Tânără pasionată de ciclism: „O bicicletă scumpă nu te face să câştigi!“ FOTO

default

Dimensiune font:

| 09-03-2015 13:20

Suceveanca Anca Zapodeanu a urcat pe podium la unul dintre cele mai inedite concursuri de ciclism din ţară, Călătorie spre Centrul Pământului, organizat în salina Unirea din Slănic Prahova * este pasionată de sport şi îşi împarte timpul între competiţii de ciclism, maratoane şi profesia de web developer * face parte din echipa care va organiza primul concurs de ciclism feminin din România

Anca Zapodeanu s-a clasat pe locul al doilea la concursul Călătorie spre Centrul Pământului, organizat de Salrom în salina de la Slănic Prahova, pe 22 februarie. Suceveanca, stabilită în Bucureşti, a reprezentat echipa Road Grand PINK. Tânăra pasionată de ciclism şi atletism a vorbit pentru ziarul „Evenimentul Regional al Moldovei“ despre pasiunile sale şi despre cum s-a simţit concurând într-o salină.


Care este parcursul tău, pe scurt, legat de ciclism?
Tata m-a învăţat să merg pe bicicletă imediat ce am început să merg bine pe picioare. Mi-a plăcut şi am cerut mereu altă bicicletă pe măsură ce creşteam. Primele concursuri la care am participat erau de îndemânare şi legislaţie rutieră. Odată cu perioada aglomerată din liceu şi facultate, bicicleta a dispărut din preocupările mele. M-am întors la ea în 2013 dintr-o întâmplare. Am decis să îmi cumpăr o bicicletă pentru deplasările la muncă şi plimbări prin parc. La doar 3 luni după acel moment mă regăseam la startul celui mai mare concurs de ciclism din Europa - Prima Evadare. Alături de alţi 3.000 de ciclişti am străbătut 50 de km prin păduri şi câmpii. Rezultatul mi-a dat încredere. Mă clasasem printre primele fete şi am decis să mai particip şi la alte competiţii. Acea competiţie a schimbat mersul lucrurilor. Am început să merg la tot mai multe concursuri, am acceptat orice provocare şi această activitate încă are un loc important în lista mea de priorităţi.


Ce a fost diferit la competiţia de la Slănic Prahova- Călătorie spre Centrul Pământului faţă de alte concursuri la care ai luat parte? Vei mai repeta experienţa la Târgu Ocna, în mai?
+ cu - dă cu virgulă. La 420 de m altitudine e Slănic Prahova... la 220 de metri adâncime a fost poarta de start a concursului Călătorie spre centrul pământului. Oricât am crede că am plecat de sub nivelul mării, tot am fost pe plus, deci acesta nu a fost un aspect diferit... doar interesant.
Diferit a fost totuşi traseul şi suprafaţa pe care s-a rulat. Munţii, forestierele, pădurile sunt accesibile tuturor, oricând. Poţi merge să te antrenezi, să înveţi tehnici şi să devii mai bun, dar atunci când concurezi într-o salină se pare că nu mai există atât de multe diferenţe între concurenţi. Rulatul pe sare e o combinaţie între patinoar şi plajă.
După concurs am trecut pe la punctul de prim ajutor doar pentru o statistică. Concluzia a fost simplă. A fost un traseu dificil pentru toată lumea. Elite sau amatori, peste 50 dintre concurenţi au avut contact direct cu sarea.
Mi-ar face plăcere să mai pedalez într-o salină. De îndată ce vor apărea mai multe informaţii voi lua o decizie. Luna mai este foarte aglomerată din punct de vedere competiţional atât pentru ciclism, cât şi alergare.

Imagini video inedite de la Călătorie spre Centrul Pământului 2015


Ai vreun ritual anume înainte de concursuri?
Am o listă cu „To DO“. Conţine: revizie tehnică, umflat roţi, uns lanţ, kit de pană, multitool, apă, batoane, mănuşii, cască, ochelari, număr de concurs, buletin, bani, telefon. Mergând mai departe de atât, pun accent foarte mare pe hidratare şi antrenamente stricte în săptămâna dinaintea concursului. Sunt lucruri simple care pe mine m-au ajutat.


Crezi că fetele întâmpină mai multe dificultăţi în a practica acest sport? Şi dacă da, care ar fi acestea?
Nu, sigur nu! Cred doar că nu au încercat. De asemenea am observat din proprie experienţă că există un moment delicat în orice activitate - momentul învăţării, acomodării. Toţi suntem încordaţi la primele lecţii de condus, primii paşi pe patinoar, prima ieşire cu bicicleta în trafic. Odată depăşit acest moment, totul se transformă. Frica de accidente dispare şi totul se transformă în plăcere.


Care este realizarea ta cea mai importantă privind sportul pe care îl practici?
Prima Evadare 2013. A fost momentul în care am câştigat cel mai mult. A fost un câştig mai valoros decât orice loc pe podium. A fost un început atât de drag. Mă bucur că am avut atunci curajul să mă înscriu într-o cursă care mi-a testat limitele şi mi-a dat încredere să continui.


Care consideri că sunt principalele beneficii pe care le ai practicând ciclismul?

De sănătate şi fitness n-o sa mai vorbesc... dar 20 minute până la muncă versus 40 de minute (cu taxi, metrou sau tramvai), super anduranţă pentru zilele lungi la cumpărături, super instincte şi spirit de observaţie sunt puncte extra care te determină să încerci.


Cum se împacă profesia ta de programator cu ciclismul?

Perfect. Mă bucur să am alături de mine la muncă oameni activi. Ne motivăm reciproc şi participăm împreună la competiţii. Totuşi sunt activităţi diferite pe care le tratez precum butoanele de radio. Doar una poate fi activă la un moment dat.

Promovare inedită a salinelor VIDEO

Locuieşti în Bucureşti, deşi eşti din Suceava. Ce te-a determinat să pleci? Constituie un avantaj şi pentru sportul pe care îl practici, faptul că locuieşti în Capitală?
Îmi plac oraşele mari şi aglomerate. Am plecat la facultate şi am ales oraşul ce corespundea cel mai bine criteriilor mele. Aici e loc pentru oricine şi sunt mii de oameni cu care poţi împărţi aceeaşi pasiune. Grupuri de salsa, de biciclişti, de alergători, de saxofonişti... Orice activitate, oricât de ciudată, în oraşele mari are cel puţin 2 adepţi şi poţi forma un grup.
Aşa am ajuns să cunosc o grămadă de sportivi şi să mă inspir de la ei. Când eram mică acest aspect reprezenta un avantaj al vieţii din capitală. Acum cred că nu mai e atât de important, după ce tineri cu atitudine au format grupuri şi au organizat competiţii şi în Suceava, Iaşi sau orice alt oraş.


Faci parte din echipa care organizează în aprilie primul concurs feminin din România. Crezi că numărul competiţiilor de acest fel va creşte în următorii ani sau vor fi doar în Capitală şi în oraşele din vestul ţării unde există o tradiţie în practicarea acestui sport?

Scopul concursului Road Grand PINK este acela de a oferi încredere şi de a arăta că se poate. Vrem să fie un start pentru toate doamne şi domnişoare care se dau pe bicicletă, dar nu depăşesc limita parcurilor. Odată ce ne vom atinge scopul, orice concurs de ciclism va fi abordabil pentru tot mai multe femei. Scopul nu este să multiplicăm acest timp de eveniment, cât ne dorim să dăm un start. Odată atins obiectivul nostru, toate competiţiile de ciclism din ţară vor avea la start mai multe prezenţe feminine.


Care este cel mai scump echipament pe care l-ai folosit?

Poate bicicleta de şosea, dacă intră la categoria echipament. Dar nu este un aspect atât de relevant. Într-adevăr între elite, echipamentul face diferenţa. Limitele fizice sunt deja atinse, iar tot ce mai poate fi îmbunătăţit rămâne echipamentul. Mi-aş dori ca amatorii/ începătorii să nu se cramponeze la capitolul echipament. O bicicletă scumpă nu te face să câştigi! O bicicletă scumpă te ajută să câştigi, în condiţiile în care tu dai tot ce e mai bun din tine. Mă dau drept exemplu şi vă spun că nu am câştigat nimic cu bicicleta de şosea. Dar MTB-ul care a costat puţin mai mult decât salariul minim pe economie mi-a adus numeroase podiumuri în ultimii 2 ani.


În ultima duminică din luna mai, Societatea Naţională a Sării – Salrom va organiza o nouă ediţie a concursului Călătorie între Cer şi Pământ. Competiţia are loc la Târgu Ocna, Bacău, şi vizează un traseu atât în mina de sare Trotuş, cât şi la suprafaţă.

 Pe 26 aprilie, echipa Road Grand PINK va organiza, la Otopeni, primul concurs de ciclism feminin din România.

A consemnat Alina STAN

Foto: Facebook Anca Zapodeanu
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei