natural_tips_for_body_odor_38563100

Dimensiune font:

Ce boli ai dacă îți miroase pielea urât

| 13-09-2017 09:52

Transpirația și mirosul neplăcut pe care corpul le produce sunt aspecte naturale din viața unui om. Ele pot să apară atunci când faci sport, când îți este foarte cald sau atunci când ești nervoasă, stresată sau emoționată.

 

 Corpul tău are două tipuri principale de glande sudoripare (glande ecrine și glande apocrine), iar acestea provoacă tipuri diferite de transpirație.

Ambele produc o secreție fără miros, însă cea de la subraț și din zona inghinală devin urât mirositoare atunci când se combină cu bacteriile ce se află în mod normal la suprafața pielii.

Schimbările neobișnuite la nivelul transpirației, fie că este vorba de producția în exces sau de dispariția completă, sunt semne de îngrijorare.

De asemenea, modificările care apar în aroma corpului pot fi simptome ale unor boli cu miros. Deși îmbunătățirea dietei și tratamentele luate acasă te pot ajuta să ții sub control mirosul neplăcut, anumite semnale ar trebui să te îngrijoreze și să te trimită la doctor.

Iată ce boli ai dacă îți miroase pielea urât!

Trimethylaminuria

Anumite boli pot să te facă să miroși urât. O astfel de afecțiune este și Trimethylaminuria sau sindromul mirosului de pește, care afectează o persoană din 200.000, conform prevention.com. Această boală metabolică produce un miros neplăcut distinct. Nu se compară cu nimic din ce ai simțit până acum, iar în cazurile mai grave persoana bolnavă miroase a pește stricat sau a gunoi. Acest miros este emanat la distanțe mari, ceea ce face ca interacțiunea socială să fie dificilă.

Cetoacidoză diabetică
Atunci când diabetul nu este tratat, acesta evoluează în cetoacidoză diabetică. Fără insulină suficientă, corpul începe să folosească grăsimile ca principală sursă de energie, ceea ce duce la acumularea de cetonele în organism. Printre altele, rezultatul va fi reprezentat de alterarea mirosului corpului, potrivit mayoclinic.com, ceea ce ar trebui să te trimită la medic pentru investigații amănunțite.
Boli de rinichi sau afecțiuni ale ficatului
Alte boli metabolice, cum sunt afecțiunile grave ale rinichilor sau ale ficatului, pot produce mirosuri neplăcute, de obicei sub forma respirației urât mirositoare, conform prevention.com. Totuși, acest lucru se întâmplă doar în cazurile avansate ale bolii. Deși în prezent aceste semne nu sunt folosite în diagnosticarea bolilor, există organizații care vor să antreneze câini pentru a detecta mirosurile neplăcute asociate acestor afecțiuni.

Afecțiuni ale tiroidei
Hipertiroidismul este o altă cauză pentru care corpul tău emană un miros neplăcut. Hipertiroidismul are din acest punct de vedere aceleași efecte ca sportul, deoarece în cazul amândurora corpul secretă o cantitate excesivă de transpirație. Dacă nu ai făcut deloc mișcare sau ai depus un efort nesemnificativ, dar corpul tău secretă o cantitate mare de transpirație, atunci este indicat să mergi la doctor. Tiroida trebuie verificată la un interval de 1-2 ani. Partea bună este că hipertiroidismul se poate trata. Dacă observi o cantitate neobișnuită de transpirație sau un miros neplăcut pe care corpul tău îl produce, mergi cât mai curând la doctor.

Alte cauze ale mirosului neplăcut
Moștenirea genetică
Picioarele se comportă aproximativ ca zona subrațului. Deoarece sunt predispuse apariției bacteriile, ele pot să capete rapid un miros neplăcut. Acest lucru este cauzat de faptul că tălpile tale stau într-un mediu întunecat, cald, umed, ideal pentru înmulțirea bacteriilor. Aproximativ 10-15% din populația lumii suferă de o transpirație în exces a picioarelor, predispoziție moștenită de la părinți. Astfel, picioarele tale pot dezvolta o bacterie numită Micrococcus sedentarius, care produce un miros neplăcut, sulfuros.

Stres
Atunci când ești stresată, glandele apocrine (localizate la subraț), produc mai multe secreții decât în mod normal. Din acest motiv, mirosul neplăcut poate fi sesizat ușor de cei din jur. Din fericire, acest miros poate fi controlat cu ajutorul antiperspirantelor și deodorantelor. Antiperspirantul scade cantitatea de transpirație eliberată la nivelul pielii, ceea ce menține suprafața uscată. Dacă nici aceste produse nu fac față, este indicat să consulți un medic. Doctorul îți poate prescrie anumite medicamente sau îți poate injecta Botox la subraț, pentru a controla transpirația în exces.

Mâncare
Cu siguranță ai auzit până acum că mâncărurile picante sau cele cu multe condimente te pot face să miroși urât. Totuși, această teorie nu a fost dovedită. Nu există niciun studiu care să demonstreze faptul că dieta îți influențează mirosul corpului. Așadar, te poți bucura de alimentele tale preferate în continuare, până când această informație va fi dovedită.

Când mirosul neplăcut te trimite la doctor
Unii oameni transpiră mai puțin, pe când alții transpiră mai mult. Mirosul pe care corpul îl produce poate varia de la persoană la persoană. Totuși, este indicat să mergi la medic atunci când ai următoarele simptome, conform mayoclinic.org:
- începi să transpiri mai mult sau mai puțin ca de obicei;
- transpiratul îți afectează rutina zilnică, dar și relațiile cu cei din jur;
- transpiri noaptea, fără un motiv anume;
- sesizezi o schimbare a mirosului pe care corpul tău îl produce.

Diagnosticul și tratamentul mirosului neplăcut
Medicul va diagnostica afecțiunea care te face să emani un miros neplăcut, întrebându-te de bolile de care ai suferit sau suferi, dar și printr-o examinare fizică. De asemenea, testele de sânge și urină pot stabili dacă problema ta este cauzată de o anumită boală, așa cum poate fi o infecție, diabetul sau hipertiroidismul.
Ca tratamente, soluția poate fi destul de simplă: folosirea unui antiperspirant sau a unui deodorant cu o acțiune îndelungată. Dacă această măsură nu funcționează, doctorul îți poate prescrie produse ce conțin clorură de aluminiu.
Cum poți trata mirosul neplăcut acasă
Poți apela la mai multe remedii pentru a lupta cu mirosul neplăcut acasă. Iată câteva sugestii:
- fă baie în fiecare zi cu săpun antibacterian, care să reducă dezvoltarea bacteriilor la suprafața pielii;
- alege haine din materiale naturale, așa cum sunt bumbacul, mătasea și lâna. Acestea îi permit pielii să respire;
- ia în considerare tehnici de relaxare, așa cum sunt yoga și meditația. Aceste practici te pot ajuta să faci față stresului;
- băuturile cu cafeină și mâncărurile picante sau cele cu un miros puternic te pot face să transpiri mai mult sau să emani un miros neplăcut. Elimină aceste alimente din dieta ta sau consumă-le rar.
Deși mirosul neplăcut al pielii poate indica anumite boli grave, așa cum sunt cele metabolice, uneori cauzele țin și de obiceiurile tale zilnice. Ține cont de aceste sfaturi și mergi la medic dacă sesizezi simptomele grave, menționate mai sus.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 
Record mondial: Un ciciclist a pedalat in jurul lumii 78 de zile

 Mark Beaumont a pedalat 18 ore pe zi si a ars peste 9.000 de calorii in 24 de ore in timp ce traversa Polonia, Rusia, Mongolia, China, Australia si Statele Unite. "Este vorba despre a tinti catre ni ...

Șase femei au apărut la o nuntă îmbrăcate la fel. Ce a urmat

  6 femei s-au imbrăcat la fel la o nuntă din Australia, fără ca acestea să vorbească intre ele sau să fie domnisoare de onoare. Sursa citată precizează că o roche precum cea intalnită in acest ...

 Învăţă cum să iei cele mai bune decizii

În fiecare secundă din viaţa noastră luăm decizii, facem alegeri. Uneori suntem mulţumiţi cu rezultatul, alteori nu şi astfel adunăm frustrări. „Simţim nevoia să apelăm la toate căile r ...

Ce simțim cu câteva ore înainte de moarte

 De curand, au apărut noi dovezi cu privire la această experientă, dovezi care deschid o nouă pistă pentru cercetători. Poate părea că doar cativa oameni au experimentat astfel de intamplări, ins ...

Cauze ale respirației greoaie

Disconfortul respirator trebuie luat in serios, indiferent de intensitatea sa. Iată cele mai frecvente afectiuni care se manifestă prin tulburări ale ritmului respiratiei si ce putem face cand ne confruntăm ...

Lovitură dură pentru cei care vor să își pună centrală termică de apartament. Ce li se pregătește

 Legea de modificare a legii energiei termice, care se află cum in dezbaterea Comisei de Industrii din Camera Deputaţilor ar putea introduce noi obligaţii pentru constructorii de locuinţe legate de ins ...

 Cum să faci business networking de impact

Unul dintre cei mai cunoscuţi traineri din Romania, Liviu Păsat, susţine că networkingul de business e ca mersul pe bicicletă. Odată ce l-ai invăţat, ţi-l aminteşti foarte repede cand eşti pus in sit ...

 Cum poţi obţine o finanţare de 100.000 de euro

Afacerile mici romaneşti din tehnologie se pot inscrie intr-un accelerator de business european, in care ar putea obţine un pachet de beneficii de 100.000 de euro, din care un premiu cash de 50.000 de euro, s ...

 Cum ne ferim de ţepele de pe Internet

  Atenţie la mesajele pe care le primiţi, aparent din partea unor companii renumite, prin intermediul Facebook sau WhatsApp. În spatele mesajelor care vă anunţă că sunteţi caştigătorul unui ...

10 trucuri pentru o noapte sexy

  Nu ai avut vointa sa tii o cura de slabire, nu ai avut timp sa mergi la coafor sau sa-ti faci manichiura si noaptea cea mare se apropie?! Mayra iti ofera cateva mici trucuri pe care sa le aplici acasa ...