De ce nu mai vor tinerii să devină profesori?

default

Dimensiune font:

| 07-06-2016 11:15

A fi profesor a devenit, în timp, de la o meserie de onoare, la a fi un simplu funcţionar la stat * statutul profesorului ar trebui să fie reflectat şi prin salarii corespunzătoare acestui statut * profesorii români se plâng tot mai des de salariile mici şi condiţiile grele din sistemul de învăţământ  

 Până nu demult, a fi profesor în România era o onoare, era o meserie care îţi oferea o legitimitate aparte, care te încărca automat cu respect, autoritate şi demnitate. Cine era profesor, era privit drept model demn de urmat, persoana care le ştia pe toate şi căreia îi cereai ajutorul atunci când te aflai în dificultate. În timp, însă, s-a deviat către ideea că a fi profesor este ca oricare altă meserie, a fi profesor este egal cu a fi „prestator de servicii”. Statutul cadrului didactic a suferit o depreciere considerabilă. De la a fi învestit cu autoritate, a devenit un funcţionar printre alţii.

Salariul reflectă statutul?

Calitatea oricărui sistem de educaţie din lume este dată de calitatea profesorilor. A avea dascăli buni este esenţial pentru orice naţiune, fie ea bogată sau mai puţin bogată, numeroasă sau mai puţin numeroasă, etc. Nivelul ridicat al veniturilor, înalta calificare sau acces la o perfecţionare permanentă şi profesionistă sunt doar unii din vectorii care alcătuiesc statutul profesorului. „Eu cred că societatea trebuie să aibă grijă ca statutul profesorului să fie reflectat şi prin salarii şi venituri corespunzătoare acestui statut. Este o abordare de respect faţă de cei care formează şi contribuie esenţial la viitorul României. (...)Esenţială este calitatea în educaţie şi atunci important este să îi păstrăm pe cei performanţi, indiferent pe ce cale vin şi de unde, că sunt tot timpul acolo, că sunt pensionari care lucrează în sistem. Eu cred că trebuie să dăm extrem de multă atenţie celor care vin cu calitate, cu devotament pentru şcoală”, a declarat Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj.

De la catedră, în stradă

Un profesor bine pregătit şi bine remunerat va fi întotdeauna motivat şi mândru de profesia sa. Îşi va ajuta elevii să crească frumos şi să înveţe bine. Un astfel de profesor va impune respect prin ceea ce este. În România ultimilor ani, însă, problemele din sistemul de învăţământ şi indiferenţa guvernului au dus la acumularea de nemulţumiri în rândul cadrelor didactice, la scăderea motivaţiei acestora şi la creşterea numărul de proteste, mitinguri şi pichetări. „Motivaţia cadrelor didactice din învăţământul românesc este zero. Oricât de devotat ai fi faţă de elevi şi faţă de meseria pe care o practici, atunci când grijile financiare sunt atât de mari, încep să depăşească gradul de devotament. Este foarte greu ca un cadru didactic să se dedice 100% meseriei şi să se concentreze la lecţia pe care o are de predat, când el se gândeşte că nu are cu ce plăti chiria, că nu are ce pune pe masă a doua zi sau că nu are cu ce să-şi crească copilul”, a declarat prof. Mirel Pristavu, preşedintele Sindicatului Învăţământ „Spiru Haret” Iaşi.

Deşi îşi dau toată silinţa să ajute la formarea viitoarelor generaţii, profesorii se plâng tot mai des de probleme din învăţământul românesc: salariile mici, lipsa perfecţionării permanente, condiţiile proste din şcoli. „Chiar şi în condiţiile actuale, profesorii români îşi dau toată silinţa să înveţe elevii bine şi să-i ajute să evolueze, însă este o problemă mare faptul că profesorii români trebuie să-şi cumpere singuri cărţile şi materialele didactice, trebuie să se descurce singuri dacă vor să se perfecţioneze şi să aprofundeze anumite cunoştinţe”, a completat preşedintele Sindicatului Învăţământ „Spiru Haret” Iaşi , prof. Mirel Pristavu.

Ce se va întâmpla cu viitoarea generaţie de profesori?

Pentru ca tinerii inteligenţi şi bine pregătiţi să îşi dorească să devină cadre didactice, e nevoie ca această profesie să îşi redobândească statutul în societate. Statisticile arată că tot mai puţini tineri urmează calea acestei meserii, iar cei care reuşesc să devină profesori fie nu sunt suficient de bine pregătiţi, fie renunţă, demotivaţi de piaţa muncii şi condiţiile de salarizare. „De mică mi-am dorit să devin profesor sau învăţător. Mă încânta foarte mult ideea de a fi un model pentru copii, de a-i învăţa. Am urmat un liceu cu profil pedagogic şi vroiam să mă înscriu la o facultate care să mă ajute să-mi îndeplinesc visul de a deveni profesor, însă m-am înscris la o facultate cu profil economic, pentru că mi-am dat seama că drumul este foarte anevoios, iar salariul nu o să fie pe măsura efortului”, a declarat Ioana, studentă la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Diana MOLDOVANU

 

* * *

Motivaţia cadrelor didactice din învăţământul românesc este zero” - prof. Mirel Pristavu, preşedinte Sindicat Învăţământ Spiru Haret

 

***

Societatea trebuie să aibă grijă ca statutul profesorului să fie reflectat şi prin salarii şi venituri corespunzătoare acestui statut” - Adrian Curaj, Ministrul Educaţiei

 


 


 


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei