Elevi cocoşaţi de sindromul rucsacului EXCLUSIV

default

Dimensiune font:

| 25-10-2016 15:35

 Manuale, culegeri, caiete speciale de teme sau de maculatură, asta cară zilnic elevii din ziua de astăzi în ghiozdane, totul în numele educaţiei de calitate * din cauza greutăţii mult prea mari a ghiozdanului, tot mai mulţi elevi se plâng de dureri de spate * potrivit specialiştilor, greutatea ideală a rucsacului pe care îl poartă copiii la şcoală ar trebui să fie între 5 şi 10% din greutatea corporală *limitele considerate normale pentru greutatea copilului de 7 ani sunt cuprinse în intervalul 17,8 kg – 29,7 kg *coloana vertebrală a copilului este afectată şi de numărul orelor state în bancă, de timpul petrecut la calculator, dar şi de calitatea saltelei

 Elevii sunt nevoiţi să care zilnic, la şcoală, ghiozdane voluminoase, care conţin tot necesarul pentru ziua respectivă. Greutatea acestora, însă, poate atinge cote îngrijorătoare. Tot mai mulţi părinţi se plâng că din cauza ghiozdanului mult prea greu copiii se confruntă cu dureri de spate. „Am o fetiţă în clasa a cincea, iar rucsacul ei pentru cele şase ore din orarul de astăzi cântărea nici mai mult, nici mai puţin de 7 kg. În fiecare zi se plânge de durere de spate. Eu o ajut cum pot, îi fac masaj atât cât mă pricep, dar acest lucru nu o ajută prea mult. Eu nu-mi aduc aminte ca mama să-mi fi făcut masaj la spate la 11 ani”, a declarat Cătălina B., mama unei fetiţe în clasa a V-a.

O sumedenie de auxiliare în numele „educaţiei de calitate”

Multitudinea de manuale gratuite sau auxiliare, plus alte cerinţe punctuale ale cadrelor didactice încarcă până la refuz ghizdanul elevilor de ciclu primar, acesta ajungând uneori să-i cocoşeze pe micuţi. „Cred că s-a ajuns puţin cam departe, iar asta nu ştiu dacă e numai vina învăţătorilor, ci a modului în care e gândită educaţia românească. L-am văzut pe băiatul meu chinuindu-se să-şi ridice ghiozdanul pe umăr şi, din curiozitate, i l-am luat şi l-am cântărit: aproape şase kilograme, adică o cincime din greutatea lui. I-am scos tot din ghiozdan, cu gândul să mai renunţăm la ceva. Nu prea ai la ce, dacă e să-i dai crezare copilului. Cară după el, în fiecare zi, manualul gratuit, deşi nu prea îl foloseşte, manualul şi caietele auxiliare, cel puţin câte două caiete la fiecare obiect – de teme, de clasă, eventual unul de lucru suplimentar, penar, trusa de geometrie, sticla cu apă, plus un pacheţel cu gustarea. În ziua în care are sportul, mai cară după el şi o sacoşă cu echipamentul de schimb”, ne-a spus Vlad B., tatăl unui copil de clasa a treia. Astfel, singura opţiune a părinţilor este să „negocieze” cu doamnele învăţătoare conţinutul ghizdanelor, în sensul lăsării câtorva din rechizite la dulapul clasei, acolo unde acesta există şi este suficient de încăpător. Însă, cum majoritatea şcolilor de stat sunt supraaglomerate, această opţiune devine aproape imposibilă.

Copiii mei sunt în clasa I şi clasa O. Ghiozdanul fetei (clasa I) cântăreşte în medie 4 – 4,5 kg. Asta în zilele în care nu are sport sau vreo oră suplimentară. Văd zi de zi cum stă aplecată de spate şi cum atârnă ghiozdanul în spatele ei şi nu mi se pare normal. Am încercat să mai elimin din lucrurile care le cară, dar diferenţa a fost nesemnificativă, o mai ajut cărându-i eu ghiozdanul, însă serviciul nu-mi permite să fac asta zilnic. Ghiozdanul băiatului nu este la fel de greu, dar se îndreaptă tot în această direcţie”, ne-a mai povestit Anca G., mama a doi copii de 6, respectiv, 7 ani.

Ce este sindromul rucsacului

Problema greutăţii ghiozdanelor elevilor a fost şi este în atenţia multor cercetători şi medici. Cei mai mulţi dintre aceştia au denumit această această componentă „sindromul rucsacului”. „Un rucsac prea greu, de proastă calitate sau utilizat greşit poate produce modificări de postură sau atitudine posturală, degradarea ţesuturilor moi (cartilaje şi ligamente, inele fibroase) sau modificări de statică vertebrală (schimbarea curburilor naturale ale coloanei vertebrale)”, a declarat kinetoterapeutul Elena Gheorghiţă.

Potrivit mai multor organizaţii specializate în fizioterapie (Asociaţia Americană de Pediatrie, Asociaţia Americană a Fizioterapeuţilor sau Asociaţia Americană a Terapeuţilor Ocupaţionali) printre simptomele „sindromului rucsacului” se numără: disconfortul, durerea de spate în zona lombară, tensiune în zona cervicală, durere de umeri, amorţeli la nivelul membrelor superioare sau chiar dureri de cap. De asemenea, conform cercetărilor se pare că fetele sunt mai afectate de aceste simptome decât băieţii. „Greutatea ghiozdanului este o controversă universală studiată de foarte mulţi cercetători specialişti în domeniul sănătăţii. Este dovedit ştiinţific că o greutate ideală a rucsacului pe care îl poartă copiii la şcoală ar trebui să fie între 5 şi 10% din greutatea corporală. Unii cercetători acceptă şi un procent de 15%. Această statistică are o relevanţă ştiinţifică de care ar trebui să se ţină cont în momentul în care se planifică curricula şcolară. Modul în care ghiozdanul afectează şcolarul depinde de foarte multe variabile: vârstă, sex, morfologia copilului, substratul genetic, gradul de fitness al copilului, obiceiurile zilnice, timpul petrecut în bancă, timpul şi viteza de deplasare cu rucsacul, tipul rucsacului, educaţia ergonomică, etc.”, a completat Elena Gheorghiţă. Efectele purtării unui rucsac mai greu decât 20% din greutatea corporală pot influenţa apariţia compensărilor în plan sagital la nivelul coloanei vertebrale (atitudini scoliotice). În condițiile în care limitele considerate normale pentru greutatea copilului de 7 ani sunt cuprinse în intervalul 17,8 kg – 29,7 kg, rezultă că ghiozdanul elevului de clasa I ar trebui să cântărească, în cazul procentului de 10% din greutatea corporală, între aproximativ 2 - 3 kg.

Greutatea rucsacului nu este singura cauză

Deşi greutatea ghiozdanului este mult prea mare pentru vârsta copiilor, aceasta nu este singura cauză care provoacă dureri de spate. Modul în care greutatea ghiozdanului poate afecta coloana vertebrală a copilului dar şi a viitorului adult este menţinută de numărul de ore state în bancă, la masa de teme sau birou, de timpul petrecut la calculator sau tabletă, dar şi de calitatea somnului şi a saltelei pe care doarme copilul. „Din punctul meu de vedere, condiţia socioeconomică şi stilul de viaţă influenţează la fel de mult sau poate chiar mai mult decât greutatea rucsacului. Trendul de astăzi este să nu se mai facă ora de educaţie fizică la şcoală, să se sară peste informarea ergonomică şi posturală a copiilor şi părinţilor. O metodă excepţională de prevenţie a afectării negative a purtării rucsacului de către şcolari este o educaţie a acestora în ceea ce priveşte modul în care pot fi afectaţi negativ. Altfel spus, educaţia de anatomie de bază a coloanei vertebrale, de posturologie elementară şi creşterea condiţiei fizice prin implementarea a cel puţin trei ore de activitate fizică dirijată”, a explicat kinetoterapeutul Elena Gheorghiţă.

Cum trebuie să arate ghiozdanul ideal

Diversitatea modelelor de ghiozdane existentă pe piaţă este o altă variabilă care duce la adâncirea acestei probleme. La insistenţele copiilor sau, pur şi simplu, din lipsa informării, unii părinţi aleg să cumpere ghiozdanele nepotrivite, dar cu personaje din desene animate în defavoarea celor nu foarte aspectuoase, dar potrivite pentru spatele celor mici. Potrivit cercetătorilor, ghiozdanului ideal pentru preşcolari ar trebui să aibă două barete confortabile, întărite cu o parte moale în partea de suport pentru umeri, să aibă curele adaptabile în lungime, care să permită fixarea cât mai sus a ghiozdanului (cel puţin 5 cm deasupra bazinului), să aibă compartimente care să ajute la distribuirea corectă a încărcăturii (partea mai grea aproape de spate, iar partea mai uşoară spre exterior) şi să aibă partea din spate întărită. Purtatul acestuia pe un singur umăr, geanta tip poştaş cu baretă pe o parte sau genţile care se poartă în mână ar trebui evitate, deoarece determină poziţii nepotrivite ale coloanei vertebrale. 

 

***

Fiică-mea este în clasa I şi deja este prea greu ghiozdanul. Noroc că, momentan, îl cărăm noi” - Ioana, mama unei fetiţe în clasa I

 

* * *

O metodă excepţională de prevenţie a afectării negative a purtării rucsacului de către şcolari este o educaţie a acestora în ceea ce priveşte modul în care pot fi afectaţi negativ” - Elena Gheorghiţă, kinetoterapeut

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei