Senatul va vota in septembrie un proiect de lege prin care se acorda pensii de serviciu tuturor profesorilor, inclusiv celor universitari, plus pensii de urmas

default

Dimensiune font:

| 28-06-2016 16:04

 Senatul urmeaza sa voteze in septembrie, cand incepe ultima sesiune parlamentara a acestui legislativ, in calitate de camera decizionala, un proiect de lege care acorda pensie de serviciu tuturor cadrelor didactice, in cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni inainte de data pensionarii, precum si pensii de urmas la decesul beneficiarului. De precizat ca proiectul de lege in cauza prevedea, in forma initatorilor, pensie de serviciu doar pentru profesorii din preuniversitar, insa in cadrul comisiei de invatamant din Senat, condusa de senatoarea PSD Ecaterina Andronescu, a fost modificat in sensul introducerii tuturor profesorilor. 

Modificarile se regasesc sub forma de 
amendamente admise in raportul adoptat luni de comisie

Intrucat raportul de admitere a fost gata pana la plenul de marti, liderul de grup al PSD, Mihai Fifor, a cerut introducerea pe ordinea de zi a acestuia, pentru a fi votat. Vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru (PSD) a declarat ca va intra la vot in septembrie. 

Ce prevede proiectul in noua sa forma (potrivit modificarilor aduse in comisie):

In primul rand, legea se va numi: "Lege privind acordarea unor drepturi specifice personalului didactic din invatamant" si nu "din invatamantul preuniversitar" cum era initial. Acest amendament adus de comisie are ca motivatie: "Pentru eliminarea discriminarilor dintre cadrele didactice."

"Art. 1: Personalul didactic de predare din invatamant, cu o vechime minima de 30 de ani de invatamant, beneficiaza, la indeplinirea cumulativa a conditiilor de pensionare privind varsta standard si stagiul complet de cotizare, de pensie de serviciu in cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni inainte de data pensionarii. 

Art. 2: Pensiile de serviciu (...) se actualizeaza prin aplicare la cuantumul pensiei de serviciu aflate in plata a procentului de majorare a salariului de baza de care beneficiaza personalul didactic aflat in activitate. Daca in urma actualizarii rezulta o pensie mai mica, se pastreaza pensia aflata in plata. 

Art. 3: La decesul sustinatorului sotul/sotia si copii in varsta de pana a 16 ani sau daca continua studiile pana la 26 ani beneficiaza de pensie de urma, in conditiile prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii, din pensia de serviciu in plata sau la care ar fi avut dreptul sustinatorul decedat, actualizata, dupa caz.  

Art. 4 (1) In cazul in care cuantumul pensiei de serviciu calculat conform prezentei legi este mai mic decat cel al pensiei din sistemul public de pensii, se acorda cuantumul cel mai avantajos. 
(2) Partea din pensia de serviciu care depaseste nivelul pensiei din sistemul public, precum si partea din pensia de urmas calculata din pensia de serviciu, care depaseste nivelul pensiei din sistemul public de pensii, se suporta din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

Cum se defineste vechimea:

"Art. 5 (1) Constituie vechime in invatamant perioada in care persoana angajata cu contract individual de munca a desfasurat activitate efectiva de predare la catedra in cadrul unei unitati sau institutii de invatamant. Constituie vechime efectiva in invatamant si perioada in care personalul didactic de conducere, indrumare si control, precum si personalul didactic auxiliar desfasoara activitate in cadrul unei unitati/institutii de invatamant sau a unui inspectorat scolar.  
(2) Constituie vechime recunoscuta in invatamant si perioada in care persoana angajata in invatamant, provenita din alte sectoare de activitate, face dovada ca a profesat in specialitatea inscrisa pe diploma de studii, in cazul in care aceasta persoana ocupa un post didactic in aceeasi specialitate."

"Art. 6 Persoanele care au realizat o perioada de 30 de ani de vechime in invatamant in conditiile prevazute la art. 5 beneficiaza de pensie de serviciu chiar daca la data solicitarii pensiei de serviciu sunt pensionari ai sistemului public de pensii sau au o alta ocupatie.

Motivatia acestui amendament: "Elimina discriminarile dintre persoanele aflate in activitate si cele care au statutu de pensionari la intrarea in vigoare a legii, dar care indeplinesc conditiile de vechime si varsta."

Nu exista prevazut niciun impact bugetar pentru acest proiect. 

Legea ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2017, iar normele de aplicare vor fi stabilite prin ordin al ministrului educatiei.  

Un grup de 15 deputati si senatori, majoritatea de la PSD, a depus, pe 21 decembrie, un proiect de lege privind acordarea unor drepturi speciale personalului didactic din invatamantul preuniversitar, invocand "stresul", "uzura psihica si fizica" la care sunt supusi profesorii, a caror munca este, spun ei, la fel de dificila ca cea a magistratilor, care primesc pensii speciale.

Acesta a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor in forma sa initiala in aprilie.

"Uzura (fizica si psihica) generate de exercitarea muncii de formare a tinerilor e cel putin egala cu aceea a magistratului. Complexitatea meseriei de dascal cere un efort sustinut si permanent de pregatire si perfectionare pe toata durata activitatii. Dascalul este nevoit sa faca fata stresului accentuat al meseriei in asa fel incat sa nu se resimta efecte negative in interactiunea cu elevii", se arata in
expunerea de motive.

Initiatorii mai sustineau ca, la fel ca magistratii, profesorii sunt indreptatiti sa beneficieze de pensii speciale.

La sectiunea impact macro-economic, initiatorii au precizat ca "proiectul nu se refera la acest subiect". 

Miscarea aminteste de epopeea majorarii cu 50% a salariilor profesorilor, inceputa in 2008 in prag de alegeri parlamentare, si desfasurata ani de zile in tribunale.   

In toamna lui 2008, in plina campanie electorala pentru parlamentare, alesii au stabilit o crestere de 50% a salariilor profesorilor, amendand in comisii o ordonanta a guvernului care prevedea cresteri salariale de 6%. Ecaterina Andronescu, la acea data membru in comisia pentru invatamant din Camera Deputatilor, 
 declara la acea data ca este vorba despre "un act de dreptate pe care-l facem astazi profesorilor. Nu este un pas foarte mare, dar este o ameliorare si o incercare de a remotiva profesorii".

Este vorba tocmai despre acea lege care a starnit un val de procese pentru neacordarea majorarilor salariale prevazute de Legea 221/2008, pierdute de stat.

Legea 221 a fost promulgata de presedintele de la acea data Traian Basescu, insa nu a fost niciodata aplicata. Este vorba tocmai despre acea lege care a starnit un val de procese contra statului pentru neacordarea majorarilor salariale prevazute de Legea 221/2008. Multi dintre profesori au avut castig de cauza in instanta.  

Legea a fost 
blocata de Guvernul lui Calin Popescu Tariceanu prin doua ordonante de urgenta (136/2008 si 151/2008), amanandu-i mai intai intrarea in vigoare si apoi stablind majorarea graduala a salariilor. Ambele ordonante au fost declarate neconstitutionale de catre CCR.

Dupa alegeri, odata cu schimbarea Guvernului si cu 
un nou ministru al Educatiei, in persoana Ecaterinei Andronescu, situatia nu s-a schimbat. S-a alocat o cota de 9% din marirea promisa, urmand ca 33% sa fie alocati ulterior. Totusi marirea promisa a intarziat sa se produca. In 2011, Guvernul Boc a decis plafoneze majorarea salariilor pentru profesori, considerând că economia nu poate suporta la acel moment o creştere salarială de 50%.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei