/243864, 0757544544. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., Practician în insolvență, Lucian Andronic
 
„Statul va deveni un angajator mai atractiv decât mediul privat”

 Aţi făcut numeroase analize aplicate la absorbţia forţei de muncă in judeţul Iaşi. În ultima perioadă s-au făcut mai multe aprecieri privind specializările cerute de piaţa muncii in ...

 Conf.dr. Ilie Fârte: „Tensiunea, discordia şi conflictul stimulează dorinţa de dezbatere şi de schimbare”

- În prima parte a interviului aţi afirmat că electoratul este amorţit. Cum poate fi depăşit acest fenomen inrădăcinat deja in ţara nostră? - Electoratul poate fi scos din acestă stare de amor ...

Conf. dr. Ilie Fârte: „Electoratul românesc este depresiv. Dacă nu ar fi aşa, ar merge la vot!” (I)

- Care sunt lacunele comunicării politice in zilele noastre? - Cea mai mare problemă este lipsa simţului comunităţii. Atunci cand faci politică trebuie să ai sentimentul că aparţii aceleiaşi comunit ...

Ioan Scripniciuc: „Cred că mai este de lucrat la mentalitatea poliţistului!”- VIDEO

Chestorul Ioan Scripniciuc a decis recent să se retragă din funcţia de şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi. Acesta a fost de acord să le ofere reporterilor cotidianului „Evenimen ...

„Mi-am vândut bicicleta ca să vin la facultate, în Iaşi“ FOTO

Unul dintre cei mai căutaţi mecanici de biciclete din Iaşi, care a decis să-şi incerce norocul in Capitală, vorbeşte pentru ziarul Evenimentul Regional al Moldovei despre provocările unei meserii mai pu ...

Modelul Bianca Hanganu:  „Pe podium trebuie să străluceşti!“ FOTO

 Bianca Hanganu, elevă la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir“ , a fost declarată cea mai frumoasă tanără din Romania in cadrul preselecţiei pentru Miss Princess of the World 2017. Devotam ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

Prof. dr. Traian Mihăescu: „Tuberculoza este o boală băgată sub preş”

-Domnule profesor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Unde aţi copilărit şi cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -M-am născut in Vaslui, in oraş, şi acolo am copilărit. Pot spune că am a ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„Dacă nu vom valorifica forţa de muncă de peste Prut, o vor face alţii!”

- Pentru inceput, haideţi să „traducem” noţiunea de euroregiune... - Euroregiunea nostră (Euroregiunea Siret-Prut-Nistru - n.r.) are principala misiune de a ajuta Republica Moldova să se apro ...