Bananele-ascund-mai-multe-secrete-decat-ti-ai-imagina--sunt-radioactive--posibil-afrodiziace--De-ce-

Dimensiune font:

Bananele ascund mai multe secrete decat ti-ai imagina: sunt radioactive, posibil afrodiziace. De ce l-au fascinat pe Jules Verne

| 14-09-2018 19:23

Toti stim ca bananele sunt gustoase si sanatoase. Dar cam atat. Si e pacat, pentru ca sunt multe lucruri fascinante despre aceste fructe care, pana nu demult, erau exotice pentru noi.
 

 De la faptul ca nu toate sunt verzi sau galbene pana la faptul ca au incarcatura religioasa in unele culturi sau ca pot purifica apa si chiar ajuta in dormitor, de banane se leaga multe lucruri interesante si deloc stiute, arata Listverse, care trece in revista cateva dintre acestea.

Sunt importante pentru hindusi

Hindusii cred ca in bananieri traiesc spirite de sex feminin, pontianak (sau churel in India, Pakistan sau Bangladesh) . Se crede ca in bananier traieste spiritul unei femei care a murit in chinurile nasterii.

Tot in credinta hindusa, bananierul e vazut ca o reprezentare a zeitelor Parvati si Lakshmi. Planta simbolizeaza intelepciunea, iar frunzele sale, calmul.

Nu sunt intotdeauna galbene

Sunt multe varietati de banane si, desi toate au aceeasi forma, cand vine vorba de culoare, aceasta poate fi diferita de galben. Se crede ca exista circa 1.000 de varietati de banane in lume, care sunt impartite in 50 de subgrupe. Cele galbene, pe care le stim cu totii, sunt de tipul Cavendish, dar exista multe altele care nu ajung in piata sau supermarketuri decat in tarile de origine.

Asa este banana rosie, care creste in Ecuador si Columbia. O alta, care creste in Hawaii, are o nuanta albastra chiar inainte de a se coace. Aceasta varietate e extrem de rezistenta la frig si are un gust distinct, de inghetata cu vanilie.

Sunt radioactive

Dupa ce ca sunt sterile (in jungla ele au niste seminte mari care le fac imposibil de consumat), bananele sunt si radioactive. Inainte sa ne panicam, ar trebui sa stim ca radioactivitatea ne inconjoara oricand, oriunde.

Multe dintre alimentele pe care le consumam, plante vii, sunt radioactive. Pentru a supravietui, au nevoie de potasiu, iar la fiecare 8.550 de atomi de potasiu unul e radioactiv. Asta inseamna ca mai tot ce mancam poate fi radioactiv intr-o masura sa alta, dar bananele exceleaza din acest punct de vedere, pentru ca contin mai mult potasiu.

Totusi, nici daca am manca 700 de banane pe zi nu am muri din cauza radioactivitatii.

Sunt cultivate probabil din anul 8.000 i.Hr.

Exista dovezi ca in Papua Noua Guinee bananele sunt cultivate din anul 5.000, chiar 8.000 i. Hr.. Aici, in mlastina Kuk, devenita sit istoric, se cultiva o specie numita Musa, deosebita prin faptul ca plantele pot ajunge pana la 18 metri. Aceasta se gaseste doar in Papua Noua Guinee.

Jules Verne a jucat un rol cheie in popularizarea lor

In romanul sau "In jurul lumii in 8 zile", din 1873, Jules Verne descrie acest fruct cu mult entuziasm, ceea ce a trezit interesul multora dintre europeni si americani pentru banane.

Le descrie ca fiind "la fel de sanatoase ca painea, la fel de suculente precum smantana". Desi oamenilor li se trezise interesul pentru banane, acestea au devenit cu adevarat disponibile marelui public abia peste 10 ani si doar in SUA.

Totusi, nu au asa de mult potasiu pe cat credem

Cei mai multi dintre noi stim despre banane ca au cea mai mare concentratie de potasiu din ceea ce putem cumpara de la piata. Desi e adevarat ca sunt in capul listei cand vine vorba de cantitatea de potasiu - 422 de miligrame intr-o banana de marime medie - sunt multe alte plante care le intrec, asa cum ar fi spanacul crud ori caisele sau piersicile deshidratate.

O banana ne ofera 9% din potasiul de care avem nevoie zilnic. Potasiul ajuta nervii si muschii, duce nutrientii la celule si tine presiunea sangvina la cote normale.

Purifica apa si face chef de sex

In parti din America Centrala, se crede ca seva bananei trebuie consumata inainte de o seara romantica, pentru ca ar avea proprietati afrodiziace.

Iar in alte zone ale lumii, apa e purificata cu coji de banane, despre care se crede ca inlatura metalele grele. Iar cercetari recente au aratat ca exista ceva adevar in aceasta metoda de decontaminare a apei.

Persoanele alergice la latex ar trebui sa se fereasca de banane

Desi poate parea ciudat, cei alergici la latex ar trebui sa se fereasca si de banane. Un studiu a aratat ca jumatate dintre cei alergici la latex au parte de efecte adverse si dupa ce mananca banane.

Aceste persoane reactioneaza, de obicei, si la kiwi sau avocado.

Simptomele sunt, de obicei, stranut, ochi iritati si nas infundat. ziare.com

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

 

 

ANUNȚ SELECȚIE FIRMĂ SPECIALIZATĂ ÎN SERVICIUL ARHIVISTIC Subscrisa EuroBusiness LRJ S.P.R.L., cu sediul în Iași, str. Zorilor nr. 11, jud. Iași, înregistrată în Registrul Societăţilor Profesionale de Practicieni în Insolvenţă sub nr. RFO II 0022/2006, Cod de Identificare Fiscală 16605670, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei S.C. GARDIAN PRIVAT SECURITY S.R.L, cu sediul social în: Iași, Calea Chișinăului nr. 33, bl. Constr. C1, ap. birouri, jud. Iași, înmatriculată la Oficiul Registrului Comerţului Iaşi sub nr. J22/108/2006, Cod de Identificare Fiscală 18291905, astfel desemnat prin Sentinţa Civilă nr. 62 din data de 30.01.2018 pronunţată de Tribunalul Iaşi, secţia II Civilă-Faliment, în dosarul nr. 4062/99/2014 (format vechi: 285/2014) primește oferte, pe suport de hârtie, în plic sigilat la sediul lichidatorului judiciar, până la data de 20.08.2018, orele 13.00, pentru angajarea unei firme specializate în serviciul arhivistic pentru prelucrarea arhivistică (servicii de organizare a fondului arhivistic) și de păstrare și conservare (depozitare) a fondului arhivistic. Deschiderea ofertelor se va face la data de 20.08.2018, orele 14.00. Plata se va face după valorificarea bunurilor din patrimoniul debitoarei. Oferta trebuie să conțină următoarele elemente obligatorii: structura prețului pentru fiecare serviciu, prețul pentru perioada de depozitare legală, precum și pentru un metru liniar de documente, modalități și termene de plată. Oferta va fi însoțită de copiile certificatelor de conformitate, a actului constitutiv al persoanei juridice, a certificatelor de inregistrare la Registrul Comertului, a autorizației de funcționare pentru serviciile arhivistice menționate, inclusiv de păstrare și conservare a documentelor de arhivă cu valoare practică, eliberată de Arhivele Naționale, precum și de proiectul contractului în care să se regăsească și clauzele privind transferul acestor documente, conform Ordinului MAI nr. 137/27.09.2013 și a art. 18 indice 4, din Legea nr. 138/2013. Documentele de arhivă cuprind documente contabile, acte de personal etc. ale societăţii falite S.C. GARDIAN PRIVAT SECURITY S.R.L, cu sediul social în Iași, Calea Chișinăului, nr. 33, bl. Constr. C1, ap. birouri, jud. Iași – în cantitate de aproximativ 8 m.l. Criteriul aplicat pentru stabilirea ofertei câștigătoare este prețul cel mai mic oferit. Ofertele ce urmează a fi primite vor fi supuse atenţiei Comitetului Creditorilor debitoarei GARDIAN PRIVAT SECURITY S.R.L. - in faliment. Desemnarea ofertantului câştigător al selecţiei de oferte va fi făcută în conformitate cu decizia Comitetului Creditorilor. Relații suplimentare la tel./fax 0232/220777, mail: office.is@lrj.ro, www.lrj.ro.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitorului SC BART LIV COM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 3157/103/2013 aflat pe rolul Tribunalului Neamț – Secția II Civilă, în temeiul dispozițiilor Legii 85/2006, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raportului de evaluare al bunurilor mobile – stoc de marfă compus din echipamente electrice, echipamente sanitare, instalații electrice, feronerie, etc., situate în mun. Roman, jud. Neamț, astfel: a. Preț de pornire 95% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 65.891 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 03, 10, 17 și 24.08.2018, ora 12.00; b. Preț de pornire 85% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 58.955 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 07, 14, 21 și 28.09.2018, ora 12.00; c. Preț de pornire 75% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 52.019 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 05, 12, 19 și 26.10.2018, ora 12.00. Licitațiile vor avea loc la data și ora stabilită, la biroul lichidatorului judiciar din mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr.4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, etaj 1, Cabinet nr. 13, jud. Iași, Complex de Birouri NH BUSINESS, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 100 lei; - dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector nr. RO26PIRB2900710925003000 deschis pe numele debitorului la Piraeus Bank – Sucursala Iași; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul: RO33PIRB2400738563001000, deschis pe numele lichidatorului judiciar la Piraeus Bank Iaşi. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, jud. Iași, cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în preziua licitaţei, ora 16.00. Lista completă a bunurilor mobile precum și alte informaţii suplimentare pot fi oferite la biroul lichidatorului judiciar din mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, jud. Iași, sau tel: 0744520508, 0744994490, fax: 0332/814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com
ANUNȚ LICITAȚIE MATINAL PRODCOM S.R.L CABINET INDIVIDUAL DE INSOLVENŢĂ IORGOAEA EUGENIA, reprezentată legal prin practician în insolvenţă IORGOAEA EUGENIA, în calitate de administrator judiciar al debitoarei MATINAL PRODCOM SRL, identificată prin CUI RO6959297 si nr. înregistrare la Registrul Comerţului: J27/2317/1994, având sediul social în com. Tupilati, jud. Neamţ, conform Încheierii de şedinţă din 10.04.2013 ce priveşte cauza ce face obiectul dosarului nr. 1969/103/2013 aflat pe rolul Tribunalului Neamţ organizează licitaţie publică deschisă cu strigare pentru următoarele bunuri aparţinând debitoarei: 1. Construcţie beci semiîngropat - suprafaţa construită 583.6 mp,– 43.500 lei, amplasat pe teren concesiont de la Primăria Roman str. Plopilor; 2. Teren neconstruit - 2 parcele: 1455mp – 69.700 lei şi 1400mp – 67.200 lei aflate în Com. Hangu, sat. Grozavesti, Jud. Neamţ; 3. Teren neconstruit - 2 parcele: 2.161,50 mp - 41.400 lei şi 2.161,50 mp – 41.400 lei aflate în incinta SC Carpin S.A., Mun. Roman, Jud. Neamţ; 4. Terenul neconstruit în suprafaţă de 4.390 mp – 275.500 lei aflat în Câmpulung Moldovenesc, jud. Suceava. Valorile nu includ cota de TVA. Licitația va avea loc în zilele de 24, 26, 28.09.2018, orele 10.30, la sediul administratorului judiciar din Bucureşti, B-dul Mircea Vodă nr. 36, Bl M6, Sc. 2, Ap. 57, Int. 57, Sector 3. Regulamentul de vânzare poate fi consultat atât la sediul debitoarei cât şi la sediul administratorului judiciar sau poate fi solicitat la tel. 0722978184 şi e-mail expertiorgoaea@gmail.com.
Care sunt efectele secundare ale antibioticelor
19/09/2018 19:55

  Potrivit Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (SUA), reactiile adverse ale antibioticelor sunt responsabile pentru 1 din 5 vizite de urgenta la medic. Problemele digestive se numara printr ...

Dacă ştii să răspunzi la aceste 5 întrebări eşti un geniu. Începe testul!
19/09/2018 19:20

La final iţi oferim răspunsul la fiecare intrebare in parte, dar nu trişa! 1. Un criminal a fost condamnat la moarte. I se oferă, insă, şansă de a alege modul in care va muri. Are trei posibilităţi la ...

Reţetă zacuscă bulgărească. Sfaturi pentru o zacuscă gustoasă
19/09/2018 19:19

 Reţetă zacuscă bulgărească. E greu de spus de unde vine zacusca şi unde a fost făcută prima dată, pentru că fiecare popor a imbunătăţit reţeta şi fiecare are specificul ei. Reţetă zacusc ...

O ”navă fantomă” dispărută acum 9 ani a reapărut în Marea Andaman. Descoperire sinistră la bord
19/09/2018 19:17

 Caţiva pescari birmanezi au avut la sfarsitul lunii trecute o intalnire macabră in Marea Andaman, o mare din nord-estul Oceanului Indian, mărginită la nord de Birmania, la sud de Indonezia, la est de ...

 

Fantezia ascunsă pe care o au 53% dintre femei
19/09/2018 19:13

 Potrivit acestui studiu, 53% dintre femei au in comun aceeasi fantezie, pe care o tin secret. Se pare că acestea se gandesc cum ar fi dacă s-ar depărti de partenerul de viată. La polul opus se află ...

Remedii pentru bătături - Trucuri pentru picioare fine în doar câteva minute!
19/09/2018 18:55

  Calusurile si bătăturile pot fi, insă, tratate folosind cateva trucuri care iti redau finetea si confortul picioarelor in doar cateva minute! Află-le acum si uită de durere! Tratament pentru băt ...

Job de vis pentru orice român. O companie te plăteşte cu bani grei să dormi. CV-urile se primesc până pe 23 iulie
19/09/2018 18:38

Firma de saltele, numită chiar Mattress Firm, acceptă pană la 23 iulie CV-urile pentru stagiul plătit, care va presupune testarea saltelelor noi şi a celor populare, dar şi efectuarea de comentarii in inr ...

Varză murată pentru iarnă la butoi!
19/09/2018 16:52

 Toate gospodinele se află in această perioadă la capitolul ,,conserve pentru iarnă”. Varza la butoi este o adevărată artă mai ales atunci cand vrei să te ţină şi caţiva ani. O reţetă s ...

Multă lume nu ştie! Iată de ce usturoiul este aur pentru organism
19/09/2018 15:25

  De ce usturoiul este mai eficient atunci cand il mănanci inainte de micul dejun? Pentru că bacteriile sunt supraexpuse dimineata, astfel incat acestea nu se pot apăra impotriva puterii sale extraord ...

INEDIT: Solistul unei formaţii celebre a compus o odă închinată pasiunii lui Leonardo DiCaprio pentru pantalonii scurţi
19/09/2018 13:33

 Chris Martin a cantat in premieră acest cantec la o gală organizată de fundaţia caritabilă infiinţată de Leonardo DiCaprio, care a avut loc la sfarşitul săptămanii trecute, in Sonoma, California ...