Boli cu transmitere sexuala – dusmanul nevazut al pasiunii

default

Dimensiune font:

| 25-10-2012 11:39

Boli cu transmitere sexuala – dusmanul nevazut al pasiunii

 

Let's talk about sex, baby! si hai sa vorbim si despre consecintele sexului neprotejat! Sexul poate fi o metoda de destresare, poate fi amuzant, placut, pasional, furios, de impacare, de razbunare, bun, mai putin bun, dar poate deveni rau, cand se lasa cu urmari nedorite.

"Impielitatul" care sta pe umarul stang si care iti soptesete in ureche "Fa-o, nu mai sta, nu mai e timp sa-ti pui prezervativul!" e posibil sa-ti aduca dupa minunata experienta de moment, o serie de probleme pe termen lung, care au un nume generic: "boli cu transmitere sexuala".

Afectiunile incluse in categoria "boli cu transmitere sexuala" sunt un grup heterogen de infectii transmise in urma unui act sexual normal, oral sau de alta natura care implica contactul direct intre parteneri (cand cel putin unul dintre ei este infectat) sau contactul direct intre un partener si un obiect contaminat. In acest grup de boli cu transmitere sexuala sunt incluse si bolile transmise de la mama la copil, fie in timpul vietii intrauterine, fie in momentul nasterii, cand copilul vine in contact direct cu secretiile mamei.

Aceste boli cu transmitere sexuala, denumite si boli venerice, pot afecta atat femeile cat si barbatii, unele infectii fiind mai frecvente la femei, altele la barbati.

Cele mai intalnite boli cu transmitere sexuala sunt:

  • HIV/SIDA
  • Sifilisul
  • Gonoreea sau blenoragia
  • Clamidiaza
  • Candidoza
  • Scabia
  • Herpesul genital
  • Si altele mai putin frecvente:
  • Sancrul moale
  • Granulomul inghinal
  • Limfogranulomatoza inghinala - boala Nicolas-Fabre
  • Tricomonaza
  • Vegetatiile veneriene
  • Molluscum contagiosum
  • Pediculoza

HIV/ SIDA


Virusul imunodeficientei umane produce o infectie cronica ireversibila, cu distrugere progresiva a mecanismelor de aparare a gazdei si instalarea in timp (cativa ani) a sindromului de imunodeficienta dobandita (SIDA), caracterizata de aparitia infectiilor cu germeni oportunisti (germeni care, in cazul unui organism sanatos, nu ar produce boala) si a neoplaziilor oportuniste cu afectarea majoritatii aparatelor si sistemelor din organism.

HIV face parte din familia retrovirusurilor si afecteaza in principal componenta limfocitara a sistemului imun. Este bine de stiut ca odata infectat cu HIV, partenerul sexual este contagios pe toata perioada vietii, infectivitatea fiind mare in prima perioada a infectiei, cand virusul incepe sa se inmulteasca exponential in organism, inainte de aparitia anticorpilor anti-HIV, dar si in fazele avansate ale infectiei, cand numarul de particule virale din organism atinge niveluri foarte ridicate.

Transmiterea virusului se poate face prin sange, sperma si secretii vaginale, deci orice fel de act sexual sau ne-sexual care implica aceste secretii poate devenni un act infectant. Riscul de transmitere a infectiei in cazul unui contact sexual vaginal este mai mare de la partener infectat HIV la partenera (5-15%), decat de la o partenera infectata HIV la un partener neinfectat (3-9%).

Riscul estimat de infectare, in cazul unui raport sexual anal este de 0,5-3%, iar transmiterea de la mama la copil este evaluata la 12-30% (fara tratament).

Stadiile HIV - semne si simptome:

  • stadiul asimptomatic - bolnavul nu prezinta nici un fel de simptome, dar virusul continua sa se replicheze
  • stadiul simptomatic timpuriu - simptome nespecifice, minore, care nu se coreleaza cu gradul infectiei: inflamarea generala a ganglionilor limfatici, frecventa la nivelul gatului, axilei si inghinal, diverse afectiuni dermatologice (dermatite, infectii la nivelul firelor de par, mancarimi, etc.), anemie sau cresterea transaminazelor.
  • stadiul simptomatic intermediar - modificarea starii generale, febra prelungita, transpiratii nocturne, scadere in greutate, diaree, infectii ORL sau respiratorii, stari pseudogripale
  • stadiul simptomatic tardiv - sindromul de imunodeficienta dobandita, caracterizat de infectii oportuniste si boli maligne.

Tratamentul infectiei HIV se efectueaza cu medicamente antiretrovirale, incluse in scheme standard internationale, care reduc replicarea virala, implicit si numarul de particule virale din organism, pana in punctul in care bolnavul devine neinfectant.

Sifilisul

 

Sifilisul este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala. Este o infectie data de Treponema pallidum, o spirocheta.
Infectia are mai multe stadii, iar netratata corespunzator si la timp, poate afecta organe vitale precum inima, ochii, creierul, oasele si poate provoca chiar si decesul.

Perioada de instalare a simptomelor, din momentul infectarii, este de regula, cuprinsa intre 15 zile si 2-3 luni. Manifestarile clinice variaza in functie de stadiul infectiei, sifilisul putand fi clasificat in precoce, cu stadiile: primar, secundar si latent si sifilis tardiv: latent tardiv si tertiar.

  • Sifilisul primar se manifesta caracteristic prin aparitia sancrului la nivelul zonei infectarii, sancrul sifilitic fiind o ulceratie de 0,5-2 cm cu pereti duri, contur regulat, cu suprafata de culoare rosie, acoperita de o secretie bogata in germeni (aspect lacuit). Sancrul se retrage in 6 saptamani, fara cicatrici. Sancrul este frecvent insotit de marirea ganglionilor inghinali si se poate complica cu suprainfectie cu alti germeni banali si elefantiazisul (umflarea exagerata prin blocarea circulatiei limfatice si venoase) penisului, scrotului si labiilor.
  • Sifilisul secundar apare dupa cateva luni si poate mima o viroza respiratorie (dureri de gat, dureri de cap, scadere in greutate, cresterea in volum a ganglionilor). Aceasta pseudoviroza poate fi insotita de aparitia unor pete rosiatice nepruriginoase la nivelul talpilor si palmelor. Pot apare afectarea ochilor, meningite, gastrite si hepatite.
  • Sifilisul tertiar este un stadiu avansat al infectiei netratate in care sunt afectate organe vitale, inclus sistemul nervos. Se poate ajunge la dementa, paralizii si chiar deces.

Tratamentul de baza al sifilisului ramane penicilina, sansele de vindecare fiind foarte mari in primele stadii ale infectiei. In stadiile tardive, tratamentul nu mai are acelasi succes, leziunile devenind ireversibile.

Gonoreea

 

Este o boala cu transmitere sexuala data de Neisseria gonorrhoeae si produce atat la femei cat si la barbati uretrite gonococice, initial silentioase din punct de vedere clinic. La barbati se manifesta prin aparitia unei scurgeri vascoase, abundente si urinari dureroase, iar la femei prin aparitia unor scurgeri vaginale anormale, prurit genital intens si menstruatii neregulate.

Atat la femei cat si la barbati, netratata, infectia are tendinta de a se extinde la nivelul tracturilor urinar si genital, provocand boli inflamatorii cu localizari pelvine si abdominale.

Este una dintre bolile cu transmitere sexuala relativ usor de diagnosticat, iar tratamentul este, in principal, cu penicilina, ampicilina sau amoxicilina.

Herpesul genital

 

Este o boala cu transmitere sexuala produsa de virusul Herpes simplex 2, inrudit cu Herpes simplex 1 (cel care produce herpesul de la nivelul buzelor).

Infectia este limitata de regula la organele genitale si se manifesta prin aparitia unor vezicule foarte dureroase, care contin un lichid transparent, incolor, foarte infectant. Nu apar dureri la nivelul pelvisului si nici infertilitate.

Herpes simplex are particularitatea ca ramane in organismul infectat toata viata, cu capacitatea de se reactiva in urma actiunii unor factori declansatori cum ar fi stresul, scaderea imunitatii, expunerea la soare prelungita, etc. Nu exista pana in prezent un tratament care sa vindece definitiv herpesul, dar exista agenti cum ar fi aciclovirul, oral sau unguent, care controleaza mai bine eruptiile, reducand severitatea si durata puseului.

Chlamydia

Din categoria celor mai frecvente boli cu transmitere sexuala face parte si infectia cu chlamydia trachomatis, infectie manifestata prin scurgeri vaginale anormale, arsuri in timpul urinarii, menstruatii neregulate si dureri in timpul actului sexual.

Netratata, infectia se poate complica cu infertilitate si afectarea organelor pelvine insotita de dureri abdominale. Tratamentul se face cu antibiotice si este important ca ambii parteneri sa fie tratati, chiar daca nu prezinta simptome, pentru ca vindecarea sa fie garantata.

 

 

http://www.one.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei