Alivenci cu mărar
Dimensiune font:
Una dintre reţetele pentru care gospodinele din Moldova sunt vestite sunt alivencile. Femeile din satul Luminiş, comuna Piatra Şoimului, prepară deseori aceste bunătăţi şi puţine sunt duminicile în care mirosul nu acoperă aşezarea.
Alivencile sunt un fel de plăcinte moldoveneşti cu mărar.
Pentru prepararea lor avem nevoie de:
500 grame de mălai
1 litru de lapte
300 de grame de smântână
2-3 linguri făină de grâu
4 ouă
un vârf de linguriţă de sare
mărar proaspăt
Laptele şi sarea se pun într-un ceaun şi se fierb la foc molcom. La primul clocot se adaugă mălaiul cu recomandarea de a amesteca încet, ca să nu se facă deloc cocoloaşe. Consistenţa se verifică din lingură. La ţară, femeile n-au nevoie decât de pricepere ca să facă bucate gustoase. Când se simte „la mână” că amestecul s-a îngroşat, îl dăm deoparte de pe foc şi îl lăsăm la răcit. Între timp, gospodinele au grijă să înlăture motanii din bătătură, ca să nu se întâmple lucru de ocară şi să-şi înmoaie mustăţile în ceaun.
Se mai gustă din când în când, iar când e aproape rece, se adaugă smântâna proaspătă, gălbenuşurile, făina de grâu şi se amestecă bine. La urmă, se pun albuşurile bătute până stă telul drept. Apoi luăm o tavă, o ungem cu margarină şi presurăm oleacă de făină ca să nu se prindă. Se toană încet aluatul în tavă şi lăsăm să se coacă în cuptorul bine încins. Când s-a copt şi sunt rumene, alivencile se scot din cuptor şi se lasă la răcit. Înainte de a fi servite musafirilor pofticioşi se acoperă cu un strat de mărar proaspăt. Tocat mărunt. Dacă punem şi o cofiţă cu vin roşu şi rece, suntem siguri că musafirii nu se desprinde uşor de masă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau