Ai pus prea multă sare în mâncare? Există o soluţie! 10 "rateuri” culinare şi căi de rezolvare pentru fiecare
Dimensiune font:
Oricui i se poate întâmpla ca, în ciuda eforturilor depuse în bucătărie şi a reţetelor urmate cu sfinţenie, mâncarea să iasă prea sărată, prea dulce sau să o lăsăm prea mult pe foc şi să prindă fust de arsură.
Fie că ai scăpat sarea-n cratiţă, fie că reţeta pe care-ai luat-o de pe net era pusă acolo de vreun amator, te procopseşti cu o gramadă de mâncare numai bună de aruncat şi cu o dispoziţie proastă.
Cele mai comune greşeli sunt destul de uşor de rezolvat, totul este să ai idee ce să faci. Pentru a te aduce pe calea cea bună, câţiva specialişti s-au pus pe treabă şi au conceput o serie de sfaturi care te vor ajuta să rezolvi cele mai des întâlnite probleme ale bucătarilor începători şi nu numai:
Greşeala numărul 1: Sarea-n bucate în cantităţi necontrolate
Cauza: Nu ai gustat mâncarea în timp ce găteai.
Soluţie: Dacă ai pus prea multă sare în supă sau în tocană, adaugă apă la recomandarea lui Jesse Schenker, bucătarul şi proprietarul restaurantului Recette din New York. O altă opţiune, pentru a nu pierde savoarea mâncării prin diluarea cu apă, ar fi să adaugi lămâie, de exemplu, pentru că acidul din aceasta mai „taie“ din gustul sărat, spun Meredith Deeds şi Carla Snyder, autorii cărţii de reţete culinare Everyday to Entertaining. Pentru a evita sărarea în exces mâncării pe viitor, încearcă să guşti mâncarea chiar dacă te simţi stăpân pe estimarea corectă a cantităţii. Acordă atenţie sporită şi celoralte ingrediente, pentru că unele pot conţine sare în cantităţi destul de mari: conservele, tomatele conservate, măslinele, baconul etc.
Greşeala numărul 2: Mâncare uleioasă
Cauză: Uleiul nu era destul de încins sau/şi ai pus mult prea mult
Soluţie: Din păcate, uneori felurile de mâncare ce ar trebui să iasă crocante nu ies aşa (cartofi prăjiţi, şniţele, pui pane etc). Shenker te salvează în cazul în care ai pregătit în acest mod legume sau cartofi prăjiţi: le poţi reprepara, după ce ai încins uleiul la temperatura potrivită( de regula, aceasta este în jur de 150 de grade Celsius). „Dacă uleiul nu este suficient de încins, orice aliment ai pus acolo va absoarbe uleiul precum un burete”, spune acesta. Pentru al testa, foloseşte un termometru sau aruncă în tigaie un ingredient din cele pe care intenţionezi să le foloseşti, ca să vezi cum se găteşte. După ce ai „prins” temperatura corectă, fii atent să prăjeşti pe reprize şi să nu aglomerezi tigaia sau oala, pentru a lăsa destul loc fiecărui preparat.
Greşeala numărul 3: Paste lipicioase
Cauză: Nu ai pus destulă apă la fierbere sau nu a fost suficient de fierbinte
Soluţie: Adaugă puţin ulei de măsline peste ele sau serveşte-le cu un sos. Pentru a preveni această neplăcere, asigură-te că apa fierbe în clocot înainte de pune pastele. Asigură-te că foloseşti destulă apă şi o oală destul de mare, pentru că pastele se umflă şi au nevoie de spaţiu.
Greşeala numărul 4: Legumele prea moi
Cauză: Le-ai gătit mai mult decât era necesar.
Soluţie: Fă-le piure sau foloseşte-le la supă. Pentru a nu repeta această greşeală, Deeds şi Snyder te sfătuiesc să acorzi atenţie densităţii legumelor şi timpului de preparare al fiecărei legume în parte. „De exemplu, într-o supă de legume, nu adaugi mazărea în acelaşi timp cu cartofii, pentru că până se fierb cartofii, mazărea este piure”, spune acesta.
Citeste continuarea AICI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau