Coaching, managementul schimbării şi tiparul de succes

default

Dimensiune font:

| 23-06-2016 05:33

Educaţia noastră formală ne oferă cunoştinţe intelectuale, tehnice şi academice, însă este prea puţin preocupată să ne pregătească pentru a putea face faţă situaţiilor concrete de viaţă şi proceselor „constante” de schimbare * fie că ne place, fie că nu, fie că o înţelegem, fie că o ignorăm şi îi rezistăm, schimbarea şi (in)adaptarea la schimbare fac parte, în mod natural, din viaţa noastră

 

Trecem prin schimbări legate de vârstă, de profesie, de loc de muncă, de locuinţă sau loc geografic, de relaţii, de stare civilă, de tehnologie, de climă, de stare de spirit etc. A provoca noi înşine schimbarea sau a parcurge schimbarea ca proces de învăţare, de autoreflecţie şi autocunoaştere înseamnă să alegem conştient (intenţionat) să parcurgem un proces continuu de creştere personală. În acest context, vorbim despre învăţarea experienţială şi transformaţională, diferită de învăţarea de tip şcolar, academic sau învăţarea din cărţi ca acumulare de cunoştinţe. Este acel proces de învăţare pe care, în coaching, îl numim conştientizare (awareness). Este ca un fel de „trezire”, de călătorie în interiorul tău pentru a găsi resursele şi răspunsurile de care ai nevoie pentru provocările care te preocupă. „Reflecţia asupra momentelor cheie din viaţa noastră, făcută în cadrul unor programe de dezvoltare personală şi în sesiuni de coaching (individuale sau de grup), poate fi revelatorie pentru conştientizarea propriilor resurse de putere şi a tiparelor noastre comportamentale ce însoţesc dinamica proceselor de schimbare pe care le traversăm pe parcursul vieţii”, spune Alina Hurubean, coach sistemic, trainer dezvoltare personală şi leadership.

 

Citeşte şi

„Efemer înseamnă ceva ameninţat să piară curând”

 

Întrebările bune informează, întrebările extraordinare transformă

Momentele cheie îţi definesc leadershipul personal. Momentele cheie sunt intersecţii în viaţa personală, profesională şi organizaţională, care ne oferă ocazia să reflectăm, să cântărim priorităţile, să ne reconfigurăm traseul, să schimbăm direcţia, să căutăm o nouă destinaţie. Momentele cheie arată cine suntem şi cine vom deveni, ca persoane, echipe şi organizaţii, spune cunoscutul trainer John Maxwell în cartea sa „Leadership de Aur”.

Momentele cheie pot fi grupate în cel puţin patru categorii:

* Momente deschizătoare de drumuri: ocazii de a face ceva nou;

* Momente în care depăşim recorduri (personale/de echipă/general recunoscute): ocazii de a trece la un nou nivel, de a creşte;

* Momente clarificatoare care risipesc „ceaţa” şi oferă ocazii de a avea o viziune clară;

* Momente de cotitură (turning point) care ne duc la decizii importante, schimbări majore, radicale.

* Momente care ne frâng inima: eşecuri, suferinţe, crize pe care le-ai depăşit cu succes şi care te-au ajutat să creşti; momente care te-au determinat să-ţi reevaluezi priorităţile.

Ca să putem produce schimbarea este important să identificăm aceste momente pe axa timpului sau axa vieţii. Reflectează şi uită-te la punctele tale de cotitură, la deciziile importante, la momentele mai grele sau obstacolele pe care le-ai depăşit cu succes, momentele importante în cariera ta de lider, lecţiile de viaţă, visurile împlinite etc. În acest demers autoreflexiv şi de conştientizare la care te invit, accentul cade pe reuşite şi pe tiparele succesului tău, inclusiv pe eşecuri convertite în lecţii de creştere şi în succes. Ce fel de momente cheie ai trăit până în prezent? Cum te-ai raportat la ele? Ce ai învăţat din acele experienţe? Cum ai gândit? Ce ai simţit? Ce ai face mai bine şi diferit astăzi? Cum ai descrie tiparul tău de succes? Ce calităţi pui în mişcare? Cum acţionezi când faci o schimbare astfel încât aceasta să fie o experienţă de creştere? Acestea sunt genul de întrebări exploratorii care, puse pe rând, în cadrul mai multor sesiuni de coaching de către un coach profesionist, contribuie la ridicarea nivelului de conştientizare al unei persoane”, a completat Alina Hurubean.

Un coach nu are răspunsurile, însă îi poate ajuta pe alţii să şi le găsească pe ale lor. Ceea ce este fascinant şi unic la această profesie este faptul că nu este nevoie să faci ceva spectaculos, însă este nevoie sa faci un lucru esenţial: „Să creezi spaţiu de creştere pentru celălalt”, după cum spune celebrul coach Alain Cardon.

În lume, coachingul este o activitate şi o profesie aflată în cea mai rapidă expansiune după industria IT. Nu întâmplător, coachingul a apărut şi s-a dezvoltat în contextul revoluţiei digitale, acompaniind acest proces de schimbare mentală ce se derulează la scară mondială, macrosocială. Coachingul este transformaţional pentru că este singura intervenţie nondirectivă care facilitează descoperirea de sine şi ridică gradul de conştientizare şi responsabilizare al unei persoane. Nivelul nostru obişnuit de conştientizare este relativ scăzut. Conştientizarea poate fi declanşată şi îmbunătăţită considerabil prin procesul de coaching. Un coach adevărat ia o persoană şi o duce în interiorul său şi o ajută să gândească şi să devină arhitectul conştient şi responsabil al rezultatelor la care aspiră.

 

Nu poţi schimba decât ceea ce conştientizezi. Ceea ce nu conştientizezi îţi va conduce viaţa (cel mai adesea nu în sensul dorit) şi tu îl vei numi soartă, destin” – Christian Simpson

 

Citeşte şi ANUNŢURI ZIARUL EVENIMENTUL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei