1scola

Dimensiune font:

Şcolile Moldovei, dincolo de aplauze şi discursuri festive

| 11-09-2017 05:30

 nu mai puţin de 130.00 de elevi ieşeni încep astăzi şcoala, la care se adaugă alte sute de mii din judeţele Moldovei * cu toate acestea, zeci de şcoli din judeţ nu au încă autorizaţii de funcţionare şi nici nu vor beneficia de securitate * după aplauze şi urări frumoase, imaginea şcolilor din Moldova se anunţă una dezamăgitoare 

 

 Primul clopoţel din anul 2017-2018 se va auzi astăzi, 11 septembrie, pentru cei peste 130.000 de elevi din judeţul Iaşi. Deschiderea oficială va fi marcată, conform tradiţiei, anul acesta, prin trei festivităţi. Startul festivităţilor va fi dat la Liceul Teoretic „Miron Costin” Iaşi de la ora 09:00, urmând de la ora 10:30 - Şcoala Gimnazială Ciurea, iar de la 12:00 - şcoala Gimnazială „Constantin Erbiceanu”, Erbiceni. La festivităţi vor fi prezente autorităţi locale, personalităţi din mediul economic, politic, academic dar şi reprezentanţi ai comunităţii locale pentru a fi alături de elevi, părinţi şi cadre didactice, în semn de apreciere şi susţinere pentru învăţământul preuniversitar ieşean: „Să acţionăm prioritizând educaţia copiilor noştri, fie că suntem părinţi, bunici, profesori, reprezentanţi ai comunităţii, ai inspectoratelor şcolare, astfel încât glasul primului clopoţel al următorului an, al celui care va urma acestuia... şi al celui viitor... să anunţe că se deschid tot mai mult şi tot mai înalt şcoli creative, cu profesori precum Domnul Trandafir, cu elevi bine formaţi pentru lumea aceasta dinamică, transformatoare, părinţi alături de copiii lor, comunităţi care fac din educaţie cea mai importantă investiţie...”, a transmis şefa Inspectoratului Şcolar General, prof.dr. Genoveva Aurelia Farcaş. Gânduri bune au fost transmise elevilor şi din partea deputatei PSD Camelia Gavrilă, fosta şefă a ISJ Iaşi. „Este firesc astfel să proiectam vise, aspiraţii şi ţinte curajoase şi pentru anul şcolar 2017- 2018, an şcolar care începe acum, în miez de septembrie, o noua filă de cronică, o nouă poveste în care sperăm că deciziile guvernamentale pertinente, schimbările legislative necesare şi avizate, un parteneriat adevărat între şcoală, familie, comunitate ar putea aduce premisele împlinirii noilor proiecte. Îmi exprim speranţa că şcoală ieşeană va continua şirul succeselor, va păstra aceste valori, va fi şi în anul ce începe o instanţă de cunoaştere şi moralitate, adunând reuşite şi împliniri prin elevii şi profesorii ei”, a transmis Camelia Gavrilă.

În spatele oficialului...

După ce se vor consuma toate momentele cu aplauze şi urări frumoase, noul an şcolar va continua cu bune şi rele. Un lucru bun ar fi faptul că toate unităţile de învăţământ au funcţiile de director ocupate. Din cele 277 de posturi, 62 au fost ocupate prin detaşare în interesul învăţământului, toate celelalte fiind ocupate de cadre didactice care au promovat concursul. Dintre posturile care au fost ocupate prin numire se remarcă cel de director adjunct de la Colegiul „Emil Racoviţă” din Iaşi, cel de director de la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 29 sau de la Colegiul Teoretic „Waldorf”. Problema majoră este cea a autorizaţiilor de funcţionare. Dintre cele 223 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, 218 au autorizaţie sanitară de funcţionare, iar 41 nu. Din 391 de unităţi de învăţământ arondate, 218 au autorizaţie sanitară, în defavoarea a 173 care nu au. La fel este şi în cazul autorizaţiilor de securitate la incendiu. Din totalul de 1.492 de clădiri ce aparţin unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat din judeţul Iaşi, din punctul de vedere al obţinerii autorizaţiei s-a constatat că pentru 122 clădiri a fost obţinută autorizaţia de securitate la incendiu (corespunzătoare pentru 74 de unităţi de învăţământ), pe când, pentru 252 clădiri pentru care este obligatorie autorizaţia de securitate la incendiu, aceasta nu a fost obţinută (corespunzătoare pentru 157 de unităţi de învăţământ).

Şcolile vasluiene pregătite şi nu prea

Înaintea începutului noului an şcolar, aproape trei sferturi dintre unităţile de învăţământ din judeţul Vaslui au finalizat lucrările de igienizare şi curăţenie, astfel încât cursurile să înceapă în bune condiţii. Practic, administratorii şcolilor, conducerea şi autorităţile locale s-au implicat mai mult în ultima parte a vacanţei de vară, dat fiind că în urmă cu doar trei săptămâni doar 14,35% din cele 722 unităţi şcolare din judeţ raportaseră finalizarea igienizării şi curăţeniei şi mai puţin de 60% erau în stadiu avansat, cu peste 80% din lucrări efectuate. Mai sunt însă şi şcoli la care aceste lucrări sunt mult întârziate, pentru că urmează să intre în renovare. În total, 14 unităţi de învăţământ vor fi reabilitate printr-un program special, iar în unele cazuri, la Avereşti, Banca sau Ciocani, constructorii s-au apucat deja de treabă. Sunt însă şi elevi care în acest an şcolar vor învăţa în unităţi noi, chiar din debutul noului an şcolar urmând a fi inaugurate şcolile din Băceşti, Bogdăniţa, Deleşti, Şuletea, o şcoală şi o grădiniţă din Zorleni şi, în mai puţin de o lună, şcoala din Rădeni, comuna Dragomireşti.

Nici la Neamţ situaţia nu este roz

76.442 de elevi nemţeni se întorc în bănci, astăzi. Mai marii judeţului susţin că în acest an condiţiile sunt mai bune decât în anul precedent, însă şi în acest an sunt 64 de clădiri cu destinaţie şcolară care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, mai exact nu au reţea de apă potabilă, canalizare şi toalete în incinta şcolii. Alte 14 unităţi de învăţământ nu au autorizaţie de securitate la incendiu - este vorba de două grădiniţe (Săbăoani şi Tîrgu Neamţ), 7 şcoli generale şi 5 licee. Alte 65 de clădiri au fost reabilitate, fiind executate diverse lucrări – reabilitări, reparaţii electrice şi sanitare, înlocuiri de ferestre şi uşi. Când vine vorba despre securitatea elevilor şi profesorilor, situaţia nu este deloc roz, 137 de unităţi nu au nici un fel de pază, iar 15 nu au nici măcar gard împrejmuitor – 8 şcoli din mediul urban şi 7 din rural. Şi la capitolul personal calificat situaţia este pe minus. La început de an şcolar sunt 936 de posturi didactice neocupate, din care complete 258 şi fracţiuni de normă didactică 678.

În Bacău vor fi mai multe patrule în prima zi de şcoală

Aproximativ 480 de poliţişti de ordine publică, poliţişti de la rutieră şi din cadrul altor structuri, vor fi prezenţi în zona grădiniţelor, şcolilor şi liceelor pentru ca noul an şcolar să înceapă în linişte şi siguranţă.

Primarul din Suceava deschide anul şcolar la 13 unităţi de învăţământ

 

Aflat le cel de al patrulea mandat la conducerea Primăriei municipiului Suceava, primarul Ion Lungu a anunţat că va participa, pentru a 13 toamnă consecutiv, la deschiderea oficială a anului şcolar în reşedinţa de judeţ. Lungu a precizat că astăzi va da curs invitaţiilor conducerilor a 13 unităţi de învăţământ preşcolar, şcolar, liceal şi gimnazial. „Conform tradiţiei, voi participa la deschiderea noului an şcolar. Aşa s-a întâmplat, în al treisprezecelea an de mandat voi merg la 13 şcoli”, a declarat şeful executivului municipal.

Grupaj coordonat de Oxana NĂSTASĂ

 

Structura anului universitar

În condiţii bune sau mai puţin bune, pe elevi îi aşteaptă 35 de săptămâni de şcoală, însumând 167 de zile lucrătoare. Cursurile primului semestru se vor finaliza pe 22 decembrie. În acest timp, doar elevii din învăţământul primar vor avea o săptămână de vacanţă, între 28 octombrie şi 5 noiembrie. Vacanţa de iarnă va fi cuprinsă între 23 decembrie 2017 şi 14 ianuarie 2018, iar pe 15 ianuarie va începe semestrul al doilea. Programul naţional „Şcoala Altfel” se va desfăşura în perioada 2 octombrie 2017-31 mai 2018, pe o perioadă de 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Între 31 martie 2018 şi 10 aprilie 2018 este prevăzută vacanţa de primăvară, iar anul şcolar se va încheia pe 15 iunie.

 

 

loading...
Loading...

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

PUBLICAŢIE DE VANZARE SC Avrasop SRL, cu sediul social în mun. Iaşi, bd. Independenţei, nr. 4-6, ap.cam 8, înregistrată la ORC Iaşi sub nr. J22/284/2005, CUI 17192970, prin lichidator judiciar Rodafis IPURL cu sediul în mun. Iaşi, str. Străpungere Silvestru, nr. 48 A, anunţă vânzarea prin licitaţie publică cu strigare a bunurile mobile: Plug cu brazde PP3 – 701 lei; Grapa cu discuri – 1696 lei; Tăvălugi - 841 lei; Cisternă 3,6 to –1682 lei (prţturi fără TVA). Preţurile de pornire reprezintă 35% din preţurile de evaluare. Valorificarea activelor prin licitaţie publică deschisă cu strigare va avea loc la data de 23.01.2018, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar. Pentru bunurile neadjudecate, licitaţia se va repeta în ziua de 30.01.2018, aceeaşi locaţie şi oră, aceleaşi preţuri de pornire. Condiţiile de participare la licitaţie sunt conţinute în Caietul de sarcini. Caietul de sarcini, în valoare de 50 lei, se achiziţionează de la sediul lichidatorului, unde se depune şi documentaţia de participare la licitaţie, în original, până în preziua licitaţiei, orele 13.00. Garanţia de participare este de 30% din suma reprezentând preţul de pornire şi va putea fi plătită în contul nr. RO80BUCU1032235332633RON deschis la Alpha Bank Iaşi pe numele debitorului. Prezentul anunţ constituie şi notificare către creditori, debitor şi orice persoană fizică sau juridică interesată în cauză. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare au obligaţia, sub rezerva sancţiuni decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data licitaţiei. Informaţii suplimentare la tel/fax 0232/273948, e-mail: rodafis@gmail.com
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. Iasi prin lichidator judiciar ACORD SPRL, Dosar nr. 2950/89/2014 Tribunalul Vaslui/Judecător Sindic ANUNŢĂ Organizarea şedinţei de licitație publică de vânzare, cu strigare, la data de 08.12.2017, ora 12.0, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi, pentru patrimoniul debitoarei S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. - in faliment, in bancruptcy, en faillite, CUI 2585521, cu numar de inregistrare la Registrul Comerţului J37/251/2011, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Ing. Badea Romeo, nr.1A, Parter, jud. Vaslui constând în: a. Construcţie situată în Botosani, Str. Viilor, Nr.77, Ap.1, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.50058-C1-U13 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 339.829 lei, valoare fără TVA. b. Constructie situată în Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.17, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 50058-C1-U15 si Extindere si Terasa, Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.22, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 5558 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 332.904 lei, valoare fără TVA. c. Construcţie situată în Botosani, Piata Centrala, Platoul A, Obiectiv U18, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.4819/N la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 516.793 lei, valoare fără TVA. d. Construcţie situată în Botosani, Str. Prieteniei, Nr.4, Bloc V4, Sc. C, Et.II, Ap.13, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr50386-C1-U20 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 67.151 lei, valoare fără TVA. e. Proprietate imobiliara constând în Teren intravilan in suprafaţă de 3.048 mp si construcţii situat în mun. Botoşani, Str. Dobosari, Nr.21 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 1.374.357 lei, valoare fără TVA. In caz de neadjudecare, urmatoarele şedinţe de licitații publice de vânzare, cu strigare, se vor desfăşura în fiecare zi de vineri la ora 1200, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi. Condițiile de participare la şedinţa de licitație publică de vânzare cu strigare și condițiile de adjudecatare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat de la sediul lichidatorului judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 1.000 lei pentru fiecare proprietate imobiliară pentru care se participă la licitaţie. Bunurile imobile anterior menţionate formează obiectul Dosarului nr.1219/193/2016 înregistrat pe rolul Judecatoriei Botosani având ca obiect Actiune in revendicare. Poate participa la şedinţa de licitatie publică de vânzare cu strigare orice persoana care isi manifesta, intentia de cumparare si care pana in preziua şedinţei de licitatie ora 1200, depune o cautiune reprezentand 10% din prețul de pornire al şedinţei de licitație pentru bunul imobil pentru care participa si face dovada achizitionarii caietului de sarcini. Înscrierile se pot face si cu scrisoare de participare la şedinţa de licitație, precum si cu toate documentele menționate în caietul de sarcini, până în preziua şedinţei de licitație, ora 1200. Nedepunerea tuturor documentelor la sediul lichidatorului judiciar în termenul menționat anterior conduce la pierderea dreptului de a participa la licitație. Toate persoanele interesate în achiziționarea bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare sunt invitate să se înscrie la licitație. Orice persoana care emite pretentii asupra bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, este rugata sa-si manifeste pozitia cu 5 zile inainte de data şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, aducand la cunostinta lichidatorului judiciar orice pretentie. Informatii suplimentare se pot obtine de la lichidatorul judiciar la telefon 0742207571. Lichidator judiciar ACORD S.P.R.L. Asociat coordonator Nitescu Dan Nistor
 Şcolile degradate, în atenţia Cotroceniului
03/01/2018 05:15

Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţămantul Preuniversitar (USLIP) Iaşi a inceput noul an prin iniţierea unei campanii naţională numită „Investiţi Urgent in Infrastructura Şcolară” ...

27/12/2017 05:30

Finanţări europene pentru Universitatea de Medifină Luna decembrie a fost marcată de un important eveniment realizat de Reprezentanţa Comisiei Europene in Romania şi Structural Consulting Group care au o ...

 Riscurile din mediul virtual
22/12/2017 05:30

În perioada 2017 – 2019, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi participă la implementarea activităţilor proiectului „LogOn Back to Lif”-„Reconectează-te la viaţă”, desf ...

 Elev ajuns în spital din cauza alcoolului
22/12/2017 05:30

Un elev de la Şcoala Nr. 10 din Tătăraşi a ajuns, in decursul zilei de ieri, 21 decembrie, la Spitalul de Copii „Sfanta Maria”, după ce ar fi leşinat pe holul şcolii, din cauza consumului de ...

 Elevii descifrează tainele dreptului
15/12/2017 05:00

Asociaţia pentru Dialog in Justiţie, in parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi şi Direcţia Generală Anticorupţie din Ministerul Afacerilor Interne organizează ...

 Andrei Pleşu, doctor Honoris Causa al Universităţii ieşene
13/12/2017 05:30

O bună parte din elita ieşeană s-a reunit ieri pentru a-i acorda profesorului Andrei Pleşu titlul de doctor Honoris Causa al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”. Evenimentul, de o mare importa ...

Educația ieșeană pe culmile excelenței
12/12/2017 07:29

 Educatia ieseană pe culmile excelentei Educatia este unul din pilonii de dezvoltare ai Iasului, urbea fiind recunoscută la nivel national si international pentru calitatea actului de invăt ...

 Simulările şcolare bat la uşă
01/12/2017 05:30

Deşi elevilor le fuge de pe acum mintea la vacanţă şi la sărbătorile de iarnă, aceştia mai au de trecut un test şcolar, inainte de a se gandi la cadouri. Astfel, in zilele de 13, 14 şi 15 decembrie, i ...

 Proiect de succes, realizat la Şcoala „Gh. I. Brătianu”
30/11/2017 05:30

Şcoala „Gh. I. Brătianu” desfăşoară proiectul european Erasmus+ DOVES (PORUMBEI) - Detectivii Violenţei in Şcoli, ce se va intinde pe o perioadă de doi ani, fiind vorba despre un parteneriat ...

 ,,Mirrorcide” sau obsesia tinerilor pentru self-image
20/11/2017 06:49

  Filmul este marea pasiune a Marei Crăcăleanu, o elevă de la Colegiul Naţional ,,Mihai Eminescu” din Iaşi, care recent şi-a prezentat şi primul proiect personal din lumea cinematografiei. Es ...