Anul schimbărilor în educaţia românească

default

Dimensiune font:

| 03-01-2017 05:25

 „Schimbare” este cuvântul care caracterizează cel mai bine anul care tocmai s-a încheiat * pentru învăţământul românesc, 2016 a marcat introducerea concursului pentru funcţiile de directori şi directori adjuncţi * tot în 2016 a fost schimbat şi ministrul Educaţiei

 Anul ce tocmai s-a încheiat poate fi caracterizat drept un an plin de evenimente şi mai ales plin de schimbări pentru educaţia românească. Cele mai marcante evenimente au fost introducerea concursului pentru posturile de conducere din unităţile de învăţământ preuniversitar, schimbarea ministrului Educaţiei, schimbările introduse la desfăşurarea examenelor naţionale sau structura anului şcolar. De asemenea, nemulţumirile sindicaliştilor din învăţământ au răsunat neîncetat pe străzi în anul 2016. Elevii români au obţinut rezultate deosebite la numeroase concursuri şi olimpiade naţionale, regionale şi internaţionale, dar şi la examenele naţionale, iar rata promovabilităţii a fost în creştere faţă de anul 2015.

Al 22-lea ministru al Educaţiei

Una dintre schimbările majore înregistrate în anul 2016 a vizat cel mai înalt scaun pe care îl poate ocupa o persoană în sistemul de învăţământ românesc. Astfel, după un mandat de şase luni cu multe reuşite, dar nu prea, ministrul de atunci, Adrian Curaj, a fost înlocuit, de către premierul Dacian Cioloş, cu Mircea Dumitru. Rector la Universitatea din Bucureşti şi membru în comisia care analizează plagiatele, prof. dr. Mircea Dumitru este, din vara anului trecut, cel de-al douăzeci şi doilea ministru al Educaţiei. Încă de la numirea în funcţie, principala controversă stârnită în jurul lui Mircea Dumitru a fost cea legată de poziţia acestuia în cel mai răsunător plagiat din istoria României, fiind cel care a constatat plagiatul premierului de atunci, Victor Ponta. Deciziile luate de Dumitru au fost dintre cele mai radicale. El este cel care a reintrodus concursul pentru funcţiile de conducere din şcoli.

Mult controversatul concurs care a speriat profesorii

După opt ani în care posturile de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar au fost ocupate prin numiri mai mult sau mai puţin politice, anul 2016 a marcat reintroducerea concursului pentru ocuparea acestor funcţii. Încă de la anunţarea concursului, controversele nu au încetat să se reverse asupra ministrului, dar şi asupra concursului propriu zis. Prima dintre acestea, şi una dintre cele mai răsunătoare, a fost a cadrelor didactice care considerau că decizia a fost luată prea din pripă, iar cele câteva zeci de zile puse la dispoziţie pentru pregătirea candidaţilor nu sunt suficiente Reamintim că anunţul cu privire la intenţia reintroducerii concursului a fost făcut la începutul lunii septembrie, iar prima probă a acestuia s-a desfăşurat, conform calendarului şi metodologiei, pe 12 octombrie. Deşi nemulţumirile din jurul ideii de concurs au fost numeroase, ministrul a fost consecvent, iar concursul s-a desfăşurat. Concursul a fost alcătuit din trei probe: o probă scrisă (test grilă cu 60 de întrebări) organizată la nivel naţional, proba interviului şi proba CV-ului. Spaima resimţită de cadrele didactice a fost evidentă atunci când s-a constat că dintre cele 9.047 de posturi scoase la concursul, peste 3.500 de posturi au rămas neocupate.

Proba scrisă a reprezentat piatră de încercare, candidaţii având de completat un test-grilă. Mulţi dascăli au fost nemulţumiţi de ceea ce li s-a cerut, în contextul în care s-au evaluat aptitudinile cognitive şi competenţele manageriale. Unii participanţi au afirmat că au identificat o serie de erori apărute la proba scrisă. Aceştia au susţinut că din 20 de subiecte, opt (cel puţin), sunt greşite sau numai parţial adevărate. În cele din urmă a trecut şi proba scrisă care a mai cernut din candidaţi, cei admişi prezentându-se la proba de evaluare a CV-ului şi la interviu.

Astfel, timp de aproape o lună, dascălii care doreau şi îndeplineau criteriile pentru a deveni directori participat la examinarea orală. Cei al căror CV a fost evaluat şi au trecut de aceasta probă, au mers mai departe la proba interviului. Dacă proba anterioară nu a trecut fără să isce controverse, ultimele două probe au fost contextul perfect pentru noi nemulţumiri. Candidaţii au reclamat imposibilitatea de a face contestaţii la probele orale.

Deşi a fost ca un drum plin de obstacole, concursul pentru ocuparea funcţiilor de directori şi directori adjuncţi s-a finalizat în termenii prevăzuţi de Metodologie şi a spart ghinionul celor opt ani de numiri politice.

Tricolorul, pe podiumurile internaţionale

Deşi a fost un an greu în care s-au confruntat cu multe schimbări, elevii români au ţinut stindardul sus, obţinând numeroase medalii la competiţiile naţionale şi internaţionale. Steagul ţării a fluturat mândru peste graniţe de fiecare dată când, ambiţioşi şi perseverenţi, candidaţii români reuşeau să mai câştige câte o medalie. Dintre cele mai răsunătoare reuşite înregistrate de olimpicii români amintim: Olimpiada Internaţională de Geografie (două medalii de aur, o medalie de argint şi o medalie de bronz; lotul olimpic a fost coordonat de profesorii ieşeni Mihaela Cornelia Fiscutean şi Dorin Fiscutean), Olimpiada Internaţională de Fizică (două medalii de aur şi trei medalii de argint), Olimpiada Internaţională de Informatică (trei medalii de argint şi o medalie de bronz), Olimpiada Internaţională de Matematică (cinci medalii de argint, dintre care una obţinută de elevul ieşean Ovidiu Avădanei şi o medalie de bronz), Olimpiada Internaţională de Astronomie (trei medalii de aur, o medalie de argint şi trei medalii de bronz) sau Olimpiada Internaţională de ştiinţe pentru Juniori (o medalie de aur şi cinci medalii de argint).

Elevii români au purtat cu mândrie numele ţării şi la alte competiţii precum: Olimpiada Internaţională de Lingvistică (o medalie de argint şi o medalie de bronz), Olimpiada Internaţională de Chimie (trei medalii de aur şi o medalie de argint – cel mai bun rezultat din istoria participării româneşti la această competiţie), Olimpiada Internaţională de ştiinţe ale Pământului (trei medalii de argint, dintre care una câştigată de elevul ieşean Tudor Pipirig şi o medalie de bronz), Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada (două medalii de aur, cinci de argint, două medalii de bronz şi o menţiune), Balcaniada de Geografie (o medalie de aur, două medalii de argint şi o medalie de bronz) sau Turneul Internaţional de Informatică Shumen (trei medalii de aur, trei de argint şi o medalie de bronz). 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei