Subiectele probei scrise la Limba română

default

Dimensiune font:

| 20-06-2017 05:00

 Motivarea apartenenţei unei poezii la genul liric şi o compunere despre o întâmplare petrecută în timpul unei întreceri sportive * acestea sunt principalele subiecte pe care candidaţii înscrişi la Evaluarea Naţională le-au avut de rezolvat * la nivel naţional sunt peste 144.000 de elevi înscrişi, dintre care peste 6.000 în judeţul Iaşi

 Peste 144.000 de elevi au susţinut ieri, 19 iunie, prima probă scrisă din cadrul Evaluării Naţionale, cea la Limba şi literatura română. Aceştia au avut de motivat apartenenţa unei poezii la textul liric, dar şi de redactat o naraţiune de 150-300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare petrecută în timpul unei competiţii sportive.

Conform datelor centralizate de Ministerul Educaţiei, la nivel naţional sunt înscrişi 144.890 de candidaţi (144.740 din seria curentă şi 150 din seria anterioară), probele fiind organizate în 4.164 de centre. 

 

Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi, din cei 6.106 elevi înscrişi în judeţul Iaşi, la prima probă au participat 5.949, rata de prezenţă astfel înregistrată fiind de 97,43%. Examen s-a derulat în 181 de centre aflate pe raza întregului județ, dintre care 125 în mediul rural și 56 în mediul urban (municipiile Iași, Pașcani și orașele Târgu Frumos, Hârlău și Podu Iloaiei). „Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a reprezintă cea mai importantă modalitate de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite de elevi la finalul învățământului gimnazial. Este totodată și un moment decisiv pentru elevii de clasa a VIII-a, din perspectiva traseului educațional viitor, în contextul admiterii la liceu”, a declarat prof. dr. Genoveva Farcaş, inspector şcolar general. 

 

Citeşte şi Poveşti din atelierul făuritorului de flori nemuritoare 

 

Subiectele variantei 4

Astfel, la prima proba scrisă a Evaluării din acest an, candidaţii au avut de rezolvat varianta cu numărul 4, pregătită de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare.

La primul subiect, aceştia au avut de răspuns la şase întrebări pornind de la un fragment din poezia „Ploaia”, a Magdei Isanos, dar şi de redactat o compunere de cel puţin 150 de cuvinte în care să motiveze apartenenţa textului la genul liric prin precizarea a cel puţin două trăsuri ale acestui gen, precum şi prin prezentarea detaliată a alte două trăsături ale genului liric, valorificând textul dat.

La cel de-al doilea subiect, absolvenţii clasei a VIII-a au primit un text la prima vedere („Cel mai rapid de pe pământ” din revista „Terra Magazin”) la care au avut două cerinţe principale: una vizând înţelegerea textului şi alta centrată pe elemente de gramatică. De asemenea, la partea a doua a subiectului II, candidaţilor li s-a cerut să redacteze o naraţiune de 150-300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare reală sau imaginară petrecută în timpul unei întreceri sportive.

Probele au vizat evaluarea competenţelor de receptare a mesajului scris din texte literare şi non literare, precum şi de exprimare scrisă şi de utilizare corectă şi adecvată a limbii române în producerea de mesaje scrise, în diferite contexte de realizare. Mai exact, primul subiect a fost centrat pe elementele de construcţie a comunicării, iar cel de-al doilea subiect a implicat cerinţe care privesc înţelegerea unui text dat. Candidaţii au avut două ore la dispoziţie pentru rezolvarea tezei, primul subiect valorând 40 de puncte, iar cel de-al doilea, 36. De asemenea, 10 puncte sunt din oficiu, iar 14 puncte vor fi acordate pentru redactarea întregii lucrări (unitatea compoziţiei, coerenţa textului, ortografie, punctuaţie, aşezarea textului în pagină, etc.).

 

Mobilizare de forţe

La nivelul judeţului Iaşi, în organizarea şi implicarea Evaluării Naţionale sunt implicaţi aproximativ 9.000 de elevi şi profesori. Inspectorul şcolar general, prof. dr. Aurelia Farcaş, a transmis mulţumiri tuturor celor implicaţi. „Conștientizând impactul psihologic, emoțional pe care orice evaluare îl are asupra elevilor aflați în situație de examen, echipa inspectoratului ieșean a luat toate măsurile pentru ca examenul să se deruleze în cele mai bune condiții, cu respectarea întocmai a metodologiei. Astfel, elevii au participat la două simulări, una fiind organizată de Minister, iar cea de-a doua fiind o inițiativă județeană, care în timp și-a dovedit utilitatea. De asemenea, s-au organizat inspecții tematice, au fost verificate toate centrele de examen și s-au adoptat măsuri concrete în vederea desfăşurării în condiții optime a probelor, astfel încât nu au fost înregistrate probleme cu privire la distribuirea subiectelor către candidați sau cu privire la derularea efectivă a probei scrise. Mulțumesc celor peste 2 500 de cadre didactice implicate în examen pentru responsabilitatea și profesionalismul de care au dat dovadă și în acest context. Am convingerea că vom parcurge cu bine această vară încărcată de examene”, a completat prof. dr. Genoveva Farcaş, şefa ISJ Iaşi.

 

 Citeşte şi Educaţia timpurie de calitate, dezbătută de specialişti la Iaşi

 

Variantă cu noroc

Abia ieşiţi de pe porţile şcolilor, marea majoritate a candidaţilor s-au arătat bucuroşi, explicând că „varianta a fost cu noroc”. Mai mult decât atât, chiar şi cei mai puţin pregătiţi dintre ei au afirmat că subiectele au fost uşoare, la prima vedere. „A fost uşurel. Mai ales pentru cât am învăţat. Chiar nu mă aşteptam să fie aşa. În plus, la subiectul doi m-a nimerit la fix; eu practicând fotbal şi având foarte multe întâmplări de povestit”, a declarat unul dintre absolvenţii clasei a VIII-a care a susţinut prima proba a Evaluării Naţionale.

Subiectele li s-au părut uşoare şi elevilor care s-au pregătit cu multe luni înainte pentru marele examen. „Consider că subiectele au fost uşoare. Nimic străin sau care să nu fi făcut la şcoală. Am repetat mult şi am făcut şi variante de subiecte, nu ar trebui să fie probleme. Mă aştept la notă mare, peste 9.00”, a precizat un alt candidat abia ieşit de la examen.

 

Emoţiile continuă

Evaluarea continuă cu proba scrisă la Matematică, care se va desfăşura miercuri, 21 iunie, în timp ce joi, 22 iunie, elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă vor susţine proba scrisă la Limba şi literatura maternă. Primele rezultate vor fi afişate pe 26 iunie, până la ora 16:00, urmând ca după această oră să fie depuse contestaţiile, iar rezultatele finale vor fi făcute publice pe data de 30 iulie.

Evaluarea Naţională are o importanţă majoră în parcursul educaţional al tinerilor, media obţină la examen cântărind pentru admiterea la liceu. Perioada 3 – 6 iulie va fi destinată completării opţiunilor pentru liceu, repartizarea computerizată a candidaţilor debutând pe 12 iulie. Ulterior, în perioada 13 – 16 iulie, candidaţii declaraţi admişi trebuie să depună dosarul de înscriere la unitatea de învăţământ pe care o vor frecventa din toamnă. 

 

* * *

Calendarul Evaluării Naţionale 2017:

19 iunie – proba scrisă la Limba şi literatura română

21 iunie – proba scrisă la Matematică

22 iunie – proba scrisă la Limba şi literatura maternă

26 iunie – afişarea rezultatelor (până la ora 16) şi depunerea contestaţiilor (după ora16:00)

27-29 iunie – rezolvarea contestaţiilor

30 iunie – afişarea rezultatelor finale după contestaţii

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei