Reţeta performanţei, scrisă de micii informaticieni ieşeni

default

Dimensiune font:

| 21-12-2016 05:45

 Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi se regăseşte într-un clasament care îi aduce nu numai cinste, ci şi recunoaştere internaţională * este vorba despre clasamentul mondial al colegiilor cu cei mai buni programatori, în a cărui ierarhie instituţia de învăţământ ieşeană ocupă locul 20 * succesul înregistrat aparţine unei echipe de elevi formată spontan, la iniţiativa unuia dintre membri * din echipă au făcut parte elevi de clasele a IX-a, a XI-a, a XII-a, dar şi dintr-a VII-a

 

 O echipă de elevi de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi a reuşit să aducă recunoaştere internaţională unităţii de învăţământ, plasând-o în topul primelor 20 de unităţi de învăţământ conform abilitaţilor de programare ale elevilor şi studenţilor.

Mai exact este vorba despre clasamentul mondial al celor care participă la concursuri de programare pe site-ul de profil „HackerRank”. Site-ul reuneşte zilnic milioane de studenţi, elevi, programatori sau pasionaţi de informatică care rezolvă diferite provocări din lumea codurilor pentru a-şi îmbunătăţi abilităţile de codificare.

Din dorinţa de a clasifica instituţiile de învăţământ după abilităţile de codificare ale studenţilor şi elevilor lor, reprezentanţii site-ului au demarat concursul „Clasamentul Universităţilor”. Acesta a găzduit peste 5.500 de elevi şi studenţi din peste 126 de instituţii de învăţământ.

 Citește și Mai puţină bibliografie pentru admiterea la Medicină

 

Competiţie destinată studenţilor

Deşi clasamentul a fost gândit pentru universităţi, elevii ieşeni nu s-au dat în lături de la o asemenea provocare, nivelul ridicat al competiţiei provocându-i şi ambiţionându-i, deopotrivă. „Elevii noştri sunt printre cei mai tineri dintre cei care au concurat, dar sunt şi foarte buni. Au un spirit de iniţiativă deosebit, sunt foarte bine crescuţi în cadrul acestui liceu. Ei s-au organizat singuri şi au participat în mod voluntar la acest concurs. Practic, au format echipa liceului din dorinţa lor proprie, au participat şi individual, iar primele cele mai bune 10 punctaje au constituit această performanţă, de care nu putem fi decât mândri. Sunt elevi deosebit de buni, în permanenţă au dat rezultate deosebite”, a declarat Oana Butnăraşu, reprezentantul catedrei de Informatică.

Pasionaţi de informatică, dar şi cu numeroase competiţii şi olimpiade la activ, elevii ieşeni au conturat echipa spontan, întreaga iniţiativă aparţinând exclusiv membrilor acesteia. „Acest concurs a fost organizat de HackerRank, o platformă online care pune la dispoziţia utilizatorilor diverse concursuri. Spre deosebire de alte concursuri, noutatea acestuia a fost acest clasament al şcolilor şi universităţilor. Noi ne-am hotărât să participăm spontan, totul a pornit de la întrebarea unui coleg. Ne-am organizat destul de repede şi ne-am gândit că ar fi foarte interesant să reprezentăm şcoala. În final, media punctajelor noastre a plasat liceul pe locul 20”, a explicat Denis Banu, elev în clasa a XI-a şi unul dintre membrii echipei.

Daniel Rusu, unul dintre seniorii echipei, a povestit că nu a fost prea greu să reunească echipa, fiecare membru al acesteia fiind ghidat de un singur lucru: pasiunea pentru informatică. „Am fost o echipă unită şi ne-am ajutat. Nu a fost foarte greu să-i cooptăm pe ceilalţi membri ai echipei, deoarece pasiunea lor pentru domeniul informaticii este foarte mare şi ea e cea care ne-a ajutat să identificăm persoanele potrivite. Colegii mei sunt foarte pasionaţi şi chiar doresc să se afirme şi au reuşit să facă o figură foarte frumoasă la acest concurs”, a opinat Adrian Gotcă.

 Citește și Operatorii economici devin partenerii şcolilor profesionale

 

Aşi în programare

Competiţia s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile, timp în care candidaţii au avut de rezolvat diverse probleme de algoritmică. Dificultatea competiţiei a fost cu atât mai mare cu cât, pe lângă faptul că problemele erau foarte grele, candidaţii aveau şi un timp limitat de trei ore pentru a găsi cea mai potrivită rezolvare pentru acestea. „Nu pot spune că a fost ceva foarte dificil, pentru că experienţa acumulată prin participarea la numeroase concursuri şi olimpiade de informatică şi-a spus cuvântul. Partea cea mai grea a fost să ne mobilizăm. Regulile concursului impun ca echipa să fie formată din minimum 10 persoane, dar după ce am găsit numărul minim necesar de coechipieri, totul a decurs conform aşteptărilor. Fiecare şi-a făcut treaba foarte bine şi am reuşit să obţinem acest rezultat”, a declarat Daniel Rusu.

Un alt lucru care face ca rezultatul obţinut de elevii ieşeni să fie şi mai spectaculos este faptul că din echipă au făcut parte şi trei elevi de clasa a VII-a. Deschişi, dornici de cunoaştere şi foarte entuziasmaţi, cei trei nu au refuzat ocazia de a-şi testa limite într-o competiţie cu nivel avansat. „Pentru mine, participarea la acest concurs a fost ceva nou, ceva special. Iar motivaţia a fost mult mai mare, total diferită decât dacă aş fi participat singur la un concurs internaţional. Am reuşit să rezolv câteva probleme în timp record şi am plasat şcoala în top 20, ceea ce mi se pare fantastic. Am mai participat la concursuri asemănătoare, însă individual şi pe alte site-uri semănătoare”, a spus Radu Mihai Costache.

Deşi recunosc că a fost un concurs greu, care a presupus foarte multă muncă, elevi ieşeni susţin că toate eforturile au meritat, experienţa acumulată fiind de nepreţuit. „A fost mult de muncă şi provocator. Practic, concursul a constat în găsirea celei mai inventive soluţii la două probleme. Timpul de lucru pentru acestea a fost de trei ore”, a mărturisit un alt membru al echipei.

 Citește și Concurs inedit de informatică, la „Grigore Moisil”

 

Munca în echipă, cheia succesului

Singura fată din echipă, Adia Romanescu, s-a integrat perfect şi susţine că la succesul obţinut a contat foarte mult unitatea echipei şi colaborarea între membrii acesteia. „A fost o adevărată experienţă. Într-adevăr, problemele erau grele pentru noi, majoritatea foloseau materie de liceu, dar la unele probleme am primit ajutor de la colegii de echipă mai mari. A fost o experienţă în care am descoperit că trebuie să încercăm să fim mult mai uniţi şi, de asemenea, am descoperit cât de mult înseamnă munca în echipă. Nu mă aşteptam să clasăm şcoala chiar pe locul 20, eram încrezătoare că o să ne aflăm în top 100, dar nu aşa de sus”, a mărturisit Adia Romanescu, elevă în clasa a VII-a.

Frumuseţea rezultatului obţinut a fost încununată de faptul că elevii ieşeni au intrat în competiţie cu gândul de a se plasa pe un loc cât mai ridicat în clasament, autodepăşirea propriilor limite fiind unul dintre factorii care au motivat echipa, pe tot parcursul competiţiei. „Pentru mine, participarea la acest concurs a fost un fel de evaluare. M-am înscris în echipă cu gândul de a vedea la ce nivel mă plasez. Particip la diverse competiţii şi concursuri, pentru că îmi doresc să îmi autodepăşesc limitele şi rezultatele obţinute anterior”, a afirmat Rareş Iordan.

Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi este, astfel, îndreptăţit să afirme că este un liceu cu prestigiu internaţional, în băncile căruia au învăţat unii dintre cei mai buni programatori şi informaticieni ai lumii. „Rezultatul elevilor noştri este unul deosebit, care ne bucură şi ne adaugă în palmares o distincţie importantă. De asemenea, rezultatul este cu atât mai merituos, având în vedere faptul că acest concurs şi acest clasament au avut în vedere studenţii şi nu elevii, ceea ce a însemnat că problemele pe care candidaţii le-au avut de rezolvat au fost foarte dificile. Cei 11 elevi care au participat sunt elevi pasionaţi de codificare care obişnuiesc să rezolve astfel de probleme fie la scoală, fie în timpul lor liber”, a declarat prof. Carmen Losonczy, directorul Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi. 

 

* * *

Eram încrezătoare că o să ne aflăm în top 100, dar nu aşa de sus” - Adia Romanescu, elevă în clasa a VII-a

 

* * *

Ne-am hotărât să participăm spontan, totul a pornit de la întrebarea unui coleg” - Denis Banu, elev în clasa a XI-a 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei