Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Limba română suferă de asaltul oamenilor inculţi”

default

Dimensiune font:

| 16-03-2015 12:00

Lingvistul Stelian Dumistrăcel vorbeşte despre neajunsurile limbii române din perspectiva discursului public, atrăgând atenţia asupra necesităţii populaţiei de a se familiariza cu vorbirea şi scrierea literară.  Mai mult, sociolingvistul realizează portretele celor mai importaţi actori ai vieţii politice româneşti, analizând coerenţa, claritatea şi corectitudinea discursurilor publice ale acestora

- Care sunt „problemele” de care suferă limba română în momentul de faţă?
- Limba română suferă în primul rând de asaltul oamenilor inculţi, al celor care sunt lipsiţi în primul rând de contactul cu vorbirea şi scrierea literară şi care au un rol important în viaţa publică. Nu ne interesează aici cum vorbeşte fochistul, femeia de serviciu sau grevistul, însă personajul politic trebuie să aibă o normă literară, astfel încât vorbirea lui să fie şi performantă. Este foarte important de înţeles că atunci când comunici te şi comunici, dacă tu nu poţi folosi limba corectă, exemplară, înseamnă că eşti incapabil să faci distincţii de bază, deoarece limba este principala cale de a stabili un contact performant cu cineva.


- Unde duce lipsa cunoaşterii limbii literare?
- Când nu este cunoscută bine limba, apar violentări ale limbii. Dintre acestea, cele mai des întâlnite sunt neologisme folosite greşit ca sens şi pronunţii greşite ale acestora. Una este ca un om de la ţară să zică „boiermaşină” pentru că nu a avut unde vedea cum se scrie cuvântul şi alta este ca un parlamentar să vorbească despre „indentitatea oamenilor”.


- În discursul politic contemporan se ţine cont de registrele limbii?
- Din păcate, nu. În registrul public, exprimarea trebuie să fie la nivelul pretenţiilor mediului cultivat şi pentru un public pretenţios. Acelaşi om poate vorbi la o întâlnire cu alegătorii pe limba lor. Este de dorit ca un personaj politic să fie în posesia mai multor registre şi să se adapteze la situaţia de comunicare.


- În dezbaterile politice este recomandat să se folosească un limbaj preţios sau unul pe înţelesul tuturor, pentru ca discursul să fie performant?
- În primul rând, trebuie să ai în vedere cine sunt interlocutorii şi moderatorul şi nivelul acestora. Te poţi evidenţia printre ei, dacă, specialist fiind, foloseşti termeni tehnici care dau culoare profesională discursului, dar trebuie să ai în vedere că aceştia trebuie decodaţi, fără emfază, pentru cei care te ascultă. Trebuie evitate formule precum am să vă spun de ce, deoarece te fac să devii o autoritate declarată, care nu face o impresie bună.


- Din politica românească, putem da exemple de persoane al căror discurs tinde spre performanţă?
- Fără nici un fel de partizanat, pot spune că se cunoaşte intenţia de a fi performant în discurs la Călin Popescu Tăriceanu. Acesta vorbeşte elegant, curat, având un discurs coerent, articulat, cu folosirea corectă a termenilor tehnici pe care îi şi explică în treacăt. Adriana Săftoiu are o vorbire exemplară, fără nicio concesie, care arată cultura acesteia, în timp ce la Tăriceanu este vorba despre practica vorbirii publice. Ion Iliescu este o persoană care vorbeşte emfatic, acesta având un discurs în limba de lemn, dar nu greşeşte niciodată. Discursul său public are rolul de persuadare, fiind unul festiv. Traian Băsescu foloseşte o mixtură de registre, deoarece el începe discursul foarte corect din perspectivă lexicală, acesta fiind coerent, pe parcurs trece repede la oralitate prin formulele adresate şi prin glumele presărate pe alocuri. Acesta are un ritm precipitat de elaborare a discursului, care duce la sincoparea ale vocalelor (exemplu poporlui, senatorlor - n.r.)


- Din perspectiva discursului, cum l-aţi caracteriza pe Victor Ponta?

- După părerea mea, Ponta nu este performant, pentru că nu a îmbrăcat haina de prim-ministru şi foarte repede trece la şolticării, alternând registrele. El a avut o viaţă publică pe plan naţional şi a dorit să atingă performanţa discursivă arătând că este documentat, inspirând încredere şi a dorit să cucerească auditoriul. Din perspectiva discursului, l-am considerat pe Victor Ponta foarte contaminat de stilul Băsescu, având un temperament de şmecher, căruia îi place ironia.


- Klaus Iohannis?
- În cazul preşedintelui, deseori se uită că limba lui maternă este germana. S-ar putea ca în multe situaţii el, întâi, să-şi elaboreze textul în germană, automat, după care să-l traducă în română. Putem spune că el gândeşte nemţeşte! Mai mult, a căpătat experienţă politică în rândul sibienilor, unde mulţi sunt cunoscători de germană, fiind pe măsura oamenilor de acolo. Spre deosebire de Ponta, Klaus Iohannis a îmbrăcat foarte repede haina de preşedinte. Preşedintele are o vorbire literară corectă, dar nu performantă, deoarece este încă marcată de nişte trăsături ale pronunţiei germane. Are ritmul frazei germane, vorbind aşezat.


- Pentru a atinge performanţa în comunicare sunt recomandate discursurile libere sau cele structurate pe o ciornă?

- Depinde de persoană. Vorbim aici de două tipare: oamenii dotaţi, care îşi pot imediat ordona ideile şi pot vorbi ordonat, dar sunt şi persoane care au deficienţe şi atunci este recomandat să îşi facă unele însemnări.


- Pentru a atinge performanţa discursivă, ce recomandaţi?
- Consider că ar fi indicat să se urmeze nişte cursuri de retorică, unde să înveţi cum să lansezi o idee, cum să o ilustrezi şi cum să o închei, revenind la începuturi. Acestea sunt aspecte care dau credibilitate discursului, fiind important să-i poţi capta pe ascultători şi să-i convingi prin ce spui şi cum spui. Apare aici retorica empirică, care ce ar putea fi tradusă prin a scoate din capul omului ideea pe care o are vizavi de o temă şi a-i băga ceea ce vrei tu, aceasta fiind acţiunea vorbitorului. Consider că, cel puţin pentru persoanele publice, este nevoie de o pregătire generală, aşa cum se învaţă matematica.


- Se vorbeşte des despre folosirea limbii de lemn în exprimare. Când a apărut acest fenomen?
- Limba de lemn este un instrument de comunicare performant, dar se adresează unui anumit gen de public. Contrar credinţelor, limba de lemn nu a apărut în perioada regimului comunist, ci a fost utilizată pentru prima dată în limbajul liderilor sindicali din Anglia. Este o limbă care pune accentul pe ce-i mai important din discurs şi care formulează enunţuri ce pot fi reţinute şi care mobilizează masele. Limba de lemn, ca expresie performantă, este adresată unui anumit public care nu face analiză, ci preia şi propagă mai departe un crez. Este vorba, în general, de un public mediocru, care nu este dispus să facă raţionamente prea lungi, care nu urmăreşte construcţii oratorice, aşteptând să i se dea de-a gata esenţa mesajului. Când folosim limba de lemn, noi nu acţionăm să spunem ceva, ci să convingem.


- În acest moment, discursul parlamentar bazat pe limba de lemn mai prinde la public?
- Depinde de cine este interlocutorul. Pentru fiecare nivel al discursului există publicuri care pot adera la un astfel tip de comunicare sau care manifestă repulsie şi formulează critici. Noi nu trebuie să ne simţim lezaţi de faptul că în unele discursuri sunt folosite clişee specifice limbii de lemn. Noi trebuie să ne plasăm printre cei care văd cu un ochi critic discursul şi au elemente de analiză, manifestându-se liberul arbitru.


- În discursurile politice actuale sunt folosiţi des termeni cu o sonoritate aparte, precum «baroni locali» sau «comunişti». Care este rolul lor? Mai au semnificaţia de altădată?
- Consider că aceşti termeni sunt de circumstanţă. Cuvântul baroni nu a mai fost folosit în limba română de aproape 100 de ani, de când existau baroni autentici în Transilvania. Astăzi, cuvântul a devenit o metaforă care nu pătrunde în esenţa lucrurilor. La fel se întâmplă şi cu termenul de comunist, care nu este analizat din perspectiva unei ideologii, ci este folosit doar pentru dispută politică. Este vorba de o utilizare tendenţioasă a acestor termeni. Din actualul discurs politic apare practic noua limbă de lemn, care renaşte din cenuşa celei vechi. Această nouă limbă foloseşte semnale şi lozinci mobilizatoare, care nu mai sunt judecate, cuvintele fiind desemantizate.


A consemnat Anca BURNICHE

* * *
Dacă majoritatea deputaţilor şi senatorilor sunt de extracţie culturală modestă, la aceştia prinde un discurs în registrul informal şi chiar familiar, dar acesta poate alterna” - prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel
* * *

Cu o carieră de mai bine de jumătate de veac, prof. univ. dr. Stelian - Traian Dumistrăcel este cercetător ştiinţific de gradul I în cadrul Academiei Române, Filiala Iaşi. Dedicându-se cercetării în domeniul dialectologiei, etnolingvisticii şi sociolingvisticii, acesta s-a remarcat şi prin nenumăratele sale studii de etimologie, fonetică, terminologie, istoria limbii, sociolingvistică şi pragmatică. Printre distincţiile dobândite se numără premiul „Timotei Cipariu” al Academiei Române şi premiul „Coresi” la Salonul Internaţional de Carte SIC 2007. De asemenea, din anul 2010 a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei