Chisăliţă de cireşe şi vişine
Dimensiune font:
„Vremea durligilor goale aburca plozii în pomii din grădină. Plecaţi la dat cu sapa, spre a scăpa păpuşoiul de buruienile mâncătoare de rod, sătenii lăsau în grija nevestelor pârdalnica zbenguială a ştrengarilor cu cămeşi de in. Mama lăsa în grija fetei celei mijlocii pruncul din copaie, la umbră, să-i facă vânt cu un ştergar, să nu dea muştele şi să-l legene, că a fi şi ea mireasă şi nevastă la vremea ei şi e musai să se priceapă. Apoi, pleca la trebile de fiecare zi, la spălat rufe, la cernut făina, la hrănit găinile din ogradă şi grădina. Mai dădea strigăt şi la fecioraşul cel mai mare, buhos la cap, să prindă viţelul care îşi împletea copitele prin cele ierburi. Copiii cei mai mici dădeau năvală la a-şi umple sânurile cămeşilor cu cireşe şi vişine. Venind în cuhnie, lepădau prada într-o oală de lut, ştiau că îi aşteaptă ceva bun, mai ales după ce îşi umpluseră burţile cu roadele coapte ale pomilor. Femeia se punea apoi pe treabă -- lua cireşele şi vişinele, le împărţea pe din două în apă rece, le spăla şi scurgea apa, apoi le băga în apă caldă, încropită la soare, ca să iasă viermii din ele. Se spălau în a doua apă şi se puneau la clocotit. După fierbere, se adăuga făină de porumb, fără de foişnit, adică praful de făină rămas de la măciniş. După încă un clocot, se mai punea şi zahăr. Şi se mânca fierbinte”.
Aşa arăta reţeta chisăliţei de cireşe şi vişine pe care femeile din satele din preajma Romanului o pregăteau vara. O mâncare uşoară, ieftină şi pe care toţii copiii o aşteptau. Şi cei mari erau pofticioşi pe lângă oală, mai ales dacă lângă chisăliţa rece strecurau şi o bucată de mămăligă rece, coaptă pe plită.
Reţeta este de origine slavă şi încă se mai întâlneşte în satele Moldovei. Pentru preparare avem nevoie de:
– jumătate de kilogram de cireşe şi tot atâtea vişine, de un kilogram de mălai, apă cât cuprinde şi zahăr după gust. Se spală cireşele şi vişinele şi pun la fiert. Se cerne mălaiul şi se adaugă, apoi se amestecă bine, ca să nu se formeze cocoloaşe. Se fierbe cam un sfert de oră şi se dă deoparte. Se poate servi caldă sau rece, îndulcită sau nu.
Clara DIMA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau