Ciorbă de varză albă cu sos românesc
Dimensiune font:
Ingrediente
1/2 kg ciolan de porc afumat, o varză de cca 6-700 g, o ceapă mijlocie, 1 kg roşii, o linguriţă cu vârf făină, două linguri untdelemn, 100 ml smântână, cimbru, mărar, sare.
Mod de preparare
Carnea se pune la foc în 3 l apă rece. După 1 1/2 oră, se adaugă varza tăiată în felii subţiri, ceapă tăiată mărunt şi o crenguţă de cimbru. Când sunt bine fierte şi carnea şi varza, ciorba se sărează şi se acreşte, după gust, cu sucul stors din roşii. Făina se pune într-o tigăiţă, fără grăsime, amestecând mereu la foc mic, până când se rumeneşte şi capătă culoarea maro deschis. Apoi, tigăiţa se trage de pe foc, se pun două linguri cu untdelemn şi, facultativ, o linguriţă cu vârf de ceapă rasă fin sau tăiată mărunt. Se amestecă puţin, ca numai la căldura tigăiţei ceapa să-şi dezvolte aroma şi făina să se încorporeze în untdelemn. Totul se stinge cu ciorbă fierbinte, adăugată câte puţin, la început, ca să nu se formeze cocoloaşe, şi apoi se toarnă în restul de ciorbă. Se completează lichidul, dacă a scăzut prea mult. Se lasă să fiarbă câteva clocote, ca să se lege cu făina, apoi se ia de pe foc. Smântâna se bate bine, cu o lingură de apă rece, adăugând şi puţină ciorbă fierbinte; apoi se toarnă totul în restul de ciorbă imediat ce aceasta s-a luat de pe foc şi se amestecă bine. Pentru aromă, se adaugă mărar şi o mică frunză de ţelină, tăiate mărunt.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau