1scola

Dimensiune font:

Şcolile Moldovei, dincolo de aplauze şi discursuri festive

| 11-09-2017 05:30

 nu mai puţin de 130.00 de elevi ieşeni încep astăzi şcoala, la care se adaugă alte sute de mii din judeţele Moldovei * cu toate acestea, zeci de şcoli din judeţ nu au încă autorizaţii de funcţionare şi nici nu vor beneficia de securitate * după aplauze şi urări frumoase, imaginea şcolilor din Moldova se anunţă una dezamăgitoare 

 

 Primul clopoţel din anul 2017-2018 se va auzi astăzi, 11 septembrie, pentru cei peste 130.000 de elevi din judeţul Iaşi. Deschiderea oficială va fi marcată, conform tradiţiei, anul acesta, prin trei festivităţi. Startul festivităţilor va fi dat la Liceul Teoretic „Miron Costin” Iaşi de la ora 09:00, urmând de la ora 10:30 - Şcoala Gimnazială Ciurea, iar de la 12:00 - şcoala Gimnazială „Constantin Erbiceanu”, Erbiceni. La festivităţi vor fi prezente autorităţi locale, personalităţi din mediul economic, politic, academic dar şi reprezentanţi ai comunităţii locale pentru a fi alături de elevi, părinţi şi cadre didactice, în semn de apreciere şi susţinere pentru învăţământul preuniversitar ieşean: „Să acţionăm prioritizând educaţia copiilor noştri, fie că suntem părinţi, bunici, profesori, reprezentanţi ai comunităţii, ai inspectoratelor şcolare, astfel încât glasul primului clopoţel al următorului an, al celui care va urma acestuia... şi al celui viitor... să anunţe că se deschid tot mai mult şi tot mai înalt şcoli creative, cu profesori precum Domnul Trandafir, cu elevi bine formaţi pentru lumea aceasta dinamică, transformatoare, părinţi alături de copiii lor, comunităţi care fac din educaţie cea mai importantă investiţie...”, a transmis şefa Inspectoratului Şcolar General, prof.dr. Genoveva Aurelia Farcaş. Gânduri bune au fost transmise elevilor şi din partea deputatei PSD Camelia Gavrilă, fosta şefă a ISJ Iaşi. „Este firesc astfel să proiectam vise, aspiraţii şi ţinte curajoase şi pentru anul şcolar 2017- 2018, an şcolar care începe acum, în miez de septembrie, o noua filă de cronică, o nouă poveste în care sperăm că deciziile guvernamentale pertinente, schimbările legislative necesare şi avizate, un parteneriat adevărat între şcoală, familie, comunitate ar putea aduce premisele împlinirii noilor proiecte. Îmi exprim speranţa că şcoală ieşeană va continua şirul succeselor, va păstra aceste valori, va fi şi în anul ce începe o instanţă de cunoaştere şi moralitate, adunând reuşite şi împliniri prin elevii şi profesorii ei”, a transmis Camelia Gavrilă.

În spatele oficialului...

După ce se vor consuma toate momentele cu aplauze şi urări frumoase, noul an şcolar va continua cu bune şi rele. Un lucru bun ar fi faptul că toate unităţile de învăţământ au funcţiile de director ocupate. Din cele 277 de posturi, 62 au fost ocupate prin detaşare în interesul învăţământului, toate celelalte fiind ocupate de cadre didactice care au promovat concursul. Dintre posturile care au fost ocupate prin numire se remarcă cel de director adjunct de la Colegiul „Emil Racoviţă” din Iaşi, cel de director de la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 29 sau de la Colegiul Teoretic „Waldorf”. Problema majoră este cea a autorizaţiilor de funcţionare. Dintre cele 223 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, 218 au autorizaţie sanitară de funcţionare, iar 41 nu. Din 391 de unităţi de învăţământ arondate, 218 au autorizaţie sanitară, în defavoarea a 173 care nu au. La fel este şi în cazul autorizaţiilor de securitate la incendiu. Din totalul de 1.492 de clădiri ce aparţin unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat din judeţul Iaşi, din punctul de vedere al obţinerii autorizaţiei s-a constatat că pentru 122 clădiri a fost obţinută autorizaţia de securitate la incendiu (corespunzătoare pentru 74 de unităţi de învăţământ), pe când, pentru 252 clădiri pentru care este obligatorie autorizaţia de securitate la incendiu, aceasta nu a fost obţinută (corespunzătoare pentru 157 de unităţi de învăţământ).

Şcolile vasluiene pregătite şi nu prea

Înaintea începutului noului an şcolar, aproape trei sferturi dintre unităţile de învăţământ din judeţul Vaslui au finalizat lucrările de igienizare şi curăţenie, astfel încât cursurile să înceapă în bune condiţii. Practic, administratorii şcolilor, conducerea şi autorităţile locale s-au implicat mai mult în ultima parte a vacanţei de vară, dat fiind că în urmă cu doar trei săptămâni doar 14,35% din cele 722 unităţi şcolare din judeţ raportaseră finalizarea igienizării şi curăţeniei şi mai puţin de 60% erau în stadiu avansat, cu peste 80% din lucrări efectuate. Mai sunt însă şi şcoli la care aceste lucrări sunt mult întârziate, pentru că urmează să intre în renovare. În total, 14 unităţi de învăţământ vor fi reabilitate printr-un program special, iar în unele cazuri, la Avereşti, Banca sau Ciocani, constructorii s-au apucat deja de treabă. Sunt însă şi elevi care în acest an şcolar vor învăţa în unităţi noi, chiar din debutul noului an şcolar urmând a fi inaugurate şcolile din Băceşti, Bogdăniţa, Deleşti, Şuletea, o şcoală şi o grădiniţă din Zorleni şi, în mai puţin de o lună, şcoala din Rădeni, comuna Dragomireşti.

Nici la Neamţ situaţia nu este roz

76.442 de elevi nemţeni se întorc în bănci, astăzi. Mai marii judeţului susţin că în acest an condiţiile sunt mai bune decât în anul precedent, însă şi în acest an sunt 64 de clădiri cu destinaţie şcolară care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, mai exact nu au reţea de apă potabilă, canalizare şi toalete în incinta şcolii. Alte 14 unităţi de învăţământ nu au autorizaţie de securitate la incendiu - este vorba de două grădiniţe (Săbăoani şi Tîrgu Neamţ), 7 şcoli generale şi 5 licee. Alte 65 de clădiri au fost reabilitate, fiind executate diverse lucrări – reabilitări, reparaţii electrice şi sanitare, înlocuiri de ferestre şi uşi. Când vine vorba despre securitatea elevilor şi profesorilor, situaţia nu este deloc roz, 137 de unităţi nu au nici un fel de pază, iar 15 nu au nici măcar gard împrejmuitor – 8 şcoli din mediul urban şi 7 din rural. Şi la capitolul personal calificat situaţia este pe minus. La început de an şcolar sunt 936 de posturi didactice neocupate, din care complete 258 şi fracţiuni de normă didactică 678.

În Bacău vor fi mai multe patrule în prima zi de şcoală

Aproximativ 480 de poliţişti de ordine publică, poliţişti de la rutieră şi din cadrul altor structuri, vor fi prezenţi în zona grădiniţelor, şcolilor şi liceelor pentru ca noul an şcolar să înceapă în linişte şi siguranţă.

Primarul din Suceava deschide anul şcolar la 13 unităţi de învăţământ

 

Aflat le cel de al patrulea mandat la conducerea Primăriei municipiului Suceava, primarul Ion Lungu a anunţat că va participa, pentru a 13 toamnă consecutiv, la deschiderea oficială a anului şcolar în reşedinţa de judeţ. Lungu a precizat că astăzi va da curs invitaţiilor conducerilor a 13 unităţi de învăţământ preşcolar, şcolar, liceal şi gimnazial. „Conform tradiţiei, voi participa la deschiderea noului an şcolar. Aşa s-a întâmplat, în al treisprezecelea an de mandat voi merg la 13 şcoli”, a declarat şeful executivului municipal.

Grupaj coordonat de Oxana NĂSTASĂ

 

Structura anului universitar

În condiţii bune sau mai puţin bune, pe elevi îi aşteaptă 35 de săptămâni de şcoală, însumând 167 de zile lucrătoare. Cursurile primului semestru se vor finaliza pe 22 decembrie. În acest timp, doar elevii din învăţământul primar vor avea o săptămână de vacanţă, între 28 octombrie şi 5 noiembrie. Vacanţa de iarnă va fi cuprinsă între 23 decembrie 2017 şi 14 ianuarie 2018, iar pe 15 ianuarie va începe semestrul al doilea. Programul naţional „Şcoala Altfel” se va desfăşura în perioada 2 octombrie 2017-31 mai 2018, pe o perioadă de 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Între 31 martie 2018 şi 10 aprilie 2018 este prevăzută vacanţa de primăvară, iar anul şcolar se va încheia pe 15 iunie.

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE LD Expert Grup IPURL, lichidatorul judiciar al SC Kat Company SRL, Iaşi, str Eternitate, nr. 84, bl. Z2-1, sc. C, et. 4, ap. 4, jud. Iaşi, în temeiul Legii 85/2006, vinde prin licitaţie publică, următoarele bunuri: Imobile situate în sat Agapia, com. Agapia, jud Neamţ, în bloc: 1. Teren arabil cu suprafaţă S = 1.892 mp, situat în extravilanul comunei Agapia, punct Molizi, jud. Neamţ, înscris în cartea funciară nr. 451/N a localitătii Agapia cu nr. cadastral 524; 2. Teren arabil cu suprafaţa S = 3.275 mp, situat în extravilanul comunei Agapia, punct Molizi, jud. Neamţ, înscris în cartea funciară nr. 448/N a localitătii Agapia cu nr. cadastral 501; 3. Imobil situat în intravilanul satului Agapia, jud Neamţ, compus din: - teren categorie folosinţă “curţi-construcţii” în S = 1.199 mp, parcela 1CC - construcţia cu destinaţia de pensiune turistică S+P+1E+M cu Sconstruită = 347,28 mp şi Suprafaţă construită desfăşurată = 1.389,12 mp - teren categoria de folosinţă “arabil” în suprafaţă de 1.482 mp, parcela 2A Preţ - 2.307.960 lei . Imobile situate în sat Dancu, com Holboca, jud Iaşi, în bloc: 1. Teren intravilan în suprafaţă de 3.400 mp, CF 60579, nr. cad. 802/1 pe care sunt amplasate construcţiile C1, C2, C3 şi C4, alcătuit din: - parcela 1(417) de categorie de folosinţă „curţi – construcţii” în suprafaţă de 628 mp, pe care sunt amplasate construcţiile C1, C2 şi C3; - parcela 2/1(418/1) de categorie de folosinţă „arabil” în suprafaţă de 2.314 mp., pe care se află construcţia C4; - parcela 3(416) de categorie de folosinţă „vie” în suprafaţă de 458 mp; 2. Construcţia C1 – spaţiu comercial D+P+1E, cu Sc la sol = 81,83 mp, supprafaţă utilă 141,01 mp, CF 60579, nr. cad. 802/1-C1. 3. Rampă C2 cu suprafaţa construită la sol Sc = 19,84 mp, nr. cad. 802/1-C2; 4. Hală C3 - depozit, cu Sc la sol = 198,96 mp, Sutilă = 264,06 mp, CF 60579, nr. cad. 802/A-C3. 5. Casă C4 – locuinţă P+1E, cu suprafaţă construită la sol Sc = 81,40 mp, Sutilă 83,81 mp, CF 60579, nr. cad. 802/1-C4 Preţ - 822.924 lei. Licitaţiile vor avea loc pe 18.05.2018, 31.05.2018, 15.06.2018 orele 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Cronicar Mustea, nr. 17, parter, ap. 12, jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: dovada achitării taxei de participare de 1.000 lei, dovada achitării caietului de sarcini de 1.000 lei, dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei; actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila.Taxele se vor achita în contul RO 87 BTRL 0240 1202 8795 78XX deschis pe numele debitoarei SC KAT COMPANY SRL la Banca Transilvania - sucursala Iaşi. Înscrierile se fac la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Cronicar Mustea, nr. 17, parter, ap. 12, jud. Iaşim cu o zi ȋnainte de data desfăşurării licitaţiei, pânã la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit, 30 zile de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunului, care va fi scos din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra imobilelor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar. Informaţii lichidator judiciar telefon 0232/235508.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. – Filiala Suceava, cu sediul în mun. Suceava, str. Mihai Eminescu, nr. 10, sc. A, et.4, camera 19, jud. Suceava, în calitate de lichidator judiciar al debitorului Chilia S.R.L., cu sediul social în loc. Pojorâta, str. Principală, nr. 108, jud. Suceava, Nr. de înreg. O.R.C. J33/816/1992; CUI 769927, potrivit Sentinței nr. 228 din data de 27.10.2015, pronunţată de Tribunalul Suceava în dosarul nr. 9003/86/2012*, anunţă, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 05.06.2018, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. Filiala Suceava din mun. Suceava, str. Mihai Eminescu, nr. 10, sc. A, et. 4, camera 19, jud. Suceava, a activelor: Nr. activ – Denumire şi descriere active – Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*) – Valoare de pornire licitație (lei, fără T.V.A.*) Activ nr. 2 – Fosta fabrică lactate sc. 355mp cu echipamente prelucrare lapte şi teren st. 2.539mp, amplasată în sat Pojorâta, com. Pojorâta, jud. Suceava (zona centrală, apropierea Pârăului Izvor şi Râului Moldova). Proprietatea pretabilă pentru spaţii de producţie şi industriale este formată din secţie prelucrare lapte sc. 240mp, P+E+M (etajul şi mansarda cu birouri), anul PIF cca.1970 şi anexa sc. 115mp (utilizare service auto), P, dispune de utilităţi, împrejmuire parţială, deschidere la DN 17. (CF nr. 30648/, nr. cad. 1031–882/131–882/13) (CF nr. 3579/, nr. cad. 882/6882/7) (CF 32862/). Depozit frigorific sc. 171,99mp, an PIF 1996, vol. 515,97mc., P, H. 3,0m, dispune de utilităţi. Accesul se face prin parcela de teren în proprietatea dl. Viorel Mugureanu, drum ce face legătura cu DN17. Imobilul este pretabil pentru spaţii industriale şi depozitare. (CF nr. 30277/, nr. cad. 894/10). Notă: terenul st. 2.846mp, pe care este edificat depozitul frigorific nu este proprietatea S.C. Chilia S.R.L. și nu face obiectul vânzării. – 559.870,00 – 447.896,00 Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 04.06.2018, ora 12.00 la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. Filiala Suceava din mun. Suceava, str. Mihai Eminescu, nr. 10, sc. A, et. 4, camera 19, jud. Suceava. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 04.06.2018, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar mun. Suceava, str. Mihai Eminescu, nr. 10, sc. A, et. 4, camera 19, jud. Suceava, documentele precizate în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00–16.00, până pe data de 04.06.2018, ora 12.00. Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro si la numerele de telefon: 0758049901, 0757545545, 0232/243864. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. – Filiala Suceava
 
Deputatul PSD Camelia Gavrilă, COMUNICAT DE PRESĂ
18/05/2018 18:12

 CABINET DEPUTAT 18 mai 2018   COMUNICAT DE PRESĂ             Deputatul PSD, Camelia Gavrilă, preşedintele Comisiei pentru invăţămant, şt ...

„Atelier de farmacie” la UMF
16/05/2018 04:39

 Un nou proiect iniţiat de Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” Iaşi şi Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi pentru orie ...

Universitatea Tehnică are o bogată ofertă educaţională
16/05/2018 04:38

 Pană pe 18 mai, in Sala Paşilor Pierduţi, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iaşi işi va prezenta oferta educaţională pentru master şi doctorat, fiind prima acţiune de promovare ...

Diplome duble, româno-austriece, pentru studenţii de la TUIASI
15/05/2018 06:20

 Alianţa Romană a Universităţilor Tehnice (ARUT) din care face parte şi Universitatea tehnică „Gheorghe Asachi” Iaşi (TUIASI) a pus bazele unei colaborări cu Alianţa Universităţilor ...

Liceul de Informatică îşi prezintă proiectele
12/05/2018 09:00

SC Ludor Engineering SRL, in parteneriat cu Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iaşi organizează luni, 14 mai, la Grand Hotel Traian, evenimentul de multiplicare dedicat proiectului P ...

Universitatea Tehnică, la bilanţ -  Mai mulţi bani şi locuri la admitere, dar mai puţini studenţi şi profesori
12/05/2018 06:25

* acesta este concluzia raportului de activitate pe anul trecut al conducerii Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi * dacă in 2016 TUIAŞI avea 14-15 studenţi basarabeni, anul trecu ...

Două milioane de euro pentru granturi Erasmus la UAIC
10/05/2018 04:15

 * vor fi finanţate aproximativ 370 de stagii studenţeşti de studiu, 350 de stagii de practică pentru studenţi şi pentru absolvenţii UAIC, din 2019, 140 de stagii de predare pentru cadrele didactice ...

Stagiatură la Guvern pentru studenţii ieşeni
09/05/2018 06:30

 * Guvernul a pregătit pentru studenţi 200 de locuri la ministere, instituţii şi autorităţi publice din subordine * cei admişi vor primi o bursă lunară de 1.000 de lei, un certificat şi o recoman ...

Noi „Şcoli Europene” la Iaşi
09/05/2018 05:20

* opt şcoli ieşene au primit recent titulatura de „Şcoală Europeană”, in judeţ existand acum 18 unităţi de invăţămant cu acest titlu * certificatul „Şcoala Europeană” este v ...

Sindicaliştii din învăţământ pichetează Prefectura
09/05/2018 04:30

 * USLIP Iaşi solicită Guvernului o majorare salarială cu 20% şi pentru personalul nedidactic şi recunoaşterea acestei categorii ca parte integrantă a sistemului educaţional Angajaţii din unită ...