Cinci lucruri despre Noua Rusie care nu se invata la scoala

default

Dimensiune font:

| 23-10-2014 09:05

Mitul Noii Rusii (asa-zisa Novorossiya) a devenit centrul propagandei ruse ce inconjoara invazia din estul Ucrainei si incercarile de destabilizare a unei zone mai largi, de la Harkov la Odessa.

Mitul spune ca aceasta bucata din Ucraina a fost mai intai domeniul nomazilor stepei, printre care si tatarii crimeeni, apoi a fost cucerita si colonizata de rusi in secolele XVIII-XIX, dupa care "daruita" noii-formate Ucraine Sovietice de catre guvernul comunist al lui Lenin in anii '20, scrie EuroMaidan Press.

Mitul a "prins" atat de bine incat separatistii din zona cunoscuta istoric drept Donbas si-au spus "Statul Federal Noua Rusie" si au pretentii la intreaga regiune, sustine publicatia citata.

Problema este ca mitul Noii Rusii are cateva hibe.

1. Ucrainenii au colonizat Novorossiya mult inainte de Rusia

Potrivit unui proiect comun al cercetatorilor ucraineni de la Institutul Memoriei Nationale si Academia Nationala de Stiinte, alaturi de Ukrayinska Pravda, colonizarea slava a teritoriilor sud-estului Ucrainei moderne a inceput in secolul XVI, cand fortificatiile si satele cazacilor ucraineni au inceput sa apara in regiunea Niprului inferior. Teritoriile tatarilor crimeeni au devenit un refugiu dupa ce ucrainenii s-au rasculat impotriva administratiilor polona si rusa.

Ucrainenii au venit aici dupa ce au fugit si din sud, unde riscau sa fie facuti serbi, si lor li s-au alaturat imigrantii crestini din Imperiul Otoman si colonisti germani.


Guvernoratul Novorossiya a fost creat de administratia Imperiului Rus in 1764, inainte de razboaiele ruso-turce ce au stabilit controlul rus asupra restului regiunii. Cazacii ucraineni de la Marea Neagra au jucat un rol crucial in aceste razboaie. Noile orase coloniste ale Noii Rusii, inclusiv portul Odessa, au fost ridicate de mainile ucrainenilor.

2. Populatia Noii Rusii a fost mereu majoritar vorbitoare de ucraineana

In pofida mitului unui "sud-est vorbitor de rusa", recensamantul din 1897 al Imperiului Rus arata harta lingvistica a acestui teritoriu. Atunci, teoria dominanta a elitelor ruse era ca poporul rus este divizat in trei categorii: Velikorossy ("Marii rusi", rusii de azi), Belorussy ("Rusii albi", azi belarusii) si Malorossy ("Micii rusi", ucrainenii de azi). Recensamantul arata ca limba ucraineana era dominanta in teritoriile ce apartin acum Ucrainei moderne, inclusiv in regiunea asa-zisei Rusii Noi.

Cele 9 esecuri majore ale lui Putin si moartea Noii Rusii

Sursa citata noteaza totusi ca, in 1897, orasele mari din Noua Rusie aveau majoritate rusa, datorata politicilor de rusificare prin urbanizare si educatie.

3. In timpul razboiului civil din 1917-1922, toate guvernele ucrainene considerau Novorossiya parte a Ucrainei

Imperiul Rus nu avea subdiviziuni administrative etnice, spre deosebire de republicile nationale componente ale URSS, asa ca pe masura ce au aparut miscari nationale dupa rasturnarea Tarului in 1917, a devenit complicata trasarea granitelor statelor independente sau autonome care se nasteau.

Acest fapt a facut ca revizionistii Noii Rusii sa declare ca bolsevicii au trasat arbitrar granita sud-estica a Ucrainei, in asa fel incat include si regiuni ruse.

Cu toate acestea, scrie sursa citata, in realitate, pe teritoriul ucrainean, in haosul razboiului civil, au aparut o multitudine de "republici" cu viata scurta. Toate revendicau acelasi teritoriu.

Republica Sovietica Donetk-Krivoy Rog, care revendica parti din Noua Rusie, inclusiv actualul Donbas, s-a distins prin faptul ca avea principii ideologice, nu etnice si, spre deosebire de "republicile" aparute anul acesta in estul Ucrainei, nu a fost niciodata sustinuta de Kremlin, ci integrata in Ucraina sovietica.

4. Sud-estul a votat covarsitor pentru independenta Ucrainei de URSS

In 1991, la 70 de ani dupa razboiul civil, Guvernul Ucrainei a emis o declaratie de independenta la 24 august, zi sarbatorita acum drept Ziua Independentei Ucrainei.

La 1 decembrie a aceluiasi an, declaratia a fost sustinuta intr-un referendum de o majoritate de 92% dintre cei 84% dintre ucraineni care s-au prezentat la urne. In regiunile Luhansk si Donetk procentul celor care isi doreau independenta de URSS a fost de 83%. Pana si in Crimeea majoritar rusa s-a votat in favoarea independentei.

5. Protestele pro-ruse din sud-estul Ucrainei nu au nimic din miscarea pro-europeana Euromaidan

Presa rusa si pro-rusa tinde sa portretizeze protestele pro-ruse din sud-estul Ucrainei din primavara lui 2014 drept similare revolutiei Euromaidan din Kiev.

Lucrurile nu stau asa, scrie sursa citata. In nicio regiune din Donbas numarul protestatarilor nu a trecut de 10.000, o cifra socant de mica, daca e comparata cu sutele de mii de protestatari de la Kiev. In multe regiuni, protestele pro-ucrainene le-au depasit ca amploare pe cele pro-ruse.

In niciun moment pro-rusii nu au reusit sa puna in practica o ocupatie la scara mare, asa ca au avut nevoie de sprijin sub forma de arme ruse, mercenari si forte speciale.

Un sondaj de opinie rus recent a sugerat ca sud-estul Ucrainei tot nu doreste sa se alature Rusiei - si nici Noii Rusii. Pentru 43% dintre repondenti, Novorossiya este un concept strain, iar 4% il descriu drept un termen arhaic si depasit. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei