Adevarul despre vaporii produsi de tigara electronica

default

Dimensiune font:

| 20-10-2016 16:48

(P) Cu totii am auzit despre efectele daunatoare ale fumatului, datorita unei campanii costisitoare, exhaustive si de lunga durata pentru a educa oamenii.
 

Toate studiile care s-au realizat au inclus informatii despre pericolele fumatului pasiv, motiv pentru care Guvernul a adoptat Legea nr. 15/2016, ce interzice fumatul in spatiile publice, dar nu si utilizarea tigarii electronice.

Multe din argumentele care au dus la adoptarea acestei lege sunt folosite pentru a "omori" industria de tigari electronice. De cand s-a adoptat legea, exista o intrebare pe care oamenii nu contenesc sa si-o puna: Sunt vaporii produsi de tigara electronica nocivi?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie mai intai sa intelegem de ce isi pun oamenii aceasta problema. Faptul ca exista nenumarate studii care au demonstrat ca fumul de tigara este toxic pentru cei din jur este un lucru cert. Fumul contine o multime de substante chimice care pot cauza probleme respiratorii si alte complicatii de sanatate, pentru cei care stau in preajma fumatorilor. Acesta este principalul motiv pentru care s-a luat decizia de a interzice fumatul in locurile publice.

Fiind o alternativa pentru tigarile clasice, multi au ajuns sa compare fumul cu vaporii pe care tigara electronica ii produce. Desi la prima vedere fumul nu pare atat de diferit de vapori, este important sa intelegem cat de mult difera aceste produse.

Vaporii pe care tigara electronica ii produce sunt totusi vapori, nu fum. Acestia nu sunt un produs care rezulta in urma arderii tutunului, din moment ce nu exista tutun in tigara electronica.

Cu toate acestea, de unde incertitudinea ca vaporii sunt siguri? Ei bine, cele mai multe argumente care au indus ideea ca vaporii produsi de tigara electronica sunt nocivi vin de la diverse studii discutabile si ingrijorarile cu privire la riscurile potentiale necunoscute.

Iata cateva exemple:

- un studiu realizat de Scoala de Sanatate Publica John Hopkins a concluzionat ca expunerea la vaporii de tigara electronica ar putea afecta sistemul imunitar si introduce substante chimice nocive in organism.

Aceste constatari au la baza un studiu care a implicat plasarea unor soareci in interiorul unei camere umplute cu vapori produsi de tigara electronica in cantitati egale cu ceea ce ar inhala un utilizator in doua saptamani! Soarecii au avut un sistem imunitar slabit atunci cand au fost expusi ulterior la infectii. Insa, trebuie precizat ca o astfel de cantitate de vapori este practic imposibil de inhalat de un utilizator.

- Institutul National al Consumului din Franta a realizat, de asemenea, un studiu pentru a identifica potentiale substante toxice in vaporii produsi de tigara electronica, si a descoperit ca acestia contin formaldehida si alti cativa compusi cancerigeni.

Pentru a obtine aceste rezultate, au incalzit substanta din tigara electronica la temperaturi ridicate, cu mult peste parametrii normali de functionare recomandati pentru tigara electronica. Cu alte cuvinte, la acea temperatura un utilizator de tigara electronica nu ar fi putut inhala vapori, deoarece in acele conditii vaporii ar fi avut un gust groaznic de ars.

- un studiu recent realizat de Institutul de Sanatate Publica din Norvegia sustine ca persoanele care locuiesc in aceeasi casa cu fumatori sau utilizatori de tigara electronica sunt expuse la cantitati similare de nicotina.

Cu toate acestea, cu un simplu calcul matematic, cardiologul Konstantinos Farsalinos a demonstrat ca "vaperii pasivi" inhaleaza de 10 ori mai putina nicotina decat sustine Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara ca ar afecta un om de 75 de kilograme.

"Aceste niveluri nu numai ca nu sunt nocive, dar nu au niciun efect biologic, chiar si in conformitate cu cele mai stricte definitii de reglementare", precizeaza Dr Konstantinos Farsalinos pe blogul sau.

Care este adevarul?

Fiecare studiu prezentat mai sus spune aceeasi "poveste" folosind diferite metode de testare. Cu toate acestea, revizuind multe studii si cercetari care au fost realizate de-a lungul timpului, Scoala de Sanatate Publica, de la Universitatea din Drexel, Philadelphia, a ajuns la concluzia ca vaporii produsi de tigara electronica nu pun in pericol sanatatea oamenilor din jur. Poate ca nu este complet adevarat, insa poate fi un motiv pentru a pune la indoiala validitatea studiilor enumerate mai sus, lucru pe care experti in sanatate l-au si facut.

Intr-un alt studiu, publicat in revista Nicotine & Tobacco Research, cercetatorii au examinat efectele vaporilor produsi de tigara electronica si au ajuns la concluzia ca acestia nu reprezinta un pericol pentru cei din jur. Desi exista urme infime de nicotina in vaporii expirati, nu exista dovezi care sa sustina ca acestea sunt suficient de mari pentru a pune in pericol sanatatea.

Pe langa acestea, cele mai puternice argumente ca tigarile electronice sunt inofensive vin chiar de la cei care le folosesc. Au fost facute nenumarate avertismente despre cat de periculoase ar putea fi acestea pentru vaperi (utilizatorii tigarilor electronice - n.red.). Cu toate astea, nu exista nicio dovada reala care sa sustina ca ar exista un astfel de prejudiciu. Iar daca tigarile electronice sunt sigure pentru cei care le folosesc, este dificil de sustinut ca acestea ar putea prezenta un risc pentru cei din jur.

ziare.com

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei