Vasile ASANDEI: „Mai avem cu toţii de învăţat ce înseamnă performanţă“

default

Dimensiune font:

| 05-10-2016 12:30

Directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Vasile Asandei, a acordat un interviu pentru ziarul Evenimentul Regional al Moldovei în care a vorbit despre provocările noului exerciţiu financiar din Programul Operaţional Regional 2014-2020

Vasile Asandei, cel ce manageriază instituţia care repartizează fondurile comunitare prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 a vorbit despre „lecţiile“ din perioada 2007-2013, despre aşteptările de la instituţiile publice şi mediul de business, dar şi despre sectoarele cheie identificate până acum în Strategia Regională de Specializare Inteligentă, ce ar trebui să fie în atenţia celor care vor să schimbe faţa Regiunii de Nord-Est.

 

- Care sunt, din punctul dumneavoastră de vedere, principalele trei modificări pe Programul Operaţional Regional 2014-2020 faţă de exerciţiul financiar anterior?

- POR 2014-2020 va continua să finanţeze investiţii din perioada 2007-2013: infrastructură socială, de sănătate şi educaţională, IMM-uri, drumuri judeţene şi turism, dar va finanţa şi noi categorii de proiecte faţă de programul precedent: reabilitarea termică a clădirilor publice, care a fost finanţată în exerciţiul anterior doar ca program pilot; lucrări de cadastru; centre de transfer tehnologic. O altă noutate a programului o reprezintă conceptul de Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunităţii locale (CLLD) care vizează proiecte pentru comunităţile marginalizate: investiţii în infrastructura de sănătate, educaţie, servicii sociale, locuinţe sociale, activităţi de economie socială, amenajarea spaţiului urban degradat.

Ca şi principii de finanţare, în acest exerciţiu financiar accentul va fi pus pe strategii, apartenenţa la astfel de documente de programare fiind o condiţie obligatorie pentru multe dintre operaţiuni şi pe competitivitate. Din punctul de vedere al gestionării relaţiei dintre AM/OI şi beneficiari, noutatea este dată de utilizarea platformei electronice unice MySMIS.

- Ce a învăţat ADR Nord-Est din fostul exerciţiu financiar?

- Principalele probleme apărute în implementare în exerciţiul financiar anterior au fost legate de achiziţiile publice, vicii de proiectare şi relaţia cu constructorii. Lipsurile pe care noi le-am semnalat, în mod sistematic, au fost cele legate de legislaţia în domeniul achiziţiilor publice. Ne aşteptăm ca noul pachet legislativ, intrat de curând în vigoare, să asigure un cadru de implementare a proiectelor mai flexibil.

De asemenea, reglementările privind elaborarea documentaţiei tehnico-economice (HG 28/2008) sunt în proces de revizuire, iar noile normative au luat în calcul necorelările pe care le-am semnalat de-a lungul timpului.

Împreună cu beneficiarii noştri, am învăţat că multe din problemele din implementare pot fi evitate printr-o atenţie deosebită la toate documentele din pachetul informativ pentru fiecare prioritate de finanţare. Există în aceste documente toate informaţiile de care un beneficiar are nevoie pentru a-şi duce la bun sfârşit proiectul. Bineînţeles că multe erori pot fi prevenite prin colaborarea cu ofiţerii din Cadrul Organismului Intermediar, care îi sprijină pe beneficiari în înţelegerea corectă a cerinţelor. Ne aşteptăm ca şi în acest exerciţiu financiar să existe acelaşi climat de încredere între noi şi beneficiarii noştri.

- La alte programe cu finanţare europeană şi guvernamentală au fost linii de finanţare care s-au terminat în câteva minute, vă aşteptaţi ca şi pe POR să existe un răspuns mult mai bun din partea instituţiilor publice şi a mediului de business din Regiunea de Nord?

- Un răspuns bun din partea potenţialilor beneficiari nu este, în accepţiunea nostră, unul cantitativ. Interesul nostru nu este să închidem liniile de finanţare în câteva minute, ci milităm pentru pregătirea temeinică a dosarelor de finanţare, astfel încât să ajungă în implementare proiecte de calitate, care răspund nevoilor regionale de finanţare şi dezvoltare. Considerăm că o atenţie sporită în citirea documentelor informative şi respectarea tuturor regulilor stabilite de finanţator ne vor duce pe toţi mai aproape de acest deziderat.

„Realitatea din China tinde să fie una virtuală“ FOTO

- Pe ce linii de finanţare credeţi că vor fi cele mai multe solicitări?

- Ne aşteptăm să avem proiecte care să acopere în mod echitabil întreaga alocare a Programului Operaţional Regional. Trebuie să avem în vedere că, în această perioadă de programare vom avea atât apeluri competitive (cu depunere într-un anumit interval şi cu termen limită), cât şi apeluri necompetitive. Este firesc ca, în această perioadă, pentru apelurile competitive să fie un interes mai crescut. De exemplu, pentru Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului cultural, s-au depus în primele trei luni ale apelului 32 de proiecte, care solicită finanţare nerambursabilă cât dublul alocării financiare regionale. Situaţia aceasta se datorează, pe de o parte faptului că avem monumente istorice de o incontestabilă valoare, care trebuie redate publicului vizitator în cea mai atrăgătoare formă a lor, dar şi proiectelor de succes care au fost implementate prin POR 2007-2013 şi au devenit sursă de inspiraţie şi încurajare pentru alţi solicitanţi de finanţare.

- Am observat că sunt puţine proiecte depuse de mediul de business din Regiunea de Nord-Est pe liniile de finanţare destinate lor, care credeţi că este cauza?

- Actorii din mediul privat au la dispoziţie doua axe prioritare prin POR 2014-2020, Axa prioritară 1: Promovarea transferului tehnologic şi Axa 2: Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, prin intermediul cărora pot obţine finanţare pentru proiecte inovative şi în acord cu strategia de specializare inteligentă. La nivelul Regiunii Nord-Est, alocarea financiară pentru aceste axe prioritare este de 156 milioane euro. Avem certitudinea că această alocare se va dovedi insuficientă pentru apetitul întreprinzătorilor din Nord-Est. Însă dincolo de relaţia „finanţator-beneficiar” avem o preocupare deosebită pentru sprijinirea mediului de afaceri, de la dezvoltarea ideii de business, consiliere, până la căutarea de surse de finanţare şi sprijin în accesarea lor. Legăturile noastre cu parteneri internaţionali (SNN Olanda, EBS Spania, entităţi din Italia, Polonia, Spania) s-au întărit foarte mult în ultimul an şi, cu sprijinul Comisiei Europene, s-au concretizat şi proiecte de cooperare concrete, menite să conducă la dezvoltarea socio-economică a Regiunii.

O altă prioritate a noastră este dezvoltarea unei relaţii de colaborare mai strânse cu universităţile din Regiunea Nord-Est, în special pe topic-uri legate de dezvoltarea resursei umane, inovare şi transfer tehnologic, colaborare de pe urma căreia tot mediul economic va avea de câştigat.

- Au existat numeroase discuţii legate de infrastructura de turism amenajată de autorităţi publice, în care contribuţia era de 50%. Sunt cazuri concrete la Botoşani şi Bacău, în care nu s-au finalizat la timp lucrările, se vor finanţa astfel de investiţii şi în noul exerciţiu financiar sau nu se va acorda o atenţie mai mare unor obiective de investiţii similare?

- Abordarea este diferită, acum, pentru turism. Există o axă prioritară dedicată pentru staţiunile turistice din Regiunea Nord-Est, Acestea au la dispoziţie 17 milioane euro pentru investiţii care vizează dezvoltarea infrastructurii de turism balnear, amenajarea obiectivelor turistice naturale de utilitate publică, precum şi crearea/ modernizarea infrastructurilor conexe de utilitate publică, iar contribuţia va fi de 2% din valoarea cheltuielilor eligibile, întrucât nu se vor mai finanţa infrastructuri de agrement care intră sub ajutor de stat.

Mesaj de pe tandemul din bambus: „Fiecare biciclist contează“ FOTO

- Cum consideraţi că mediul de business sau administraţia publică poate veni cu idei de proiecte inovative şi creative, în condiţiile în care sectorul continuă să propună acelaşi tip de investiţii?

- Din punctul nostru de vedere, acest exerciţiu de programare reprezintă un examen pentru toate municipalităţile, care le va evalua capacitatea de planificare şi viziunea pe termen mediu şi lung, întrucât finanţările vor fi acordate exclusiv în baza unor documente strategice relevante.

Provocarea mediului de afaceri va fi să aibă în vedere sectoarele cheie identificate până acum în Strategia Regională de Specializare Inteligentă, respectiv: sectorul agroalimentar, confecţii-textile, biotehnologii şi IT&C, dar şi pe cele viitoare. Aceste domenii de specializare inteligentă transformă resursele locale în produse cu valoare adăugată ridicată, au efecte de antrenare şi multiplicare asupra celorlalte ramuri ale economiei regionale şi sunt înalt competitive pe plan mondial.

Prodecanul Facultăţii de Informatică, Lenuţa Alboaie: „Trebuie să învăţăm să fim cetăţeni «smart»“

- În fostul exerciţiu financiar ADR Nord-Est a fost campion la gradul de absorbţie pe POR, dar a încheiat ciclul de finanţare şi cu probleme de imagine legate de condamnarea fostului şef, Constantin Apostol. Au existat schimbări pe care le-aţi făcut pentru a şterge această pată de imagine?

- A fost o întâmplare nefericită legată de fostul director general, dar care nu a afectat activitatea instituţiei. Agenţia a dovedit în decursul timpului şi continuă să o facă, că este un partener profesionist, responsabil, proactiv, atât pentru administraţiile publice, cât şi pentru mediul privat.

 

- Care sunt principalele dificultăţi pe care le întâmpină instituţia pe care o conduceţi?

- Principalele probleme întâmpinate sunt cele legate de întârzierea publicării ghidurilor solicitantului, dar şi unele disfuncţionalităţi care nu sunt în competenţa noastră, cum ar fi operaţionalizarea sistemului electronic MySMIS. Pe de altă parte, încă mai avem cu toţii de învăţat ce înseamnă performanţă, respect faţă de principii şi competenţă, dar şi conectarea la trendurile lumii de azi. Lucrăm din greu la constituirea unei mase critice de oameni şi instituţii, care înţeleg şi acţionează în direcţia adevăratelor provocări ale viitorului!

Anca Elena Gheorghică, preşedinte executiv „Mai Bine“: „Cel mai importat este să ai încredere în ceea ce faci“

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei