« Inapoi

S-a stins unul dintre seniorii inventicii ieşene

S-a stins unul dintre seniorii inventicii ieşene#1
Mărime font - +

 Învăţământul tehnic ieşean a suferit o mare pierdere *unul dintre cei mai cunoscuţi inventatori şi profesori s-a stins din viaţă * Boris Plahteanu a avut o carieră impresionantă, fiind recunoscut pentru activitate de cercetare şi inventică

 Unul dintre cei mai prestigioşi profesori ai învăţământului tehnic ieşean, prof. univ. dr. ing. Boris Plahteanu, s-a stins din viaţă la sfârşitul acestei săptămâni. Anunţul a fost făcut de reprezentanţii Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi.„Conducerea Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iași anunță cu regret stingerea din viață a profesorului universitar doctor inginer Boris Plahteanu, unul dintre cei mai reputați profesori ai Politehnicii ieșene”, au transmis reprezentanţii instituţiei de învăţământ.

Citeşte şi Poveşti din atelierul făuritorului de flori nemuritoare

Viaţă dedicată inventicii şi performanţei

Prof. univ. dr. ing. Boris Plahteanu s-a născut în 1941 la Chișinău, Basarabia, construindu-și activitatea de cercetare și cea didactică în jurul Facultății de Construcții de Mașini și ai Catedrei Mașini - Unelte și Scule, pe care a condus-o timp de 12 ani, între 1979 și 1985, iar ulterior între 2000 și 2006. Acesta a avut o activitate amplă de cercetare, fiind autor și coautor la 24 de monografii, tratate și cursuri, publicând 204 lucrări științifice și deținând 56 de brevete de invenție. În total, acesta a coordonat 45 de proiecte, granturi, contracte de cercetare și de proiectare, fiind și director al Institutului Național de Inventică.

La finalul anului trecut, profesorul a primit Premiul „Aurel Vlaicu” în domeniul Științelor Tehnice, cea mai înaltă distincție oferită de Academia Română, pentru lucrarea „Fundamentele creației tehnice”, realizată alături de prof. univ. dr. ing. Vitalie Belousov (1930 - 2015), fost rector al Politehnicii ieșene.

A contribuit, în cariera sa, și la crearea mai multor organizații și fundații care au drept scop promovarea științelor tehnice. Este membru fondator al Societății Inventatorilor din România, al Fundației Cultural-științifice „Ștefan Lupașcu” și al Societății Inventatorilor din România. În cariera sa a primit șapte distincții de rang înalt, printre care și Ordinul Național „Steaua României”, Crucea de comandor a Ordinului „Meritul Inventiv” al Belgiei, Crucea de ofițer al ordinului „Meritul Belgo-Spaniol”, cât și Ordinul Renașterea Ucrainei.

Data publicarii: 17/06/2017
loading...
Adauga comentariul tau
Nume:
E-mail:
Comentariu:
Security Code Imagine nouaAlte titluri din evenimentul > INVATAMANT > UNIVERSITAR

Ultima ora

CELE MAI CITITE STIRI

Dolarul pierde patru bani, euro doar unul

Dolarul pierde patru bani, euro doar unul

Cursul euro a revenit spre pragul de 4,56 lei, el coborând de la 4,5733 la 4,5630(...)
Tabără pentru copiii cu diabet

Tabără pentru copiii cu diabet

Anul acesta, Lions Club Iaşi România 2000 a organizat prima ediţie a unei tabere(...)
Business şi performanţă

Business şi performanţă

Impresarul Arcadie Zaporojanu, reprezentantul firmei „Fotbal Hebdo”, care(...)

 

 

editia online din 28.06.2017 - 6:36

Copyright © SC Ziarul Evenimentul SRL Iasi. In varianta tiparita, cotidianul Evenimentul are o arie de distributie care cuprinde 6 judete: Iasi, Bacau, Botosani, Neamt, Suceava si Vaslui

Statistici T5

Tel - 0232246000 | Fax - 0232246002
Orange - 0752266266
E-mail - contact@evenimentul.ro

Link exchange