Chifteluţe de peşte alb în sos de roşii cu somon afumat
Dimensiune font:
Nişte chifteluţe de peşte un pic mai elaborate, dar atât de gustoase încât orice muncă suplimentară este pe deplin justificată. Plus că, între noi fie vorba, reţeta asta e o soluţie tare bună când descoperi că „blocul” de peşte congelat pe care l-ai cumpărat de la supermarket nu-i nici pe departe vreun mare şi frumos fileu, ci o aglomerare de bucăţele, cu care nu prea ai ce face decât să le toci. Şi, decât să-ţi pierzi timpul înjurându-i pe producători, mai bine te apuci de chiftelele astea excelente.
400 g peşte alb curăţat,
1 ceapă mică şi 1 potrivită,
1 ou,
1 felie de pâine, înmuiată în lapte (sau apă),
1-2 căţei de usturoi (după gust),
200 ml vin alb sec,
100 g somon afumat,
400 ml passata (chestia aia de roşii care-i mai groasă decât sucul şi mai subţire decât bulionul),
10 roşii-cireaşă,
1 legătură de rucola (dar o să meargă şi mărarul),
1 legătură de pătrunjel,
ulei,
făină,
sare şi piper.
Mai întâi e bine să nu uitaţi să ţineţi peştele la sare, să piardă cât mai mult din apă. Tocaţi-l apoi împreună cu ceapa mică, usturoiul şi miezul de pâine bine stors. Amestecaţi şi oul, săraţi, piperaţi, puneţi şi aproape toată rucola tăiată cât de mărunt (păstraţi câteva fire pentru decor), faceţi chifteluţe mici, tăvăliţi-le prin făină, eliminaţi excesul şi lăsaţi-le la frigider vreo jumătate de oră. Prăjiţi-le apoi în ulei, pe toate părţile, cât să se întărească un pic (nu-i nevoie să fie perfect pătrunse, fiindcă vor mai fierbe şi în sos)
Tocaţi mărunt ceapa rămasă şi căliţi-o în uleiul încins. Stingeţi cu passata şi cu vinul, puneţi capacul, fierbeţi sosul vreo 10 minute (foc mediu spre mic) şi puneţi chifteluţele.
Tocaţi mărunt somonul, tăiaţi roşiile jumătăţi (sau sferturi, dacă-s prea mari, dar le puteţi lăsa şi întregi, dacă-s mici de tot). Adăugaţi-le în cratiţă şi mai fierbeţi totul încă 10 minute, adăugând, spre final, şi pătrunjelul, tocat cât de mărunt.
Serviţi-le simple sau cu o garnitură după plac, presărând deasupra rucola rămasă.
Variante pentru aceste chifteluţe de peşte sunt multe, începând de la soiul folosit (merluciu, cod, ştiucă, şalău, păstrăv etc.) şi terminând cu afumătura, care nu-i musai să fie somon, plus că ar putea fi pusă şi în chifteluţe. Iar roşiile-cireaşă sunt, desigur, oarecum facultative, că n-o să fie vreo mare grozăvie dacă lipsesc din cratiţă şi, implicit, din farfurie.
costachel.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau