Ai dureri de cap și stări de vomă? Ce alimente provoacă aceste simptome
Dimensiune font:
Estimările arată că 10% dintre bărbați și 25% dintre femei suferă de migrene ocazional sau în mod regulat. Mulți dintre cei suferinzi sunt convinși că anumite alimente pot provoca aceste crize migrenoase.
Migrena se caracterizează prin crize care durează de la 4 la 72 de ore, marcate de dureri de cap pulsatile care afectează o parte a craniului, greață și/sau vărsături, sensibilitate la lumină (fotofobie) și sunet (fonofobie), cu agravare a stării la efort. Într-o treime din cazuri, migrena este însoțită de aură, mai ales oftalmică (apariția puncte sau linii în câmpul vizual).
Migrena este o boală cu o componentă ereditară puternică, dar se știe totodată că numeroși factori pot fi implicați în declanșarea crizelor: tulburări de somn, stres, surmenaj, menstruația, expunerea la lumină, zgomot, mirosuri, schimbarea bruscă de temperatură, efort fizic sau intelectual, precum și anumite produse alimentare. Pacienții au identificat o serie de alimente sau componente ale acestora.
Alimentele care conțin amine vasoactive (tiramina, histamina, feniletilamina): vin roșu, brânză, pește, carne, ciocolată, bere, drojdie, crustacee, varză, smochine, ceapă sau anumite tipuri de fasole.
Alimente care conțin glutamat de sodiu, un potențiator de gust o folosit în bucătăria chinezească, care se găsește în sosul de soia, ciorbe, supe, conserve și feluri gata preparate. Glutamații sunt în mod inerent prezenți în multe alimente bogate în proteine, cum ar fi mazăre, roșii, ciuperci, cereale, carne și pește.
Produse alimentare care conțin nitriți, cum ar fi carnea procesată (șunca, salam, cârnați, pateu etc.).
Alimentele care conțin sulfiți, cum ar fi vinul și carnea roșie.
Legumele care conțin mulți nitrați, cum ar fi țelina, andivele, spanacul, salata verde, feniculul, varza chinezeasca sau sfecla.
Fructe ca avocado, banane și citrice.
Nucile și preparatele cu nuci.
Produse lactate procesate, cum este iaurtul.
Aspartamul, îndulcitor artificial.
Băuturile și alimentele care conțin cafeină: cafea, ceai, cola, cacao, unele băuturi energizante și ciocolata. Asocierea este paradoxală deoarece, potrivit celor care suferă de migrene, acestea pot fi declanșate de un exces sau de un deficit de cafeină, scrie Agerpres.
Pentru a identifica ce anume declanșează migrena, este util și să se țină timp de câteva luni un "jurnal al durerilor de cap", în care să fie notate minuțios caracteristicile crizelor. Sarcina poate părea puțin plictisitoare, dar această abordare dă rezultate excelente.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau