1scola

Dimensiune font:

Şcolile Moldovei, dincolo de aplauze şi discursuri festive

| 11-09-2017 05:30

 nu mai puţin de 130.00 de elevi ieşeni încep astăzi şcoala, la care se adaugă alte sute de mii din judeţele Moldovei * cu toate acestea, zeci de şcoli din judeţ nu au încă autorizaţii de funcţionare şi nici nu vor beneficia de securitate * după aplauze şi urări frumoase, imaginea şcolilor din Moldova se anunţă una dezamăgitoare 

 

 Primul clopoţel din anul 2017-2018 se va auzi astăzi, 11 septembrie, pentru cei peste 130.000 de elevi din judeţul Iaşi. Deschiderea oficială va fi marcată, conform tradiţiei, anul acesta, prin trei festivităţi. Startul festivităţilor va fi dat la Liceul Teoretic „Miron Costin” Iaşi de la ora 09:00, urmând de la ora 10:30 - Şcoala Gimnazială Ciurea, iar de la 12:00 - şcoala Gimnazială „Constantin Erbiceanu”, Erbiceni. La festivităţi vor fi prezente autorităţi locale, personalităţi din mediul economic, politic, academic dar şi reprezentanţi ai comunităţii locale pentru a fi alături de elevi, părinţi şi cadre didactice, în semn de apreciere şi susţinere pentru învăţământul preuniversitar ieşean: „Să acţionăm prioritizând educaţia copiilor noştri, fie că suntem părinţi, bunici, profesori, reprezentanţi ai comunităţii, ai inspectoratelor şcolare, astfel încât glasul primului clopoţel al următorului an, al celui care va urma acestuia... şi al celui viitor... să anunţe că se deschid tot mai mult şi tot mai înalt şcoli creative, cu profesori precum Domnul Trandafir, cu elevi bine formaţi pentru lumea aceasta dinamică, transformatoare, părinţi alături de copiii lor, comunităţi care fac din educaţie cea mai importantă investiţie...”, a transmis şefa Inspectoratului Şcolar General, prof.dr. Genoveva Aurelia Farcaş. Gânduri bune au fost transmise elevilor şi din partea deputatei PSD Camelia Gavrilă, fosta şefă a ISJ Iaşi. „Este firesc astfel să proiectam vise, aspiraţii şi ţinte curajoase şi pentru anul şcolar 2017- 2018, an şcolar care începe acum, în miez de septembrie, o noua filă de cronică, o nouă poveste în care sperăm că deciziile guvernamentale pertinente, schimbările legislative necesare şi avizate, un parteneriat adevărat între şcoală, familie, comunitate ar putea aduce premisele împlinirii noilor proiecte. Îmi exprim speranţa că şcoală ieşeană va continua şirul succeselor, va păstra aceste valori, va fi şi în anul ce începe o instanţă de cunoaştere şi moralitate, adunând reuşite şi împliniri prin elevii şi profesorii ei”, a transmis Camelia Gavrilă.

În spatele oficialului...

După ce se vor consuma toate momentele cu aplauze şi urări frumoase, noul an şcolar va continua cu bune şi rele. Un lucru bun ar fi faptul că toate unităţile de învăţământ au funcţiile de director ocupate. Din cele 277 de posturi, 62 au fost ocupate prin detaşare în interesul învăţământului, toate celelalte fiind ocupate de cadre didactice care au promovat concursul. Dintre posturile care au fost ocupate prin numire se remarcă cel de director adjunct de la Colegiul „Emil Racoviţă” din Iaşi, cel de director de la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 29 sau de la Colegiul Teoretic „Waldorf”. Problema majoră este cea a autorizaţiilor de funcţionare. Dintre cele 223 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, 218 au autorizaţie sanitară de funcţionare, iar 41 nu. Din 391 de unităţi de învăţământ arondate, 218 au autorizaţie sanitară, în defavoarea a 173 care nu au. La fel este şi în cazul autorizaţiilor de securitate la incendiu. Din totalul de 1.492 de clădiri ce aparţin unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat din judeţul Iaşi, din punctul de vedere al obţinerii autorizaţiei s-a constatat că pentru 122 clădiri a fost obţinută autorizaţia de securitate la incendiu (corespunzătoare pentru 74 de unităţi de învăţământ), pe când, pentru 252 clădiri pentru care este obligatorie autorizaţia de securitate la incendiu, aceasta nu a fost obţinută (corespunzătoare pentru 157 de unităţi de învăţământ).

Şcolile vasluiene pregătite şi nu prea

Înaintea începutului noului an şcolar, aproape trei sferturi dintre unităţile de învăţământ din judeţul Vaslui au finalizat lucrările de igienizare şi curăţenie, astfel încât cursurile să înceapă în bune condiţii. Practic, administratorii şcolilor, conducerea şi autorităţile locale s-au implicat mai mult în ultima parte a vacanţei de vară, dat fiind că în urmă cu doar trei săptămâni doar 14,35% din cele 722 unităţi şcolare din judeţ raportaseră finalizarea igienizării şi curăţeniei şi mai puţin de 60% erau în stadiu avansat, cu peste 80% din lucrări efectuate. Mai sunt însă şi şcoli la care aceste lucrări sunt mult întârziate, pentru că urmează să intre în renovare. În total, 14 unităţi de învăţământ vor fi reabilitate printr-un program special, iar în unele cazuri, la Avereşti, Banca sau Ciocani, constructorii s-au apucat deja de treabă. Sunt însă şi elevi care în acest an şcolar vor învăţa în unităţi noi, chiar din debutul noului an şcolar urmând a fi inaugurate şcolile din Băceşti, Bogdăniţa, Deleşti, Şuletea, o şcoală şi o grădiniţă din Zorleni şi, în mai puţin de o lună, şcoala din Rădeni, comuna Dragomireşti.

Nici la Neamţ situaţia nu este roz

76.442 de elevi nemţeni se întorc în bănci, astăzi. Mai marii judeţului susţin că în acest an condiţiile sunt mai bune decât în anul precedent, însă şi în acest an sunt 64 de clădiri cu destinaţie şcolară care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, mai exact nu au reţea de apă potabilă, canalizare şi toalete în incinta şcolii. Alte 14 unităţi de învăţământ nu au autorizaţie de securitate la incendiu - este vorba de două grădiniţe (Săbăoani şi Tîrgu Neamţ), 7 şcoli generale şi 5 licee. Alte 65 de clădiri au fost reabilitate, fiind executate diverse lucrări – reabilitări, reparaţii electrice şi sanitare, înlocuiri de ferestre şi uşi. Când vine vorba despre securitatea elevilor şi profesorilor, situaţia nu este deloc roz, 137 de unităţi nu au nici un fel de pază, iar 15 nu au nici măcar gard împrejmuitor – 8 şcoli din mediul urban şi 7 din rural. Şi la capitolul personal calificat situaţia este pe minus. La început de an şcolar sunt 936 de posturi didactice neocupate, din care complete 258 şi fracţiuni de normă didactică 678.

În Bacău vor fi mai multe patrule în prima zi de şcoală

Aproximativ 480 de poliţişti de ordine publică, poliţişti de la rutieră şi din cadrul altor structuri, vor fi prezenţi în zona grădiniţelor, şcolilor şi liceelor pentru ca noul an şcolar să înceapă în linişte şi siguranţă.

Primarul din Suceava deschide anul şcolar la 13 unităţi de învăţământ

 

Aflat le cel de al patrulea mandat la conducerea Primăriei municipiului Suceava, primarul Ion Lungu a anunţat că va participa, pentru a 13 toamnă consecutiv, la deschiderea oficială a anului şcolar în reşedinţa de judeţ. Lungu a precizat că astăzi va da curs invitaţiilor conducerilor a 13 unităţi de învăţământ preşcolar, şcolar, liceal şi gimnazial. „Conform tradiţiei, voi participa la deschiderea noului an şcolar. Aşa s-a întâmplat, în al treisprezecelea an de mandat voi merg la 13 şcoli”, a declarat şeful executivului municipal.

Grupaj coordonat de Oxana NĂSTASĂ

 

Structura anului universitar

În condiţii bune sau mai puţin bune, pe elevi îi aşteaptă 35 de săptămâni de şcoală, însumând 167 de zile lucrătoare. Cursurile primului semestru se vor finaliza pe 22 decembrie. În acest timp, doar elevii din învăţământul primar vor avea o săptămână de vacanţă, între 28 octombrie şi 5 noiembrie. Vacanţa de iarnă va fi cuprinsă între 23 decembrie 2017 şi 14 ianuarie 2018, iar pe 15 ianuarie va începe semestrul al doilea. Programul naţional „Şcoala Altfel” se va desfăşura în perioada 2 octombrie 2017-31 mai 2018, pe o perioadă de 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Între 31 martie 2018 şi 10 aprilie 2018 este prevăzută vacanţa de primăvară, iar anul şcolar se va încheia pe 15 iunie.

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, S.C. MASTER WOOD S.R.L. cu sediul în loc. Comănești, str. Combinatului, nr. 9, jud. Bacău, C.U.I. 12014190, nr. de înreg. O.R.C. J4/493/1999, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., anunţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006 şi ale hotărârilor Adunării Creditorilor din data de 13.09.2017, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 24.11.2017, ora 13.00, a activelor: Nr. crt. – Denumire activ – Valoarea de evaluare (lei fără T.V.A.) – Valoare de pornire licitație (70% din val. evaluare) (lei fără T.V.A.) 1 – Fabrică cherestea functionala (2001) Sc. 4.388,60 mp, cu Echipament prelucrare lemn si mijloace transport, amplasata pe teren intravilan st. 30.379,81 mp in oraș Comănești, str. Combinatului, nr. 9, jud. Bacău (zona periferica, vis-a-vis a serele Comanesti si de cartierul Vernesti). Fabrica este compusa din: Cladire administrativa, P cu Sc. 141mp; hala gater P cu Sc. 595mp; ateliere P+1E partial si Sc. 376mp; depozit cherestea P si Sc. 660mp; soproane de uscare si aburire P si Sc. 2.155,60mp, capacitate de 100mc/celula (marca Baschild); locuinta P+1E, sc. 90mp; hala banzic P si Sc. 252mp; sera cu centrala termica cu Sc. 119mp. Fabrica este dotata cu echipament prelucrare lemn (functional) si mijloace de transport, dispune de utilitati (energie electrica, apa) si este pretabila pentru activitati industriale specifice prelucrarii lemnului. Proprietatea are deschidere frontala la str.Combinatului (cca. 100m). (CF nr. 60399, nr. cad. 763) si dispune de plaforma betonată (11.010,90 mp) – 2.633.005,60 Lei – 1.843.103,92 Lei 22 – Fabrică cherestea Sc. 2.933,81mp cu Echipamente si Utilaje pentru fabricare lemn situate pe teren intravilan st. 85.488,635 mp în sat Agăș, com. Agăș, jud. Bacău (zona ocupata de constructii rezidentiale si terenuri virane). Fabrica este compusa din: hala productie cu Sc. 2.296,89 mp avand in dotare echipamente (platforme uscatoare 6 buc; uscator; camera uscare; instalatie aer comprimat; instalatie exhaustare; post trafo; pupitru comanda uscator; actionare electrica; instalatie electrica hg); magazie Sc. 152,56 mp; 2 soproane cu Sc 393 Fabrica este dotata cu stocuri mărfuri și materii prime, echipamente și utilaje pentru prelucrarea lemnului și a metalelor, dispune de utilitati (energie electrica, apa, canalizare) si este pretabila pentru activitati industriale specifice prelucrarii lemnului. Proprietatea are deschidere frontala la DN 12A (cca. 500m) si drum satesc pe doua laturi. (CF nr. 60112/, cu nr.cad. 39). – 1.965.769,40 Lei – 1.376.038,58 Lei Poate participa la licitatie orice persoana fizica sau juridica care depune pana la data de 23.11.2017, ora 16.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, documentele prevazute in Regulamentul de vanzare si caietul de sarcini. Relatii suplimentare se pot obtine la telefoanele: 0232/243864, 0757545545
ECOPIAŢA S.A. IAŞI organizează licitaţii publice cu strigare pentru închirierea următoarelor terenuri şi spaţii comerciale: - teren 16mp – Piaţa Podu de Piatră, pe 05.12.2017 - ora 9.00; - teren 25mp – Piaţa Podu de Piatră, pe 05.12.2017 - ora 9.15; - terenul nr. 4 (20mp) din Bazar, destinat amplasării unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 05.12.2017 - ora 9.30; - spaţiul comercial S7 (907mp) - Piaţa Independenţei, pe 05.12.2017 - ora 10.00 (acest spaţiu se poate închiria şi fracţionar); - spaţiul comercial S2 (41,28mp) - Piaţa Tătăraşi Sud, pe 05.12.2017 - ora 10.30; - spaţiul comercial S4 (38mp) – Piaţa Independenţei, pe 05.12.2017 – ora 11.30; - spaţiul comercial S9 (48,21mp) - Piaţa Independenţei, pe 05.12.2017 - ora 12.00; - spaţiul comercial S6 (28,65mp) – Piaţa Hala Centrală, pe 05.12.2017 – ora 12.30; - spaţiul comercial S22 (32,24mp) - Piaţa Hala Centrală, pe 05.12.2017 - ora 13.00; - spaţiul comercial S25 (30mp) – Piaţa Hala Centrală, pe 05.12.2017 – ora 13.15; - spaţiul comercial S11 (38,43mp) – Piaţa Hala Centrală pe 05.12.2017 – ora 13.30; - spaţiul comercial S1 (80,4mp) – Talcioc, pe 05.12.2017 – ora 14.00. Licitaţiile vor avea loc la sediul firmei din str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpăra de la secretariatul societăţii, unde se va depune documentaţia pentru înscriere până la data şi ora de începere a fiecărei licitaţii. Informaţii suplimentare la tel. 0372/767837.
O nouă iniţiativă controversată a parlamentarilor: Vor să mărească durata învăţământului obligatoriu
17/11/2017 09:05

O nouă iniţiativă controversată a parlamentarilor puterii. Aceştia vor să mărească durata invăţămantului obligatoriu. Aceasta ar putea fi extinsă la 15 ani după propunerea legislativă semnată de ...

 Dezbateri ca la ONU, la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”
17/11/2017 05:43

  Începand de astăzi, timp de trei zile, Iaşul devine un pol al dezbaterilor. Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” organizează cea de-a a IX-a ediţie a Conferinţei IaşiMUN, la care ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Conferinţă cu teme istorice la ,,Cuza”
31/10/2017 06:25

Printre temele de discuţie se regăsesc cele legate de politici etnoculturale din perspectivă istorică, identitate locală şi identitate naţională, stereotipuri identitare in conştiinţa locuitorilor din ...

Expoziţie inedită la Grădina Botanică FOTO
30/10/2017 06:08

Au fost expuse 130 eşantioane de fructe şi seminţe care provin de la specii cultivate in diferite secţii, grupate in funcţie de zonele de origine biogeografică şi insoţite de planşe cu explicaţii refe ...

Colegiul Tehnic ,,Gheorghe Asachi” a primit Crucea Casei Regale
28/10/2017 06:49

În numele Majestăţii Sale Regele Mihai I, festivitatea a fost oficiată de custodele Coroanei, Principesa Margareta, in prezenţa Alteţelor Regale, Principele Radu şi Principesa Maria. Întaiul I ...

Elevii de la „Moisil” s-au întâlnit cu specialişti în construcţia dronelor
28/10/2017 06:30

La intalnire au participat 23 profesori şi specialişti IT. Parteneriatul internaţional de excepţie, format din şcoli VET, firme IT, instituţii de cercetare in domeniul dronelor, firme de producere a drone ...

Elevii îşi testează creativitatea în proiecte inventive
28/10/2017 06:23

Proiectul se adresează elevilor cu aptitudini tehnice din şcoli, palate şi cluburi ale copiilor şi urmăreşte stimularea activităţii novatoare şi inventive prin dezvoltarea şi punerea in practică a cr ...