Ce poţi face dacă ai credit la bancă în franci elveţieni

default

Dimensiune font:

| 06-05-2014 06:00

 Persoanele care au credite la bănci în franci elveţieni ar putea primi înapoi sumele de bani pe care au fost nevoite să le achite ca urmare a creşterii acestei valute comparativ cu leul

Modul în care sunt calculate ratele lunare la creditele în valută din Ungaria poate fi considerată clauză abuzivă şi modificată de instanţele de judecată, apreciază Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. „Dacă Judecătorul CJUE a decis acest lucru (n.r. că este abuzivă clauza conform căreia ratele pentru creditele în franci elveţieni se plătesc la cursul curent), va fi lege pentru toate ţările membre. Inclusiv instanţele din România vor fi obligate să aplice această lege, care va trebui transpusă în legislaţia autohtonă. Trebuie însă o hotărâre judecătorească în acest sens comună sau individuală”, a declarat avocat Marius Vicenţiu Colţuc.
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a emis o decizie potrivit căreia instanţele de judecată din Ungaria pot modifica prevederile din contractele de credit în valută dacă acestea conţin clauze abuzive, precum cele referitoare la cursul de schimb care se aplică pentru calcularea ratelor, precum şi dacă termenii contractului nu sunt exprimaţi într-un limbaj simplu şi inteligibil.
Decizia a fost emisă la solicitarea Kuria (Curtea supremă din Ungaria), care judecă procesul unei familii maghiare împotriva OTP Bank, cei doi susţinând că este abuzivă prevederea din contractul de credit care stabileşte că ratele pentru rambursarea împrumutului se stabilesc la cursul de vânzare al băncii, mai mare decât cel de cumpărare, luat în calcul în momentul acordării împrumutului.
CJUE a dat dreptate clienţilor OTP Bank, susţinând că diferenţa dintre cursul de vânzare şi cel de cumpărare nu poate fi considerat un serviciu oferit de bancă, aşadar nu poate fi imputată clienţilor sub forma unei remuneraţii pentru plata unui serviciu. În consecinţă, instanţa naţională poate modifica contractul de împrumut, în cazul în care constată că prevederea este abuzivă.
Decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene
Consumatorii care contractează un împrumut în valută trebuie să poată evalua consecinţele economice ale aplicării unei rate de schimb (rata de vânzare) la rambursarea împrumutului, care este diferită de cea aplicabilă la calcularea valorii creditului în momentul acordării (rata de cumpărare), se arată într-o decizie publicată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), în cazul a doi consumatori din Ungaria care au dat în judecată OTP Bank (Cazul C-26/13 Árpád Kásler and Hajnalka Káslerné Rábai v OTP Jelzálogbank Zrt )
Instanţa naţională poate înlocui o clauză abuzivă cu o dispoziţie de drept intern, cu scopul de a restabili un echilibru între părţile din contract şi pentru a păstra valabilitatea acestuia, adaugă CJUE.
Iată ce se mai arată în decizia CJUE:
„Potrivit directivei privind clauzele abuzive (Directiva 93/13/CEE a Consiliului din 5 aprilie 1993 privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii, JO 1993, L 95, p. 29), clauzele abuzive dintr-un contract încheiat cu un vânzător sau un furnizor nu sunt obligatorii pentru consumatori. Cu toate acestea, în ceea ce priveşte termenii care definesc obiectul principal al contractului şi caracterul adecvat al preţului sau remuneraţiei, pe de o parte, şi faţă de serviciile sau bunurile oferite în schimb, pe de altă parte, directiva autorizează statele membre să prevadă în legislaţia naţională ca respectivii termeni nu sunt supuşi unei evaluări a caracterului lor abuziv dacă sunt exprimaţi într-un limbaj simplu şi inteligibil. Legislaţia maghiară de punere în aplicare a directivei prevede o astfel de excludere.
La data de 29 mai 2008, dl Kasler şi dna Káslerné Rábai au încheiat un contract pentru un credit ipotecar într-o monedă străină, cu o bancă din Ungaria. Banca le-a acordat debitorilor un împrumut de 14.400.000 de forinţi maghiari (HUF), aproximativ 46.867 euro.
Contractul prevedea că rata de schimb în franci elveţieni a sumei împrumutului să se facă pe baza ratei de cumpărare a schimbului valutar aplicată de bancă în ziua în care banii au fost viraţi. În conformitate cu această prevedere, suma împrumutului a fost stabilită la 94.240,84 CHF. Cu toate acestea, conform contractului, suma în forinţi maghiari pentru fiecare rată lunară ce urma să fie plătită urma să fie stabilită cu o zi înainte de data scadentă a ratei, în funcţie de rata de schimb aplicată de bancă pentru vânzarea de franci elveţieni.
Domnul şi doamna Kasler au introdus o acţiune în faţa instanţei maghiare contestând prevederea din contract care permite băncii să calculeze ratele lunare în funcţie de rata de vânzare la cursul de schimb pentru francul elveţian. Ei susţin caracterul abuziv al acestei prevederi, întrucât în acest fel se aplica o rată de schimb diferită de cea utilizată în momentul în care împrumutul a fost pus la dispoziţie.
Kuria (Curtea Supremă din Ungaria), pronunţându-se în apel, a solicitat Curţii de Justiţie a Uniunii Europene să stabilească dacă prevederea cu privire la cursul de schimb aplicabil la un contract de împrumut denominat în valută se referă la obiectul principal al contractului sau la raportul calitate/preţ al bunuri sau serviciilor furnizate. Acesta doreşte, de asemenea, să ştie, dacă prevederea contestată poate fi considerată ca fiind într-un limbaj simplu şi inteligibil, astfel încât să nu poată fi supus unei evaluări a corectitudinii acestuia, în conformitate cu directiva europeană.
În cele din urmă, instanţa maghiară doreşte să afle dacă, în cazul în care contractul nu poate continua, este eliminată clauza abuzivă, instanţa naţională este autorizată să modifice sau să completeze contractul.
Curtea reaminteşte, în primul rând, că interdicţia privind stabilirea caracterului abuziv al clauzelor referitoare la obiectul principal al contractului trebuie să fie interpretată strict şi poate fi aplicată numai prevederilor care stabilesc obligaţiile esenţiale ale contractului. Kuria este cea care trebuie să determine dacă prevederea în litigiu constituie o obligaţie esenţială a contractului încheiat de domnul şi doamna Kasler.
Mai mult decât atât, Curtea notează că examinarea caracterului abuziv al prevederii în cauză nu poate fi evitată pe motiv că se referă la caracterul adecvat al preţului şi remuneraţiei, pe de o parte, şi faţă de serviciile sau de bunurile furnizate, pe de altă parte. Această prevedere doar determină rata de conversie dintre forintul maghiar şi francul elveţian, în scopul calculării ratelor, fără ca banca să furnizeze un serviciu de schimb valutar. În absenţa unui astfel de serviciu, costurile financiare care rezultă din diferenţa dintre preţul de cumpărare şi de vânzare a ratelor de schimb, care trebuie să fie suportate de către debitor, nu poate fi considerat o remuneraţie pentru un serviciu oferit.
Principalele condiţii pentru a beneficia de această decizie:
- sa existe un proces pe rol sau să depună un astfel de proces-colectiv sau individual;
- nu contează că decizia se referă la franci elveţieni, aceasta decizie se aplică şi celorlalte monede (euro, dolar etc);
- să fiţi cu ratele la zi la credite;
Cabinet de avocat Coltuc

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei