Liceul Varlaam îşi deschide porţile la Iaşi

default

Dimensiune font:

| 24-11-2017 05:15

Din anul 2018 Fundaţia Varlaam va completa programul şcolar deja existent – preşcolar, primar şi gimnazial, cu cel liceal. Urmând acelaşi deziderat, accentul va fi pus pe nevoile, personalitatea şi cumulul de talente al fiecărui elev în particular. Directorul Executiv al Fundaţiei Varlaam ne vorbeşte despre deschiderea liceului, despre sistemul educaţional practicat în instituţie, despre importanţa corelării valorilor tradiţionale cu tendinţele la nivel internaţional şi, de asemenea, cu unicitatea fiecărui copil în procesul de învăţare şi dezvoltare a viitorului adult.
Cristina Gheorghe, Directorul Executiv al Fundaţiei Varlaam este consultant de management şi planificare strategică, fondator şi consultant partener în cadrul Institutului de Dezvoltare Personală, cu o experienţă de 20 de ani de coach, de trainer de leadership, eficienţa echipelor, schimbarea mentalităţii şi inteligenţă emoţională.
Membru fondator în echipa Şcolii Varlaam din Iaşi, conduce din 2010 Şcoala Varlaam, o alternativă educaţională, care a început acum 7 ani cu o clasă cu 12 copii. Astăzi are peste 350 de elevi şi din toamna lui 2018 deschide porţile Liceului Varlaam.

 - Proiectul educaţional al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul” a ajuns într-un nou punct important - lansarea liceului. Ce aduce nou în Moldova acest proiect?

- Liceul Varlaam vine să completeze un ciclu educaţional început în etapa preşcolară şi continuat de şcoala primară şi gimnazială Varlaam. Credem că e nevoie de un model românesc de educaţie, care ţine cont atât de descoperirile la nivel mondial din educaţie, cât şi de nevoile timpurilor volatile pe care le trăim. Credem într-un model în care copilul este o persoană cu nevoile, talentele şi visurile proprii şi nu un obiect, un fel de robot lipsit de individualitate, de unicitate. Modelul pune accentul pe educaţia prin dezvoltarea inteligenţei cognitive, emoţionale şi spirituale, educaţie începută de la grădiniţă, continuată în clasele gimnaziale şi desăvârşită în ciclul liceal. Noutatea liceului Varlaam e adusă de flexibilitatea curiculei în funcţie de interesele şi obiectivele elevului şi de programul de mentorat personalizat oferit fiecărui elev de la clasa a IX-a la a XII-a şi care să îl ajute să îşi urmărească pasiunea, studiind cu preponderenţă ceea ce îl interesează.

- Care sunt valorile viitoarei instituţii de învăţământ? Misiunea, viziunea?

- Misiunea noastră este una pentru 100 de ani de acum înainte. Aşa cum spuneam, ne dorim să împlinim un model românesc de educaţie care să dezvolte inteligenţele multiple, având copilul în centru, ca persoană, care îşi urmează talentul şi care îi preţuieşte pe ceilalţi oameni la fel de mult ca pe sine însuşi. Valorile noastre rămân aceleaşi cu care cred că ieşenii sunt deja familiarizaţi: credinţă în Dumnezeu şi în sensul spiritual al vieţii omului, excelenţă şi responsabilitate, iubire şi discernământ.

- Cine poate urma cursurile acestui liceu? Există vreo condiţie specială pentru viitorii liceeni?

- Cea mai importantă condiţie pentru a urma acest liceu este ca părinţii şi elevul să împărtăşească o viziune comună despre educaţie, copilul să îşi dorească să îşi cultive talentul şi vocaţia, iar părinţii să îl susţină în acest demers personalizat, pentru că noi punem resurse în mentorat şi educaţie vocaţională, o curiculă diferenţiată şi flexibilă, precum şi un spaţiu modern cu studiouri şi laboratoare dotate cu tot ce este necesar. Procesul de selecţie constă în acordarea unui interviu de către elev şi părinţi separat. Apoi, în calcularea mediei de admitere va fi luată în calcul, pe lângă rezultatul interviului, şi nota obţinută la Evaluarea Naţională. Astfel, vorbim de trei probe pentru admitere – rezultatul la Evaluarea Naţională, întâlnirea cu elevul candidat, respectiv cea cu părinţii acestuia. Este foarte important să vedem că şi părinţii se implică în procesul educaţional, ei fiind un factor esenţial în definirea şi şlefuirea personalităţii tânărului.

- Vă gândiţi şi la un sistem de burse? Ce condiţii ar trebui să îndeplinească viitorii elevi?

- Desigur! Vom oferi şase burse pentru şase elevi din clasa a VIII-a care îşi doresc să studieze la Liceul Varlaam. Aceste şase burse sunt pentru toţi cei patru ani de studiu, pe care le oferim unor copii talentaţi, care iubesc şcoala, dar care provin din familii cu resurse materiale modeste. Aş avea un mesaj pentru cei care citesc acest articol şi cunosc un astfel de copil talentat. Vă rugăm să îndrumaţi acest tânăr către noi, să ne scrie pe adresa de email vreau@liceulvarlaam.ro, pentru a putea fi o parte din drumul său spre maturitate.

- De către cine vor fi îndrumaţi tinerii? Cine sunt cadrele didactice care îi vor călăuzi?

- Echipa liceului este încă în formare, însă are deja un nucleu de oameni dedicaţi misiunii noastre de ani de zile. Voi numi aici trei mentori care vor fi alături de elevi în acest parcurs. Adrian Timofti, profesor de istorie cu peste 17 ani de experienţă, un dascăl iubit de toate generaţiile, Leon Pitu, profesor de matematică ce are peste 24 de ani la catedră şi rezultate excepţionale cu elevii şi Raluca Ungureanu, strateg educaţional, cu mulţi ani de mentorat în profesie. Campania pe care am demarat-o de curând, de completare a echipei de profesori mentori pentru liceu are rezultate incredibile deja. Nu ne aşteptam să primim zeci de aplicaţii, în doar două săptămâni, oameni cu perioade îndelungate dedicate educaţiei şi excelenţei în acest domeniu, din Iaşi, dar şi din alte judeţe ale Moldovei. Sunt oameni cu doctorate dublate de o enormă dorinţă de implicare într-un altfel de model de învăţământ, în care fiecare elev să fie preţuit şi ajutat să îşi împlinească talentul. Suntem recunoscători să cunoaştem atât de multi oameni care ne împărtăşesc misiunea de a schimba educaţia din România.

- Ce condiţie trebuie să îndeplinească un cadru didactic pentru a face parte din echipa educaţională?

- Condiţia de bază pentru ca un profesor să fie în echipă este, ca şi în cazul elevilor şi părinţilor pe care ii admitem, viziunea comună despre educaţie. Desigur, căutăm oameni cu un anumit nivel de pregătire, dar nu este suficient să fii un profesor titrat, dacă nu crezi în mentorat şi în educaţie personalizată care să urmeze vocaţia fiecărui elev. Nu contează vârsta pe care o ai, nici în plus, nici în minus, dacă eşti un profesor dedicat misiunii tale, de a avea impact prin implementarea unui model de educaţie românesc adaptat timpurilor.

- Mai spuneţi-ne câteva detalii legate de liceu. Câte clase vor fi? Ce dotări aţi pregătit?

- Liceul este unic pentru că îşi propune să urmărească individual elevul, să îi aloce un mentor, să îşi definească obiectivele şi care să îl însoţească pe calea împlinirii lor. Pentru asta vom lucra după o curiculă diferenţiată în funcţie de nevoile şi interesele elevului, făcând la un nivel de bază toate materiile şi aprofundându-le pe cele unde elevul are cel mai mare interes, pentru a-şi atinge obiectivele pe termen lung. Ne dorim să începem cu două clase a IX-a, cu câte 15 copii fiecare, o clasă cu profil real, care să îi ajute în timp pe elevi să meargă spre zona de ştiinţe şi antreprenoriat: medicină, business, finanţe, inginerie şi orice meserii noi care vor apărea odată cu noile tehnologii. De asemenea, ne dorim o clasă cu profil uman, dedicată copiilor care au înclinaţie spre zona industriilor creative, spre comunicare fie în media, fie în domeniul relaţiilor publice, în publicitate sau alte profesii din sfera socială. Ambele profile vor face intensiv limba engleză. Liceul va funcţiona pe baza unei soluţii tehnologice moderne, adoptate şi implementate în educaţia din Statele Unite şi în numeroase ţări din Europa. Fiecare elev va avea un Chromebook pe care va lucra, vor exista spaţii de lucru individual, dar şi spatii de lucru în grup, pe metoda Cooperative Learning. Veniţi să ne cunoaşteţi şi să vă povestim mai multe.

- Puteţi creiona un profil al liceanului de la Varlaam? Dar al profesorului de la Varlaam?

- Liceanul Varlaam este un copil normal, sensibil, curios. Îi place să îşi facă prieteni, are nevoie de un mediu normal de pace, dar şi care să îl provoace şi să îl inspire. E un copil care este preţuit de părinţii lui ca persoană şi încurajat să îşi spună propria părere. În ceea ce priveşte profesorul Varlaam, acesta este, în primul rând, un mentor, un model pentru elevii lui. Este pasionat de ceea ce predă, vede omul din elevul lui în primul rând şi îl îndrăgeşte indiferent de nivelul inteligenţei cognitive sau de rezultatele pe care le are. Ştie să îl asculte şi să îi trezească interesul şi imaginaţia. În mai puţine cuvinte, profesorul Varlaam este o sursă de inspiraţie pentru elevii săi.

- Aici vă las pe dumneavoastră să răspundeţi unor întrebări nerostite de mine.

- În final, dacă ar fi să rezum într-o frază care este motivul pentru care părinţii şi elevii să aleagă Liceul Varlaam este pentru că aici vor găsi o comunitate de învăţare ancorată în realitatea secolului XXI, o comunitate construită pe trei condiţii esenţiale pentru reuşita copilului ca om adult în viitor: orientarea şi descoperirea talentelor şi intereselor, mentorat pe tot parcursul liceului pentru a-şi împlini visurile şi o logistică modernă care să îi trezească interesul şi imaginaţia şi care îi oferă siguranţa şi firescul valorilor creştine româneşti.

 

 

 

Valori Fundaţiei Varlaam:

- Credinţă (în Dumnezeu şi în sensul spiritual al vieţii omului);

- Excelenţă şi responsabilitate;

- Iubire (dragostea de frumos, respect pentru om/diversitate, familie, adevăr);

- Discernământ (gândire critică şi creativă, deschidere către cunoaştere)

 

Programa şcolară respectă Curriculum-ul Naţional, este avizat de Ministerul Educaţiei şi adaptat în aşa fel încât să ofere elevilor o perspectivă unitară şi coerentă asupra disciplinelor de studiu. Prin aceasta elevilor li se arată constant că ştiinţa, arta şi credinţa nu se contrazic între ele, ci se completează pentru a-L sluji pe Dumnezeu şi a-şi împlini vocaţia.

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei