Şcolile Moldovei, dincolo de aplauze şi discursuri festive

default

Dimensiune font:

| 11-09-2017 05:30

 nu mai puţin de 130.00 de elevi ieşeni încep astăzi şcoala, la care se adaugă alte sute de mii din judeţele Moldovei * cu toate acestea, zeci de şcoli din judeţ nu au încă autorizaţii de funcţionare şi nici nu vor beneficia de securitate * după aplauze şi urări frumoase, imaginea şcolilor din Moldova se anunţă una dezamăgitoare 

 

 Primul clopoţel din anul 2017-2018 se va auzi astăzi, 11 septembrie, pentru cei peste 130.000 de elevi din judeţul Iaşi. Deschiderea oficială va fi marcată, conform tradiţiei, anul acesta, prin trei festivităţi. Startul festivităţilor va fi dat la Liceul Teoretic „Miron Costin” Iaşi de la ora 09:00, urmând de la ora 10:30 - Şcoala Gimnazială Ciurea, iar de la 12:00 - şcoala Gimnazială „Constantin Erbiceanu”, Erbiceni. La festivităţi vor fi prezente autorităţi locale, personalităţi din mediul economic, politic, academic dar şi reprezentanţi ai comunităţii locale pentru a fi alături de elevi, părinţi şi cadre didactice, în semn de apreciere şi susţinere pentru învăţământul preuniversitar ieşean: „Să acţionăm prioritizând educaţia copiilor noştri, fie că suntem părinţi, bunici, profesori, reprezentanţi ai comunităţii, ai inspectoratelor şcolare, astfel încât glasul primului clopoţel al următorului an, al celui care va urma acestuia... şi al celui viitor... să anunţe că se deschid tot mai mult şi tot mai înalt şcoli creative, cu profesori precum Domnul Trandafir, cu elevi bine formaţi pentru lumea aceasta dinamică, transformatoare, părinţi alături de copiii lor, comunităţi care fac din educaţie cea mai importantă investiţie...”, a transmis şefa Inspectoratului Şcolar General, prof.dr. Genoveva Aurelia Farcaş. Gânduri bune au fost transmise elevilor şi din partea deputatei PSD Camelia Gavrilă, fosta şefă a ISJ Iaşi. „Este firesc astfel să proiectam vise, aspiraţii şi ţinte curajoase şi pentru anul şcolar 2017- 2018, an şcolar care începe acum, în miez de septembrie, o noua filă de cronică, o nouă poveste în care sperăm că deciziile guvernamentale pertinente, schimbările legislative necesare şi avizate, un parteneriat adevărat între şcoală, familie, comunitate ar putea aduce premisele împlinirii noilor proiecte. Îmi exprim speranţa că şcoală ieşeană va continua şirul succeselor, va păstra aceste valori, va fi şi în anul ce începe o instanţă de cunoaştere şi moralitate, adunând reuşite şi împliniri prin elevii şi profesorii ei”, a transmis Camelia Gavrilă.

În spatele oficialului...

După ce se vor consuma toate momentele cu aplauze şi urări frumoase, noul an şcolar va continua cu bune şi rele. Un lucru bun ar fi faptul că toate unităţile de învăţământ au funcţiile de director ocupate. Din cele 277 de posturi, 62 au fost ocupate prin detaşare în interesul învăţământului, toate celelalte fiind ocupate de cadre didactice care au promovat concursul. Dintre posturile care au fost ocupate prin numire se remarcă cel de director adjunct de la Colegiul „Emil Racoviţă” din Iaşi, cel de director de la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 29 sau de la Colegiul Teoretic „Waldorf”. Problema majoră este cea a autorizaţiilor de funcţionare. Dintre cele 223 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, 218 au autorizaţie sanitară de funcţionare, iar 41 nu. Din 391 de unităţi de învăţământ arondate, 218 au autorizaţie sanitară, în defavoarea a 173 care nu au. La fel este şi în cazul autorizaţiilor de securitate la incendiu. Din totalul de 1.492 de clădiri ce aparţin unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat din judeţul Iaşi, din punctul de vedere al obţinerii autorizaţiei s-a constatat că pentru 122 clădiri a fost obţinută autorizaţia de securitate la incendiu (corespunzătoare pentru 74 de unităţi de învăţământ), pe când, pentru 252 clădiri pentru care este obligatorie autorizaţia de securitate la incendiu, aceasta nu a fost obţinută (corespunzătoare pentru 157 de unităţi de învăţământ).

Şcolile vasluiene pregătite şi nu prea

Înaintea începutului noului an şcolar, aproape trei sferturi dintre unităţile de învăţământ din judeţul Vaslui au finalizat lucrările de igienizare şi curăţenie, astfel încât cursurile să înceapă în bune condiţii. Practic, administratorii şcolilor, conducerea şi autorităţile locale s-au implicat mai mult în ultima parte a vacanţei de vară, dat fiind că în urmă cu doar trei săptămâni doar 14,35% din cele 722 unităţi şcolare din judeţ raportaseră finalizarea igienizării şi curăţeniei şi mai puţin de 60% erau în stadiu avansat, cu peste 80% din lucrări efectuate. Mai sunt însă şi şcoli la care aceste lucrări sunt mult întârziate, pentru că urmează să intre în renovare. În total, 14 unităţi de învăţământ vor fi reabilitate printr-un program special, iar în unele cazuri, la Avereşti, Banca sau Ciocani, constructorii s-au apucat deja de treabă. Sunt însă şi elevi care în acest an şcolar vor învăţa în unităţi noi, chiar din debutul noului an şcolar urmând a fi inaugurate şcolile din Băceşti, Bogdăniţa, Deleşti, Şuletea, o şcoală şi o grădiniţă din Zorleni şi, în mai puţin de o lună, şcoala din Rădeni, comuna Dragomireşti.

Nici la Neamţ situaţia nu este roz

76.442 de elevi nemţeni se întorc în bănci, astăzi. Mai marii judeţului susţin că în acest an condiţiile sunt mai bune decât în anul precedent, însă şi în acest an sunt 64 de clădiri cu destinaţie şcolară care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, mai exact nu au reţea de apă potabilă, canalizare şi toalete în incinta şcolii. Alte 14 unităţi de învăţământ nu au autorizaţie de securitate la incendiu - este vorba de două grădiniţe (Săbăoani şi Tîrgu Neamţ), 7 şcoli generale şi 5 licee. Alte 65 de clădiri au fost reabilitate, fiind executate diverse lucrări – reabilitări, reparaţii electrice şi sanitare, înlocuiri de ferestre şi uşi. Când vine vorba despre securitatea elevilor şi profesorilor, situaţia nu este deloc roz, 137 de unităţi nu au nici un fel de pază, iar 15 nu au nici măcar gard împrejmuitor – 8 şcoli din mediul urban şi 7 din rural. Şi la capitolul personal calificat situaţia este pe minus. La început de an şcolar sunt 936 de posturi didactice neocupate, din care complete 258 şi fracţiuni de normă didactică 678.

În Bacău vor fi mai multe patrule în prima zi de şcoală

Aproximativ 480 de poliţişti de ordine publică, poliţişti de la rutieră şi din cadrul altor structuri, vor fi prezenţi în zona grădiniţelor, şcolilor şi liceelor pentru ca noul an şcolar să înceapă în linişte şi siguranţă.

Primarul din Suceava deschide anul şcolar la 13 unităţi de învăţământ

 

Aflat le cel de al patrulea mandat la conducerea Primăriei municipiului Suceava, primarul Ion Lungu a anunţat că va participa, pentru a 13 toamnă consecutiv, la deschiderea oficială a anului şcolar în reşedinţa de judeţ. Lungu a precizat că astăzi va da curs invitaţiilor conducerilor a 13 unităţi de învăţământ preşcolar, şcolar, liceal şi gimnazial. „Conform tradiţiei, voi participa la deschiderea noului an şcolar. Aşa s-a întâmplat, în al treisprezecelea an de mandat voi merg la 13 şcoli”, a declarat şeful executivului municipal.

Grupaj coordonat de Oxana NĂSTASĂ

 

Structura anului universitar

În condiţii bune sau mai puţin bune, pe elevi îi aşteaptă 35 de săptămâni de şcoală, însumând 167 de zile lucrătoare. Cursurile primului semestru se vor finaliza pe 22 decembrie. În acest timp, doar elevii din învăţământul primar vor avea o săptămână de vacanţă, între 28 octombrie şi 5 noiembrie. Vacanţa de iarnă va fi cuprinsă între 23 decembrie 2017 şi 14 ianuarie 2018, iar pe 15 ianuarie va începe semestrul al doilea. Programul naţional „Şcoala Altfel” se va desfăşura în perioada 2 octombrie 2017-31 mai 2018, pe o perioadă de 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Între 31 martie 2018 şi 10 aprilie 2018 este prevăzută vacanţa de primăvară, iar anul şcolar se va încheia pe 15 iunie.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei