Universitatea Petre Andrei din Iasi-De ce a fost condamnata la inchisoare conducerea unei facultati

default

Dimensiune font:

| 13-03-2018 17:55

 "Increderea publica in actul de educatie ce are loc in cadrul Universitatii Petre Andrei din Iasi a fost grav afectata, exista perceptia ca oricine poate deveni absolvent al Facultatii de Drept fara un minim de cunostinte, doar daca are bani".

Citatul apartine unui magistrat de Curtea de Apel Iasi care a dat o sentinta de condamnare cu executare in penitenciarintr-un dosar de coruptie academica.

Judecatorul i-a condamnat pe fostul rector al Universitatii Petre Andrei din Iasi, Sorin Bocancea, la un an si sase luni de inchisoare cu executare, pe fostul prodecan al Facultatii de Drept al aceleiasi universitati, Dan Florin Druga, la trei ani de inchisoare cu executare si pe profesorul universitar Cristian Antonie Bocancea la un an si opt luni de inchisoare cu executare. Lectorul universitar Mark Bucuci a fost condamnat la un an si patru luni de inchisoare cu amanare. Cazul este pe rolul Inaltei Curti, in faza de apel, termen 10 aprilie.

Cazul

In esenta, ancheta l-a vizat initial pe Dan Florin Druga, care ar fi primit spaga, pe 6 iunie 2016, suma de 19.000 de lei de la un student. Banii erau pentru a-l promova pe acesta direct in anul al 3-lea de studii la Facultatea de Drept. In ziua flagrantului, rectorul Sorin Bocancea nu ar fi predat procurorilor DNA cataloagele legate de acest caz, din anul universitar 2014-2015.

Pe 7 iunie, Cristian Antonie Bocancea si Mark Bucuci ar fi introdus sase note in cazul acestui student, desi acesta nu participase la examene.

Cei patru profesori au negat acuzatiile procurorilor DNA si au cerut achitarea. Instanta a arata ca sunt destule probe care dovedesc vinovatia acestora.

Teoria atacului autoritatilor statului

"Inculpatii au incercat sa demonstreze pe parcursul judecatii ca Universitatea Petre Andrei din Iasi era sub un asediu al autoritatilor statului, cand de fapt la Universitatea Petre Andrei se aplicau practici si reguli nescrise, iar regulile scrise erau doar pentru uzul autoritatilor. In atingerea obiectivului de a-si pastra studentii, instanta nu poate accepta ca se puteau aplica reguli nescrise, ca se putea deroga de la dispozitii legale, intrucat Universitatea nu era o societate comerciala, ci o institutie de invatamant superior care trebuia sa-si atinga scopul prevazut de lege si care avea o raspundere publica de respectare a legislatiei in vigoare, a cartei proprii si a politicilor nationale si europene in domeniul invatamantului superior", a motivat Curtea de Apel Iasi.

Magistratii au explicat ca respectarea dispozitiilor legale in legatura cu inmatricularea si exmatricularea studentilor, notarea acestora si promovarea la studii, trebuia sa fie un scop pentru managementul exercitat de Sorin Bocancea, in calitate de rector, mai ales in contextul in care aspectul nu interesa doar universitatea, intrucat studentii Universitatii faceau parte din baza electronica nationala, fiind inregistrati in Registrul Matricol Unic al Universitatilor din Romania.

Banii si diplomele

Dan Florin Druga a primit cea mai mare condamnare in acest caz, 3 ani de inchisoare pentru luare de mita. Curtea de Apel a motivat sentinta prin raportare la starea de pericol creata pentru valoarea ocrotita de lege prin incriminarea faptei, respectiv integritatea in exercitarea functiei publice, la natura si gravitatea rezultatului produs.

"In cauza increderea publica in actul de educatie ce are loc in cadrul Universitatii Petre Andrei din Iasi fiind grav afectata, existand perceptia ca oricine poate deveni absolvent al Facultatii de Drept fara un minim de cunostinte, doar daca are bani, dar si avand in vedere varsta inculpatului, faptul ca acesta nu doar ca a comis fapta in calitate de profesor la disciplina Drept penal, dar este si avocat in cadrul Baroului Iasi, prin urmare o persoana care trebuie sa puna respectarea legii pe primul plan, si faptul ca este la primul conflict cu legea penala si rigorile ei, inculpatul adoptand o pozitie procesuala de negare a faptelor comise inca de la debutul cercetarilor in cauza de fata".

Instanta a fost nemultumita si de conduita acestuia in timpul procesului: nu a recunoscut faptele comise, a incercat sa gaseasca "scapari" ale oganelor de urmarire penala in cercetarea sa in loc sa-si asume faptele, acuzand martorii din dosar ca ar fi mincinosi sau ca l-ar fi determinat la comiterea faptei in loc sa accepte propria lipsa de integritate.


"Inculpatul pare sa nu fi constientizat gravitatea faptelor comise si consecintele inevitabile ale acestora", a fost concluzia Curtii de Apel Iasi.

Scopul propus: Scoaterea colegului

In cazul profesorului Cristian Antonie Bocancea, magistratii au aratat ca acesta parea dispus sa treaca note oricui, nefiind interesat nici macar daca era titular la disciplina respectiva la data cand se presupunea ca ar fi avut loc examenul pentru care trecea notele.

Curtea de Apel Iasi a aratat ca parea ca pentru Bocancea totul este permis cat timp astfel se putea atinge scopul propus, de a "scoate" pe Druga din problemele pe care le avea cu justitia. "Prin raportare la starea de pericol creata pentru valoarea ocrotita de lege prin incriminarea fiecarei fapte, respectiv increderea publica in evidentele unei institutii de invatamant superior si in capacitatea organelor judiciare de a-si atinge scopul de infaptuire a justitiei, la natura si gravitatea rezultatului produs, in cauza increderea publica in actul de educatie ce are loc in cadrul Universitatii Petre Andrei din Iasi fiind grav afectata, existand perceptia ca oricine poate deveni absolvent al Facultatii de Drept fara un minim de cunostinte, doar daca are bani", arata magistratii.

Interdictia

In cazul rectorului Sorin Bocancea, instanta a interzis acestuia ca dupa executarea pedepsei sa mai ocupe timp de doi ani functa de rector si, respectiv, profesor in invatamantul de stat sau particular.

"Considera instanta ca o persoana cu trasaturile de personalitate relevate inculpatului Bocancea Sorin de faptele cauzei, respectiv o persoana lipsita de integritate, dispusa sa sacrifice nu doar propriul prestigiu, ci si al institutiei de invatamant pe care o reprezenta, pentru atingerea unor scopuri personale, respectiv pentru "scoaterea" unui coleg dintr-o cauza penala in care era acuzat de fapte grave (fapte pentru care orice cadru didactic integru, mai ales in contextul in care ocupa o functie de importanta celei de rector, ar fi lasat justitia sa-si faca datoria de tragere la raspundere penala a faptuitorului), nu are aptitudinea morala de a exercita functii publice iar continuarea exercitarii functiilor didactice si de conducere in exercitarea carora a comis faptele ar crea un pericol de a relua comportamentul ilicit dupa executarea pedepsei in cauza de fata", a motivat decizia.

Planul infractional pe termen lung

Judecatorul a atras atentia ca Druga nu a primit mita pentru simpla fraudare a unui examen, ci pentru a promova un student direct in anul III de studii, desi acesta nu sustinuse niciun examen in cadrul Facultatii de Drept, "avand un plan infractional pe termen lung, urmand ca dupa promovarea in anul III, la fel sa fie trecut studentul si prin anii III si IV de Facultate, licenta urmand a fi negociata separat".

"O astfel de activitate infractionala, pe care inculpatul nu si-a asumat-o niciun moment, denota o inclinatie din partea acestuia spre nerespectarea legii", a punctat Curtea de Apel.

Scopul: obtinrerea de profit

Curtea de Apel Iasi a mai aratat ca Druga si cei doi Bocancea, prin atitudinea procesuala adoptata, de negare a acuzatiilor, "au aratat ca din punctul lor de vedere, la o institutie de invatamant particulara totul este posibil, scopul acesteia nefiind promovarea calitatii educatiei, ci obtinerea de profit, mentinerea studentilor ca platitori de taxe fiind mai importanta decat respectarea legii si a propriilor reguli stabilite la nivel de universitate".

"Or, fapte de genul celor comise de inculpatii Druga Dan Florin, Bocancea Antonie Cristian si Bocancea Sorin au o recrudescenta deosebita in ultimul timp, in ciuda faptului ca sunt comise de persoane cu studii superioare, cu un grad ridicat de educatie, persoane care functioneaza in cadrul unor institutii de invatamant superior particulare avand perceptia ca activitatea lor, oricare ar fi ea, nu intra sub incidenta legii penale, putand actiona oricum la adapostul autonomiei universitare si al caracterului privat al persoanei juridice in cadrul careia functioneaza", a concluzionat Curtea de Apel Iasi.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei