Cât costă un loc în căminele universităților . Alternativa - căminele private

default

Dimensiune font:

| 22-09-2018 10:49

 Preţurile pentru o cameră în căminul universităţilor din Capitală porneşte de la 60 de lei şi ajunge până la 300 de lei. O alternativă pentru studenţi sunt căminele private, care oferă condiţii superioare celor de la stat, dar şi închirierea unui apartament, preţul ajungând şi până la 500 de euro.

Academia de Studii Economice scoate în acest an în jur de 5.300 de locuri în cele 12 cămine ale instituţiei de învăţământ. “În septembrie vom scoate la concurs undeva la ⅖ din locurile pe care le avem, cred că în jur de 2.000 de locuri. Repartizarea o facem prin metodologie, în funcţie de perioada de cazare. ASE face cazarea în două perioade: pentru cei care sunt în şcoală în perioada de primăvară, astfel încât studenţii când pleacă în vacaţă să aibă contractele. În luna mai dăm contractele pentru cei care sunt în anul I, II de licenţă şi anul I de master. Pentru studenţii din anul I la master şi licenţă cazarea se face toamna. Academia de Studii Economice are 5400 de locuri”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice.

Preţul pentru cămine variază între 100 şi 350 de lei, în funcţie de condiţiile pe care le oferă.

“Din totalul costurilor, scădem subvenţia de la minister şi diferenţa este plata de cămin. Avem mai multe categorii de cămine: cămin cu grad de confort redus, de exemplul Vitan şi Belvedere Vechi. Acolo nu depăşeşte pe lună 100-110 de lei. La căminele noi, cu confort, de exemplu baie în cameră şi cu trei sau patru persoane cazate în cameră avem tarife mai mari, dar nu mai mult în jur de 150. La căminele pentru regie specială, adică pentru doctoranzi încă nu am fixat un tarif. În anul universitar trecut a fost 350 de lei pe persoană. (...) Probabil că preţurile din acest an vor fi diferite, însă nu vor suferi majorări semnificative. Perioada de iarnă e mai scumpă pentru că sunt şi utilităţile mai scumpe, (...) iar pe perioada primăverii şi verii scad”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Nicolae Istudor.

Universitatea din București pune la dispoziția studenților un număr de aproximativ 5.300 locuri de cazare în cele 19 cămine. Acest număr acoperă aproape 80% din necesarul de locuri. Preţul pentru cămine variază între 65 şi 370 de lei şi depinde de tipul căminului ales, dar şi statutul candidatului: student cu nevoi speciale, studenţi la buget sau angajaţi.

“Tarifele de cazare au suferit o creștere de 10 lei/student la buget față de anul precedent. Majorarea survine ca urmare a faptului că, din anul 2013, tarifele nu au suferit modificări, însă atât costurile utilităților, cât și salariul minim pe economie (de care beneficiază majoritatea angajaților Cămine-Cantine) au crescut”, se arată într-un comunicat trimis de Universitatea Bucureşti la solicitarea MEDIAFAX.

Studenţii din cadrul Universităţii din Bucureşti, care nu reuşesc să obţină un loc în cămin, pot beneficia de subvenţie individuală de sprijin pentru cazare în sectorul particular.

“Subvenția individuală de sprijin pentru cazare pentru studenții care locuiesc în alte spații decât căminele instituțiilor de învățământ superior de stat este reglementată prin OUG 73/2004, publicată în Monitorul Oficial nr. 915 din 7 octombrie 2004. Ministerul Educaţiei Naționale aprobă anual, prin Ordin al Ministrului Educaţiei şi Cercetării, cuantumul subvenţiei individuale de sprijin pentru cazare, care nu poate depăşi valoarea mediei anuale a subvenţiei acordate pe persoană studenţilor cazaţi în căminele instituţiilor de învăţământ superior de stat, cu încadrarea în bugetul alocat”, mai susţine sursa citată.

Condiţiile în căminele Universităţii din Bucureşti sunt diferite şi depind de campusul în care sunt situate.

“În căminul Grozăveşti, studenţii au camere cu două paturi, mobilier pentru două persoane și lavoar în cameră. Există câte două grupuri sanitare pe fiecare palier. (...) În căminul Gaudeamus sunt 42 de camere cu două paturi și băi proprii, 13 camere cu un pat și baie proprie, două apartamente mici de două camere cu vestibul chicinetă și baie proprie, precum și o cameră pentru persoane cu dizabilități. Căminul dispune de o sală de sport pentru studenții cazați”, se arată pe site-ul universităţii.

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) scoate în acest an 500 de locuri în cele trei cămine ale universităţii.

“Complexul Băneasa este compus din două cămine: B1 (178 locuri) și B2 (150 locuri). Căminele sunt formate din camere cu patru locuri. Camerele dispun de mobilier într-o stare foarte bună, acces la internet (inclus în prețul de cazare), mașini de spălat, sala de lectură. În căminul B1 grupurile sanitare sunt comune, iar în B2 fiecare cameră dispune de grup sanitar propriu. De asemenea, la fiecare etaj există un oficiu pentru prepararea hranei”, precizează site-ul instituţiei de învăţământ.

De asemenea, SNSPA mai oferă locuri şi în căminul Energetic, în care sunt camere pentru două persoane. “Căminul dispune de aproximativ 170 de locuri de cazare. Căminul are camere cu două locuri. Camerele dispun de mobilier într-o stare foarte bună, acces la internet, mașini de spălat, sala de lectură, bucătărie. De asemenea, fiecare cameră dispune de grup sanitar propriu”, se mai arată în sursa citată.

Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila pune la dispoziția studenților, prin cele 11 cămine, 3.200 de locuri de cazare, număr ce acoperă peste 90% din totalul solicitărilor depuse de către studenți.

“UMF pune la dispoziția studenților săi, prin cele 11 cămine studențești, dispuse în Campus Universitar Regie și Grozăvești-7, respectiv 3, în Grozăvești și unul în Piaţa Rosseti, un total de 3.224 locuri de cazare, număr ce acoperă peste 90% din totalul solicitărilor depuse de către studenții UMF. (...) Potrivit criteriilor de alocare a spațiilor locative către studenții UMF, singura categorie care beneficiază de gratuitate o reprezintă cea a studenților care sunt orfani de ambii părinți și cei ai căror părinți sunt cadre didactice, dar doar în limita locurilor disponibile din căminele A2-Regie și E-Grozăvești”-Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila.

Instituţia de învăţământ dispune de şase cămine. Astfel, căminele U1 şi U6 sunt de tip garsonieră cu trei locuri în cameră, grup sanitar și bucătărie proprie. Căminele B1 şi B2 au câte două locuri în cameră şi grup sanitar propriu. Căminul E are două locuri cu grup sanitar comun, iar căminul A2 – câte trei locuri, cu grup sanitar comun. Căminul Bolintineanu are camere de câte două și trei locuri şi grup sanitar comun.

Studenţii care nu au reuşit să obţină un loc în căminele universităţilor mai pot opta pentru căminele private. Acestea oferă tinerilor mai multe beneficii, printre care: săli de lectură, bibliotecă, clinică medicală, internet gratuit, bucătării complet renovate şi utilate, frigider, dar şi cablu TV.

Preţurile pentru căminele private variază între 100 şi 500 de euro şi depinde de numărul persoanelor cazate într-o cameră, dar şi de facilităţile acestuia.

De asemenea, studenţii mai pot opta pentru închirierea unui spaţiu locativ. Agenţii imbobiliari susţin că în această perioadă a crescut numărul cererilor privind închirierea unei garsoniere.

“În momentul de faţă avem o cerere foarte mare pentru garsoniere, dar sunt şi foarte multe situaţii în care studenţii caută şi apartamente cu două camere. (...) La apartamentul cu două camere se grupează mai mulţi studenţi, doi sau trei, şi le închiriază la un preţ mai avantajos”, a declarat pentru MEDIAFAX, Adrian Gherman, agent imobiliar .

Criteriile după care studenţii aleg să închirieze o garsonieră sunt numeroase.

“Îi interesează mai mult sectoarele care au o legătură directă fie cu metroul sau RATB-ul spre centru, spre Universitate sau spre facultăţile şi universităţile unde studiază ei. De exemplu, Sectorul 4 are legătură directă prin magistrala 2 care are staţia la Unirii, Piaţa Romană, Universitate, dar şi la Victoriei, punctele de interes pentru studenţi”, a mai explicat agentul imobiliar.

Studenţii care optează pentru închirierea unei garsoniere sau a unui apartament vor plăti între 240 şi 450 de euro lunar.

“Garsonierele se închiriază cu preţuri între 240 şi 300 de euro, iar la apartamente de două camere sunt la preţuri cuprinse între 280 şi 350 de euro. (...) Preţurile diferă în funcţie de sectoare, dacă locuinţa este nouă sau veche , dar şi în funcţie de faptul cum este amenajată şi mobilată. De exemplu, în Sectorul 1 preţurile la garsoniere sunt mai mari, între 350 şi 450 de euro, iar la apartamentele cu două camere: între 400 şi chiar 1.000 de euro. (...) Apartamentele pentru care optează studenţii sunt mobilate, utilate, astfel încât ei să vină doar cu hainele”, a adăugat Adrian Gherman.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei