Afacerea „Şcoala Altfel” EXCLUSIV

default

Dimensiune font:

| 12-04-2016 05:15

 * anul acesta, săptămâna „Şcoala Altfel” se desfăşoară în perioada 18 – 22 aprilie * companiile de transport spun că nu mai dovedesc să onoreze comenzile de închirieri şi oferte, în vreme ce la RATP, mijloacele de transport s-au epuizat încă de acum două luni * la rândul lor, instituţiile publice şi private se întrec în oferte

 Programul „Şcoala Altfel” a prins viaţă în anul şcolar 2011-2012, pe vremea ministrului Daniel Funeriu, fiind prezentat, atunci, ca o noutate benefică, educativă şi reconfortantă pentru elevi. Practic, pe parcursul unei săptămâni se organizează activităţi extracurriculare şi extraşcolare menite să pună în valoare capacităţile şi talentele elevilor, dar şi activităţi cu scop recreativ. Părinţii, elevii şi profesorii planifică împreună activităţile încă din timpul primului semestru. Elevii nu au voie să lipsească de la aceste activităţi, în caz contrar absenţele fiind trecute în catalog, la rubrica „Purtare”. Singurii care sunt scutiţi în această săptămână sunt elevii participanţi la fazele naţionale ale concursurilor şi olimpiadelor şcolare. La finalul activităţilor, directorii şcolilor au obligaţia să întocmească un raport prin care să prezinte modul în care s-a desfăşurat acest program în şcoala lor.

Anul acesta, programul „Să ştii mai multe, să fii mai bun” (denumirea generică dată de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice), se desfăşoară în perioada 18 – 22 aprilie. Dincolo de activitatea extraşcolară însă, programul guvernamental poate fi privit şi ca o afacere. Printre cei mai avantajaţi din acest punct de vedere sunt transportatorii şi firmele de turism, care se întrec în oferte.

Companiile de transport sunt rezervate aproape complet

Companiile de transport din judeţ spun că autocarele sau microbuzele sunt rezervate în proporţie de peste 90%. Cele mai multe sunt ocupate complet de acum câteva săptămâni. „În perioada 18-22 avem tot graficul ocupat. Nu mai sunt maşini libere. Nici microbuze, nici autocare. În limita a 50 de km, preţul este de 600 lei fără TVA, dacă este vorba de distanţe mai mari, preţul se negociază în funcţie de distanţă şi numărul de persoane”, a declarat reprezentantul unei firme de transport.

Nici ieşenii care apelează la companiile de transport public nu au şanse de a găsi autovehicule disponibile. La RATP, de exemplu, au fost depuse cereri pentru închirierea de autobuze încă de acum două luni, dat fiind faptul că regia ieşeană practică preţuri mai mici comparativ cu alţi transportatori. „Încercăm să răspundem la cât mai multe solicitări, însă în acest moment nu avem autobuze disponibile, întrucât trebuie să asigurăm şi ieşirea la stradă a mijloacelor de transport”, spun oficialii regiei. Aceştia au mai afirmat că închirierea unui autobuz pentru efectuarea unei curse în oraş costă în medie 5 lei/km. „La o distanţă de 20 de km, pentru o clasă cu 25 de copii, revine cam 4 lei per elev, deci contravaloarea unui bilet cu două călătorii”, mai spun reprezentanţii regiei. Şi operatorul privat din oraş, firma Unistil, închiriază autobuze, tariful fiind de 100 de lei pe oră. „În perioada aceasta nu mai găseşti nicăieri maşină de închiriat pentru Şcoala Altfel. Agenţiile de turism sunt ocupate, firmele de transport private sunt ocupate, RATP este ocupat şi el. Dacă nu te-ai interesat mai devreme, acum este puţin probabil să mai găseşti ceva” a declarat părintele unui elev de clasa a VI-a, care s-a ocupat de organizarea unei excursii în afara Iaşului.

Instituţiile publice şi private se întrec în oferte

Atât instituţiile publice, cât şi cele private, se întrec în propuneri de activităţi şi oferte pentru săptămâna „Şcoala Altfel”. Printre instituţiile publice ieşene care au spus prezent acestui proiect, se află Primăria Municipiului Iaşi, care pune la dispoziţia elevilor, spre vizită, Sala „Vasile Pogor” şi birourile persoanelor din conducerea municipalităţii, în funcţie de agenda de activităţi a acestora. „Apreciem că o astfel de vizită ar putea contribui la îmbogăţirea bagajului de cunoştinţe civice ale elevilor ieşeni, înscriindu-se şi în scopul Programului Şcoala Altfel, acela de încurajare şi stimulare a învăţământului non-formal”, arată reprezentanţii municipalităţii. Membrii Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” propun pentru această perioadă, proiectul educaţional de 20 de ore desfăşurat pe parcursul a cinci zile, „Armata secolului XXI”. „Proiectul are ca scop formarea unor cunoştinţe şi atitudini pozitive faţă de istoria armatei, istoria României în general, grupul ţintă fiind format din elevii claselor I-VIII”, se arată în oferta Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”. Nici cei din sectorul privat nu se lasă mai prejos, reprezentanţii Palas Mall pregătind elevilor activitatea „Labirintul iepuraşului”. „Continuăm evenimentele dedicate elevilor, prin organizarea unei acţiuni, în Atriumul Palas Mall, care permite dezvoltarea spiritului de orientare, abilităţilor artistice şi perspicacităţii. Labirintul iepuraşului este amenajat din jardiniere cu plante, iar copiii sunt invitaţi să caute ouăle de ciocolată de o anumită culoare, pe care le vor savura la final. Cei care vor reuşi să găsească ieşirea din labirint vor mai avea ocazia să câştige încă o surpriză dulce, dacă vor realiza un puzzle”, au precizat reprezentanţii Palas Mall.

Părinţii scot bani din buzunare

Când a fost creată „Şcoala Altfel” nu a pus nimeni accent pe fondurile pe care le implică organizarea unui astfel de proiect. Astfel, în majoritatea situaţiilor, părinţii sunt singurii finanţatori ai acestui program. „Nu am dat o sumă foarte mare pentru Şcoala Altfel, însă noi suntem singurii care finanţează acest program”, a declarat părintele unui copil de clasa a IV-a, din Iaşi. Săptămâna „Şcoala Altfel” a fost implementată fără ca Ministerul să se fi gândit cu ce bani se vor organiza aceste activităţi. Nemulţumirile au culminat anul trecut, cu refuzul multor cadre didactice din ţară de a mai organiza acest program, după ce li s-a interzis să mai colecteze fondul clasei, pe motiv că este ilegal. „Săptămâna Şcoala Altfel este în cadrul programului de şcoală, învăţământul este gratuit. Nu văd de ce ar suporta părinţii activităţi care se pot desfăşura în şcoală, în condiţiile în care aceste activităţi presupun deplasarea copiilor în alte zone, excursii”, a precizat Mihaela Gună, preşedinta Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din România. Diana MOLDOVANU

 

* * *

În perioada aceasta nu mai găseşti nicăieri maşină de închiriat pentru Şcoala Altfel. Dacă nu te-ai interesat mai devreme, acum este puţin probabil să mai găseşti ceva” - părinte

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei