Arta - intre moft si investitii de succes

default

Dimensiune font:

| 22-11-2012 00:00

Arta - intre moft si investitii de succes

 

Arta ascunde sub protectia sa spiritul si instinctul uman pentru armonie, echilibru si ritm, pentru a experimenta misterul, pentru a exprima netarmuita imaginatie, dorinta de frumos, de functii simbolice si ritualice specifice umanitatii. Arta nu este greu de definit, arta pur si simplu nu poate fi definita intr-un mod general, ea reprezinta altceva pentru fiecare om in parte. Tocmai din acest motiv, obiectele de arta ajung sa fie extrem de valoroase, fie ca ne referim la artele plastice, la artele interpretative, decorative sau la literatura.

Un obiect de arta nu mai este demult numai un detaliu decorativ, capabil sa ne multumeasca spiritual, a devenit o investitie. Da, pictura pe care ai cumparat-o azi, semnata de un artist necunoscut poate deveni cel mai valoros obiect pe care il ai in casa in cativa ani.

Lumea oamenilor bogati este cutremurata de o adevarat furtuna de fiecare data cand la una dintre marile case de licitatii un obiect de arta foarte rar este adus in atentia colectionarilor. Si lupta incepe, iar pictura, sculptura, manuscrisul, orice ar fi, ajunge in casa unui colectionar dupa ce o suma mai mult decat fabuloasa a fost platita.

Iata cele mai scumpe astfel de obiecte de arta cumparate la licitatii, care au uimit, uimesc si cu fiecare secunda trecuta isi maresc valoarea in colectiile personale ale cumparatorilor:

PICTURI

 

 

No.5 de Jackson Pollock

Pret de vanzare: 142.7 milioane de dolari

Chiar daca pare greu de crezut, pictura reprezentativa pentru expresionismul abstract este cea care ocupa primul loc in topul picturilor vandute. Pictat in 1948, tabloul este specific tehnicii originale folosite de Pollock: "Incerc sa ma indepartez de ustensilele normale ale unui pictor. Foloesc cutite, scobitori, betigase, amestec de culoare cu cioburi, nisip si orice alta materie straina." Nu e de mirare ca operele lui sunt atat de valoroase, mai ales ca a murit la numai 44 de ani, lasand in urma foarte putine astfel de opere.

  
   

Woman III de Willem de Kooning

Pret de vanzare: 137.5 milioane de dolari

Din nou o pictura ce apartine expresionismului abstract este vanduta pentru o suma uriasa in 1996, fiind una dintre cele 6 picturi ale lui Kooning unde femeia ocupa locul central al temei. Pictata in 1953, ea a apartinut Muzeului Theran de Arta Contemporana, dar nu putea fi expusa din cauza restrictiilor guvernului, asa ca a fost schimbata pentru un manuscris, intrand in reteaua de colectionari. 

Portrait of Adele Bloch-Bauer I de Gustav Klimt

Pret de vanzare: 137.6 millioane de dolari

Primul portret al lui Adele Bloch-Bauer a fost pictat in 1907 si apartine acum lui Ronald Lauder, fiind expus publicului in galeria sa din New York. Apartinand stilului art nouveau, mai precis miscarii Jugendstill pornita din Munchen, acest tablou este lucrat in ulei cu fasii aurii in Viena, masurand 138X138cm, prezentand ornamentatii elaborate si complexe.  

 
 

Portrait of Dr. Gachet de Vincent van Gogh

Pret de vanzare: 129.7 millioane de dolari

Putin apreciat in timpul vietii, pictorul post-impresionist s-a sinucis la 37 de ani, lasand in urma opere de arta de o valoare inestimabila. Paul Gachet era doctorul sau, care l-a ingrijit pe pictor in ultimele luni, fiind imortalizat in 1890, pozand pentru tablou chiar in mijlocul Parisului. "Am pictat portretul lui M. Gachet cu o expresie melancolica ... trista dar blanda, totusi clara si inteligenta, asa trebuie sa fie facute multe dintre portrete.", ii scria Van Gogh fratelui sau.  

 

Bal au moulin de la Galette, Montmartre de Pierre-Auguste Renoir

Pret de vanzare: 122.8 milioane de dolari

Renoir a pictat doua versiuni ale acestui tablou. Versiunea mai mare apartine din 1986 Muzeului d'Orsay din Paris, versiunea mai mica (78 × 114 cm) a fost cumparata de Ryoei Saito in 1990. Pictura este reprezentativa pentru curentul impresionist: un instantaneu din viata de zi cu zi a clasei muncitoare din Paris, cu o bogatie a formelor, a fluiditatii atingerilor pensulei si cu o lumina scanteietoare.  

  
 

Garçon à la pipe de Pablo Picasso

Pret de vanzare: 13.4 milioane de dolari

Se spune ca multe persoane din lumea artistica au fost socate cand acest tablou a fost vandut la un pret atat de mare, fiind una dintre primele picturi ale lui Picasso, terminata la 24 de ani. Unii spun ca tabloul nu este nici pe departe atat de valoros in comparatie cu alte opere ale sale, altii spun ca tocmai contrastul inedit dintre feminin si masculin al tabloului cat si faza incipienta descrisa de el in dezvoltarea lui Picasso il face atat de valoros.

 

SCULPTURI

 

L'Homme qui marche I de Alberto Giacometti

Pret de vanzare: 104.3 milioane de dolari

Vanduta in februarie 2010, sculptura de bronz este descrisa ca o "imagine umila a unui om obisnuit dar si un simbol potent al umanitatii". In 1960 Giacometti a fost rugat sa ia parte la un proiect public organizat in New York, unde sa se aseze sculpturi ale sale in fata cladirii Chase Manhattan Plaza. L'Homme Qui Marche I este punctul de varf al perioadei mature a sculptorului si este piesa cea mai reprezentativa a artei moderne.  

 
  

Leoaica Guennol, artist necunoscut

Pret de vanzare: 57.2 milioane de dolari

Gasita langa Bagdad, aceasta mica statuie mesopotamiana este veche de 5000 de ani si reprezinta o leoaica antropomorfica. Leoaica este sculptata in calcar si masoara 8 cm in inaltime si este recunoscuta drept ultima "bucata" din civilizatia veche ce apartine unei colectii private. Piesa a fost achizitionata de Alastair Bradley Martin si este expusa publicului in Muzeul de Arta Brooklyn.

Madame L.R. de Constantin Brancusi

Pret de vanzare: 36.8 milioane de dolari

Realizata in lemn de stejar intre 1914-1918, Madame L.R. a apartinut colectiei personale a creatorului de moda Yves Saint Laurent, iar acum un an a fost scoasa la licitatie si vanduta pentru suma indicata mai sus. Sculptura pastreaza acea simplitate modesta specifica lui Brancusi cu note moderne: "Nu cautati mistere, eu va aduc bucuria pura" spunea marele sculptor. Acum operele sale insumeaza o valoare estimata la 300 de milioane de dolari.  

  

 

DIVERSE

    

Dulapul Badminton

Pret de vanzare: 36 millioane de dolari

O astfel de piesa de mobilier intr-adevar "imbogateste" decorul unei case, si la propriu si la figurat. Cufarul ce apartine epocii Florentine a secolului 18 este incrustat cu ametiste, agate, lapis lazuli si alte pietre care urca valoare lui la 36 de milioane de dolari. In 1990 a fost vandut milardarei Barbara Piasecka Johnson (mostenitoare a imperiului Johnson & Johnson) pentru 16.59 millioane de dolari. Johnson l-a scos la licitatie in 2004, cand a fost cumparat de Printul Hans Adam II de Liechtenstein, care l-a donat Muzeului Liechtenstein din Austria.

Codex Hammer de Leonardo da Vinci

Pret de vanzare: 30.8 milioane de dolari

Cumparat in 1994 de Bill Gates, Codex Hammer sau Codex Leicester este un jurnal-manuscris de 72 de pagini ce cuprind o imagine rara asupra mintii artistului si omului de stiinta renascentist, formand o conexiune impresionanta intre arta si stiinta. Manuscrisul este un amestec de observatii, teorii, proprietati, idei asupra astronomiei, apei, pietrelor si fosilelor si a luminii celeste. Codexul este expus publicului o data pe an in orase diferite din lume. Bill Gates a cerut scanarea manuscrisului in imagini digitale, care au fost apoi distribuite pe Cd-uri. O versiune completa pe cd intitulata simplu Leonardo da Vinci a iesit la vanzare in 1997.  

  

 

Comedii, Istorii si Tragedii de William Shakespeare (First Folio)
Editia 1623, Londra

   Pret de vanzare: 5.1 milioane de dolari

First Folio ar putea sa fie cea mai importanta carte din literatura. Publicata in 1000 de copii in 1623, ea cuprinde 36 de piese din opera lui Shakespeare, fiind cartea de referinta pentru toate publicatiile ulterioare. Pretul original al acesteia era de 1 lira, echivalentul a 220 $ in prezent. Acum exista 228 de exemplare, unul dintre ele, ce apartine Universitatii Meisei din Tokyo, contine chiar adnotari ale cititorilor de-a lungul anilor. In 2006 o astfel de carte a fost licitata cu suma de 5.1 milioane de dolari si a intrat intr-o colectie personala. In iulie 2008 un exemplar a fost furat de la Universitatea Durham din Anglia si recuperat dupa ce a fost adus spre evaluare la Libraria Folger Shakespeare din Washington, SUA. Valoarea cartii a crescut la 15 milioane de dolari.

Cosmographia de Ptolomeu
Editia 1477, Bologna

Pret de vanzare: 4 milioane de dolari

Primul atlas printat din lume este modelat dupa cercetarile lui Claudius Ptolomeu (85-165 e.n). Geograf, astronom si matematician, Ptolomeu a influentat structura cartografiei europene peste 1000 de ani. Manuscrisul sau a fost publicat in 1477, cuprinzand 27 de harti, inclusiv prima harta completa globala. Ptolomeu oferea o descriere de baza a planetei, un ghid pentru desenarea unei harti, un concept al celor patru sisteme si a coordonatelor (concept ce a dus la latitudine si longitudine).

 
  

Vioara Guarneri del Gesù

Pret de vanzare: 3.9 millioane de dolari

Chiar daca nu canti la chitara sau nu esti mare ascultator de muzica simfonica, sigur ai auzit de Antonio Stradivarius. Ei bine, cea mai scumpa vioara din lume este opera de arta a nepotului unui ucenic al lui Stradivarius, Giuseppe Antonio Guarnieri. Vanduta in 1997, vioara veche de 250 de ani este una dintre cele 250 de exemplare care au supravietuit si a fost cumparata de un avocat rus. Pentru prima oara in 70 de ani, Pinchas Zukerman, maestro israelian, a cantat la ea intr-un concert privat in Moscova.  

Vaza de portelan din Dinastia Yuan (1271-1368)

Pret de vanzare: 1.2 milioane de dolari

Dinastia Yuan este perioada cand tehnicile de onramentatie a portelanului au fost reprezentate de alb si albastru. Vaza are 34 cm inaltime si este pictata cu nuanta de albastru-cobalt pe fundal alb. Este singura vaza ce apartine acestei perioade care mai exista.  

  
 

Albumul Double Fantasy de John Lennon in colaborare cu Yoko Ono

Pret de vanzare: 525.000 de dolari

Scos pe piata cu numai 3 luni inainte de uciderea sa de catre Mark Chapman, pe 8 decembrie 1980, acest album poarta autograful talentatului John Lennon, semnatura depusa cu numai cateva ore inainte de moartea sa. Albumul a castigat un premiu Grammy in 1981, pentru Albumul Anului.  

http://www.divahair.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei