Noile manuale ajung pe băncile elevilor în prag de vacanţă

default

Dimensiune font:

| 18-11-2014 16:29

Elevii din clasele I şi a II-a ar trebui să primească până la finalul lunii noiembrie varianta tipărită a manualelor, deşi ar fi trebuit să le găsească pe bănci încă din prima zi de şcoală. Momentan, elevii învaţă de pe cel vechi sau reeditate, de pe fişele cadrelor didactice, dar unii dintre ei pot folosi digitalul, acolo unde dotările şcolii şi ale clasei le permit. 

Două luni au trecut de la debutul noului an şcolar, aproximativ o lună de când au fost lansate variantele digitale ale câtorva dintre manualele pentru clasele I şi a II-a, iar până la vacanţa de iarnă au mai rămas doar câteva săptămâni. În acest context temporal ar trebui să ajungă manualele în format print pe băncile elevilor din primele două clase ale ciclului primar. „Pe 22 noiembrie vor fi livrate toate manualele la depozitele inspectoratelor şcolare. Probabil că editurile care au o cantitate mai mică le vor livra mai repede, chiar în 10 zile de la semnarea contractelor”, a punctat reprezentantul uneia dintre editurile care au câştigat licitaţiile. Pe de altă parte, Ministerul Educaţiei Naţionale nu a transmis la nivelul inspectoratelor şcolare perioada în care acestea ar trebui să primească noile manuale. „Nu a fost nicio comunicare în plus - de la videoconferinţele care au avut loc la sfârşit de septembrie-început de octombrie - faţă de ideea că acestea reprezintă o prioritate şi se încearcă o dinamizare a procesului, atât timp cât permitea şi legislaţia în contextul în care existau şi acele contestaţii, când toată procedura a fost întârziată. Atunci când va apărea şi varianta print, putem spune că vom fi mai fericiţi, întrucât şcoala românească este suficient de conservatoare şi de inerţială până vom vorbi de introducerea noutăţilor pe care tehnologia le presupune”, a precizat Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi.

Şcolile din rural, în aşteptarea printului
Deşi elevii ar fi trebuit să înveţe deja de pe 15 septembrie după manualele construite pe baza programelor şcolare noi, iniţiativa introducerii acestora a suferit numeroase amânări, cauzate de contestaţiile depuse de editori pentru rezultatele licitaţiilor. De altfel, Abecedarul încă îşi aşteaptă aprobarea sau o nouă licitaţie pentru a putea fi folosit. În schimb, ceea ce există deja este formatul digital, care nu înlocuieşte printul, ci a fost creat pentru a oferi un sprijin în actul didactic. „Vor urma sondaje privind manualele digitale, analize pedagogice şi sociologice şi vom vedea nu doar punctul de vedere al cadrelor didactice, ci ne interesează şi cel al părinţilor, copiii fiind mici îi putem întreba doar dacă le place”, a completat Camelia Gavrilă. De altfel, de beneficiile predării cu ajutorul tehnologiei nu se pot bucura toţi elevii şi cadrele didactice.

Şcoala din comuna Bălţaţi este doar un exemplu de unitate de învăţământ cu clase primare în care digitalul nu a ajuns. „Cadrele didactice se folosesc de manualele reeditate pentru clasele I şi de cele pe care le aveam în şcoală pentru clasele a II-a, dar de digital nici nu poate fi vorba. Avem internet în şcoli, pentru că a fost un proiect prin 2008, dar calculatoare sunt doar în cancelarii sau secretariate, astfel nu cred că este vreo şansă să putem utiliza formatul digital. Această problemă este des întâlnită în unităţile din mediul rural, unde startul este diferit faţă de cele de la oraş şi unde baza se pune pe ceea ce este palpabil, nu pe virtual. Din câte am înţeles eu, spre luna decembrie ar trebui să ajungă şi manualele în format print. Dar, altele sunt priorităţile acum – încă sunt şcoli fără grup sanitar în incintă, ar fi nevoie şi de schimbul doi...”, a explicat o parte din problemele cu care se confruntă învăţământul de la sate Daniel Constantin Borsieru, directorul Şcolii Bălţaţi. Astfel, dacă nu vor apărea noi amânări, cu doar câteva săptămâni înainte de vacanţa de Crăciun, elevii din clasele I şi a II-a ar putea renunţa la vechile manuale, de pe care au învăţat ceva mai mult de o lună, în favoarea celor noi.

Andreea IGNEA


***
„Atunci când va apărea şi varianta print putem spune că vom fi mai fericiţi, întrucât şcoala românească este suficient de conservatoare şi de inerţială până vom vorbi de introducerea noutăţilor pe care tehnologia le presupune” - Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi


***
„De digital nici nu poate fi vorba. (...). Baza se pune pe ceea ce este palpabil, nu pe virtual (…). Dar, altele sunt priorităţile acum – încă sunt şcoli fără grup sanitar în incintă, ar fi nevoie şi de schimbul doi...” - Daniel Constantin Borsieru, directorul Şcolii Bălţaţi 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei